قلعه بابک؛ دژ مستحکم خرمدینان به بلندای آسمان!
بسیاری از جاذبههای گردشگری تاریخی و طبیعی ایران به گونهای با هم ادغام شدهاند که حیرتانگیزترین مناظر باارزش این خاک را تشکیل دادهاند. یکی از این تلفیق تاریخ و طبیعت در کشور ایران، قلعه بابک واقع در نزدیکی کلیبر است. در این مطلب همراه ما باشید تا این قلعه زیبا و حیرتانگیز را که در قلب کوه قرار گرفته بیشتر بشناسیم.
برترینها: طبیعت کشور ما به دلیل تاریخ غنی و البته پرماجرای خود، یادگاریهای بسیاری از دورههای زمانی مختلف را در دل خود جای داده است.
بسیاری از جاذبههای گردشگری تاریخی و طبیعی ایران به گونهای با هم ادغام شدهاند که حیرتانگیزترین مناظر باارزش این خاک را تشکیل دادهاند. یکی از این تلفیق تاریخ و طبیعت در کشور ایران، قلعه بابک واقع در نزدیکی کلیبر است. در این مطلب همراه ما باشید تا این قلعه زیبا و حیرتانگیز را که در قلب کوه قرار گرفته بیشتر بشناسیم.
درباره قلعه بابک
قلعه بابک به عنوان یکی از زیباترین جاذبههای توریستی و گردشگری آذربایجان شرقی، فاصلهای سه ساعته با تبریز دارد و در سیزده کیلومتری کلیبر واقع شده است. به علاوه آنکه این قلعه حدود یک ساعت و نیم نیز از اهر فاصله دارد، بنابراین میتوان گفت که نزدیکترین منطقه به این قلعه، کلیبر است که چیزی حدود سیزده کیلومتر با آن فاصله دارد.
قلعه بابک، منطقه و بنای بسیار بزرگ و باشکوهی است که در گذشتههای دور محل استقرار و البته سنگر دفاعی بابک خرمدین، از سرداران ایرانی در مقابل تهاجم اعراب بوده است.
این سردار بزرگ در زمان قیام بر علیه دستگاه خلافت عباسی در قرن سوم هجری به همراه یاران خود به مدت بیش از بیست سال لشکریان عرب را که تصمیم به محاصره و سرکوب جنبش خرمدینان داشتند در کوهها سرگردان نگه داشتند و با کمک حملههای ناگهانی خود آنها را مجبور به فرار کردند، بنابراین میتوان گفت که موقعیت استراتژیک قلعه بابک به شکل ویژهای در این پروسه و روند تاریخی تأثیرگذار بوده است.
این قلعه دارای چهار جهت دیدهبانی است که با کمک آنها سربازان میتوانستند حتی تا کیلومترها دورتر را نیز زیر نظر داشته باشند. علاوه بر این استقرار این بنا بر قله کوه باعث شده حتی هجوم سپاه صدهزارنفری نیز پیش نرفته و تلفاتی بهجا نگذارد، چراکه سربازان بر بلندی این دژ قرار میگرفتند و تیر و کمان دشمنان در این ارتفاع بر آنها تأثیری نداشت!
این قلعه که به نامهای دیگری، چون بذ و قلعه جمهور نیز شناخته میشود در سال ۱۳۴۵ با شماره ۶۲۳ در لیست آثار تاریخی، ملی و البته فرهنگی ایران به ثبت رسید و در سال ۱۳۷۶ نیز توسط اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.
با این وجود، بخشهای نسبتاً زیادی از دیوارههای این قلعه فرو ریختهاند و در نتیجه شکل ظاهری آن با چیزی که در دوران بابک خرمدین بوده فرق زیادی دارد.
بنای قلعه بابک
علاوه بر اهمیت تاریخی قلعه بابک، ویژگی مهم دیگر آن مربوط به معماری بنای اصلیاش میشود. برای وارد شدن به این قلعه تنها باید از راه دروازه اصلی اقدام کرد و هیچ امکان ورودی از طریق کوهستان وجود ندارد. بعد از آنکه از دروازه ورودی عبور کردید و بارو را پشت سر گذاشتید گذرگاهی باریک را خواهید دید که با داشتن ۱۰۰ متر صعود از ارتفاع شما را به دژ اصلی میرساند.
با این کار میتوانید به مدخل ورودی قلعه برسید، البته برای این قسمت مسیری سخت و دشوار وجود دارد که از یک سمت به درهای با جنگلهای تنک و عمق ۴۰۰ متری میرسد. این قسمت به صورت تیغه و دیواره تا انتهای دره ادامه پیدا میکند. بخش دیگر بنای قلعه بابک دیدهبانهای نیمه استوانهای آن است که چهار جهت بنا را احاطه کردهاند. بعد از عبور از این بخش شما میتوانید برای رسیدن به دژ اصلی، پلکانی نامنظم را پشت سر بگذارید.
بنای دژ بابک دارای دو و سهطبقه است که میتوان بعد از ورودی با آن روبهرو شد. بعد از این بنا نیز تالار اصلی قرار دارد که توسط هفت اتاق محاصره شده است. هر کدام از این اتاقها به تالار مرکزی مرتبط میشوند. وقتی به قسمت شرقی این دژ میروید شاهد بخشهای دیگری از اتاقها و آبانبارها خواهید بود.
نکته جالب در این بخش سقف آبانبارهاست که با طاق گهوارهای و جناغی استقامت پیدا کردهاند. گشتوگذار در این بنا میتواند شما را با شگفتیهای دیگری از معماری آن روبهرو کند، چیزی که در قلب این کوه به شکل حیرتانگیزی طراحی و ساخته شده است.
درباره بابک خرمدین
وقتی از قلعه بابک میگوییم بد نیست اشاراتی نیز درباره سردار ایرانی، بابک خرمدین داشته باشیم. بابک خرمدین سردار مشهور و پهلوانی است که به استقلالطلبی در برابر جمله اعراب پرداخت. او سردار وطندوستی بود که ۲۰ سال با عباسیان مبارزه کرد و در نهایت نیز توسط افشین، یکی از سرداران ایرانی شکست داده شد.
در طول تاریخ نام افشین به عنوان یک خیانتکار به کشور شهرت پیدا کرده است. نکته مهم در رابطه با بابک خرمدین طول مدت مبارزه او نیست، بلکه این است که اصالت نهضت این سردار ریشههای عمیقی در باورهای دورههای بعدی خود به جای گذاشته است.
بابک خرمدین از خانوادهای ساده و زحمتکش بود که عاشقانه خاک کشورش را دوست داشت، به همین دلیل هم از ستم اعراب به تنگ آمده بود و سعی کرد تا آخرین توان خود برای آزادی ایران تلاش نماید. درست است که در نهایت این سردار ایرانی کشته شد، اما طرفداران و یاران او با عنوان خرمدینان همچنان وجود داشتند و راه این سرباز ایرانی را پیش میگرفتند.
بازدید از قلعه بابک
اگر قصد سفر و بازدید از قلعه بابک را دارید بهتر است که در فصل بهار اقدام نمایید تا بتوانید در زمانی که در قلعه قرار گرفتید منظره خیرهکننده این ارتفاع را به خوبی ببینید. بهتر است که برای رفتن به این قلعه خودتان را برای پیادهروی و کوهنوردی زیادی آماده کنید، اما قطعاً سختیهای مسیر میارزد تا بتوانید زیباییهای این قلعه را از نزدیک مشاهده کنید.
از آنجا که قلعه بابک یکی از اصلیترین جاذبههای گردشگری این منطقه به شمار میرود، امکانات رفاهی خوبی برای مسافران و گردشگرانی که به این منطقه میآیند فراهم شده است.
برای مثال در مسیر رسیدن به قلعه، فروشگاه کوچکی نوشیدنی و خوراکی عرضه میکند و میتوانید از آن به عنوان نقطهای برای استراحت استفاده نمایید. توصیه میکنیم برای رفتن به قلعه بابک، لباس، کفش مناسب پیادهروی، کلاه و عینک آفتابی به همراه داشته باشید تا آفتاب و یا مسیر این قلعه شما را اذیت نکند.
اگر تصمیم به اقامت در این منطقه را دارید باید بگوییم که اتاق و هتلهای موجود در کلیبر گزینههای مناسبی خواهند بود که میتوانند اقامت و خاطره خوبی را در این منطقه برای شما به یادگار بگذارند.
نظر کاربران
یه سوال دارم
آیا منطقه آذربایجان ایران اون زمان هم.ترک بودن ؟
یا بعد به مرور زمان ترک شدن
چون حتی توی شاهنامه هم آذربایجان زادگاه زرتشت پیغمبر ایران باستان است
و ترک ها در شمال شرق ایران در توران زمین هستن
کسی جوابش را بلده؟
پاسخ ها
خیر
تا قبل از حمله ترکان سلجوقی زبان فارسی پهلوی داشته اند و متاسفانه به اجبار و کشتار (سلجوقیان . صفویان)به این زبان بیگانه سخن میگویند
جریان ترک شدن منطقه آذربایجان به مرور صورت گرفت که عمده ی این جریان از قرن پنجم هجری و مهاجرت ترکمانان قز یعنی سلجوقیان شروع شد بنابراین زمان بابک در قرن سوم مردم آذربایجان ترک نبودندو قوم ایرانی ماد و البته اقوام دیگه
.غیر از ترک در این مناطق ساکن بودند
تا اونجایی که من اطلاع دارن زبان ما اذری ها ترکی نبوده بلکه زبان دیگه بوده به دلیل مجاورت با ترک های مغول حکومت انها بر ایران زبان ما ترکی شد حتی زبان مابا ترکیه تفاوت هایی داره حتی اگر دقت کنی از لحاظ ظاهری تفاوت های زیادی با ترک مغول ترکیه داریم
کاش آگاهی به حدی برسه که یه عده نخوان با اسم ترک بودن مردم این خطه باعث جدایی و تفرقه بشه
اولا که نژاد ترک نیستن. فقط به مرور زمان زبانشون ترکی شده
دوما برفرض که ترک باشن. قبل از هر قومیتی ما ایرانی هستیم
12:08
برادر یا خواهر عزیز آذربایجان در اون زمان همسایه ترک های یهود از بود پس این امکان هست که بابک ترک باشه در ثانی در تاریخ روایت شده که برادر مامون معتصم از سربازان ترک در ارتشش به خاطر جنگ آوری استفاده کرده و تا جایی که من میدونم زرتشت نه در ناحیه تبریز بلکه در شرق خزر به دنیا اومده ناحیه دقیقش رو به خاطر ندارم
منبع هم بخواهی ذکر میکنم عزیز د
اره چقدرم اسمش ترکیه عزیز دل برادر! بابک!بزرگوار اون ترکهایی که شما میگی وارداتی بودن یا مهاجم بودن. اصالت پارسی و ایرانی رو با جعل تاریخ نمیشه از بین برد
شما بجای کوبیدن بر طبل قومیت و طرح این سوالات بیمورد به بابک و یاران شجاعش افتخار کن. ایران در طول تاریخ تشکیل شده بود از فارس، ترک، کرد، بلوچ، لر، ارمنی، گرجی، ترکمن و... همه هم متحد و زیر پرچم ایران.
وقتی ازتون سوال میپرسن که جواب ندارید بدید یادتون میفته به ایران واحد و تمام قومیتها. الته که ایران واحد و تمام قومیتها ولی همین سواله و جوابها جلوی جعل تاریخ توسط پانترکیسم و تجزیه طلبی رو میگیره. حقیقت باید گفته بشه تا یادشون بیاد اصالتشون از کجاست و چی جعلیه
روحش شاد بابک وطن پرست
ای کاش ما ایرانیها قدر اسطوره هامون رو بدونیم متاسفانه سمبل ما شده کسانی که همیشه دشمن ما بودن
ما چه سرداران واقعی داشتیم.افسوس که یکبار در صداوسیما برنامهی پخش نمیشه.از خانم طلوع حقیقت واقعا تشکر به عمل می اید.دست مریزاد
پاسخ ها
اگه یه تلویزیون ملی ایرانی داشتیم قطعأ فیلم قهرمانان ایران زمین رو میذاشت
بابک
خرمدین
باز هم اصالت ایرانی و زبان پارسی در سرزمین اذراپاتگان
فراوان هست ازین نمونه های تاریخی
بگم خدمتتون؟ یا باز تاریخ رو جعل میکنید ای جماعت پانگرگ؟
پاسخ ها
شما تاریخ را جعل کردید و یک فاشیست به حساب می آیید.
من فاشیست نیستم حقیقت رو گفتم سوزش گرفتی
اوستا و زرتشت رو چی میگی؟ اون هم ترک بود؟
جومونگ رو از این تقلید کردن
بله قلعه ای که زمانی صدای سربازان و سردارانش لرزه بر اندام اعراب اشغالگر می انداخت و سنبل استقلال طلبی مردم ایران بود،متاسفانه امروز رها شده و سکوتی دهشتناک سراسر آن را فراگرفته.راستی چرا قهرمانان این مرز و بوم و فداکاریهایشان اینگونه باید به بوته فراموشی سپرده شوند؟
همیشه خائنینی مثل افشین هستن که به خاطر منافع خودشون قرن ها بدبختی رو به مردم کشوری تحمیل میکنند. خاک بر سرش
درود ما بر بابک خرمدین شهید راه آزادگی و وطن پرستی ایران. اگه در هر خانه یک پسر بنام بابک هم داشته باشیم و بتوانیم حرمت آن پسر و اسمش را هم داشته باشیم بازهم نتوانسته ایم جبران بزرگی و شرافتمندی این شهید رو انجام دهیم. هزاران درود و آفرین بر روان پاک او و یارانش.
قلعه بابک نماد شجاعت
به هر حال ترکها به مرور جزئی از ایران شده اند و انصافا کم به تاریخ و فرهنگ این کشور خدمت نکرده اند ،از شاعر تا دانشمند. و هنرمند و ورزشکار ،همچنین پادشاهان ترک با به رسمیت شناختن زبان فارسی به عنوان زبان رسمی ،از نابودی آن جلوگیری کردند ،در حالی می توانست آنچه بر سر ترکیه و خوارزم و آذربایجان آمد بر سر تمام ایران بیاید و همه ما ایرانی باشیم اما ترک زبان .
پاسخ ها
به نظر شما مردم ایران درحال حاظر خاُین وجود ندارد
آذریها واقعا غیرت و شرافت دارند و بارها شاهد بودم که تعصب ایران رو بیشتر از خیلیهای دیگه!می کشند.
درود بر ایران و ایرانی
همین که رفته همچین جایی قلعه ساخته یعنی با عرضه و کار بلد بوده ،بیشتر کردها اینجوری اند که در کوهستانها زندگی می کرده اند