۴۰ برج مشهد در معرض آتش سوزی
مدیرکل پدافند غیر عامل خراسان رضوی گفت: سازههای حاشیه شهر مشهد امن نیستند و با یک زلزله پنج ریشتری مجموع حاشیه شهر مشهد با خاک یکسان خواهد شد.
وی با اشاره به آتشسوزی برج سلمان، گفت: در مشهد حداقل ۴۰ برج دیگر در معرض آتشسوزی هستند، اصل ۲۱ قانون ملی مقررات ساختمان به صراحت اصول پدافند غیر عامل در ساختمانسازی و برجسازی نظیر راه پله اضطراری، سیستم اعلام حریق و ... را مشخص کرده و سازمان نظام مهندسی و شهرداری موظف هستند این اصول را عملیاتی کنند، اما آیا واقعا این موارد اجرایی میشود؟
مدیرکل پدافند غیر عامل خراسان رضوی با اشاره به اینکه کار ما نظارت، ارزیابی و سازماندهی است، عنوان کرد: خلاءای که احساس کردیم این است که مهندسی در سطح خراسان رضوی دارای پایه نظام مهندسی هستند، اما با اصول پدافند غیر عامل آشنایی ندارند به همین دلیل تفاهمنامهای با سازمان نظام مهندسی منعقد شده که مهندسان را آموزش دهیم و آنان با اصول پدافند غیر عامل آشنا شوند.
مدیرکل پدافند غیر عامل خراسان رضوی عنوان کرد: دومین اصل در پدافند غیر عامل در مدیریت شهری تمرکززدایی در احداث بناها و ایجاد پراکندگی در برجها و مراکز حساس است که در حال حاضر برای این موضوع هیچ برنامه خاصی وجود ندارد.
وی با اشاره به اصل مقاومسازی و ایجاد استحکامات در بناها، عنوان کرد: هر طرح جامع شهری باید پیوست پدافند غیر عامل داشته باشد که شهر مشهد دارای پیوست پدافند غیر عامل است، اما بعضا رعایت نمیشود به طور مثال خط یک قطارشهری مشهد که باید امنترین جا برای مردم باشد پیوست پدافند غیر عامل ندارد در حالی که در بعضی از کشورها، قطارشهری استفادههای چند منظوره دارد و حتی به عنوان پناهگاه در مواقع بحران نیز استفاده میشود.
فروزان ادامه داد: از دیگر وظایف حوزه ما اقدامات خاص است تا بتوانیم نقاط حساس و حیاتی شهر را برای اعلام هشدار، اعلام خبرهای اولیه و در صورت نیاز برای استتار داشته باشیم همچنین باید با سازمان مدیریت بحران همگام باشیم اگرچه که دیدگاههایمان کمی متفاوت است، اما این دو سازمان نگاه ویژهای به یکدیگر دارند.
مدیرکل پدافند غیر عامل خراسان رضوی با اشاره به اینکه دشمنان ما دروغ میگویند که گزینه جنگ روی میز است، خاطرنشان کرد: جنگ برای آنها به صرفه نیست، دشمن از جنگ رودر رو صرف نظر میکند در حال حاضر چیزی که کشور را تهدید میکند تهدید بیوتوریستی است.
وی با اشاره به اینکه با یک تلنگر گردشگران کشورهای حاشیه خلیج فارس کم شده است، گفت: بهترین جایی که میتوان به اقتصاد ضربه زد این است که جلوی گردشگران را بگیریم به طور مثال ترکیه هواپیمای روسیه را زد و عذرخواهی هم نکرد، اولین کاری که روسیه انجام داد این بود که ورود مجموع محصولات ترکیه به روسیه را ممنوع کرد.
فروزان افزود: بیشترین توریست ترکیه از کشور روسیه بود به همین دلیل روسیه جلوی توریستها را گرفت همچنین تمام زیرساختهای الکترونیکی ترکیه را هک کرد به گونهای که ترکیه وادار به عذرخواهی شد.
فروزان در خصوص مقابله با بحران جمعیت در حرم رضوی، عنوان کرد: در حال حاضر در حال تدوین یک برنامه در این راستا هستیم که نیمی از آن تصویب شده، اما نیمه دیگر آن در حال بررسی است همچنین در کارگروه زیارت برش پدافند غیر عامل در حوزه زیارت را آماده کردهایم.
مدیرکل پدافند غیر عامل خراسان رضوی با بیان اینکه حدود ۶ ماه است ستاد مدیریت بحران و پدافند غیر عامل در حرم تشکیل شده است، افزود: از بین خادمانی که مسئولیت خاص در سازمانهای هلال احمر، آتشنشانی و ... دارند گروههایی تشکیل شده که در هر شیفت کاری به عنوان گروه امداد و نجات و پدافند غیر عامل در صحنهای حرم حضور دارند و مدیریت صحن و رواق را انجام میدهند تا اتفاق خاصی نیفتد.
وی افزود: همچنین در چهار ضلع حرم، زمین برای پایگاه امداد و نجات و پدافند غیر عامل در نظر گرفته شده که در این مکانها آتشنشانی، امداد و نجات و پدافند غیر عامل حضور داشته باشند، زمین این مکانها از طریق آستان قدس تهیه شده و امیدوار هستیم احداث بنا در کمترین زمان ممکن انجام شود.
فروزان با بیان اینکه عنوان تابآوری در حوزه پدافند غیر عامل ارتقای پایداری ملی است، عنوان کرد: انسان با تهدید زاده شده و تا لحظه مرگ هم تهدید همراه اوست، تهدید نیز میتواند یک فرصت و هم یک نقمت باشد، خداوند در قرآن به صراحت میگوید که اگر عدهای را در مقابل عده دیگر قرار نمیدادیم فساد زمین را فرا میگرفت بنابراین تهدید یک فرصت است و میتواند کارساز باشد و تهدید به ذات چیز بدی نیست.
وی تصریح کرد: دو نوع تهدید طبیعی و غیر طبیعی وجود دارد، اما دو تهدید مشکوک و فیزیولوژیکی هم به انواع تهدیدات اضافه شده است.
مدیرکل پدافند غیر عامل خراسان رضوی گفت: یکی از اشتباهاتی که در کشور اتفاق افتاد این بود که سازمان حوادث غیر مترقبه را با سازمان مدیریت بحران یکی کردند و همه چیز را در حوزه بحران خلاصه کردند علت این کار هم این بود که میخواستند مدیریت یکپارچه اتفاق بیافتد.
وی یادآور شد: در خرداد ۸۲ سازمان مدیریت بحران یکپارچه کشور به تصویب رسید و همه جوانب آن روی کاغذ نوشته شد، اما هفت ماه بعد در پنج دی ماه ۸۲ بحران زلزله بم اتفاق افتاد، آیا مسئولان توانستند مواردی را که بر روی کاغذ پیاده کرده بودند، عملیاتی کنند؟
فروزان تصریح کرد: بحرانهای طبیعی بحرانهایی هستند که طبیعت نقش اول را در آنها دارد و زمین کارایی خود را عملیاتی میکند، در بحران طبیعی انسان هیچ نقشی ندارد، اما امروزه انسانها هم میتوانند در بحرانهای طبیعی نقش اساسی داشته باشند.
مدیرکل پدافند غیر عامل خراسان رضوی عنوان کرد: در سطح دنیا ۴۹ بحران طبیعی وجود دارد که سیل، زلزله و صاعقه متداولترین آنهاست، طبق بررسیها ۴۳ نوع این بحرانها در ایران وجود دارد.
فروزان با اشاره به اینکه نحوه مقابله با بحرانهای طبیعی به طور مثال امداد و نجات، آواربرداری و... در تمام دنیا یکسان است، گفت: ایران به موضوع پدافند غیر عامل در حوزه تهدیدات غیر طبیعی دیر پرداخت اگرچه که این موضوع را به صورت عملیاتی انجام میدادیم، اما جایگاه اساسی و اداری در کشور نداشت.
وی اضافه کرد: تهدید غیر طبیعی تهدیداتی هستند که منشا بروز، ادامه و محور آنها انسانها هستند، از لحظهای که انسان خلق شده چهار نسل جنگ را پشت سر گذاشته است که این جنگها شامل دعواهای ابتدایی، سلاح سرد و سلاح گرم بوده و امروز هم جنگهای شیمیایی و الکترونیکی با فناوریهای جدید دقیقا از ابتدای انقلاب به بعد به وجود آمده است.
ارسال نظر