بهترین بازیکنان آسیا از ابتدا تاکنون
اين جايزه از سال ۱۹۹۴ به صورت رسمي اهدا شد که نام رسمي آن «جايزه بازيکن سال – سانيو – کنفدراسيون فوتبال آسيا » است. قبل از ۱۹۹۴ اين جايزه در چند دوره بطور غيررسمي اهدا ميشد
جواد نکونام در صورتي که در انتخابات بهترينهاي آسيا صاحب بيشترين راي شود ، براي اولین بار در دوران ورزشياش اين افتخار را کسب خواهد کرد و فوتبال ايران را به پنجمين مقام نخست اين گزينش خواهد رساند .
قبل از جواد نکونام ، خداداد عزيزي ، علي دايي ، مهدي مهدوي کيا و علی کریمی که همگی سابقه بازی در پرسپولیس را دارند توانسته بودند صاحب اين جايزه ارزشمند شوند .
بازيکن سال فوتبال آسيا در واقع جايزهاي است که به بهترين بازيکن قاره داده ميشود. اين جايزه از سال 1994 به صورت رسمي اهدا شد که نام رسمي آن «جايزه بازيکن سال - سانيو - کنفدراسيون فوتبال آسيا » است. قبل از 1994 اين جايزه در چند دوره بطور غيررسمي اهدا ميشد و برندگان جوايز 1988 تا 1993 از سوي فدراسيون بينالمللي تاريخ و آمار فوتبال انتخاب ميشدند .
بر اساس قانون بحثبرانگيزي که در سال 2005 وضع شد حضور در مراسم اهداي جايزه اجباري است و همين موضوع باعث ميشود که بازيکنان فوتبال مطرح آسيايي که در باشگاههاي اروپايي بازي ميکنند حتي نامزد دريافت جايزه نيز نباشند.
فهرست ادوار گذشته اين انتخابات چنين است :
*سال 1988 : اولين عنوان به يک عراقي رسيد
در اين سال احمد راضي ، بازيکن مطرح پيشين فوتبال عراق و ستاره باشگاه الرشيد به خاطر درخشش در مسابقات بينالمللي صاحب بيشترين امتيازات شد و عنوان بازيکن سال را از آن خود کرد. راضي براي اين منظور 26 امتياز کسب کرد.
*سال 1989: يک کرهاي مرد سال شد
دومين عنوان مرد سال آسيا پس از احمد راضي به کيم جو سونگ، ستاره تکنيکي آن هنگام تيم ملي کرهجنوبي شد.
وي که در تيم دوورويالز بازي مي کرد، براي اين منظور 38 امتياز از هيئت داوري آي.اف.سي گرفت و اين مقام را بدست آورد.
*سال 1990 : صعود يک ايراني تا پله دوم ، " فرشاد پيوس " دوم شد
سال ۱۹۹۰ اولين مرتبه اي بود که يک بازيکن شاخص ايراني توانست پس از ۲سال برگزاري اين انتخابات جزو ۳ نفر اول قرار گيرد.
اين ستاره کسي جز فرشاد پيوس نبود. مهاجم بزرگ پرسپوليس که نقش زيادي در قهرماني تيم ملي ايران در پيکارهاي آسيايي پکن داشت، پس از کيم جو سونگ (۳۶ امتياز ، دوو رويالز) با ۲۸ امتياز دوم شد.
در رده سوم عدنان طلياني که به همراه تيم ملي امارات در رقابتهاي جام جهاني ۱۹۹۰ ايتاليا، بازيهاي خوبي ارائه کرد، با ۱۶ امتياز جاي گرفت.
*سال ۱۹۹۱: " عبدالصمد مرفاوي " سوم شد
در اين سال نيز يک ايراني در جمع ۳ ستاره برتر سال جاي گرفت.عبدالصمد مرفاوي ، مهاجم قدرتمند و دونده وقت تيم ملي و استقلال که در قهرماني جام باشگاههاي آسيا در تيم محبوب آبيپوش بازي کرد، مورد توجه قرار گرفت.
مرفاوي براي اين منظور ۱۶ امتياز کسب گرفت و سوم شد. در اين دوره براي سومين مرتبه پياپي کيم جو سونگ از کره جنوبي و باشگاه دوو رويالز با ۳۱ امتياز به مقام بهترين بازيکن قاره رسيد. چونگ يونگ هوان، هموطنش که مثل او در تيم دوورويالز بازي مي کرد، با ۲۸ امتياز دوم شد.
*سال ۱۹۹۲: در اين سال انتخاب مرد سال فوتبال آسيا توسط کنفدراسيون انجام نشد.
*سال ۱۹۹۳: "مهدي فنوني زاده " سوم شد
در اين سال " مهدي فنوني زاده "، بازيکن مليپوش بانک تجارت که به استقلال نقل مکان کرده بود، با ۱۳ امتياز سوم شد.
در اين سال عنوان مرد سال بالاخره از دست کرهاي ها خارج شد هر چند بازيکني ديگر از خاور دور آن را کسب کرد. کازويوشي ميورا، مهاجم تکنيکي ژاپن با وردي کاوازاکي با ۳۰امتياز بهترين بازيکن قاره شناخته شد و يوسف الثنايان ، بازيکن عربستان و الهلال با ۱۷ امتياز در رتبه دوم جاي گرفت.
*سال ۱۹۹۴: يک بازيکن از آسياي غربي مرد سال شد
در اين سال عنوان مرد سال فوتبال آسيا به «پله صحرا» يا همان سعيد عويران، مهاجم تکنيکي عربستان سعودي و باشگاه الشباب رسيد. وي در گزينش کنفدراسيون آسيا صاحب بيشترين راي شد و اين عنوان را از شرق به غرب قاره آورد.
*سال ۱۹۹۵ : بازگشت عنوان مرد سال به خاور دور
پس از يک دوره که عنوان مرد سال فوتبال قاره به ستاره اي از ممالک شرقي رسيد، در اين دوره بازيکني از شرق بهترين بازيکن شد. ماسامي ايهارا ، ستاره تکنيکي ژاپن و باشگاه يوکوهاما مارينوس بيشترين راي را کسب کرد و به اين افتخار رسيد.
*سال ۱۹۹۶ : اولين عنوان مرد سال براي فوتبال ايران با انتخاب "خداداد عزيزي " ، عنوان دومي براي " علی دايي "
در اين سال فوتبال ملي ايران مزد درخشش در بازيهاي جام ملتهاي ۱۹۹۶ آسيا در امارات را گرفت. خداداد عزيزي، بازيکن تکنيکي خط حمله ايران و باشگاه بهمن کرج ، توانست نظر هيئت داوري AFC را به خود جلب کرده و بيشترين آرا را از آن خود کند.
در اين گزينش علي دايي، مهاجم بلندقامت تيم ملي و پرسپوليس رتبه دوم را به خود اختصاص داد. اما رده سوم به کو جئونگ وون از کره جنوبي و باشگاه سئونگنام ايلهوا رسيد.
*سال ۱۹۹۷: " خداداد عزيزي " و " کریم باقري " ، دوم و سوم شدند
در اين سال براي دومين بار ۲ ايراني در جمع ۳ بازيکن اول جاي گرفتند. هر چند عنوان نخست از آن بازيکني از کشورمان نشد، اما خداداد عزيزي و کريم باقري ، به مقام دوم و سوم رسيدند.
در حاليکه هيدتوشي ناکاتا ، بازيکن توانمند ژاپن که در تيم بلمار بازي ميکرد، عنوان نخست را کسب کرد.
*سال ۱۹۹۸: ناکاتا بازهم مرد سال آسيا، غبيت ايرانيها در جمع ۳ نامزد برتر
در اين سال هيچ يک از بازيکنان ايراني در گروه ۳ نفره برترينهاي آسيا جاي نگرفتند. زيرا هيدتوشي ناکاتا ژاپني بازهم مرد سال شد. پس از او فان زيهي از چين که در تيم کريستال پالاس انگليس بازي مي کرد و جاسم الهويدي، مهاجم تيم ملي کويت و السالميه، دوم و سوم شدند.
*سال ۱۹۹۹: " علي دايي " دومين طلايي ايران
در اين سال فوتبال ايران براي دومين مرتبه در تاريخ توانست عنوان مرد سال را از آن خود کند. پس از خداداد عزيزي که در سال ۱۹۹۶ بهترين بازيکن قاره کهن شد، علي دايي، ملي پوش ايراني که لژيونري در بوندسليگا و تيم آلماني «هرتابرلين» بود، به اين افتخار رسيد.
در اين سال هيدتوشي ناکاتا از ژاپن و سون ون از چين، دوم و سوم شدند.
*سال ۲۰۰۰: يک عنوان ديگر براي فوتبال عربستان
در اين سال بازيکني از فوتبال عربستان عنوان بهترين بازيکن قاره را از آن خود کرد. نواف تمياط که براي الهلال بازي مي کرد، در گزينش AFC اول شد. هيروشي نانامي و ريوزو موريوکا ،هردو از ژاپن ، دوم و سوم شدند.
*سال ۲۰۰۱ : فان زيهي براي چين افتخارآفرين شد
در اين سال فان زيهي از فوتبال چين عنوان مرد سال را کسب کرد. وي به لطف درخشش در تيم دندييونايتد اسکاتلند و بازي در تيم کشورش ، به اين مهم رسيد.
پس از او عبداله الشيهان از عربستان و لي تاي ،ستاره تيم ليائونينگ هونگيون چين ، دوم و سوم شدند.
*سال ۲۰۰۲ : اونو از ژاپن اول شد
در اين سال شينجي اونو، لژيونر ژاپني تيم فاينورد رتردام هلند مزد زحمات زياد خود را با کسب مرد سال قاره گرفت.
وي بيشترين راي را کسب کرد. پس از او يونيچي ايناموتو از کشورش که در تيم فولام عضو بود، راي آورد. پله سوم نيز به آن يونگ هووان از کره جنوبي رسيد که بازيکن تيم پروجا ايتاليا بود.
*سال ۲۰۰۳:سومين عنوان مرد سال براي ايران" مهدی مهدوي کيا "مرد طلايي شد
پس از خداداد عزيزي و علي دايي، يک عنوان مرد سال ديگر فوتبال قاره آسيا در اين سال براي ايران بدست آمد. مهدي مهدوي کيا که در آن هنگام همراه با تيم هامبورگ آلمان در بوندسليگا خوش ميدرخشيد، بالاتر از ساير رقبا جاي گرفت و اين افتخار را کسب کرد.
پس از او تردساک چايمان از تايلند و باشگاه تروساسانا و ماکسيم ساتسکيخ از ازبکستان که براي تيم ديناموکيف بازي مي کرد، در پله دوم و سوم جاي گرفتند.
*سال ۲۰۰۴ : چهارمين عنوان مرد سال با افتخارآفريني " علي کريمي "
در اين سال علي کريمي با بازيهاي خوبي که در تيم الاهلي امارات انجام داد و بعد راهي بوندسليگا آلمان و تيم بايرنمونيخ شد، نظر رايدهندگان را به خود اختصاص داد. اين ستاره تکنيکي توانست بالاتر از علا هبيل بحريني ( الاهلي منامه) و شونسوکه ناکامورا ، بازيکن ژاپني رجيانا ايتاليا جاي گيرد.
*سال ۲۰۰۵: عنوان مرد سال براي حمد المنتشري عربستاني
در اين سال بازيکني ديگر از شرق آسيا صاحب افتخار شد. حمد المنتشري که در موفقيت الاتحاد نقش بسزايي داشت، بالاتر ازهمه نامزدها ايستاد.
پس از او ماکسيم شاتسکيخ از ازبکستان و تيم ديناموکيف اوکراين و شونسوکه ناکومورا، ستاره تيم ژاپن دوم و سوم شدند.
*سال ۲۰۰۶:اولين عنوان مرد سال براي قطريها!
براي اولين بار در جريان همه سالهاي که گزينش مرد سال آسيا انجام شد، بازيکني از قطر توانست در اين دوره افتخارآفرين شود. خلفان ابراهيم بازيکن شاخص تيم السد و ملي قطر به همين منظور بيشترين راي را کسب کرد.
اما در اين ميان نکته جالب حضور بازيکناني ديگر از کشورهاي حوزه خليج فارس در ردههاي دوم وسوم بود. زيرا بدر المطوي از کويت (القادسيه) و محمد شلهوب از الهلال عربستان ، در پله دوم و سوم جاي گرفتند.
*سال ۲۰۰۷: عنوان نخست براي يک عربستاني
در اين سال ياسر القحطاني، بازيکن الهلال عربستان در اين دوره بهترين بازيکن سال شد. يونس محمود و نشاط اکرم که همراه تيم ملي عراق در رقابتهاي جام ملتهاي آسيا در مالزي خوش درخشيدند، دوم و سوم شدند.
*سال ۲۰۰۸: جباروف مزدش را گرفت
در اين سال سرور جباورف، بازيکن تيم ملي ازبکستان و باشگاه بنيادکار مزد درخشش فراوانش را با کسب عنوان مرد سال گرفت. پس از او اسماعيل مطر از امارات (الوحده) و سباستين سوريا بازيکن تيم القطر دوم و سوم شدند.
*سال ۲۰۰۹: يک عنوان ديگر براي ژاپنيها
در اين سال ياسوهيتو اندو توانست پس از مدتها ژاپن را به عنوان برساند. او که در تيم گامبا اوزاکا بازي مي کرد، ۱۲۰ امتياز گرفت. سيد محمد عدنان از بحرين و باشگاه الخور قطر با ۱۰۰ امتياز شد. البته در اين عنوان کنگو ناکامورا از ژاپن که در تيم کاوازاکي فرونتال بازي کرد، با همين تعداد امتياز شريک شد.
*سال ۲۰۱۰ : " فرهاد مجيدي " دوم شد
در اين سال فرهاد مجيدي ، بازيکن پرسابقه ايران و استقلال با کسب ۹۰امتياز دوم شد و پس از ساسا اوگنهنوسکي از استراليا(سئونگنام کره ، ۱۰۲ امتياز) جاي گرفت.
بدر المطوي از کويت و باشگاه القادسيه با ۸۷ امتياز سوم شد.
*سال ۲۰۱۱: " هادي عقيلي " دوم شد
در سال گذشته ميلادي براي دومين سال پياپي يک ايراني در جمع ۳ بازيکن برتر جاي گرفت. اين ستاره کسي جز سيد هادي عقيلي، مدافع تيم ملي نبود که در العربي قطر بازي کرد و با ۹۵ امتياز دوم شد. وي پس از سرور جباورف ازبک (۱۰۰ امتياز) جاي گرفت.
رتبه سوم نيز کيسوکه هوندا از تيم زسکا مسکو و ژاپن با ۸۷ امتياز شد.
*سال ۲۰۱۲: " علی کريمي " دوم شد
در انتخابات AFC علي کريمي در کنار لي کيون هو از کره جنوبي و بازيکن اولسان هيونداي و ژانگ ژی حضور داشتند . لی کیون هو بازیکن تیم ملی کرهجنوبی ، عنوان بهترین بازیکن مرد سال آسیا شد و علی کریمی دوم شد و ژانگ ژي از چین سوم شد .
و سال ۲۰۱۳ ؟
در مجموع :
خداداد عزیزی : ۱ بار بهترین بازیکن آسیا / ۱ بار مقام دوم
علی دایی : ۱ بار بهترین بازیکن آسیا / ۱ بار مقام دوم
مهدی مهدوی کیا : ۱ بار بهترین بازیکن آسیا
علی کریمی : ۱ بار بهترین بازیکن آسیا / ۱بار مقام دوم
فرشاد پیوس : دوم
صمد مرفاوی : سوم
مهدی فنونی زاده : سوم
کریم باقری : سوم
فرهاد مجیدی : دوم
هادی عقیلی : دوم
نظر کاربران
فقطو فقط فرهاد مجیدی
پاسخ ها
حقش اولی بود.
علی دایی
خدادا عزیزی