۶۹۸۵۷
۱۲ نظر
۲۰۸۰۰
۱۲ نظر
۲۰۸۰۰
پ

نوستالژی کودکانه سینمای ایران ۲

۱۳ فیلم کودکی که دوستشان داشتیم

اگرچه دو دهه ۶۰ و ۷۰ را دوران رونق سینمای کودک ایران می‌دانند و می‌گویند این ژانر در دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ چیزی در چنته نداشت اما در این دو دهه هم می‌توان از آثار نام برد که مخاطبان را راضی نگه داشتند.

خبرگزاری مهر: اگرچه دو دهه ۶۰ و ۷۰ را دوران رونق سینمای کودک ایران می‌دانند و می‌گویند این ژانر در دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ چیزی در چنته نداشت اما در این دو دهه هم می‌توان از آثار نام برد که مخاطبان را راضی نگه داشتند.

در بخش اول گزارش فیلم‌‌های خاطره‌انگیز سینمای کودک و نوجوان ایران از فیلم‌های نوستالژیک دهه‌های ۶۰ و ۷۰ نام بردیم؛ فیلم‌هایی مانند "شهر موش‌ها"، "گلنار"، "سفر جادویی"، "مدرسه پیرمرد‌ها"، "الو الو من جوجوام" و... .

در بخش دوم این گزارش، ۱۳ فیلم دیگر خاطره‌انگیز کودکان و نوجوانان در دهه ۸۰ و ۹۰ را مرور می‌کنیم با ذکر این نکته که بسیاری دیگر از فیلم‌های نوجوانانه و کودکانه که مخاطب کم‌تری داشتند در این فهرست نیامدند ضمن آن که در همین رده‌بندی، دو فیلم "کلاه قرمزی و سروناز" و "کلاه قرمزی و بچه‌ننه" در جایگاه متفاوت‌تری از نظر میزان اقبال مخاطب قرار می‌گیرند:

*تارزن و تارزان:

علی عبدالعلی‌زاده در ابتدای دهه ۸۰ "تارزن و تارزان" را کارگردانی و روانه سینماها کرد. در این فیلم هم مانند بسیاری از فیلم‌های دریادمانده‌ی سینمای کودک، اکبر عبدی ایفای نقش کرده است. رضا فیض‌نوروزی، آتش تقی‌پور، رابعه اسکویی، ستاره اسکندری، مریم سعادت و... بازیگران این فیلم سینمایی بودند که در شانزدهمین جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان روی پرده رفت.

13 فیلم کودکی که دوستشان داشتیم

"تارزن و تارزان" در سال ۸۰ توانست فروشی ۱۲۰ میلیون تومانی در گیشه سینماهای تهران داشته باشد که آن زمان برای خود فروش بدی نبود.

*روز کارنامه:

"روز کارنامه" از دیگر فیلم‌های سینمای کودک است که مسعود کرامتی آن را کارگردانی کرده است. این فیلم برخلاف "پاتال و آرزوهاي کوچک" در محيطي واقع‌گرا به‌تصوير کشيده شده و درباره کودکان است. در "روز کارنامه" که سال ۸۱ ساخته شد، مهدی هاشمی، متین عزیزپور، شهرام قائدی، مهران رجبی، محمدرضا هدایتی و عبدالرضا اکبری ایفای نقش کرده‌اند.

13 فیلم کودکی که دوستشان داشتیم

این فیلم در هفدهمین جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان شرکت داده شد و توانست پروانه‌های زرین بهترین فیلم بلند و بهترین کارگردانی بخش سینمای ایران را دریافت کند.

*من ترانه ۱۵ سال دارم:

این فیلم پس از "دختری با کفش‌های کتانی" دومین بخش از سه‌گانه دخترانه صدرعاملی است که بعدا در سال ۱۳۸۳ با فیلم "دیشب باباتو دیدم آیدا" تکمیل شد. در این فیلم هم کامبوزیا پرتوی به همراه رسول صدرعاملی فیلمنامه را به رشته تحریر درآورده‌اند.

13 فیلم کودکی که دوستشان داشتیم

صدرعاملی که در فیلم قبلی‌اش هم پگاه آهنگرانی را به عنوان یک بازیگر نوجوان به سینمای ایران معرفی کرده بود، این‌بار نیز سراغ چهره‌ای جدید رفت؛ چهره‌ای که در سال‌های بعد یکی از بهترین بازیگران سینمای ایران لقب گرفت. ترانه علیدوستی در "دختر با کفش‌های کتانی" نخستین فیلم سینمایی خود را در کنار مهتاب نصیرپور، حسین محجوب و میلاد صدرعاملی بازی کرده بود.

دومین قسمت از سه‌گانه دخترانه رسول صدرعاملی، فروردين ۸۱ اكران شد و بر اساس اطلاعات موجود توانست با فروش ۳۲۰ ميليون تومانی در تهران، چهارمين فيلم پرفروش سال لقب بگیرد.

*عزيزم من كوك نيستم:

محمدرضا هنرمند سال ۸۱ در حالی "عزیزم من کوک نیستم" را ساخت که پرویز پرستویی با بازی در فیلم‌های مختلفی مانند "آژانس شیشه‌ای"، "شوخی"، "مرد عوضی"، "مومیایی ۳"، "لیلی با من است" و... به شهرت زیادی دست یافته بود و چهره‌ای شناخته شده برای مخاطبان سینما محسوب می‌شد.

"عزیزم من کوک نیستم" داستان حمید افشاری است که به همراه پسرش رامین زندگی فقیرانه و دشواری را می‌گذارند. رامین عاشق کامپیوتر است و افشاری برای رفع تکلیف پدرانه به رامین قول داده است تا در صورت قبولی با معدل ۲۰ در پایان سال تحصیلی برای او کامپیوتر مورد نظرش را بخرد. رامین هم علی‌رغم انتظار و پیش‌بینی با معدل ۲۰ قبول می‌شود! حمید افشاری برای وفای به عهدش تحت فشار قرار می‌گیرد و... .

13 فیلم کودکی که دوستشان داشتیم

در کنار پرستویی، فاطمه معتمدآریا، مهدی فتحی، محمد كاسبی، فرهاد آئیش، مانی نوری، سپهر آزادی،‌ مهران رجبی و... در این فیلم ایفای نقش کردند.

"عزیزم من کوک نیستم" آذر ۸۱ در سینماها اکران شد و در نهایت توانست ۱۴۶ ميليون تومان در تهران فروش کند.

* كلاه قرمزي و سروناز:

"کلاه قرمزی و سروناز" پس از فیلم‌های "کلاه قرمزی و پسرخاله" (۱۳۷۳)، "یکی بود یکی نبود" (۱۳۷۹) و "دختر شیرینی‌فروش" چهارمین فیلم بلند ایرج طهماسب در مقام کارگردان است.

"کلاه قرمزی و پسرخاله" سال ۱۳۷۳ روی پرده رفت و به رکوردی بسیار خوب به لحاظ جذب بیننده دست یافته بود. در آن سال‌ها "کلاه قرمزی و پسرخاله" توانسته بود به فروش ۱۷۱ میلیون تومان دست یابد.

13 فیلم کودکی که دوستشان داشتیم

هشت سال بعد، کلاه قرمزی محبوب با همراهی عروسک جدیدی به‌نام سروناز دوباره روی پرده سینما جان گرفت. این بار او با آقای مجری زندگی می‌کند. آخر سال تحصیلی است و کلاه قرمزی بعد از چند سال سرانجام کارنامه قبولی‌اش را دریافت می‌کند. آقای مجری به عنوان جایزه برایش دوچرخه‌ای می‌خرد که کلاه قرمزی از داشتن آن بسیار خوشحال است، اما به سرقت رفتن دوچرخه ماجراهای دیگری را برای او به‌وجود می‌آورد.

"کلاه قرمزی و سروناز" با میانگین بهای بلیط ۵۵۰ تومان در آذر ۸۱ موفق شد نزدیک به ۵۵۰ میلیون تومان فروش داشته باشد و به‌عنوان پرفروش ترین فیلم سال هم دست یابد.

*لاك‌پشت‌ها هم پرواز مي‌كنند:

نماینده ایران در مراسم آکادمی اسکار سال ۲۰۰۵ فیلمی درباره نوجوانان بود. این فیلم که کارگردانی، تهيه‌كنندگی و نويسندگی آن را بهمن قبادی برعهده داشت، داستان چند روز مانده به شروع جنگ آمریکا و عراق را روایت می‌کرد که مردمان سرگردان عراق دنبال دریافت جدیدترین اخبار بودند. در میان آن‌ها مادری ۱۴ ساله به نام آگرین قصد خودکشی دارد. این فیلم روایت سرگذشت آگرین است.

"لاک‌پشت‌ها هم پرواز می‌کنند" در بعد بین‌المللی توانست جوایزی مانند صدف طلایی بهترین فیلم و جایزه نویسندگان اسپانیا در جشنواره سن سباستین اسپانیا، جایزه ویژه داوران هوگوی نقره از چهلمین جشنواره فیلم شیكاگو و جایزه تماشاگران مونترال از جشنواره نوین مونترال کانادا را کسب کند.

13 فیلم کودکی که دوستشان داشتیم

این فیلم همچنین تندیس بهترین كارگردانی را از هشتمین دوره جشن خانه سینمای ایران، پروانه‌های زرین بهترین فیلم، بهترین کارگردانی بخش بین‌الملل، پروانه‌های زرین بهترین فیلم مجمع سینمای ایران، بهترین فیلم داوران كودك و نوجوان بین‌الملل و جایزه ویژه هیات داوران سینمای ایران را از نوزدهمین جشنواره بین‌المللی كودك و نوجوان اصفهان دریافت کند.

این موفقیت‌های باعث شد "لاک‌پشت‌ها پرواز نمی‌کنند" به عنوان نماینده سینمای ایران در اسکار سال ۲۰۰۵ معرفی شود که البته نتوانست موفقیتی در این رویداد سینمایی داشته باشد. همچنین اکران سینمایی این فیلم هم در سال ۸۳ موفق نبود.

*دیشب باباتو دیدم آیدا:

ششمین فیلم رسول صدرعاملی از جمله فیلم‌هایی است که توانسته پروانه زرین بهترین فیلم را از جشنواره کودک کسب کند.

پروانه زرین بهترین فیلمنامه بخش آسیا، پروانه زرین بهترین فیلم بخش سینمای ایران و پروانه زرین بهترین کارگردانی جوایزی است که داوران بیستمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان به "دیشب باباتو دیدم آیدا" اختصاص دادند.

13 فیلم کودکی که دوستشان داشتیم

"دیشب باباتو دیدم آیدا" در مهرماه ۸۴ روی پرده سینماها رفت و توانست ۱۱۰ میلیون تومان در تهران فروش داشته باشد. داستان این فیلم اجتماعی درباره دختری به نام آیداست که متوجه می‌شود پدرش با زن غریبه‌ای رابطه دارد.

*نصف مال من نصف مال تو:

"نصف مال من نصف مال تو" پس از گذشت نزدیك به ۶ سال از ساخت "علی و دنی" دومین ساخته سینمایی وحید نیكخواه‌آزاد در مقام كارگردان است. نیکخواه آزاد پس از این فیلم، "دیو و دلبر" (۱۳۸۹) و "فرزند خوانده" (۱۳۹۰) را کارگردانی کرد.

"نصف مال من نصف مال تو" ماجرای دو خواهری است كه پس از سال‌ها متوجه اشتباه پدر شده و سعی می‌كنند بر آن سرپوش بگذارند. تقابل رابطه‌ها در داستان كار را به یك كمدی تبدیل كرده كه طنز كلامی از خصوصیات آن است.

13 فیلم کودکی که دوستشان داشتیم

محمدرضا شریفی‌نیا، شهره لرستانی، مریلا زارعی، شقایق فراهانی، فرهاد آییش، سهیلا گلستانی، مریم امیرجلالی و بهزاد رحیم‌خانی و با حضور سه بازیگر نوجوان آلما اسكویی، ترلان پروانه و روژان آریامنش بازیگران این فیلم بودند.

"نصف مال من نصف مال تو" مرداد ۸۶ اكران شد و توانست در تهران ۳۸۰ ميليون فروش داشته باشد و جایگاه ششم فروش فیلم‌های سینمایی در سال را کسب کند.

*خاله سوسكه:

شاید اگر "خاله سوسکه" در دهه ۶۰ یا ۷۰ ساخته می‌شد، می‌توانست فروشی بسیار خوب داشته باشد، چرا که هم داستان خوبی داشت و هم این داستان به‌شکلی جذاب برای کودکان ارائه می‌شد.

نادره ترکمانی که نخستین فیلم سینمایی‌اش را در فضای سینمای کودک می‌ساخت، از سحر ولدبیگی، علی سلیمانی، فروغ قجابگلو، شاه‌علی سرخانی و فریده دریامج به عنوان بازیگر استفاده کرده بود.

13 فیلم کودکی که دوستشان داشتیم

این فیلم، حکایت افسانه خاله سوسکه از اولین روایت‌های چاپی است که به شکلی موزیکال به تصویر درآمده است.

"خاله سوسکه" که در جشنواره کودک سال ۸۸ جایزه بهترین فیلم از نگاه مخاطبان را دریافت کرد، دي‌ماه ۸۹ اكران شد و توانست ۲۴۰ ميليون تومان در تهران فروش داشته باشد.

* نخودي:

"نخودی" که در سال‌های بی‌رونقی سینمای کودک ساخته شده بود، مهرماه ۸۹ اكران شد اما فروش ناموفق ۱۰۰ ميليون تومانی را در تهران تجربه کرد.

این فیلم در بیست و چهارمین جشنواره کودک اصفهان هم حضور داشت که در نهایت توانست پروانه زرین بهترین فیلم بخش سینمای ایران و جایزه ویژه هیات داوران را کسب کند.

13 فیلم کودکی که دوستشان داشتیم

داستان "نخودی" که صابر ابر، مرضیه برومند، رعنا آزادی ور، مسعود کرامتی، احمدرضا اسعدی و علیرضا خمسه در آن ایفای نقش کرده بود، درباره يك كارگردان تئاتر عروسكي است كه در انجام نمايش‌هايش ناموفق است. او با هر شكست و تحقير كوچك و كوچك‌تر مي‌شود اما ملاقات با نخودي در سرزمين قصه‌ها، زندگي او را تغيير مي‌دهد.

* كلاه قرمزي و بچه ننه:

آخرین هنرنمایی ایرج طهماسب و حمید جبلی آنچنان که باید مانند قسمت‌های قبل "کلاه قرمزی"، قصه‌ای پرکشش و جذاب نداشت اما باز هم توانست به مدد محبوبیت عروسک‌های خود و همچنین برنامه تلویزیونی‌اش گیشه سینماها را تسخیر کند.

13 فیلم کودکی که دوستشان داشتیم

"کلاه قرمزی و بچه ننه" داستان شيطنت‌هاي پسرعمه‌‌زاست که کلاه‌قرمزي و آقاي مجري را به دردسر مي‌اندازد و ماجراي جديدي پيش مي‌آيد که منجر به ورود مهمان ناخوانده‌اي مي‌شود... .

این فیلم که اصلا در جشنواره‌های فجر یا کودک شرکت نکرده بود، مرداد ۹۱ اكران شد و در نهایت با سه ميليارد و ۳۰۰ ميليون تومان فروش در تهران به پرفروش‌ترين فيلم سال ۹۱ تبدیل شد.

*آهوي پيشوني سفيد (اختاپوس):

سیدجواد هاشمی برای ساخت نخستین فیلم سینمایی‌اش سراغ ساخت یک فیلم کودک پرهزینه و البته جذاب رفت.

در این فیلم پربازیگر، محمدرضا شريفي‌نيا، امین حیایی، امین زندگانی، گوهر خیراندیش، نادر سلیمانی، نیلوفر خوش‌خلق، امیر غفارمنش، هومن حاجی‌عبداللهی، ترلان پروانه و... با گریم‌هایی جالب جلوی دوربین رفتند.

13 فیلم کودکی که دوستشان داشتیم

"آهوی پیشونی سفید" داستان آهويي است كه با دور شدن از خانه و خانواده‌‌اش با اتفاقاتي روبرو مي‌شود... .

اگرچه این فیلم یکی از متقاضیان اکران در عید نوروز بود اما نهایتا مهرماه ۹۱ توانست روی پرده رفته و تنها در تهران فروشی بیش از ۶۰۰ میلیون تومان داشته باشد.

*فتيله و ماه پيشوني:

فیلم سینمایی "فتيله و ماه پيشوني" که بر اساس محبوبیت عمو‌های فیتیله‌ای در تلویزیون ساخته شده بود، عید نوروز ۹۱ روی پرده رفت و در نهایت تنها توانست به فروش ۲۳۰ میلیون تومانی در تهران دست پیدا کند.

13 فیلم کودکی که دوستشان داشتیم

در این فیلم که آرش معیریان آن را کارگردانی کرده بود و احمد نجفي نیز تهیه‌کنندگی‌اش را برعهده داشت، محمد مسلمی، علی فروتن، حمید گلی (گروه فیتیله)، احمد نجفی، چنگیز جلیلوند، سیروس گرجستانی، بهنوش بختیاری، اصغر سمسارزاده و... جلوی دوربین رفته بودند.

این فیلم کودک، داستان ماه پيشوني قصه‌هاست که توسط آدم‌هايي ربوده مي‌شود. بچه‌هاي مهدكودك از گروه فيتيله‌ها مي‌خواهند كه ماه پيشوني را پيدا كرده و به قصه‌ها برگردانند... .
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • امیر

    با سلام و درود بر شما
    سالها پیش در اواخر دهه 60 یا اوایل دهه 70 دقیق زمانشو نمیدونم.
    یک فیلم سینمایی که برای کودکان بود رو در سینما دیدم.خیلی دوس دارم دوباره بعد سالها ببینمش اما اسمش یادم نیست.
    داستانش به این شکل بود پسری به اسم خورشید میرفت به جنگ اهریمن و یادمه اهریمن به شکل صخره های سنگی بود .و وقتی خورشید یا دوستاش با کمان بهشون میزدن آتش میگرفتن
    و یه خواهر هم داشت که نباید میخوابید برا همین اهالی روستا یا شهر دورش شمع وفانوس روشن میکردند تا نخوابه تا خورشید برگرده
    اینا از اون فیلم یادمه
    لطفا اگه میدونید اسمشو بگید که دوس دارم بازم ببینمش....
    با تشکر
    لطفا به ایمیل ام جواب بدید

    پاسخ ها

    • Nazli

      منم امروز این فیلم رو پیدا کردم؛ کلی باهاش خاطره دارم... اسمش هست دره شاپرک ها، امیدوارم کامنتم رو ببینید جناب، موفق باشید

  • بدون نام

    يه فيلم بود معلم نقاش بچه ها رو ميدوزديد با مو هاي يكشون قلمو ميساخت اسمشو نميدونم خيلي دوست دارم باز ببينم

    پاسخ ها

    • Kaveh

      نسخه سحر آمیز

  • حسین

    ی فیلمی بود یه پسره چاقی بود که با رفیقاش از پسر همسایه بدش میومد تو خوزستان بود دهه هفتاد بود

    پاسخ ها

    • Kaveh

      نسخه سحر آمیز

    • بهمن

      ساز دهنی

  • مجتبی

    سلام، منم دنبال یه فیلمی میگردم با این شرح احوال، که خانوم شقایق فراهانی و ترلان پروانه (درسن کودکی) توش بازی میکردن خیلی از فیلم یادم نیست فقط در این حد که هر چیزی که این ها مینوشتن داخل کامپیوترشون قصه ی زندگی میشد و در آخر فیلم به دست اهریمن دستگیر میشن و تصمیم میگرین که ادامه قصه رو با انگشتشون بدون قلمی بنویسن، خیلی جالب بود اون موقع برام اگر کسی یادش هست اسمش رو برام ایمیل کنه، بازم ممنون; ایمیل : bornehco@gmail.com

  • باران

    سلام
    ببخشید یه مجموعه فیلم بود که من 10 سال پیش دیدم الان دنبالشم ممنون میشم کسی کمک کنه
    درباره بچه هایی بود که مشکل درسی داشتن و هر دفعه یه موجود ظاهر میشد و کمکشون می‌کرد تو یکی از قسمت ها پدربزرگ اون بجه از شمال رفت تهران اون موجودو پيدا کنه جاش یه موجود خبیث شبیه به اون موجود خوب رو پیدا کرد اسامی اون دو تا موجود هم شبیه به هم بود
    ممنون میشم اگر کسی کمک کنه

  • مجید

    دوستان تو اواخره دهه ۶۰ و یا اوایل ۷۰ یک سریال بود برای کودکان به این صورت که یکروز یه پسر بچه توپش می افته داخل یک پنجره خونه قدیمی که کناره خونشونه و پسره به زور از میله رد میشه و اونجا یه عروسک جادویی پیدا میکنه.خواهشن یکی اسمشو بهم بگه.خیلی دنبالشم.ممنونم

    پاسخ ها

    • بهمن

      کاش و کاشکی

  • علی

    سلام دوستان یه فیلمی اوایل دهه ۷۰بود درباره یه معلنی که کتاب داستان میبرد توی روستاها اما ماشیتش خراب میشه کتاباش با قاطر برد
    اما بین راه گرگها حمله کردن بعد باکمک اهالی پیداشد و حالش خوب شد لطفا اسمش اگ میدونیدبگید
    سپاس

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج