نردبانی برای ماهیها +عکس
معمولا وقتی جاده یا سدی ساخته میشود، چیزی که در درجه آخر آهمیت قرار میگیرد، سرنوشت جاندارانی است که دیگر نمیتوانند به سهولت از عرض جاده عبور کنند یا ماهیهایی که دیگر نمیتوانند به بالادست رود بروند و تخمگذاری کنند.
اما جالب است بدانید که همیشه این طور نیست و در بعضی از مناطق دنیا برای حفظ محیط زیست و بقای جانداران کارهایی انجام میشود.
برای مثال پلهایی برای عبور جانواران روی جادهها ساخته میشود:
اما در مورد ماهیها چه میشود کرد، چگونه میتوان آنها را از روی سدهای بلند عبور داد، تا بتوانند به سهولت تخمگذاری کنند؟
اصولا یک سد، سه خطر عمده برای ماهیهای ایجاد میکند:
۱- کشته شدن ماهیها به خاطر عبور از توربینها
۲- مانع فیزیکی برای گذر ماهیهای مهاجر
۳- آب جمع شده در پشت سدها، بستر قلوهسنگی مناسب برای تخمریزی را نابود میکند.
نخستین بار یک کانادایی به نام ریچارد مکفارلن در قرن هفدهم به این فکر افتاد که مجرایی با شیب کم برای عبور ماهیها از سد ایجاد کند. در قرن نوزدهم هم در آمریکا و ایرلند اقدامات مشابهی انجام شد.
از شیوههای مختلفی برای عبور دادن ماهیها استفاده میشود، در سدهای کوچک میشود از یک مجرای چوبی استفاده کرد، اما در سدهای بزرگ از پلههایی استفاده میشود: هر پله با پله بالاتر خود، کمی فاصله دارد و ماهیها میتوانند به راحتی از یک پله به پله بعدی بپرند و در حوضچه روی هر پله، استراحت کنند.
بعضی از سدها موقتی در فصول تخمریزی ساخته میشوند:
اما در سدهایی که ارتفاع زیادی دارند، از نوعی سیستم بالابر برای رساندن ماهیها به پشت سد ایجاد میشود، مثلا روی رود کانکتیکات، سد Holyoke بنا شده است، از سال ۱۹۵۵ بالابر مخصوصی برای ماهیها روی این سد فعال است که تخمین زده میشود سالانه نیم میلیون ماهی را به پشت سد میرساند.
نظر کاربران
ببینید ملت چه جامعه ای ساختن حتی به فکر ماهیهای تورودخونه هاشون هم هستن بعد بگین اونا بدن
جالب بود