۱۴۸۳۲۳۵
۳۴ نظر
۴۴۹۹
۳۴ نظر
۴۴۹۹
پ

خواندن این مطلب برای متاهل‌ها مطلقا ممنوع است

شرایط بد اقتصادی، بی‌اعتمادی به آینده و ناتوانی از پیش‌بینی و پیشرفت مسیر زندگی می‌تواند بر سرد شدن روابط عاطفی و از هم پاشیدن زندگی‌ها موثر باشد

روزنامه اعتماد: اولین سوالی که می‌پرسد، این است که «ازدواج کرده‌ای یا نه؟» و اگر جواب مثبت بشنود سرش را به نشانه تاسف تکان می‌دهد و می‌گوید: «حیف شدی.» ازش می‌پرسم خودت چی؟ می‌گوید: «ازدواج کرده بودیم، بعد که عاقل شدیم هر کدوم رفتیم سی خودمون.» می‌گویم یعنی چی؟ و توضیح می‌دهد: «طلاق که نگرفتیم، یه پولی دادم بهش، گفتم برو برای خودت زندگی کن. اون هم رفت. من واسه خودم زندگی می‌کنم اون برای خودش. کاری به هم نداریم. الان دیگر کاری به پدر و مادر و خواهر و برادرم هم ندارم. شب‌ها بچه‌ها زنگ می‌زنند می‌گویند امیر می‌آیی اینجا نشستیم، می‌گویم آره، آن یکی زنگ می‌زند، می‌گوید امیر می‌آیی برویم فلان جا، می‌گویم آره، فلسفه زندگی‌ام تغییر کرده. زندگی متاهلی در آن جا نمی‌شود.»

1398120614394623219786094

آنجا که واقعیت خیال را کمرنگ می‌کند

امیر، پنجاه و یک ساله در میدان انقلاب با موتور مسافرکشی می‌کند. می‌گوید خانه‌اش در غرب تهران است و روزی چهار، پنج ساعت بیشتر کار نمی‌کند. مثل اغلب کسانی که با موتور مسافرکشی می‌کنند. می‌گوید که شغل اصلی‌اش مسافرکشی با موتور نیست، «مغازه‌دار» است. اما در مورد اینکه چه چیزی می‌فروشد و مغازه‌اش کجاست، حرفی نمی‌زند. داستان این تغییر فلسفه چیست؟ امیر می‌گوید: «ما بیست سال پیش با هم ازدواج کردیم، بچه هم نبودیم. زندگی‌مان را هم دوست داشتیم. عشق و عاشقی الکی هم نبود کارمان.

حساب کتاب داشتیم. چند سالی هم واقعا همه‌ چیز خوب بود. ولی فکرش را نمی‌کردیم که قرار است هر چه می‌دویم به عقب بدویم. دیدیم بچه‌دار که نمی‌توانیم بشویم. از پس هزینه‌هایش بر نمی‌آمدیم. بعد هم ما چه گلی به سر ننه بابای‌مان زده بودیم که بچه‌های ما بخواهند گلی به سر ما بزنند. گفتیم بچه‌دار نمی‌شویم، کار می‌کنیم زندگی می‌سازیم. چشم‌های‌مان را باز کردیم، دیدیم هر چی می‌دویم به عقب می‌دویم. بعد زنم فکر می‌کرد تقصیر من است که کم کار می‌کنم، من فکر می‌کردم تقصیر او است که زیاد خرج می‌کند. همه‌اش دعوا مرافع. هر روز درگیری. بعد او می‌رفت با ننه بابای من حرف می‌زد که آنها من را راضی کنند که فلان کار را بکنم. بعد آنها هم به من سرکوفت می‌زدند که چرا هیچ چیز نداری. چرا هیچ کاری نمی‌کنی، چرا به فکر زندگی نیستی و این چیز‌ها. دیدیم نمی‌شود دیگر. گفتم زن من همین قدر هستم.

Capture

بیشتر از این نیستم، بیشتر از این هم نمی‌شوم. در این مملکت که شب می‌خوابی صبح بیدار می‌شوی سرمایه‌ات شده یک‌سوم دیروز، چه پیشرفتی؟ پیش رفتن به کجا؟ هی کار کنیم خودمان را بکشیم زودتر سکته کنیم؟ چه کاری است. گفتم بیا سفره‌های‌مان را جدا کنیم. تو فکر می‌کنی کار دیگری می‌شود کرد برو بکن. من چیز بیشتری نمی‌خواهم. نمی‌توانم چیز بیشتری به دست بیاورم. من نشسته‌ام. تمام کردیم دیگر. نه دعوایی نه گرفتاری چیزی. پدر و مادرم البته ول نکردند. هنوز که هنوز می‌گویند این زندگی نشد. یک کاری بکن، این کار را بکن، آن کار را بکن، اینجا برو، آنجا برو. دیگر از آنها هم بریدم. به آنها هم سر نمی‌زنم. همین که گاهی احوال بپرسم بس است. آدم سری که درد نمی‌کند را دستمال نمی‌بندد.»

داستان زندگی امیر، تنها داستان ازدواجی نیست که به یک طلاق نانوشته ختم شده است. ش. کارمند است، ازدواج او هم سه سال پیش به طلاق منجر شده است. او در مورد تجربه طلاقش می‌گوید: «ما نشناخته با هم ازدواج نکرده بودیم. ولی اینکه می‌گویند همه چیز بعد از ازدواج فرق می‌کند، راست است. حتی اگر قبل از ازدواج با هم در یک خانه زندگی کرده باشید هم باز ازدواج همه ‌چیز را عوض می‌کند. آدم‌ها انتظار دارند وقتی ازدواج می‌کنند همان تصویری که از بچگی در مورد ازدواج داشته‌اند، محقق شود.

اصلا همان مراسم عروسی را نگاه کنید انگار یک نمایشی از یک فیلم است که آدم‌ها همیشه می‌خواستند بازیگر آن باشند و حالا که موقع ازدواج رسیده است، می‌توانند آرزوهای‌شان را به خرج یک نفر دیگر یا به خرج چند نفر دیگر برآورده کنند. پدر و مادر‌ها وسط می‌آیند و می‌گویند ما آرزو داریم پس هر کاری از دست‌شان بر می‌آید، انجام می‌دهند که آن مراسم را «رویایی» کنند بعد این تصویر برای هر دو طرف پیش می‌آید که باقی زندگی هم باید رویایی باشد.

انگار کسی که من انتخاب کرده‌ام دیگر باید بی‌ایراد باشد و هر چیزی که من به آن فکر کرده‌ام و از اول بچگی تا حالا تصور کرده‌ام را برآورده کنم. بعد می‌بینی طرف از شما می‌خواهد هم شوهرش باشی، هم بچه‌اش باشی، هم پدرش باشی، هم قلکش باشی، هم برایش خرج کنی، هم خسته نشوی، هم در کار خانه کمک کنی، هم دوست پسرش باشی، خب نمی‌شود. البته نباید بی‌انصافی کرد، من مرد هم غیر از این نیستم. انتظار دارم زنم هم زنم باشد، هم کارگر خانه‌ام باشد، هم مادرم باشد، هم مادربزرگم باشد، هم معشوقم باشم، هم آشپز باشد، هم شخصیت اجتماعی داشته باشد. همه‌ چیز را همه‌مان با هم می‌خواهیم. بعد می‌افتیم توی یک دوری که او می‌گوید تو این کار را برای من نکردی، من می‌گویم تو این کار را برای من نکردی.

دوره‌ای نیست که آدم‌ها بگویند خب به خاطر بچه‌ام تحمل می‌کنم یا زن اگر با لباس سفید به خانه شوهر برود باید با کفن در بیاید. دیگر از این خبرها که نیست، او می‌بیند تنها که بود خوشحال‌تر بود، من می‌بینم تنها که بودم خوشحال‌تر بودم. هر کدام‌مان می‌بینیم تنها که باشیم دیگر لازم نیست مدام نقش بازی کنیم. می‌توانیم خسته باشیم، می‌توانیم بی‌حوصله باشیم. خب چرا نباشیم؟ حالا مثلا با هم زندگی کردن چه خیری برای ما دارد که نخواهیم از آن دست بکشیم؟ این همه سال تنها بودیم، این چند صباح هم روی آن همه سال.»

زیر یک سقفیم، اما زندگی نمی‌کنیم

بهار، زن چهل و شش ساله‌ای است که در یک طلاق نانوشته زندگی می‌کند، او در مورد تجربه خودش می‌گوید: «من و همسرم سال‌هاست که با هم رابطه‌ای نداریم. هنوز در یک خانه زندگی می‌کنیم و یک پسر نوجوان داریم، اما تمام حرفی که با هم می‌زنیم در مورد پسرمان است. بچه را از مدرسه برداشتی؟ بچه را دندانپزشکی بردی، بچه را رساندی؟ بچه را آوردی و چیز‌هایی از این دست.

گهگاه با هم به مهمانی‌های خانوادگی می‌رویم، اما سال‌هاست که نه تولد همدیگر را جشن می‌گیریم، نه در یک اتاق می‌خوابیم و نه با هم به مسافرت می‌رویم. پدر و مادر او پیر هستند، پدر و مادر من پیر هستند، کلا خانواده‌ها تحمل طلاق را ندارند وگرنه درستش این بود که طلاق می‌گرفتیم، حالا که ممکن نیست، دیگر مزاحم همدیگر نمی‌شویم. البته این‌طور نیست که کلا همدیگر را فراموش کرده باشیم، من مریض می‌شوم از من نگهداری می‌کند، او مریض می‌شود من از او نگهداری می‌کنم. اما رابطه‌مان بیشتر مثل خواهر و برادر یا رابطه دو نفر هم‌خانه یا هم‌اتاقی است تا رابطه ازدواجی. آن چیزی که او از ازدواج می‌خواهد را من نتوانسته‌ام به او بدهم، آن چیزی که من می‌خواستم را هم او نتوانسته به من بدهد. حالا باید چی کار کنیم؟ باید زندگی را پیش برد دیگر. برای همه یک جور پیش نمی‌رود. ما هم اولش خیلی خیال‌ها داشتیم، اما بعد دیدیم که آنها خیال و آرزو بوده است و کاری که ما فکر می‌کردیم، می‌شود کرد را نمی‌شود کرد.

7054958_0_0_1200_800_600x0_80_0_0_fe075df41f4fd69ed9ffdfc8b7af68c7

دیدیم که فقط داریم با هم دعوا می‌کنیم و مدام دلخوری داریم و همه‌اش داریم از هم بد می‌گوییم، تصمیم گرفتیم همدیگر را رها کنیم. البته این را هم بگویم که این فقط ما نیستیم که این تصمیم را گرفته‌ایم. اغلب دوستان من که در همین سن و سال ما هستند بالاخره در ازدواج‌های‌شان به همین جا می‌رسند. آن چیزهایی که در اول ازدواج برای‌شان جالب بود و فکر می‌کردند که می‌تواند زندگی‌شان را شیرین کند یا شیرینی و جذابیتش را از دست داد یا اینکه فهمیدند کلا در مورد آنها اشتباه می‌کردند و آن چیزی که می‌خواستند، نبوده.

حالا دو، سه تا راه دارند یا طلاق بگیرند و هر کسی برود دنبال زندگی خودش که ما بچه داریم و نمی‌شود این کار را بکنیم یا اینکه زیر یک سقف باشند ولی هر کسی برود برای خودش همدمی پیدا کند و هر دو نفر هم بدانند که ماجرا چیست و سکوت کنند و ندیده بگیرند که ما دیدیم آن کار هم خیلی دل و جرات می‌خواهد و من نداشتم. دوست هم نداشتم که در چنان شرایطی زندگی کنم، این شد که تصمیم گرفتیم همان‌طور که هستیم، ادامه دهیم ولی یکسری چیز‌ها را توافق کنیم. هر کسی مسوولیتی داشته باشد و کسی هم به کار آن یکی کاری نداشته باشد تا بچه بزرگ شود و بعدا یک فکر دیگری بکنیم.»

آنچه در این روایت‌ها دیده می‌شود اصلا کمیاب و تازه نیست. همان‌طور که تعداد ازدواج‌ها کم و تعداد طلاق‌ها افزایش پیدا می‌کند، تعداد ازدواج‌هایی که به طلاق‌های نانوشته ختم می‌شود هم رو به افزایش است و با یک بررسی مختصر در اطراف هر فردی می‌توان اقلا دو، سه زوج را نام برد که در چنین شرایطی زندگی می‌کنند.

آنچه روانشناسان اینستاگرامی از آن به عنوان «طلاق عاطفی» یاد می‌کنند، شباهتی به همین وضعیت زندگی بدون عشق و تفاهم و هدف مشترک دارد که مسائل بسیاری از موضوعات وابسته به شخصیت و تجربه‌های زندگی افراد که کاملا فردی است تا موضوعات کلانی مانند تورم و بیکاری و نابسامانی‌های اقتصادی و اخیرا اضطراب‌های مربوط به وضعیت‌های سیاسی، نگرانی از جنگ و درگیری و خونریزی و مسائل زیست محیطی بر آن تاثیرگذار بوده و خواهد بود.

شرایط بد اقتصادی، بی‌اعتمادی به آینده و ناتوانی از پیش‌بینی و پیشرفت مسیر زندگی شخصی و خانوادگی می‌تواند بر سرد شدن روابط عاطفی و از هم پاشیدن زندگی‌های مشترک موثر باشد. وقتی زندگی دچار رکود است و تنها تلاش ممکن دست و پا زدن برای سر پا باقی ماندن است خیلی بعید نیست که آدم‌ها به این جمع‌بندی برسند که اگر تنهایی دست و پا بزنند اقلا مسوولیت کمتری به دوش آنها خواهد بود. البته روانشناسان همچنان اعتقاد دارند که هر قدر هم که شرایط زندگی سخت و طاقت‌فرسا باشد، در بسیاری اوقات می‌توان کاری برای نجات دادن زندگی‌های مشترک انجام داد.

 

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

می‌خواید یکبار برای همیشه از «بی‌پولی» خلاص شید؟ این وبینار رایگان برای شماست 👇

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • هاشمی

    متاهل هستم کنجکاو شدم خوندم 🙆‍♂️🙆‍♂️

  • بابا احمد

    با حس و حال و با عشق زندءگی کنید ،
    نه با قانون و تصمیات غلط .
    عشق اون حس نابییه که به موجودمون گرما و عشق می ده
    شبیه تما شا کردن زمستون سرد
    از پشت شیشه های پنجره می مونه ،
    همون قدر گرم .
    قدر عشق و باهم بودن را بدونید.
    سلام علیکم ورحمت الله و برکاته

  • قنبر

    خداوند باعث و بانی اش را نابود کند

  • c

    زنی مثل شما کهشوهر داشت زندگیه۲۲ساله منوخراب کردنابودشدم

  • مهدی

    این مطلب که از زبان افراد نقل قول کرده یه جایی از مطالبش قابل باور نیست دو نفر زیر یک سقف بدون رابطه عاطفی و زناشویی امکان نداره همه چیز رو نمیان بگن حتی اگه فکر کنیم این مباحث واقعی منتشر بشن.

  • چشم سوم

    همش،ازاقتصادهست،وگوشی،موبایل واینستاگرام،که زندگی کشورهای حاشیه جنوب خلیج فارس،ملت می بینند!نه اروپا،نه ژاپن ونه مثلاترکیه!فقیرشدیم ازعربستان -ترکیه!یک زمانی باترکیه وعربستان دراقتصادبرابربودیم،ولی تحریم برای یک تعدادی، نعمت هست!مردم،ایران بیچاره وگرفتارکرده!!!!

  • عبدالله

    درود. صحیح است

  • مهدی

    و اینجاست که میگی لعنت به یاعث بانیش

  • بدون نام

    اینها زن وشوهر دنیا یند عاشق هم نیستند ،زیرا به قول شاعر در ره منزل لیلی خطرها بسی ست/شرط اول قدم آن است که عاشق باشی.

  • A M G

    من یه کارگرم و با حداقل حقوق و کمی قناعت خدا رو شکر تا الان مشکلی نداشتم ولی شرطش اینه که همسرت هم اهل قناعت باشه و بساز!وگرنه با ماهی پنجاه میلیون هم کم میاری
    مردم ایران گرفتار چشم و همچشمی شدن و با اینکه اکثرشون حداقل ها رو دارن ولی زندگی بهشون نمیچسبه
    کسی که رفیق باز باشه نباید ازدواج کنه چون بعد ازدواج تمام وقت باید در خدمت خانواده باشه و با وقت گذاشتن با خانواده لذتش رو ببره

  • ایرانی

    متاهل هستم ،خوندم واز این سبک زندگی کردن نفرت دارم ،معنی ندارد یک خانم را همه به عنوان موثر من ببینن ولی مال من نباشد ،معنی ندارد هر کس برای خودش باشد وزیر یک سقف زندگی کنن،طلاق عاطفی در زندگی معنی ندارد ،.

  • بابا احمد

    بعضی از ما همبشه دوست داریم بر عکس عمل کنیم و
    خوب شد که خواندی تا قدر و منرلت خود و عشقت رو بدونی
    و اوفووهوامری علی الله ،
    ان الله بصیرون بالعباد ،
    السلام علیکم و رحمت الله و
    برکانه و الله و علم .

  • غلامرضا

    من در مورد علی میگم خوب اگه رفیقات دعوتت کنن خرج تورو هم میدن لابد تو دونگت رو میدی وبا رفیقات خوشی. خوب مرد نفهم ،بفهم که همسرت برای امرار معاش کار میکنه و خرج خودشو در میاره، این کارو اگه با همسرت انجام میدادی وهر کدوم دونگ خودتون رو میدادید لااقل با هم زندگی میکردید قبول دارم که زنگی خیلی خیلی سخت شده ولی شاید واقعآ عاشق هم نبودید که زندگی کنین نمیدونم

  • بی نام

    دیگه با این اوضاع چه ازدواجی موفق میتونه باشه پس چه کار بهتر که از دهه ۷۰ به بعد اصلا فکر ازدواج به سرشان نزنه

  • قشر آسیب پذیر

    کار روزنامه اعتماد تزریق یاس و ناامیدی به جامعه.

  • Mp

    چقد دردناک
    شایدم چقدر خوب

  • ارس

    حرکت کردیم به سمت پوچی همانطور که اقتصادمان پوچ شد

  • Zatoeichi

    ادمایه ناراضی هیچوقت راضی نمیشن ، همین خونه زندگی و بچه و برو بیا ارزوی خیلی هاست اینا قدر نمیدونن .مگه قراره تو زندگی به هر چی خواستیم برسیم باید از خود مسیر لذت برد .

  • بدون نام

    زندگی ۳۲ساله منو زنهایی مثل شما خراب کردن ضیغه کردن افتاد تو دهن مرد کثیف من نابود بشین الهی

  • نگین

    احسنت دقیقا همینطوره موافقم باهات👌

  • مریم

    طلاق عاطفی سالهاست بیشتر از طلاق رسمی شده بسوزه باعثش

  • بابا احمد

    الهی آمین.
    دنیاوآخرت مون راافرادی اغده ئ
    کینه ی‌ وبیمارجنسی خراب کردن

  • دختر ایران

    دقیقا باید از مسیر لذت برد

  • وطن پرست

    اصلا اینطور نیست زندگی شیب وفراز زیادی داره اما میشه از زندگی لذت برد مگه باید همچی با هم داشته باشی همینکه آدم سالم باشه ی درآمد ی هم داشته باشه میتونه خوشبخت باشه نه پول زیاد خوشبختی میاره نه بی پولی میتونه زندگیت ازهم بپاشه این دست آدم خودشه که به زندگی چجوری نگاه کنی هیوقت از درگاه خدا نامید نشو خدا همجا کمکت می کنه البته بشرط اینک دنبال خلاف وبی بند باری نری

  • بابا احمد

    ناله و نفرین دیگه اثر نداره!!!
    کفرو نعمت کردیم خدا هم از ما رو گردونه ، قهرش گرفته .
    خدایا انسان جایزالخطاس
    از سر خطا و تقصیرات مون بگذر

  • م

    الهی کسانیکه حال وروز امروز مردم را به اینجا کشیدن خیر نبینند.

  • ۳۶۹۷۴

    تو زندگی انسان باید پیشرفت کند ن عقبگرد کسی که زندگیش عقب نشینی میکند باید عاقلانه دلیلش را پیدا کند

  • ۶۴۰۲۵۲

    پروفسور حتما شمامیدو ی کار کی بوده

  • بابا احمد

    یکی می نالید از درد جدایی،
    یکی میگفت عزیز،زردک میخوای
    ناله و نفرین دیگه اثرنداره!!
    خداموءمن ضعیف،رادوست نداره
    کفر نعمت کردیم،خداهم ازماروگردونه،قیزش گرفته،
    قهرش گرفته تااز رحمت اومحروم
    باشیم،
    خدایاانسان جایزوالخطاست،
    خوبان درگاهت را شفیع قرار می دیم از خطا و سر تقصیرات ما نادان ها درگذر و قلم عفو بر جرائم مون بکش .

  • جواد

    باز خدا را شکر که مسلمانیم ، اگه کافر بودیم چکار میکردیم

  • محمد علی

    بخدا قسم اگر عشق و علاقه درونی به هم داشته باشیم هیچ چیز نمی تواند بین مان جدایی بیندازد توکل کن بخدا

  • بابا احمد

    خدالعنتشون کنه هرکه حرفای فشنک وجامع می زنه ولی خود خلافش عمل می کنه
    توباوه گان ونوجوانان را درجامعه ویاسربازی‌ منحرف ناقص العقل تا به(اکسیزو،فرنی)دچار شوند و
    من دم پیری وفرتوتی پرستار و
    مراقب الاد۴۴ ساله ام هستم.
    آیا این مظالم نیست؟
    حرفای زیبا و دلپذیر می زنند،
    آخه چگونه؟ دم خروس را باور کنم یا قسم....
    شب برمن جزغم ایام کسی نیس
    میمیرم و،می سوزم و،فریادرسی نیس
    وای به حال کسی که زمین ب
    خوره که این جماعت بجای اینکه
    دستتو بگیرند،بخداقسم عکستو
    می گیرند.
    یادت باشه دنیاوفا نداره ،

  • ناشناس

    اذواج نکبت بارودردناک با این شرایط اقتصادی ووووچه اعتمادی ب فردایت داری لعنت ب کسانی ک بی توجه فرزند بدینا بیارن(با تفکر باید باشد)خیلی خیلی دردناکه باورم نمیشه

  • بی نام

    پدر و مادر من هم یک عمر هست که در طلاق عاطفی هستن و همش در حالت لجبازی و دعوا و نیش و کنایه.
    این باعث شد که ما فرزندانشون ازدواج نکنیم و بسیار هم راحتیم

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج