جرایمی که خندهدار است
بارها دیدهاید که یک گرانفروش، کمفروش و کسانی که نسبت به احتکار کالا اقدام میکنند هیچ واهمهای از قانون ندارند و در برابر اعتراضهای مردمی میگویند: «هر کاری دلت میخواد، انجام بده.» این جمله آنها درست است؛ چرا که کمتر شکایتی به سرانجام میرسد و اگر هم به سرانجام برسد، فروشنده متنبه نمیشود و مجدداً این رویه ادامه پیدا میکند.
روزنامه ایران نوشت: «تا حالا به این فکر کردید که جریمه کم فروشی، گرانفروشی و مشابه این موارد چقدر است؟ آیا جریمهها میتواند مانع از گرانفروشی شود؟ سؤالات این چنینی کم نیست!
بارها دیدهاید که یک گرانفروش، کمفروش و کسانی که نسبت به احتکار کالا اقدام میکنند هیچ واهمهای از قانون ندارند و در برابر اعتراضهای مردمی میگویند: «هر کاری دلت میخواد، انجام بده.» این جمله آنها درست است چرا که کمتر شکایتی به سرانجام میرسد و اگر هم به سرانجام برسد، فروشنده متنبه نمیشود و مجدداً این رویه ادامه پیدا میکند.
کارشناسان عنوان میکنند: «زمانی تخلف در واحدهای صنفی رخ میدهد که فرد نسبت به قانون و اجرای حکم نگران نباشد.»
مهمترین مشکل در بازار کالایی، جریمههای پایین است. قانون نظام صنفی کشور بهصورت مشخص برای ۷ بخش جریمههایی را در نظر گرفته است که اگر نگاهی گذرا به قیمتها داشته باشید میبینید که تعرفههای آن بسیار پایین و به قول برخیها خنده دار است.
بهعنوان مثال در تبلیغات بدون پروانه کسب معتبر جریمه ۱۲۰ هزار تومانی در نظر گرفته شده است، یعنی اگر یک واحد صنفی بدون پروانه اقدام به تبلیغات گسترده کند و آن تبلیغات باعث شود، گروه عظیمی از او خرید کنند، جریمه واحد صنفی ۱۲۰ هزار تومان خواهد شد.
کارشناسان سازمان تعزیرات حکومتی و سازمان حمایت میگویند که حداکثر جریمه برای تبلیغات بدون پروانه ۳ میلیون تومان است اما در اکثر مواقع جریمه واحدهای صنفی در پایینترین حد است.
آن گونه که کارشناسان سازمان حمایت مطرح کردند در اکثر پروندههایی که تخلف در آن تأیید شده است، حکم برائت داده میشود و البته این موضوع با هدف حمایت از تولید و صنوف است.
اما این گونه برائتها نشان داده است که بعضاً واحدهای صنفی رویه غلط خود را ادامه میدهند و در نهایت مردم متضرر میشوند.
کارشناسان سازمان حمایت میگویند آخرین بازبینی جریمه واحدهای صنفی ۲۲ خرداد ۹۷ بوده و جالب آن که برخی از تعرفهها به جای افزایش، کاهش داشته است.
چند سالی است که درج قیمت کالا الزامی شده است بخصوص در حوزه پوشاک، کیف و کفش، اما معدود واحدها چنین قانونی را رعایت میکنند. اگر واحد صنفی قیمت درج نکرده باشد، بازرسان سازمان حمایت و تعزیرات حکومتی میتوانند آنها را جریمه کنند. جریمهای که برای این افراد لحاظ میشود فقط ۹۶ هزار تومان است.
از یک فروشنده کیف و کفش پرسیدم که بازرسان سازمان حمایت چند بار در سال از واحد شما بازرسی میکنند، گفت: تعداد واحدهای صنفی زیاد است اما معمولاً هر دو سال یک بار احتمال دارد که بازرسی صورت گیرد، در بازرسیها درج قیمت روی کالا و فاکتورهای فروش بررسی میشود. اگر بازرسان با موردی هم روبهرو شوند، معمولاً از آن عبور میکنند و در مواردی خیلی نادر میتوان رقم جریمه را به بازرس پرداخت کرد، به این شکل دیگر مشکلی پیش نمیآید.
یکی از مسئولان سازمان حمایت که خواست نامش عنوان نشود، گفت: هر بازرسی که بازرسان ما از بازار انجام میدهند، حداقل ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان هزینه دارد، این در حالی است که هزینه جریمهها کمتر از هزینههایی است که ما برای بازرسیها انجام میدهیم.
او ادامه داد: بهصورت دورهای بازار مورد بررسی قرار میگیرد و این در شرایطی است که اگر شکایتی هم بشود، بازرسان سازمان حمایت به محل اعزام میشوند. اما این امر بهدلیل کمبود تعداد بازرسان زمان بر است. از این رو، هیچ زمان نمیتوان واحدهای صنفی را بخوبی رصد کرد.
این منبع سازمان حمایت میگوید: این روزها شکایت از واحدهای صنفی و تخلفها زیاد شده است، اما تعداد بازرسین کم است و نمیتوان به تمام موارد رسیدگی کرد. بدین جهت اولویت ما بررسی شکایتهایی است که شائبه گرانفروشی درباره آنها وجود دارد، البته سایر موارد هم بررسی میشود.
او عنوان کرد: بعد از اصلاح قیمت بنزین یعنی از ۲۴ آذر ماه تعداد بازرسیها از واحدهای صنفی و تولیدی افزایش پیدا کرده است تا جلوی هرگونه گرانفروشی گرفته شود اما باید قبول کرد در سطح کشور واحدهای صنفی زیادی وجود دارند که نمیتوان بسرعت اقدامهای لازم را درباره آنها انجام داد.
عدم صدور صورتحساب هم از دیگر مشکلاتی است که خیلی از مردم گرفتار آن شدند و همین امر دلیلی شده که مردم نتوانند شکایت کنند. در تمام شکایتها ضمیمه کردن فاکتور ضروری است. عنوان میشود که در بخشهای خدماتی این مشکل بروز و ظهور بیشتری دارد.
بهعنوان مثال فردی که به آرایشگاه میرود، از او بابت خدمات آرایشگری هزینههای گزافی گرفته میشود، اما فرد بعد از آن که متوجه گرانفروشی میشود، به هیچ عنوان نمیتواند گرانفروشی را ثابت کند؛ چرا که فاکتوری ندارد.
کارشناسان سازمان حمایت عنوان میکنند که تمام فعالیتهای خدماتی باید نسبت به ارائه فاکتور اقدام کنند، اگر این اتفاق نیفتد جریمه میشوند.
در حالی عنوان میشود که واحدهای صنفی در حوزه ارائه خدمات جریمه میشوند که جریمه آنها تنها ۸۴ هزار تومان است. این موضوع گرهای از مشکلات شاکی باز نمیکند؛ چرا که ۸۴ هزار تومان به دولت پرداخت میشود و فرد شاکی نمیتواند بخشی از هزینه داده شده خود را دریافت کند. از سویی برای آن که یک واحد این چنین جریمه شود، روزهای طولانی باید به بازرسی وزارت صمت رفت و البته نداشتن فاکتور یکی از موانع شکایت است.
نکته دیگر این که هزینه دادرسی پروندهها ۱۵۰ هزار تومان است، با این اوصاف شکایت از واحدهای صنفی نمیتواند برای مردم و دولت راهگشا باشد.
از این رو کارشناسان توصیه میکنند که بهترین راهکار برای جلوگیری از افزایش تخلفات واحدهای صنفی میزان جریمهها است. با جریمههای فعلی هیچ زمان نمیتوان به نتیجه قابل قبولی دست یافت. اگر تعداد بازرسان سازمان حمایت و سازمان تعزیرات افزایش پیدا کند، این عامل بازدارنده از تخلف نیست.
در این میان چندی پیش حسین مدرس خیابانی، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت گفته بود: اصل کنترل و بازرسی و کنترل بازار، در شرایط کنونی نسبت به دورههای قبلی بسیار حائز اهمیت است و شرایط حساس کنونی، مسأله بازرسی و نظارت بر بازار را بخصوص در حوزه ۱۰۰ قلم کالا از اهمیت دوچندانی برخوردار کرده است.
او عنوان کرده بود: هر هفته ۵ کالا بهعنوان اولویت بازرسی مطرح میشود که معاونان بازرسی در سراسر کشور در کنار دادستانی کل، بازرسی ویژه اصناف و نیز سازمان تعزیرات حکومتی، روی آنها متمرکز شده و نظارت باید روی آنها در شبکههای توزیع، انبارها، مراکز تأمین و فروشگاهها و نیز مبادی عرضه و حتی بخش واردات، به شکل منسجمتری صورت گیرد.
او در بخش دیگر از صحبتهایش تأکید کرده بود که مردم از هر مغازهای که درج برچسب قیمت کالا در آن رعایت نشده، کالا خریداری نکنند تا این فرهنگ برای فروشندگان و عرضهکنندگان کالا نهادینه شود؛ بخصوص این که مردم هم حق انتخاب داشته و میتوانند با عدم خرید خود از این مغازهها و واحدهای صنفی، آنها را در نصب برچسب قیمت، ترغیب نمایند. این در شرایطی است که امروز فضای رقابتی روی عرضه کالا بسیار فشرده بوده و مردم قدرت انتخاب دارند که به سراغ مغازههایی بروند که روی کالاهایشان، برچسب قیمت نصب شده است.»
نظر کاربران
بزنید جیب ما را با جریمه مخصوصا بهداشت محیط اه اه
خیلی جالب جریمه میبره تو جیب دولت از جیب مردم اقای کم فروش یا گران فروش مامور انتقال این پول !
تو از این مجمل بخوان حدیث مفصل.وای به روزی که بگندد نمک.انوقت امثال آقای رایگانی میاید در تلویزیون چنان با آب و تاب از خلافت تعزیرات سخن میگوید که نگو و نپرس. آقایان حکومت تعزیرات کلاهتان را بالاتر بگذارید.برای خلاف رانندگی که عمدتا سهوی است فوری نرخ جریمه را بالا میبرید اما برای خلاف صنوف که اغلب عمدیست کاری نمی کنید لابد برایتان نمیصرفد.
تا زمانی که وزارت بازرگانی باز راه اندازی نشه همینه . وزارت بازرگانی نظارت بیشتری داشت خلاص
پاسخ ها
زمانی که وزارت بازگانی بازار را در اختیار داشت هم یکی با دفترچه ده کالا میگرفت و می فروخت یکی هم یخچال نداشت که آب خنکی بخورد
نمیدانم
که این مطلب راتعزیرات میخواند
نمیدانم مدیرکل خجالت میشه
باورکنید درست نوشتن
هیچ کاسب گران فروشی نگران قانون نیستن
البته اوناهم کاسبی میکنن
مردمرها کردن
منم زیاد دیدم جلو چشم مغازه دار برچسب قیمتیشو نشون دادم گفتم زنگ میزنم گفت هرجا میخوای زنگ بزن ؛ اگر مجازات گران فروشی و کم فروشی و... مثل دوران شاه چندین ضربه شلاق و جریمه نقدی سنگین بود وضع اینطوری نبود
چرا تبلیغات ممنوع است ...
آی مردم برید صف وایستید رای بدید خخخخ
آقا حرف آخر و اول بزن بله متوجه شدیم
منظور این است مبلغ جریمه زیاد شود
مغازه فقط فقط بخاطر یک روز عقب افتادن کارت بهداشت ۵۰ هزارتومان جریمه
می شود (سریال برره پیل بده پیل زور بده)
من اینو متوجه شدم این روزها هر مطلبی رو میخونم آخرش ابنه که یه پولی یا جریمه ای یا هزینه بیشتری نسبت به قبل باید به حساب دولت بره.با این نوناشون