۱۵۰۴۷۰۲
۳۷ نظر
۳۰۳۲
۳۷ نظر
۳۰۳۲
پ

پیچیده‌ترین شنبه تاریخ؛ شانس توافق ایران و ترامپ چقدر است؟

یک توافق موقت در ازای لغو برخی تحریم ها، می تواند اشتهای ترامپ به نتیجه ای سریع را برآورده کند و در عین حال زمانی طولانی تر را برای رسیدن به یک توافق جامع، فراهم کند.

عصر ایران: دونالد ترامپ در تحولی قابل توجه و غیرمنتظره، روز سه شنبه از "مذاکرات" با ایران خبر داد که قرار است روز شنبه آینده انجام شود. 

200

وبگاه "آمریکن کنسرواتیو" در مطلبی به قلم "الدار ممداف" تحلیگر سیاست خارجی مقیم بروکسل، شانس دستیابی به یک توافق در برنامه هسته ای ایران را مورد ارزیابی قرار داده و نوشت:

ترامپ خبر غیرمنتظره مذاکره روز شنبه با ایران را در حالی که در کنار بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در اتاق بیضی کاخ سفید شکل نشسته بود، اعلام کرد. نتانیاهو مدت‌هاست که برای جنگ ایالات متحده با ایران - دشمن اصلی اسرائیل در منطقه – تلاش می کند و برخی ناظران هنگام صحبت ترامپ، ظاهری شوکه شده را در چهره نخست وزیر اسرائیل مشاهده کردند.

از برخی جهات، این خبر ترامپ نباید برای نتانیاهو یا برای هر کس دیگری غافلگیرکننده باشد. ترامپ ماه‌هاست که تمایل شدیدی به تعامل دیپلماتیک با ایران درباره برنامه هسته‌ای این کشور دارد. او در ماه مارس نامه‌ای به آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر ایران ارسال کرد و در آن بار دیگر علاقه‌مندی خود را برای دستیابی به توافق هسته‌ای اعلام کرد.

اما اقدامات دیپلماتیک ترامپ با لفاظی های تند از جمله تهدید به جنگ همراه بوده است. هدف محتمل فشار بر تهران برای دستیابی به توافق است، اما برخی تحلیلگران نگران هستند که اظهارات خصمانه غیرضروری ترامپ با از بین بردن شانس های یک توافق، می تواند منجر به یک درگیری ویرانگر شود.

2132487_406

بنابراین، اخبار دیپلماسی با وجود اینکه باعث ایجاد ابهام عجیبی شده است، آرامش زیادی به همراه دارد. عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران تایید کرد که مذاکرات در سطح عالی با آمریکا در عمان انجام خواهد شد، اما برخلاف اظهارات ترامپ، گفت که این مذاکرات "غیر مستقیم" خواهد بود. 

این که آیا نمایندگان آمریکا و ایران رو در رو ملاقات می کنند یا از طریق میانجی ها با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند، چندان اهمیتی ندارد، آنچه واقعا مهم است آغاز گفت وگو بین دولت ترامپ و تهران است. 

با توجه به نوسانات خطرناک وضعیت موجود، که اسرائیل از آن برای تحت فشار قرار دادن ایالات متحده برای حمله به سایت‌های هسته‌ای ایران استفاده می‌کند، اعلام مذاکرات ترامپ به خودی خود یک اقدام مهم کاهش تنش است، به ویژه به این دلیل که به نظر می‌رسید تا حدی به عنوان یک نمایش قدرت در مقابل نتانیاهو باشد.

با این حال، ماهیت مذاکرات، مجموعه سوالات پیچیده تری را مطرح می کند. "پارامترهای" اصلی چنین مذاکره ای چه خواهد بود؟ آیا همانطور که ترامپ و فرستاده ویژه "استیو ویتکاف" گفته اند، ایالات متحده قصد دارد برنامه هسته ای ایران را در جعبه ای با یک رژیم راستی آزمایی قرار دهد که تضمین می کند تهران به سلاح دست نمی یابد؟ اگر چنین است، مذاکرات شانس موفقیت را دارد. 

یا اینکه کاخ سفید به دنبال "برچیدن کامل" برنامه انرژی هسته‌ای غیرنظامی ایران است؟ این همان چیزی است که "مایکل والتز" مشاور امنیت ملی اخیرا گفته است و نتانیاهو با صحبت های خود در مورد "الگوی لیبی" برای ایران خواستار آن است. اگر چنین است، همانطور که "تریتا پارسی" معاون اجرایی موسسه "کوئینسی"هشدار می دهد، روند دیپلماسی در همان آغاز خواهد مُرد، زیرا تهران قرار نیست از کل برنامه هسته ای خود دست بکشد.

حتی با فرض سناریوی اول، مذاکره برای یک معامله یک کار فوق العاده سخت و پیچیده خواهد بود. تنها چارچوب واقع بینانه موجود برای تحقق چنین خواسته ای، به شدت شبیه توافق هسته ای ایران در دوره اوباما (برجام) است که ترامپ در سال 2018 از آن خارج شد. 

زمانی که این توافق اجرا شد، ایران تنها دارای ذخایر اورانیوم غنی شده تا 3.67 درصد بود. اکنون این کشور دارای ذخایر اورانیوم غنی شده تا 60 درصد است که تنها یک جهش کوتاه با درجه تسلیحاتی(90 درصد) فاصله دارد.

 در این میان، ایران سانتریفیوژهای پیشرفته تری نصب کرده و سطح همکاری خود را با آژانس بین المللی انرژی اتمی - ناظر هسته ای سازمان ملل که وظیفه راستی آزمایی را بر عهده دارد - کاهش داده است.

هرگونه توافقی با ایران شامل محدودیت‌هایی بر برنامه هسته‌ای ایران در ازای لغو تحریم‌ها می‌شود، اما تهران نسبت به سال‌های اوباما اعتماد کمتری به آمریکا دارد و کمتر تمایلی به عقب‌نشینی از پیشرفت‌های هسته‌ای خود دارد، که آن را اهرم مهمی برای حفظ توان بازدارندگی خود در میان تهدیدات آمریکا و اسرائیل می‌داند. تهران با کاهش غنی‌سازی موافقت نخواهد کرد، مگر اینکه تضمین‌های قطعی هم در مورد لغو تحریم‌ها و هم پایبندی دائم واشنگتن به توافق جدید بگیرد.

در بهترین حالت، اگر توافقی حاصل شود، سنای ایالات متحده آن را تصویب می‌کند و مانع از پاره شدن آن توسط رئیس‌جمهوری آینده آمریکا تنها با یک حرکت خودکار (امضاء) می‌شود. با این فرض که دموکرات‌ها در آینده نخواهند توافق حاصل شده در دوره جمهوریخواهان را به هم بزنند، تصویب توافق از سوی مجلس سنا تحت کنترل جمهوری‌خواهان، آن را بسیار معتبرتر می‌کند.

اما با توجه به پیچیدگی های دیپلماتیک و فنی موضوعات مورد بحث، دستیابی به یک توافق جامع ممکن است حتی در بهترین سناریو سال ها طول بکشد. این خطر وجود دارد که ترامپ، که معمولا انتظار معاملات سریع را دارد، به طور فزاینده ای از فقدان یک پیشرفت دیپلماتیک ناامید شود و به تهدیدها و تشدید فشارها برگردد یا به سادگی علاقه خود را از دست بدهد. در هر صورت، نومحافظه کاران در دولت او، مانند والتز، ممکن است رهبری سیاست ایران را بر عهده بگیرند.

در حال حاضر، ویتکاف یکی از مقامات کاخ سفید است که آماده رهبری مذاکرات با ایران است. ویتکاف که معامله گری غیرایدئولوژیک و دوست دیرینه ترامپ است، مذاکره کننده انعطاف پذیری است که ترامپ می تواند به او اعتماد کند. این واقعیت که ترامپ به جای شاهین هایی مانند والتز یا مارکو روبیو - وزیر امور خارجه - او را برای مذاکره با ایران انتخاب کرد، نشان می دهد که او واقعا خواهان توافق است.

2132488_829

با این حال، ویتکاف در مسیر دیپلماسی بحران های اسرائیل-فلسطین و روسیه-اوکراین نیز درگیر است و حتی اخیرا با ولادیمیر پوتین، رئیس فدراسیون روسیه ملاقات کرده است.

 ویتکاف هر چقدر هم که با استعداد باشد، جنگ اوکراین و غزه و بن بست هسته ای با ایران همگی پرونده های پیچیده ای جهنمی هستند. مذاکره موثر مستلزم تجربه دیپلماتیک گسترده و دانش تخصصی است که ویتکاف فاقد هر دوی آنهاست. مانند روسیه، او با یک تیم دیپلماتیک کارکشته در تهران به رهبری "مجید تخت روانچی"، یکی از تواناترین دیپلمات های ایران، روبرو خواهد شد. تخت روانچی به عنوان سفیر ایران در سازمان ملل در نیویورک فعالیت می کرد و همزمان در مذاکرات بر سر توافق هسته ای ایران (برجام) شرکت داشت و اشراف کاملی بر پرونده هسته ای ایران دارد.

2132489_321

پس از آن، پتانسیل تخریبی اسرائیل وجود دارد. "الگوی لیبی" نتانیاهو آشکارا یک قرص سمی است که برای نابودی مذاکرات طراحی شده است. نخست‌وزیر اسرائیل در واقع نمی‌خواهد واشنگتن و تهران به توافق برسند. 

جنگ مشترک ایالات متحده و اسرائیل با ایران با محاسبات سیاسی نتانیاهو همسو می شود، زیرا دشمن را از بین می برد و به بی بی اجازه می دهد در راس ائتلاف افراطی خود به قدرت بچسبد. 

خوشبختانه، تصمیم ترامپ برای اعلام روند دیپلماسی با ایران در حضور نتانیاهو نشان می‌دهد که او با هر خواسته اسرائیل همراهی نخواهد کرد. واشنگتن باید به اورشلیم هشدار دهد که نه تنها در جنگ با ایران به تنهایی خواهد بود، بلکه هرگونه تلاشی برای کشاندن ایالات متحده به آن جنگ پیامدهای منفی و شاید غیرقابل برگشتی برای روابط ایالات متحده و اسرائیل خواهد داشت. با کنار گذاشتن نتانیاهو، ترامپ می‌تواند بر روی مذاکره با ایران تمرکز کند که به تنهایی یک چالش بزرگ است.

یکی از راه‌هایی که می‌توان انتظار ترامپ از یک توافق سریع را با نیاز احتمالی به مذاکرات طولانی مدت پیوند داد، ابتدا توافق بر سر یک "توافق موقت" است. چنین توافقی مسائل فنی پیچیده مربوط به برنامه هسته‌ای ایران را حل نمی‌کند، اما کاهش محدود تحریم‌ها را با توقف غنی‌سازی فزاینده ایران مبادله می‌کند و در نتیجه حسن‌نیت متقابل را تقویت می‌کند و برای ادامه مذاکرات زمان می خرد. 

برخی از ناظران ایران از زمان پیروزی ترامپ در انتخابات سال گذشته این مسیر را هم برای واشنگتن و هم برای تهران پیشنهاد کرده‌اند. به نظر می رسد این هفته زمان آن فرا رسیده است.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • علی

    سی درصد

  • حسنی

    صفر

  • آسمان آبی

    توافق انجام نمیشه

  • حسین

    به لطف خدا به کوری چشم دشمنان دکتر پزشکیان صددرصد

  • علی

    صد در صد

  • فقط خدا

    صفردرصد

  • یاسر

    متاسفانه صفر درصد
    چون تفاوت ایدیولوژیک ایران و آمریکا هیچگاه از بین نمیرود

  • ابوالفضل

    شانسی نمانده باقی !

  • من یه ایرانی ام .

    صفر .

  • کاظم

    انشاالله توافق انجام میشه به کوری چشم بدخواهان این ملت که اگه نشه سفرهشان چرب تر میشه
    کاظم از مشد

  • سنگ صبور

    انشالله خوب باشه

  • ۸۸۹۳۲۷

    ایشالله که توافق بشه ولی چشمم آب نمیخوره

  • بی خیال دنیاه

    صفر

  • مخفی بمونه

    قرار نيست چیزی بشه و اتفاق غیر منتظره بیفته؟! خیلیا خوش باورند وا
    مریکا تازه تحریم‌های جدید علیه ایران وضع کرده

  • گرگ تنها

    بزک نمیر بهار میا...

  • حاجی

    شانس صفر

  • محمد

    من میگم میشه نظر همه دوستان محترمه

  • بهرام

    توافقی در راه نیست فقطططططططط بهانه‌ای برای گرون کردن دلار و اجناس

  • دارا

    توکل بر خدا انشاالله مردم ایران عاقبت بخیر باشند

  • گل پور

    فعلا حرف وحدیث است و جولان فضای تبلیغاتی مخصوصا غرب وآمریکا وایجاد رعب و وحشت وتهدید ،ولی ایران مقتدر ومحکم ایستاده وزیربارترامپ وتفکرش نمی‌رود ونخواهدرفت

  • بدون نام

    با بودن شریعتمداریها هیچ امیدی نیست

  • مجیدسرلک

    توافقی درکارنیست امریکاه دنبال بهانه جویی هست تااسراییل درمنطقه هست غیرممکن هست وبایدمنتظرحمله نظامی امریکاه باشیم وملت فریب نخورنند بایدکوبنده وقاطع جلوی تحرکات دشمن ایستاد ولعنت خدابرنفوذی های مزدور وزنده بادایران عزیز

  • تادری

    تنها راه نجات امریکا صلح باایران هست دیگه هیچ وایران هم از حق خود گذشت نخواهد کرد وبمب هسته ای هم نمیسازد وتسلیحاتش هم دفاعی هست نه تهاجمی وخط قرمز ایران هست وبا امریکا هم میتواند ارتباط تجاریوسرمایه گذاری هم داشته باشد

  • چشم سوم

    توافق درحدمتوسط ممکن هست.

  • چشم سوم

    توافق می توانددرحدمتوسط بقول ترامپ باشد!

  • الله

    همه ماسرکاریم براماسرگرمی خوبی درست کردن

  • سعادت

    اگر توافقی نشود و خدایی ناکرده جنگ شود اینبار جنگ جنگی زیانبار است که کل جهان ر درگیر قحطی میکنه و کل زیر ساخت‌های ۶۰ساله ایران نابود میشه ترامپ یک روانی است‌ به حرفی که زده عمل خواهد کرد تجربه سالهای قبلش این ر ثابت کرده به جهانيان بهر حال باید جلو جنگ گرفته شود زیرا جهان وارد تنش میشود نه تنها ایران بلکه جامعه جهانی ضربه میبیند

  • بی نام

    واقعا خیر است شادبخش

  • ب

    توافق بشود یا نشود برای ملت بی تاثیر است ، زمانیکه اوباما آنهمه دلار را با هواپیما فرستاد آیا ملت متوجه شدن ،
    چیزی به نفع ملت تغییر کرد، مسولان
    فکر همه چیز و احتمالات را به درستی انجام داده اند مثل آب و برق و.... غافل‌گیر نمی شوند، خیالتان راحت
    به قول پیام گذاران سر کاریم

  • علی

    اسرائیل بزرگترین مانع توافق بین ایران و آمریکا است

  • گل صبر

    برعکس

  • بابک

    خوب همه شدن تحلیلگران سیاست خارجی 😁😁😁😁😁

  • آرامش

    با دوستان مروت ...با دشمنان مدارا

  • مهدی هاشمی

    اصلاتوافق نمیشه چون آمریکا همین امروزتحریم کرده دیگه مشخصه تهش چی میشه 🥹

  • نازی

    کاربر گرامی، دارا، ملت نجیب ایران همین الآنش هم عاقبت به خیر هستن.

  • ایمانی

    توافقی در کار نیست اصلا غیر ممکن است ایران شرایط امریکا را بپذیرد

  • ستاره

    هیچ اتفاقی نمی افته

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج