آیا گرهی حضور زنان در استادیومها باز خواهد شد؟
شهریورماه سال ۱۳۹۶ بود که عدم حضور زنان ایرانی در ورزشگاه آزادی و حضور زنان سوریه برای تماشای مسابقه فوتبال بین دو تیم ملی ایران و سوریه خبرساز شد.
روزنامه اعتماد- ليلا عليكرمي: شهريورماه سال ۱۳۹۶ بود كه عدم حضور زنان ايراني در ورزشگاه آزادي و حضور زنان سوريه براي تماشاي مسابقه فوتبال بين دو تيم ملي ايران و سوريه خبرساز شد. حال دو سال بعد بار ديگر مساله حضور زنان در ورزشگاهها منجر به ايجاد بحث در بين سياستمداران، جامعه مدني، نهادهاي بينالمللي و رسانهها شده است. در اين راستا صحبتهايي نيز در مورد اختصاص جايگاههاي ويژه در ورزشگاهها به زنان مطرح شده كه اين امر خود بر پيچيدگي موضوع افزوده است.
سوال اساسي اين است كه چرا زنان ايراني از ورود به استاديومها محروم هستند؟ آيا منع قانوني براي حضور آنها وجود دارد؟ قانون اساسي در اصل بيستم همه افراد را در حمايت قانون قرار داده و براي آنان حقوق يكسان انساني، اقتصادي، سياسي، اجتماعي و فرهنگي تعيين كرده است. اصل بيست و يكم قانون اساسي نيز دربرگيرنده حقوق ويژه حمايتي براي رشد شخصيت زنان و احياي حقوق مادي و معنوي آنهاست.
مطابق بند نهم اصل سوم قانون اساسي دولت براي رسيدن به اهداف اصل دوم، مكلف به رفع تبعيضات ناروا و ايجاد امكانات عادلانه براي همه در تمام زمينههاي مادي و معنوي است. مستند به ماده ۸۹ منشور حقوق شهروندي حق همه شهروندان، به ويژه زنان است كه به امكانات ورزشي و آموزشي و تفريحات سالم دسترسي داشته باشند. از آنجايي كه هيچ قانوني در ايران حضور زنان در ورزشگاهها را ممنوع نميكند، ريشه اين ممنوعيت و تبعيض در كجاست؟ پس از پيروزي انقلاب اسلامي از حضور زنان به ورزشگاهها جلوگيري شد. مسوولان همواره به اين علت كه جو ورزشگاهها در شأن زنان نيست، سعي در توجيه اين رويه بر خلاف قانون داشتهاند.
از اينرو حدود شانزده سال پس از انقلاب يعني در سال ۱۳۷۳ بود كه براي نخستين بار، مسوولان ورزشي تقاضاي حضور زنان در مسابقات فوتبال المپيك ۱۹۹۶ آتلانتا براي تماشاي بازي تيم اميد ايران را مطرح كردند. اما در آن زمان با اين موضوع مخالفت شد. ۱۰ سال پس از اين ماجرا بود كه زنان براي تماشاي بازي ايران و بحرين در مقدماتي جام جهاني ۲۰۰۶ در استاديوم آزادي حضور يافتند. در سال ۱۳۸۵ «محمود احمدينژاد»، رييسجمهور وقت با ارسال نامهاي به رييس سازمان تربيت بدني درخواست امكان حضور زنان در ورزشگاهها را مطرح كرد. اين نامه با اظهارنظرهاي متفاوتي در ميان مسوولان كشور و نمايندگان مجلس همراه شد. سرانجام مخالفت مسوولان و نمايندگان و مراجع تقليد، يكبار ديگر سكوت را بر مساله حضور زنان در ورزشگاهها حاكم كرد.
در دولت يازدهم تلاشهاي گستردهاي صورت گرفت تا زمينههاي حضور زنان در ورزشگاهها فراهم شود. اما در نهايت امر باز هم دولت مجبور شد به دليل موضعگيري برخي مراجع از اين مساله صرفنظر كند. و اما چرا علما مانع حضور زنان در ورزشگاهها ميشوند؟ بر اساس پاسخ دفتر آيتالله مكارمشيرازي به سوال اعتمادآنلاين درباره ورود زنان به ورزشگاهها «جو حاكم در ورزشگاهها براي حضور زنان مناسب نيست و شكي نيست كه اختلاط جوانان سرچشمه مشكلات زيادي از نظر اخلاقي و اجتماعي ميشود. اضافه بر اين در بعضي انواع ورزش، مردان پوشش مناسبي در برابر زنان ندارند.
بنابراين لازم است از حضور در اين برنامهها خودداري كنند؛ به خصوص اينكه اين برنامهها را از رسانهها ميتوانند ببينند و حضور آنها ضرورتي ندارد.» اما بايد توجه داشت كه مساله فقط محدود به حضور زنان در ورزشگاهها جهت تماشاي مسابقات نيست. در زماني كه تيم فوتبال زنان نيز بازي دارد، مردان از حضور در ورزشگاه و تماشاي بازي زنان محروم هستند. حتي مردان خانواده از جمله پدر و برادر و همسر فوتباليستهاي زن نيز نميتوانند در مسابقات فوتبال زنان حضور پيدا كرده و بازي را تماشا كنند. اما نكته جالب آن است كه وقتي زنان تيم فوتبال در باشگاههاي خارج از كشور بازي ميكنند، حضور مردان براي تماشاي بازي آنها مشكلي ندارد. بنابراين به نظر ميرسد در واقعيت امر مساله ممنوعيت حضور زنان يا مردان در تماشاي مسابقه فوتبال ناشي از عدم اعتماد به مردان ايراني و ناديده گرفتن شأن و منزلت آنهاست.
اگر بنا بر ادعاها، مشكل ناشي از جو ورزشگاههاست، در اين صورت آيا بهتر نيست كه به جاي جلوگيري از حضور زنان يا مردان، جهت بهبودي جو ورزشگاهها فرهنگسازي كرد تا تماشاگران و طرفداران به گونهاي رفتار كنند كه فضا براي همه از جمله زنان امن باشد.
از طرف ديگر، منع ورود زنان شانه خالي كردن از وظيفه مهم فرهنگسازي است. بيشك پسران نوجوان و جواني كه در حال حاضر در ورزشگاهها حضور پيدا ميكنند نيز در معرض همان خطراتي هستند كه زنان با آن مواجه خواهند بود. منطقيتر آن است كه در راستاي اعتلاي فرهنگ جامعه بهطور كلي سياستهايي اتخاذ شود كه زمينه را براي آرامش خاطر شهروندان فراهم كند.
بايد توجه داشت كه زنان ايراني سالهاي سال است كه جهت برابري جنسيتي و دست يافتن به حقوق برابر كوشيدهاند. با وجود تمام تبعيضهاي قانوني و نابرابرهاي عرفي اما زنان ايراني توانستهاند تا حد زيادي جايگاه خود را در جامعه تثبيت كرده و در تمامي عرصههاي اجتماعي، سياسي و فرهنگي حضور پررنگي داشته باشند. از اينرو به نظر ميرسد اين توجيهات جايگاهي در جامعه امروز ايران نداشته باشد. همانطور كه شاهد بودهايم حتي محدوديتها در حوزه ورزش نيز مانع از افتخارآفريني ورزشكاران زن براي كشور نشده است. سياستمداران و قانونگذاران بايد دست در دست هم داده و قوانين و سياستهايي وضع و اجرا كنند كه در شأن كليه شهروندان ايراني اعم از زن و مرد باشد.
نظر کاربران
اینم عوام فریب دولت برای بهرهبرداری برای هدفش وجلب زنان بااستادیوم رفتن وانحراف بیکاری وفقرنجومی بدبختی فلاکت لایه شکلات خرمیخواهن کنن خودتونیدامثال خانوم ابتکاروفرزندانش باس همه معلوم دلسوزشدهه
پاسخ ها
انحراف نیست خواسته مردمه باید حل بشه اصولگرای تندرو
اولاً انحراف نیست بلکه ازمهمترین مطالبات جامعه زنان است
دوماًداداش توروخدابرواکابر
آیا گره ی مشکلات اقتصادی بازخواهد شد!!!؟؟؟ آیا گره ی اختلاس در کشور باز خواهد شد!!!؟؟؟ آیا گره ی تورم وگرانی باز خواهد شد!!؟؟؟...
واقعا متاسفم برا کشوری که با وجود این همه مشکلات بزرگترین دقدقه اش شده حضور زنان در ورزشگاه...
پاسخ ها
عزیزم این دو موضوع وتمام دغدغه های کشور به موازات هم باید جلو برن به عمق مسئله فکر کنید متوجه میشید ملتی که حس زندگی داره ترقی میکنه نه ملت مرده
چه ربطی داره اخه؟ تا یه چیزی میشه ربطش میدین به گرونی و بیکاری و مشکلات اقتصادی. اقا مشکلات چند دستش اینم یه مشکل اجتماعیه و حق خانما داره ضایع میشه مگه فقط مشکلای اقتصادی مهمه؟ همه مشکلات باید حل بشن بفهمین اینو نفهماااا
درجواب کاربر 15:54
اولا نفهم خودتی که ادب صحبت کردن نداری... ثانیا خیلی دوست داری خواهر مادر خودتو ببر استادیوم وحرص بقیه رو نزن ...ثالثا توکه سواد نداری بهتر خودت وقاطی این حرف وبحث ها نکنی... امثال مثل تو باعث این همه بدبختی تو مملکت هستن چون خودت وزدی بخواب و نمیدونی با همین موضوع ورزشگاه رفتن یا نرفتن خانوما سرتونو گرم کردن تا از چیزهای مهمتر غافل بمونید...
یه سوال از کاربر 15:54
شما وقتی کلیه دردشدید داری وبعد یه سرما خوردگی جزئی ..اول کدوم رو درمان میکنی!!؟؟
مشکلات اقتصادی مثال کلیه دردشدید هست و ورزشگاه رفتن یا نرفتن خانوما مصداق سرماخوردگی..
اگه یه کمی تامل کنی میفهمی که اول باید کدومو درمان کنی!
مطمن باشید نه
پاسخ ها
نذارن فیفا حالشونو جا میاره
ما همچنان در ۱۴۰۰ سال قبل مانده ایم .جای تاسفه که تنها کشوری در دنیا هستیم که زنان حق رفتن به ورزشگاه را ندارند .ترکیه عراق افغانستان و.دبگر کشورها..هم مسلمان هستند اما زنان ازادانه به ورزشگاه میروند .تا کی اینقدر زور واجبار
پاسخ ها
نظر 14/44 و 14/19 رو بخون تا بفهمی چرا تنها کشور مسلمان جهانیم که خانما نمیتونن به ورزشگاه برن
فعلا که سایت های فیلم و سریالم همرو بستن .... دیگه چی باز مونده تو این کشور !!!
نه عزیزم باید کار دیگرشون که در پوشش این کارشون انجام میشه ، به کجا میرسه اگه موفقیت آمیز بود اینهم آزاد میشه همین !
با وجود شما ها نه،!
این زن ها خوشی زده زیر دلشون.
پاسخ ها
چرا همش شماها خوش باشید؟؟؟ چرا ما نباید خوشی داشته باشیم؟ نخیر اشتباه نکن اونی که خوشی نداره خانما هستن
مطمئن باشید بعد از استادیوم فوتبال نوبت مسابقات شنای مردان می رسد. پیشقراولان رواج بیحیایی
پاسخ ها
چرررررت نگو!!!!!کجای ورزشگاه رفتن بی حیایی اخه . چه ربطی به شنای مردان داره اخهههه؟؟؟
عدم اجازه به حضور زنان در مجموعه های ورزشی انصافا هم توهین به خانمها و هم توهین به آقایونه چرا مردممون رو بی فرهنگ و بیمار به جهان معرفی میکنید .اگر بسترهای فرهنگی کشور رو تضعیف کردید ، احیای مجدد اون وظیفه شماست از مردم مایه نذارید.
ایران وهمچنین تمام کشورهای مسلمان اعتقاددارن که اسلام دین کاملیه وهمه به قدرت واقتداراسلام باوردارن
یه سوال:این چه دین ومذهبیه که بااختلاس پولشویی رانتخواری دزدی وباندبازی وآقازاده پروری به خطرنمیفته
امابارفتن خانمهابه ورزشگاه بخطرمیفته
ازدوحال خارج نیست یاقدرت زنان زیاداست
یااسلام دین مقتدری نیست