دکتر صلاحالدین هرسنی در روزنامه جهان صنعت نوشت: روزنامه اینترنتی ایلاف عربستان در جدیدترین شماره خود آورده است که وزیر اطلاعات اسراییل از محمدبن سلمان ولیعهد عربستان خواسته است برای مقابله و بیاثرسازی تحرکات راهبردی و موثر ایران با آمریکا ائتلاف کند. دلیل اصلی این ائتلاف همچون گذشته ناشی از نگرش و تفکر راهبردی این مجموعهها در قبال ایران است.
دکتر صلاحالدین هرسنی در روزنامه جهان صنعت نوشت: روزنامه اینترنتی ایلاف عربستان در جدیدترین شماره خود آورده است که وزیر اطلاعات اسراییل از محمدبن سلمان ولیعهد عربستان خواسته است برای مقابله و بیاثرسازی تحرکات راهبردی و موثر ایران با آمریکا ائتلاف کند. دلیل اصلی این ائتلاف همچون گذشته ناشی از نگرش و تفکر راهبردی این مجموعهها در قبال ایران است.
بدیهی است ترس از گسترش دایره نفوذ و همچنین جایگاهیابی فزاینده ایران در مناسبات منطقه دلیل اصلی ائتلافسازی جدید جریانهای عبری- عربی علیه ایران است. البته ترس از نفوذ ایران همه علت خواسته تلآویو بابت ائتلاف ریاض- واشنگتن علیه تهران نیست. دلایل دیگر خواسته تلآویو بابت ائتلاف ریاض- واشنگتن علیه تهران در سلسله اقداماتی ریشه دارد که به ابتکار عربستان و با حمایت مرئی و نامرئی مجموعههای اسراییلمحور به اجرا درآمد.
برای نمونه شکست و ناکامیهای مکرر عربستان در سناریوهای ضدایرانی از قبیل بحرانسازی در قطر، ماجرای دعوت مقتدا صدر به ریاض، ماجرای استعفای حریری و همچنین ناکامی در دومینوی نشستهای اخیر از جمله نشست ائتلاف نظامی- اسلامی ضدتروریسم در ریاض، نشست اخیر شورای همکاری خلیجفارس در کویت و سرانجام هم مرگ علی عبدالله صالح در یمن کمک کرده است که این ائتلاف جدید در مقابل ایران شکل گیرد.
آنگونه که از زوایای آشکار و نهان خواسته وزیر اطلاعات اسراییل بابت ائتلاف ریاض با واشنگتن برای مقابله با ایران پیداست، به نظر میرسد عربستان به تنهایی توان مقابله و رقابت با ایران در ژئوپلیتیک منطقه را ندارد، بنابراین برای عقب راندن ایران در رقابتهای ژئوپلیتیکی منطقه باید خود را پشتگرم به نیروی سومی چون آمریکا کند که هماینک منافع او و متحدانش از طرف ایران تهدید میشود. این خواسته تلآیو به معنای شکست عربستان در مقابل ایران و در مقابل بیانگر تعیینکنندگی و نقش برتر ایران در حوزههای راهبردی و ژئوپلیتیکی در منطقه است.
ترس از تعیینکنندگی نقش و نفوذ فزاینده ایران هماینک بیشتر از هر زمان دیگری مایه نگرانی و دلواپسی محافل عرب و مجموعههای اسراییلمحور شده است چراکه نشانههایی بابت عقبنشینی ایران بابت پروژه نفوذ در کانونهایی چون سوریه، عراق و یمن و حتی مساله قدس دیده نمیشود. در این ارتباط ایران تلاش میکند با همافزایی و اتخاذ راهبرد خودیاری با جریانهای مقاومت از سوریه به عنوان پایگاهی برای پاسخ به حملات محتمل و تحرکات ایذایی تلآویو استفاده کند. در لبنان نیز ایران تلاش میکند با راهبردهای همکاریجویانه با حزبالله، مطلوبیتهای ژئوپلیتیکی عربستان و اسراییل را در منطقه به حداقل برساند.
در عراق نیز ایران تلاش میکند با تقویت حشد الشعبی از تعیینکنندگی نقش آمریکا و شکلگیری یک قدرت هژمون در خلا وجود داعش بکاهد. در یمن نیز ایران تلاش دارد حمایت مستشاری به حوثیان از شکاف بیشتر ناشی از مرگ علی عبدالله صالح در قبال پیشروی ریاض بکاهد. حال در این شرایط شکلگیری ائتلاف، پاسخی به رفتارهای ایران است. در مساله قدس هم ترس تلآویو بیشتر با راهبردهای ضدصهیونیستی ایران است که در اساس اعتقادی به موجودیت آن در نظام بینالملل ندارد.به نظر میرسد موج جدیدی برای بروز شرایط تنازعی از طرف مثلث عبری- عربی و غربی علیه ایران در راه است.
از طرف دیگر این شرایط آن هم با فتنه و دروغپردازی و یاوهگوییهای نتانیاهو بیانگر آن است که منازعهای هدفمندی در جریان است و باید از سطحینگری راهبردی در این مساله اجتناب کرد. آنگونه که پیداست، هدف اصلی اسراییل در طراحی این سناریو تلاش برای توجیه خصومتهای آمریکا و عربستان با ایران است. برآیند و نتیجه قابل انتظار این وضعیت چیزی جز برقراری تئوری نظم آنارشیک در منطقه نیست.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر