۵۴۱۳۰۷
۵۰۰۴
۵۰۰۴
پ

بهارستان در اختلاف و ائتلاف

با قطعی شدن حضور مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست مجلس اختلاف و عدم توافق میان اصلاح طلبان و علی لاریجانی علنی شد. فراکسیون امید پیش‌تر هم به این مسئله اشاره کرده بودند که اگر با لاریجانی به توافق نرسند برای صندلی ریاست مجلس گزینه مورد تائید خود را معرفی می کنند.

فرارو: اوایل هفته خبری بر روی خروجی های رسانه های اصلاح طلب و معتدل قرار گرفت مبنی بر اینکه تحرکاتی در مجلس دیده می شود که به دنبال حذف علی مطهری از هیات رئیسه مجلس است. خبرها حاکی از آن بود که نمایندگان جبهه پایداری طی جلساتی با مستقلین مجلس به توافق رسیده اند و توانسته اند علی لاریجانی و اطرافیانش را با خود همراه کنند تا حاجی بابایی به جای علی مطهری در ترکیب هیات رئیسه قرار بگیرد.

همان موقع در شبکه های اجتماعی برخی کاربران مدعی شدند که در این تصمیم افرادی مانند وزیر ارتباطات، علی لاریجانی، تاجگردون وکاظم جلالی نقش تاثیرگذاری داشته اند و این احتمال را مطرح کردند که حذف علی مطهری با حمایت دولتی ها انجام می‌شود. اما این گمانه زنی یا به عبارت بهتر شایعه خلاء های جدی داشت.

یکی از مهمترین سوالاتی که درباره حضور دولتی‌ها در ماجرای حذف علی مطهری مطرح می‌شد این بود که دلیل و لزوم و منفعت دولتی ها برای حذف یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین حامیان خود از ترکیب هیات رئیسه مجلس چیست؟ حضور امثال حاجی بابایی در هیات رئیسه چه منفعتی برای دولت دارد؟ ضمن اینکه افراد تاثیرگذارتر و با نفوذتری از واعظی در دولت حضور دارند که می توانند در مجلس لابی کنند. پس چرا واعظی؟

با این وجود محمود صادقی، نماینده تهران در توییتر خود نوشت که اگر برخی از وزرا دوباره در انتخاب هیات رئیسه مجلس دخالت کنند، سکوت نخواهم کرد. اما نگفت که دقیقا چه افرادی و با چه منفعتی درحال لابی برای حذف علی مطهری هستند.

با بالا گرفتن این ماجرا و واکنش‌ها به آن بلافاصله محمود واعظی اعلام کرد که دولت هیچ دخالتی در انتخابات هیات رئیسه مجلس انجام نمی دهد. وی در اینستاگرام خود نوشت: اخبار نادرستی مبنی بر دخالت برخی از اعضا دولت در انتخاب هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در برخی شبکه های اجتماعی مطرح شده که قویا تکذیب می شود. وزیر در ادامه نوشت :انتخاب هیات رئیسه مجلس، حق نمایندگی است و دولت هیچ دخالتی در این امر ندارد، به نظر می رسد این گونه شایعه ها برای ایجاد اختلاف و بر هم زدن رابطه خوب دولت و مجلس است و هدفی جز کاستن از شیرینی انتخابات ندارد.

از سوی دیگر اعضای فراکسیون امید هم یکی پس از دیگری در گفت‌وگوهای خود اعلام کردند که علی مطهری و مسعود پزشکیان خط قرمز آنها است و نه تنها بر سر آنها وارد مذاکره نمی شوند بلکه با تمام توان برای تداوم حضور آنها در هیات رئیسه تلاش خواهد کرد.

اما در میان اظهار نظرهای متعدد که همان روز مطرح می شد غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی نائب رئیس فراکسیون مستقلین هرگونه مذاکره در مجلس برای کنار گذشتن علی مطهری از هیات رئیسه را رد کرد. او تاکید کرد که علی مطهری مثل علی لاریجانی برای آنها خط قرمز است و مطهری سمبل آزادگی و مردانگی است. جعفرزاده گفت: برخلاف خیلی ها که با لیست امید به مجلس ورود کردند و تاکنون سخنی نگفته اند، مطهری مردانه میجنگد و دفاع می کند. کدامیک از لیست امیدی مثل مطهری اینگونه مردانه وارد میدان شده و جنگیده است؟

جالب تر این بود که هیچ کدام از نمایندگان نزدیک به علی لاریجانی هم زیر بار این خبر نرفتند و اصرار داشتند که چنین توافقی صورت نگرفته و اساسا لزومی ندارد با نمایندگان جبهه پایداری توافق کنند. ولی با جدی شدن این ماجرا فراکسیون امید جلسه اضطراری تشکیل داد و درباره این موضوع به جمع بندی هایی رسید و اعلام کردند که اگر با مستقلین به توافق نرسند، برای انتخابات هیات رئیسه لیست جداگانه می دهند.

حالا با گذشت چند روز اعلام شد که مسعود پزشکیان به عنوان کاندیدای فراکسیون امید برای کرسی ریاست مجلس انتخاب شده است. به عبارت ساده تر اعضای فراکسیون امید موفق نشده با فراکسیون مستقلین به توافق برسند. اما با این وجود هنوز هیچکدام از اعضای فراکسیون مستقلین توافق میان آنها و اعضای فراکسیون ولایی را تائید نکرده است.

در همین خصوص غلامعلی جعفرزاده ایمن آباد امروز بعد از اعلام نام پزشکیان به عنوان رقیب لاریجانی، در گفت‌وگو با فرارو بار دیگر صحبت های قبل خود مبنی بر اهمیت علی مطهری را بیان کرد و گفت: من واقعا نمی دانم که طرح این موضوع از کجا آمده است. ما هیچ وقت تمایل نداشته و نخواهیم داشت که فردی مثل علی مطهری را حذف کنیم.

وی ادامه داد: آقای مطهری آبروی هردو فراکسیون اصلاح طلبان و مستقلین است. چرا باید او را حذف کنیم. او مانند یک مدال بر سینه هر دو جریان اصلاح طلب و اصولگرا است. وجدانا ما با هیچ فراکسیونی برای حذف ایشان توافق نکردیم.

با اینحال الیاس حضرتی ماجرا را به گونه دیگری روایت می کند. او می گوید در تمام جلساتی که با طیف لاریجانی تحت عنوان اصولگرایان معتدل یا مستقلین داشتند تلاش کردند رئیس و نواب فعلی را حفظ کنند و صرفا تغییراتی در سطح منشی ها شکل گیرد؛ اما این توافق حاصل نشد. زیرا بنا بر گفته این نماینده مجلس، مستقلین با طیف پایداری در خصوص هیات رئیسه توافق کرده و حتی حاج بابایی را به عنوان نایب رییس مجلس به جای مطهری در نظر گرفته اند.

اما باز هم اعضای فراکسیون مستقلین این مسئله را تکذیب کرده اند و حتی بنا بر گفته کاظم جلالی در جلسه روز جمعه که میان فراکسیون مستقلین و نمایندگان فراکسیون ولایی تشکیل شده بود علی مطهری هم حضور داشته و اصلا صحبت از حذف وی نبود. جلالی در این باره گفت: چگونه می شود در حضور فردی برای حذف او مذاکره کرد؟

ولی محمدعلی وکیلی روایت دیگری از این جلسه به نقل از مطهری مطرح کرده است. او می گوید بنا بر گزارشی که مطهری در مجمع عمومی فراکسیون به اطلاع اعضا رساند، در جلسه روز جمعه بعد از این‌که مطهری، کف مطالبات فراکسیون امید را حفظ وضع موجود مطرح کرده، نمایندگان مقابل در پاسخ گفته‌اند که فراکسیون مستقلین و فراکسیون اصولگرایان، با یکدیگر به توافق رسیده‌اند که با یک لیست مشترک در انتخابات هیات رئیسه حاضر شوند و این تصمیم در هر دو فراکسیون به رای گذاشته شده و تایید شده است. لذا امکان تعامل با فراکسیون امید برای ما وجود ندارد.

این صحبت های نمایندگان در جلسه هم با واکنش مطهری مواجه شده که گفته بود وقتی شما چنین توافقی را کرده‌اید و باب تعامل و گفت‌وگو را بسته‌اید، علت برگزاری این جلسه چیست؟ آیا هدفتان تنها ابلاغ تصمیم به ما بوده؟ چون در شرایطی که تصمیم قطعی خود را گرفته‌اید، دعوت از ما برای برگزاری جلسه مشترک معنایی ندارد.

اما بعد از همه این کشمکش ها الیاس حضرتی در حساب توییتری خود خبری منتشر کرد مبنی بر اینکه فراكسيون مستقلين علی مطهری را جهت نايب رئيسى در ليست‌شان پذيرفته‌اند. اما بنا بر شنیده ها هیچ توافقی میان فراکسیون امید با مستقلین صورت نگرفته است و هنوز این دو فراکسیون در حال رایزنی و بحث هستند.

خلاصه شرایط در بهارستان مانند داستان‌‌های شرلوک هولمز پیچیده و راز آلود است. اصلاح طلبان تاکید دارند طیف لاریجانی با ولایی ها بسته است و مستقلین همه اینها را تکذیب می کنند. علی مطهری می گوید من به جلسه آنها رفتم و آنها تصمیم گرفته اند من و پزشکیان را حذف کنند و لاریجانی می‌گوید: این موضوع صحت ندارد و اساسا انتخاب افراد با صحن است و من چگونه می توانم چنین قولی داده باشم.

با همه این تفاسیر گمانه زنی های متعددی در خصوص این فضای حاکم بر مجلس مطرح می‌شود.

اولین فرضیه این است که علی لاریجانی که خود را برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ آماده می کرد، بعد از انتخابات و استقبال مردمی از جهانگیری حمایت جریان اصلاحطلب و حامیان دولت را از خود منتفی دیده و توافق و نزدیکی به ولایی ها را راهکار حضور و موفقیت در انتخابات ارزیابی کرده است. به همین دلیل هم این روزها در حال امتیاز دادن به آنها است.

اما فرضیه دوم حاکی از آن است که لاریجانی از بیرون مجلس تحت فشار قرار گرفته است. این را برخی نمایندگان فراکسیون امید هم مطرح کرده اند. البته آنها نگفته اند که کدام جریان ها و یا نهادها لاریجانی را تحت فشار قرار داده اند که برای ترکیب هیات رئیسه مجلس با ولایی ها توافق کند. آنها معتقدند که فشارهای سنگینی روی شخص لاریجانی از بیرون مجلس هست که افرادی مثل مطهری یا پزشکیان را حذف کند، اما این اتفاق نه به نفع شخص لاریجانی است نه دولت و از این افتراق هم دولت متضرر می شود هم لاریجانی.

فرضیه دیگری هم در این میان مطرح است که از سوی رسانه های مخالف دولت و اصلاح طلبان مطرح می شود. آنها معتقدند که اعضای فراکسیون امید می دانند به طور قطع رأی اکثریت مجلس را در اختیار ندارد، بنابراین با در پیش گرفتن چنین شیوه ای و طرح گزینه های مختلف خود برای عضویت در هیات رئیسه بنا دارند به نحوی عمل کنند که حداقل از کاهش سهم خود در جمع اعضای هیات رئیسه مجلس برای سال دوم مجلس دهم جلوگیری کنند؛ موضوعی که می توان از آن اینگونه برداشت کرد: «به مرگ گرفته اند که به تب راضی شود».

به هرحال هنوز مشخص نیست که کدام از این فرضیه ها صحت دارد اما قطعا توافقی که قرار بود میان طیف لاریجانی و فراکسیون امید صورت بگیرد، اتفاق نیافتاده است و اگر در یک روز باقی مانده این توافق انجام نشود، روز چهارشنبه رقابت جدی میان لیست فراکسیون امید با هر دو فراکسیون مستقلین و ولایی شاهد خواهیم بود که می تواند سرنوشت و عملکرد مجلس دهم را در حدود سه سال باقی مانده، تحت تاثیر قرار دهد.


پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج