عربستان همان راهی را میرود که محمدرضا شاه رفت
برخورداری ایران از حد قابلتوجهی از توسعه سیاسی، به این کشور نسبت به همسایگان منطقهای، بهویژه عربستان، مزیت نسبی و دست برتر داده است. سپهر سیاست در ایران مخصوصا در پی برگزاری انتخابات اخیر ریاستجمهوری بهگونهای است که شریک بسیار مطمئنتری از عربستان، حتی برای کشورهای غربی به حساب میآید
نخست آنکه با ترساندن کشورهای نیازمند این کشور برای تأمین امنیتشان، به صورتی گزینشی آلات و ادواتی را برای نیل به مقصود در اختیارشان میگذارند و بهاینترتیب دغدغه ژاندارمری را از خود دور میکنند؛ دوم آنکه از محل قراردادهای منعقده، منافع اقتصادی قابلتوجهی به دست میآورند و برای خیل بیکاران آمریکایی شغل ایجاد میکنند و رشد اقتصادی خود را افزایش میدهند.
در تحلیل هزینه- فایده به نظر نمیرسد که قراردادهای نجومی واشنگتن- ریاض در نهایت برای عربستان امنیت پایدار به ارمغان آورد. عربستان در وضعیتی پارادوکسیکال و شکننده است. درحالیکه برای رسیدن به مرحله توسعهیافتگی اقتصادی گامهایی برداشته و قراردادهای منعقده با آمریکا هم تا حدودی میتواند در این راستا تعبیر شود، اما وضعیتی پارادوکسیکال دارد. عربستان بهشدت از توسعه سیاسی جا مانده و در شمار عقبافتادهترین کشورهای جهان از حیث این نوع توسعه است.
طرفه آنکه به موازات پیشرفتهای اقتصادی و صنعتی و حتی فناوریهای تسلیحاتی عربستان، بر میزان گریز از مرکز ارکان نظام سیاسی حاکم بر این کشور افزوده میشود، چراکه ساخت مندرس قدرت در آن کشور با زیرساخت رو به رشد و توسعه اقتصادیاش صحنه زشت و زیبای ناجوری را رقم میزند و روزبهروز واگراتر میشود و بیشتر زاویه میگیرد. این واگرایی بنیانبرافکن بزرگترین چالش ریاض در سالهای آینده خواهد بود که ممکن است در نهایت منجر به تلاشی رژیم سیاسی حاکم شود.
در کارساز واقعشدن سیاست ترامپ مبنیبر تأمین هزینه امنیت کشورهای موردنظر از سوی خود آنها تا آنجا که مربوط به کشورهای جنوبی خلیجفارس بهویژه عربستان میشود، نقش بسیار کارساز عنصر ایرانهراسی را نباید نادیده گرفت. ایرانهراسی دستپخت قدرت هژمون است که شوربختانه بعضی از ترکیبات آن را ما با موضعگیریهای شاذ و اتخاذ سیاستهای کژبنیان تدارک میبینیم و بهواقع آب به آسیاب نظام سلطه میریزیم. همین مواضع و سیاستها در تشدید گستاخی آمریکاییها بیتأثیر نبوده است. این گستاخی تا جایی پیش رفته که آنها با بهچالشکشیدن تولید سلاح از سوی ایران برای دفاع از مرزهای خود، عملا خواستار دستکشیدن حاکمیت از تأمین امنیت برای شهروندان خود شدهاند!
برخورداری ایران از حد قابلتوجهی از توسعه سیاسی، به این کشور نسبت به همسایگان منطقهای، بهویژه عربستان، مزیت نسبی و دست برتر داده است. سپهر سیاست در ایران مخصوصا در پی برگزاری انتخابات اخیر ریاستجمهوری بهگونهای است که شریک بسیار مطمئنتری از عربستان، حتی برای کشورهای غربی به حساب میآید. کنشگری معقول و متناسب و دیپلماسی فعال کشورمان در عرصه بینالمللی میتواند منجر به تعامل سازنده اروپاییها با کشورمان شود.
با رویکارآمدن ترامپ در آنسوی آتلانتیک (آمریکا)، کشورهای اینسو (کشورهای اروپایی) با آن زاویه پیدا کردهاند. این واگرایی که به نظر میرسد عمیق باشد، میتواند برای اقتصاد ایران فضای تنفسی ایجاد کند و فرصتی به دست دهد که بتوان سرمایهگذاری مستقیم خارجی را جذب کرد و فناوریهای پیشرفته را به داخل کشور انتقال داد.
ارسال نظر