آغاز سناریوی ترکیه در کردستان
واحدهایی از نیروهای پیشمرگ کرد در روز گذشته به واحدهای وابسته به حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) که از سوی ترکیه وارد فهرست گروه های تروریستی شده اند، حمله کردند که نشان از توافق مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه دارد که اخیرا با یکدیگر در آنکارا داشتند.
این اتفاق در حالی رخ می دهد که تنش در روابط ایران و ترکیه طی روزهای اخیر افزایش یافته است و به نظر می رسد هر کدام از آنها تلاش دارند از برگه کردی به سود خود بهره برداری کنند.
روز جمعه درگیری هایی میان نیروهای پیشمرگ و "نیروهای حمایت از سنجار" وابسته به پ.ک.ک در مناطق نزدیک به مرز عراق و سوریه روی داد.
منابع نزدیک به حزب اتحاد میهنی کردستان به ریاست جلال طالبانی، رئیس جمهوری سابق عراق گفتند که "درگیری های میان دو طرف از عصر پنج شنبه آغاز شدند. تعداد پرشماری از نیروهای پیشمرگ به غرب کردستان به سمت استان سنونی در مرز عراق و سوریه رفتند و در آن جا با نیروهای وابسته به پ.ک.ک درگیر شدند."
این درگیری تنها چند روز پس از دیدار مسعود بارزانی از ترکیه و دیدارش با اردوغان و بن علی ایدلدریم، نخست وزیر ترکیه روی می دهد. بارزانی همچنین با مایک پنس، معاون رئیس جمهوری امریکا نیز دیدار کرد.
مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه روز جمعه گفت که "نیروهای حزب کارگران کردستان تهدیدی برای دولت قانونی در شمال عراق که برخی کشورها از آنها علیه دولت فعلی استفاده می کنند، محسوب می شود."
تحلیلگران بر این اعتقادند که دیدار رئیس اقلیم کردستان عراق از بارزانی در چارچوب پیمان واشنگتن با آنکارا و برخی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس برای ایجاد حلقه محاصره علیه ایران و ایجاد شکاف در تسلط ایران بر عراق انجام شده است. همچنین گفته می شود که حیدر العبادی، نخست وزیر عراق نیز خود در جریان این سناریو قرار دارد و به نوعی تلاش دارد با آن همکاری کند.
بعضی از کارشناسان بر این باورند که نقش ترکیه در این سناریو استراتژیک است، آنها می گویند از ترکیه خواسته شده که از طریق همکاری های اقتصادی و نظامی و امنیتی نزدیک کردها را مهار کند تا آن جا که مسعود بارزانی به عنصری وابسته به ترکیه تبدیل شود در مقابل کار صادرات نفت از اقلیم کردستان به اروپا از طریق ترکیه تسهیل خواهد شد.
احسان الشمری، پژوهشگر عراقی در صفحه فیسبوک خود نوشت، رویارویی نیروهای مسلح کرد میان پیشمرگ با واحدهای وابسته به کردستان ترکیه در سنجار به رویای تشکیل کشور بزرگ کردستان پایان می دهد و احزاب اقلیم کردستان را با قومیت های مختلف در برابر هم قرار می دهد.
این در حالی است که حزب اتحاد میهنی کردستان به رهبری جلال طالبانی بر این اعتقاد است که آن چه در سنجار روی داد، طرحی پیش دستانه از سوی ترکیه برای شعله ور ساختن جنگی جدید قبل از آزادی کامل استان نینوا از دست داعش است، با این هدف که آنکارا بهانه ای برای دخالت نظامی در عراق و سهل نینوا بیابد.
از سوی دیگر یک منبع عالی رتبه سیاسی در اقلیم کردستان عراق به العرب گفت که نیروهای کرد روز پنج شنبه مقر شرکت نفت شمال در کرکوک را به تصرف خود درآوردند که این اتفاق با هماهنگی آلاء طالبانی، رئیس فراکسیون نمایندگان کرد شاخه طالبانی در پارلمان عراق که به ایران نزدیک است، صورت گرفت. آنها پس از تصرف مقر شرکت نفت شمال در کرکوک کارکنان آن را وادار کردند که صادرات نفت عراق به ترکیه را متوقف کند اما بعد از چند ساعت با دستوراتی جدید اجازه صادرات مجدد را صادر کردند. به اعتقاد بسیاری این حمله پیام روشنی به بارزانی و همچنین عبادی است که در عراق و اقلیم کسانی هستند که بتوانند نقشه های آنها را نقش بر آب کنند و ایران همچنان توانایی دارد خیلی ساده نقشه های تخریبی آنها را از بین ببرد.
نظر کاربران
حیدر العبادی چشم و رو نداره
۴ سال ترامپ شایدم ۸ سال بگرد تا بگردیم