۴۶۸۷۳۷
۲ نظر
۵۰۰۳
۲ نظر
۵۰۰۳
پ

«آزبست» آتش‌نشانان را تهدید می‌کند

رئیس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران نسبت به وجود انبوه الیاف آزبست سوخته در محوطه پلاسکو و استنشاق این ماده خطرناک توسط صدها نیروی آتش‌نشان و امدادگر حاضر در این محل که جان آنها را تهدید می‌کند.

روزنامه ایران: در حالی که رئیس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران نسبت به وجود انبوه الیاف آزبست سوخته در محوطه پلاسکو و استنشاق این ماده خطرناک توسط صدها نیروی آتش‌نشان و امدادگر حاضر در این محل که جان آنها را تهدید می‌کند هشدار داده، یکی از کارشناسان شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اعلام کرد که بر اساس آخرین اندازه‌گیری صورت گرفته توسط این شرکت تا پیش از این واقعه هم میزان آزبست موجود در هوای تهران تا ۶۵ برابر حد مجاز و استاندارد بوده است.
آزبست، الیاف معدنی حاوی منیزیوم و سیلیسیوم است که در طبیعت یافت شده و چون مقاومت زیادی در برابر حرارت و آتش دارد در تهیه محصولات سیمانی و ساختمانی و لنت ترمز و کلاچ مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین از آزبست در تهیه لباس‌های نسوز آتش‌نشانان نیز استفاده می‌شود اما در صورتی که تحت حرارت بالا قرار گیرد، مشتعل شده و به صورت ذرات کوچکتر از نیم میکرون در هوا پخش و از طریق دستگاه تنفسی وارد ریه‌ها شده و در دراز مدت می‌تواند بیماری‌های تنفسی و انواع سرطان بویژه سرطان ریه ایجاد کند.
اما در جریان حادثه غمبار آتش‌سوزی ساختمان پلاسکو، ابعاد فاجعه حادثه چنان جامعه و مسئولان را تحت تأثیر قرار داد که حاشیه‌های زیست محیطی و سلامت نیروهای امدادی کمتر مورد توجه قرار گرفته به طوری که هیچ اقدامی برای افزایش ایمنی عوامل امدادی در برابر آلاینده‌های سرطان زای محیط پلاسکو صورت نگرفته است. در همین حال رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران روز گذشته به ایسنا گفت: در حال حاضر سطوح بالایی از الیاف آزبست موجود در ده‌ها تُن آوار مصالح ساختمان پلاسکو در محوطه پراکنده شده و جان و سلامتی آتش‌نشانان و نیروهای امدادی حاضر در محل را مورد تهدید قرار داده و متأسفانه تماس با این ماده می‌تواند به بیماری‌های «آزبستوز» و «مزو تلیومای ریه» و سرطان‌های ریه و حنجره منجر شده و در نهایت به مرگ منتهی شود.

هیچ سازمانی سنجش آزبست در پلاسکو را عهده دار نشده است
محمد حقانی همچنین خواستار تهیه ماسک‌های مخصوص و اجبار همه عوامل امدادی به استفاده از آن و نیز اندازه‌گیری میزان آزبست در محوطه پلاسکو از سوی سازمان‌های مسئول شده است. اما حسین حسن خانی، کارشناس شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در گفت‌و‌گو با «ایران» در پاسخ به اینکه آیا تاکنون هشداری در این زمینه به ستاد بحران شهرداری داده شده است یا خیر و اینکه آیا میزان آزبست در محوطه پلاسکو سنجش شده گفت: تاکنون هشدار خاصی نداده‌ایم و اندازه‌گیری هم انجام نشده اما آخرین اندازه‌گیری که از میزان آزبست در هوای تهران در سال 94 داشتیم نشان داد با توجه به اینکه میزان آزبست در هوای تهران از سال 90 به دلیل محدودیت اعمال شده در مصرف این ماده، مرتباً رو به کاهش بوده ولی باز هم همچنان میزان آن در هوا 65 برابر حد مجاز است.
این کارشناس تأکید کرد: «طبیعتا در ساختمان پلاسکو که یک ساختمان قدیمی بوده مقادیر قابل توجهی از این ماده می‌توانسته در مصالح ساختمانی مورد استفاده قرار گرفته باشد.» او می‌افزاید: «عمده شهرت آزبست به نسوز بودن آن است و نوع خاصی از آن که در تهیه لنت ترمز به کار می‌رود تا دمای 600 درجه سانتیگراد هم نمی‌سوزد.» اما از آنجایی که گفته می‌شود حرارت زیر آوار پلاسکو بین 250 تا 600 درجه سانتیگراد در همان روزهای نخست تخمین زده شده، پیش‌بینی می‌شود مقادیر زیادی الیاف آزبست که در عایق‌های حرارتی سقف و دیوار و لوله‌های سیمانی ساختمان مورد استفاده قرار گرفته بوده، در یک هفته گذشته سوخته و ذرات آن در هوا متصاعد شده باشد که در این صورت نگرانی رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران چندان هم بی‌دلیل نیست با این حال هنوز هیچ مرجع رسمی نه سازمان حفاظت محیط زیست و شرکت کنترل کیفیت هوا و نه وزارت بهداشت و درمان اقدامی در جهت اندازه‌گیری میزان این آلاینده در محوطه فاجعه پلاسکو یا هشدارهای کارشناسی انجام نداده‌اند.
حسن خانی در این باره می‌گوید: «اثرات زیانبار ناشی از آزبست روی سلامت انسان در دراز مدت مشخص می‌شود اما قاعدتاً این آلاینده اگر هم بوده باشد فقط در محیط عملیاتی بوده و مردم در آنجا حضور ندارند و آتش‌نشانان نیز از ماسک‌های مخصوص استفاده می‌کنند ضمناً اینکه به دلیل اینکه حجم زیادی آب در این مدت روی آوار و آتش پاشیده شده احتمال وجود این ماده در هوا کمتر است و آنچه در محیط بیشتر شاهد هستیم گازهای آلاینده ناشی از سوختن ساختمان است. » اما با‌وجود اظهارات این کارشناس شواهد گویای این است که حتی آتش‌نشانان نیز به ندرت از ماسک‌های مخصوص فیلتردار که بتواند در برابر ورود ذرات کوچکتر از نیم میکرون مقاومت کند استفاده می‌کنند و سایر عوامل امدادی و انتظامی و اطلاع‌رسانی از ماسک‌های کاغذی معمولی که حتی در برابر آلودگی هوا هم کارایی ندارد استفاده می‌کند.
11 سپتامبر و رهاسازی 400 تن آزبست در هوا
در حالی که تاکنون بیش از 15 هزار تن آوار از محوطه پلاسکو خارج شده اما همچنان تخمین درستی از میزان آزبست به‌کار رفته و سوخته شده در ساختمان پلاسکو ارائه نشده است. با این حال گزارش‌های منتشره از حوادث مشابه پلاسکو همچون واقعه 11 سپتامبر نشان می‌دهد که بسیاری از افرادی که در جریان این حادثه قرار داشتند از گزند سرطان در امان نمانده‌اند. بر اساس گزارش هفته نامه نیوزویک که در سپتامبر 2016 منتشر شد از مجموع 75 هزار نفری که در جریان امدادرسانی و جست‌و‌جو در این حادثه مشارکت داشتند حدود 5500 نفر تا سال 2016 به سرطان مبتلا شده که از این تعداد حدود 4000 نفر فقط به یک نوع خاص سرطان مبتلا شده بودند و در مجموع نزدیک به 70 نوع سرطان در بین این افراد ثبت شده که بیش از یک هزار نفر از آنها فوت شده‌اند. کارشناسان محیط زیست امریکا ، علت این امر را انتشار بیش از 400 تن آزبست در هوا در نتیجه آتش‌سوزی و ریزش برج‌های دوقلو و مقادیر زیادی سرب و جیوه رها شده در محیط ناشی از تجهیزات ساختمانی و الکترونیکی داخل ساختمان عنوان کرده‌اند.
لزوم توزیع فوری ماسک‌های تنفسی استاندارد بین آتش‌نشانان

از این‌رو محمد حقانی می‌گوید: پیشنهاد می‌شود محوطه پلاسکو و اطراف آن که میزان ذرات آزبست در آن بیش از حد مجاز است، «محدوده حفاظت شده» اعلام شود. به گفته او اگر در خرید تجهیزات استاندارد برای سازمان آتش‌نشانی و تجهیز آتش‌نشانان فداکار به امکانات ایمنی، آن‌طور که شایسته این عزیزان بوده اقدام نشده، حداقل باید در زمینه توزیع فوری ماسک تنفسی استاندارد دارای فیلتر برای آتش‌نشانان و سایر امدادگران حاضر در محوطه پلاسکو تا دیرتر نشده، اقدام شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    عجیبه با اینکه زیر خاک رفته اتش ولی خاموش نمیشه..عجیب عجیب

  • حسن

    ظاهراخانم ابتکاردرگیر کارهای حکم جلب فرزندشون هستن وفعلا به این کارها نمیرسن

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج