کتر رضا بوستانی،تحلیلگر اقتصادی که در «ششمین همایش سیاستهای پولی و چالشهای بانکداری و تولید» حضور یافته بود، با اشاره به اینکه «نقدینگی» از دو جزء کاملا متفاوت تشکیل شده است، تصریح کرد: در ادبیات اقتصادی، نقدینگی از دو جزء «پول» و «شبهپول» تشکیل میشود که حجم پول معادل سپردههای دیداری و اسکناس و مسکوک است.
روزنامه دنیای قاتصاد: دکتر رضا بوستانی،تحلیلگر اقتصادی که در «ششمین همایش سیاستهای پولی و چالشهای بانکداری و تولید» حضور یافته بود، با اشاره به اینکه «نقدینگی» از دو جزء کاملا متفاوت تشکیل شده است، تصریح کرد: در ادبیات اقتصادی، نقدینگی از دو جزء «پول» و «شبهپول» تشکیل میشود که حجم پول معادل سپردههای دیداری و اسکناس و مسکوک است.
وی افزود: با کاهش نرخ سود، هزینه فرصت نگهداری پول برای انجام معاملات کاهش یافته و در نتیجه افراد پول بیشتری نگه میدارند، اما در مورد شبه پول، رابطه سپردهها با نرخ سود مثبت است و هر چه نرخ سود بالاتر میرود، افراد به نگهداری شبهپول یا سپردههای مدتدار بیشتر ترغیب میشوند. از اینرو پول و شبهپول دو پدیده کاملا متضاد هستند و نقدینگی جمع دو جزء متضاد است و نمیتوان بدون در نظر گرفتن اجزای نقدینگی و تنها با تاکید بر رقم کلی آن، تصویر درستی از ریسکهای تورمی ناشی از آن داشت.
بوستانی، استراتژی مناسب برای اندازهگیری عرضه پول را استفاده از حجم «پول» میداند و میگوید: حجم پول خیلی بهتر میتواند تورم را توضیح دهد تا حجم نقدینگی. وی در جمع بندی سخنان خود بر این موضوع تاکید کرد که تورم همچنان در اقتصاد وجود دارد و تهدید تورم از ناحیه رشد نقدینگی رخ میدهد و تنها کسی که میتواند در این زمینه به کمک بیاید، «بانک مرکزی» است که باید لنگر انتظارات را متعادل نگه دارد؛ بهطوری که هر روز شاهد تغییر انتظارات نباشیم و جهتگیریها را عوض نکنیم.
این تحلیگر استدلال میکند که کلید درک شرایط فعلی اقتصاد، در انتخاب کل پولی مناسب است و بهدلیل اجزای ناهمگن در حجم نقدینگی، «بانک مرکزی» باید آن را از تحلیلهای خود کنار بگذارد و حجم پول را که با سطح قیمتها رابطه محکمتری دارد، جایگزین آن کند.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر