دستمزدی که از تورم جاماند
بررسی تناسب حداقل دستمزد کارگران با نرخ تورم طی ۱۰ سال اخیر نشان میدهد که حداقل دستمزد فقط در چهار سال بیش از نرخ تورم سالیانه و در ۶ سال کمتر از این نرخ تعیین شده است.
در ماههای پایانی هر سال موضوع تعیین حداقل مزد کارگران در دستور کار شورای عالی کار قرار میگیرد؛ معیار تعیین حداقل دستمزد کارگران، در قانون کار عنوان شده و طبق ماده ۴۱ این قانون، حداقل مزد کارگران باید بر اساس نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی تعیین شود. در ادامه ماده ۴۱ همچنین آمده است: «حداقل دستمزد باید به گونهای باشد تا زندگی یک خانواده، که تعداد متوسط آن توسط مراجع رسمی اعلام میشود را تامین کند.»
به استناد همین ماده قانونی، در گزارشی که پیش روی شماست، میزان تناسب افزایش حقوق کارگران با نرخ تورم طی ۱۰ سال اخیر مورد بررسی قرار گرفته است؛ با توجه به اینکه در پایان هر سال، حداقل دستمزد سال آینده مشخص میشود بنابراین مزد هر سال باید طبق تورم دوازده ماهه سال قبل محاسبه شود. بر این اساس طبق آمار دریافتی از بانک مرکزی، در حالی که نرخ تورم دوازدهه سال ۸۴ معال ۱۰.۴ درصد بود میزان افزایش دستمزد از ۱۲۲ هزار و ۵۹۲ تومان سال ۸۴ با افزایش ۱۸.۲ درصدی در سال ۸۵ به ۱۵۰ هزار تومان رسید؛ به عبارتی در این سال میزان دستمزد ۷.۸ درصد بیش از نرخ تورم افزایش یافت.
حداقل دستمزد کارگران در سال ۸۶ هم بیش از تورم دوازده ماهه منتهی به سال ۸۵ تعیین شد. در شرایطی که نرخ تورم کل سال ۸۵ معادل ۱۱.۹ بود، حداقل دستمزد سال ۸۶ به میزان ۱۸ درصد رشد داشت.
اما در حالی که میزان تورم دوازده ماهه سال ۸۶ معادل ۱۸.۴ درصد بود، حداقل دستمزد کارگران برای سال ۸۷ به میزان ۱۶.۶ درصد افزایش یافت که میزان تورم ۱.۸ درصد بیش از میزان رشد دستمزد بود.
حداقل دستمزد سال ۸۸ نیز از سوی شورای عالی کار ۲۶۳ هزار و ۵۲۰ تومان تعیین شد که ۸.۸ درصد کمتر از نرخ تورم سال ۸۷ بود.
شورای عالی کار همچنین در پایان سال ۸۸، میزان حداقل دستمزد سال ۸۹ را ۳۰۳ هزار تومان تعیین کرد. در حالی که تورم دوازده ماهه سال ۸۸ از سوی بانک مرکزی معادل ۱۰.۸ درصد اعلام شد، میزان حقوق کارگران در سال ۸۹ با افزایش ۲.۲ درصدی نسبت به تورم ۸۸ معادل ۱۳ درصد افزایش یافت.
در سال ۹۰ نیز حداقل دستمزد کارگران با ۸.۲ درصد افزایش به ۳۳۰ هزار و ۳۰۰ تومان رسید این در حالی است که نرخ تورم دوازده ماهه سال ۸۹ معادل ۱۲.۴ درصد بود؛ بنابراین حداقل دستمزد سال ۹۰ معادل ۴.۲ درصد با نرخ تورم فاصله داشت.
برای سال ۹۱، حداقل دستمزد ۱۵.۲ درصد رشد داشت؛ این میزان افزایش ۶.۳ درصد کمتر از نرخ تورم دوازده ماهه ۹۰ بود.
اما در حالی نرخ تورم سال ۹۱ معادل ۳۰.۵ درصد از سوی بانک مرکزی اعلام شد، حداقل دستمزد برای سال ۹۲ با ۲۰ درصد افزایش و ۱۰.۵ درصد کمتر از نرخ تورم به ۴۸۷ هزار و ۱۲۵ تومان رسید.
در بین این سالها بیشترین تورم مربوط به سال ۹۲ با ۳۴.۷ درصد بود. بر این اساس حداقل دستمزد سال ۹۳ طبق قانون باید به همین میزان افزایش مییافت اما دستمزد سال ۹۳ معادل ۱۴.۷ درصد کمتر از نرخ تورم، رشد داشت.
حداقل دستمزد در سال ۹۴ هم ۱.۱ درصد کمتر از نرخ تورم بود به طوریکه نرخ تورم دوازده ماهه سال ۹۳معادل ۱۵.۶ درصد بود اما میزان رشد دستمزد سال ۹۴ به میزان ۱۴.۵ درصد بود.
در سال ۹۵ نیز حداقل دستمزد کارگران ۱۲.۲ درصد نسبت به دستمزد سال ۹۴ رشد داشت که ۰.۳ درصد بیش از نرخ تورم بود.
در جدول زیر حداقل دستمزدکارگران، میزان افزایش نسبت به سال قبل از آن و نرخ تورم در ۱۰ سال اخیر بررسی شده است:
هر چند اگر حداقل دستمزد به تناسب تورم هم افزایش یابد باز هم حقوق کارگران پاسخگوی هزینههای زندگی آنها نخواهد بود؛ به اعتقاد کارشناسان، افزایش توان مالی کارگران راهکارهای بنیادی از جمله تقویت نظام تامین اجتماعی، تامین مسکن و سایر مایحتاج اساسی را از سوی دولتها می طلبد و این امر نیازمند اصلاح ساختار اقتصاد و کاهش هزینه تولید است؛ گرچه علاوه بر برنامههای بلندمدت باید راهکارهای کوتاهمدت نیز در جهت اصلاح معیشت اقتصادی کارگران مد نظر قرار گیرد.
نظر کاربران
فقط خدا به داد ما برسد
مگه دستمزد هم مهمه؟!
خدایی کسانی را که بدبختی مردم سرزمینم را رقم میزنند در سرنوشتشان رسوایی و سرافکندگی بنویس و به درک واصل بفرما.الهی امین
ما همه ی ملت بیکار وگرسنه ی ایران ازتحریم رد شدیم اکنون به هیچ کاری نیاز نداریم فکر ی به حال خودشان بکنن
چرا تیم اقتصادی بیسواد دولت مدام عنوان میکند تورم یک رقمی آقا وقتی شما میای 10درصد حقوق زیاد میکنید مطمین باشید که 20درصد رو اقلام خواهید گذاشت چون سابفه داشته.واین افزایس دستمزد فقط جوابگوی کرایه ایاب وذهاب مردم وکارگران است.پس هیچوقت کارگر با این سیاستها هرگز زندگی راحتی نخواهد داشت، کارگران در واقع بنده دولت هستند یا بقول قدیمیها برده دولت.
همیشه از قدیم گفتن سیر از گرسنه خبر نداره سواره از پیاده حالا حقوق ما کارگرا هم همینطوره اون اقایی که در راس کار هست با اون حقوقهای نجومی که میگیره کی به فکر قشر مستضعف کارگر هست
امارهاتون تمام کشکیه
اینا که میشینن و برا خودشون میزان افزایش حقوق یه کارگرو تعیین میکنن نه جای کارگرن و به اندازه ی یه کارگر حقوق می گیرن که بفهمن چقد دردآوره که یه پدر با این حقوق شرمنده زن و بچش میشه و نه ایمان و انسانیت دارن که اینقده برا افرایش حقوق کارگران که در تمام دنیا یک سرمایه محسوب میشن تو افزایش حقوقشون سخت می گیرن.از اونور برا دزدیهای خودشون کسی نیست که بیاد بهشون سخت بگیره
جای بسی شرمندگی است که خط فقر سه ملیون تومان اعلام میشود ولی مقاله در خصوص افزایش حقوق بالاتر از تورم اعلام می شود اول حقوق یک کارگر راتا خط فقر بالا ببرید بعد این قیاس ها را انچام دهید سفسطه بازی کار مسولین بی تدبیر و مال مردم خور است که حقوق نجومی دولتی می گیرند و کارگران را استسمار می کنند