سرنوشت توافق پس از اوباما و روحانی
فرانسوا نیکولو، سفیر سابق فرانسه در ایران در گفتوگويي با دويچهوله از تجربیات اجتماعی-سیاسی خود در دوران مأموریتش در ایران و نیز دیدگاهش درباره توافق هستهای گفت.
او درباره توافق هستهای با بيان اينكه «این توافقنامه بسیار پیچیده است و اجرای آن به تلاش هر دو طرف توافق یعنی ایران و کشورهای غربی نیاز دارد»، گفت: «باید هر دو طرف به تعهدات خود عمل کنند؛ یعنی ایران به فعالیتهای هستهای خود پایان دهد و غرب نیز به قول خود در رابطه با لغو تحریمها وفادار بماند».
نيكولو با تأكيد بر اينكه استحکام توافق موضوع مهمتري است، گفت: «در آمریکا اکثریت سیاستمداران با این توافق موافق نیستند و حاضرند کنگره آمریکا را از بین ببرند تا این توافق سر نگیرد. تا زمانی که اوباما رئیسجمهور است، میتواند با حق وتوی خود تمام اقدامات کنگره آمریکا را خنثی کند. اما با رفتن اوباما چه خواهد شد؟ چنانچه ترامپ مصدر کار شود، ممکن است بخواهد مذاکرات از سر گرفته شوند، توافقی که از نظر او وحشتناک است و هیلاری کلینتون نیز گفته است به تعهدات خود در اجرای توافقنامه عمل میکند ولی به سیاست ایران خوشبین نیست و نمیتواند به آن اعتماد کند».
او افزود: «ایرانیان به تعهدات خودشان در این توافقنامه بهخوبی عمل میکنند و از همان ابتدا به مفاد آن احترام گذاشتهاند. البته در ایران هم گروهی از سیاستمردان با این توافق مخالفاند. محافظهکاران افراطی مطلقا از این توافق رضایت ندارند و اعتقاد دارند این توافق به منزله تسلیم در برابر غرب و نزدیکشدن به آن است.
چیزی که آنها مطلقا با آن موافقتی ندارند. این توافق هم تا زمانی که آقای روحانی رئیسجمهور است، پابرجاست و معلوم نیست که آیا جانشین او در انتخابات بعدی ریاستجمهوری اهداف سیاسی او را دنبال کند یا خود او دوباره در انتخابات برگزیده شود. به همین خاطر باید همه نیروها برای برقراری این توافق و اجرای مفاد آن به کار گرفته شود».
سفير سابق فرانسه در تهران درباره موانع قرارداد خريد ايرباس نيز گفت: «پروژه خرید ایرباس همچون خرید بویینگ که یکی از مفاد قرارداد ۱۴ جولای ۲۰۱۵ است، بسیار بازبینی و بررسی شده و قرار بوده که آمریکاییها مجوز خرید هواپیماهای مسافربری را به ایران بدهند.
آمریکاییها باید به تعهدات خود پایبند باشند. فروش بویینگ منوط به صدور مجوز اداره کنترل داراییهای خارجی OFAC است. اما فروش ایرباس هم وابسته به مجوز همین اداره است چراکه بسیاری از قطعات این هواپیما از طریق آمریکا تأمین شده است. بنابراین فرانسه نیز برای فروش ایرباس به مجوز این اداره نیاز دارد. اما مشکلی که در این میان وجود دارد به مسائل مالی مربوط است. بانکهای اروپایی تمایلی به ایجاد رابطه با ایران ندارند. چون آنها هم در سالهای تحریم ایران متحمل ضررهایی شدهاند».
او در پاسخ به پرسش ديگري مبني بر اينكه حسن روحانی در انتخابات بعدی ايران چقدر شانس دارد، گفت: «روحانی در مجلس کنونی هواداران زیادی دارد. میانهروهای اصلاحطلب شمار قابلتوجهی از کرسیهای مجلس را به خود اختصاص دادهاند، البته نمیتوان گفت که اکثریت را تشکیل میدهند، اما محافظهکاران نیز اکثریت را تشکیل نمیدهند. در این میان افرادی نیز هستند که به هیچ گروهی وابستگی ندارند و بر اساس شرایط رأی میدهند».
نيكولو با اشاره به اينكه «روحانی در چارچوب اصلاحات اقتصادی بیشترین طرفدار را دارد»، گفت: «حتی برخی از نمایندگان محافظهکار با سیاستهای اقتصادی او موافق هستند. برای مثال لاریجانی به دستهای از محافظهکاران میانهرو تعلق دارد که از برخی از پروژههای روحانی حمایت میکند. به طور کل میتوان گفت روحانی با مجلس مشکلی ندارد.
وضعیت فعلی او از زمان پیش از ریاستجمهوریاش بسیار مطلوبتر است. اما نمیتوان گفت که چنین وضعیتی شانس او را برای انتخاب مجدد بالا میبرد».
به گفته او شانس روحاني براي انتخاب مجدد در انتخابات آتي، به موفقیت او در لغو کامل تحریمها و ثمرات توافق هستهاي در زندگي مردم بستگی دارد.
او افزود: «تحقق این امر به کندی صورت میگیرد چراکه هنوز بسیاری از کشورها از ایجاد رابطه با ایران تردید دارند و اگر روحانی محبوبیت خود را بهتدریج از دست بدهد، این امکان وجود دارد که شخصی دیگر از دلسردیهای ایرانیان استفاده کند و جانشین روحانی شود. با این حال من معتقدم چنانچه روحانی در برخی زمینهها به موفقیتهایی دست یابد، شانس خود را در انتخابات بعدی افزایش میدهد».
ارسال نظر