تخت جمشید در معرض باران اسیدی
مجموعه جهانی تخت جمشید که بنایی سنگی و منحصر به فرد و باستانی در استان فارس است، بنا به دیدگاه کارشناسان از اثرهای زیانبخش باران اسیدی به معنای علمی کلمه، مصون نمانده است.
در برخی از موارد آلاینده های طبیعی دلیل فرسایش این مجموعه هستند که جلوگیری از آنها بسیار دشوار است. یکی از این آلاینده های طبیعی وجود باران های اسیدی است که به مرور باعث فرسایش وتخریب مجموعه جهانی تخت جمشید میشود. در تعریف علمی، باران های اسیدی، بخارهای حاوی اسیدی هستند که عمدتا از کارخانهها و دیگر منابعی که ایجاد بخار میکنند، به هوا میروند و پراکنده میشوند و بعدها با جریان باد، گرد و خاک، باران و یا قطرات شبنم، فرود میآیند.
تخریب باران اسیدی که در واقع نشستن رطوبت هوا بر زمین و تاسیسات است، خزنده و آرام است و در کوتاه مدت آثار آن را نمیبینیم بلکه آثار این تخریب زمانی مشخص میشود که به شکل وسیع شاهد یک آسیب جدی باشیم. آثار باستانی هر کشور دارای ارزش و اهمیت فراوانی است و پیشینه تاریخی آن کشور محسوب میشود. آثار باستانی را یک میراث همگانی میدانند زیرا دیگر مردمان با دیدن آن آثار به تمدن چند هزار ساله پی میبرند که این مهم همگان را بر آن میدارد که در حفظ، حراست و نگهداری از این آثار تاریخی همت کنند.
استان فارس در زمینه بهره مندی از آثار باستانی بسیار غنی است به طوری که بیش از سه هزار اثر ثبت شده در فهرست آثار کشورمان و چهار اثر ثبت شده در فهرست جهانی(یونسکو) دارد که لزوم حفظ و نگهداری از این آثار تاریخی رسالتی مهم بر دوش مردمان این خطه است. مجموعه جهانی تخت جمشید یکی از شاخص ترین آثار در دنیا و کشور است که حفظ و حراست از این میراث جهانی از دغدغه های اصلی دوستداران میراث فرهنگی در جهان است.
به دلیل همین حساسیتها در زمینه حفظ و حراست مناسب از این مجموعه جهانی در داخل کشور ساز و کار حفاظت از تخت جمشید اندیشیده شده و پایگاه میراث جهانی تخت جمشید برنامه هایی را در این زمینه با حظور حفاظت گران داخلی و خارجی به طور سالانه در این مجموعه اجرا میکند. مجموعه جهانی تخت جمشید یکی از پر بازدیدکننده ترین سایت های تاریخی و گردشگری است، به طوری که هر ساله در ایام مختلف سال میزبان گردشگران داخلی و خارجی بسیاری است.
عضو هیات علمی گروه شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت گفت: گازهایی هستند که قابلیت ترکیب با آب را دارند و در صورت ترکیب، اسید تولید میکنند و به دلیل حامل اسید بودن در صورت تماس با اشیا ماهیت باران های اسیدی را به خود میگیرند و بخار کارخانه های موجود درنزدیکی مجموعه تخت جمشید از این نوع گازها هستند. به گزارش ایرنا، احد زارع افزود: منطقه تخت جمشید و عوامل بروز بارانهای اسیدی در این مجموعه از چند بعد از جمله کشاورزی بودن شهرستان مرودشت، وجود خودروها و آلاینده های شهری و سوخت فسیلی و وجود کارخانه های صنعتی همچون پتروشیمی قابل بررسی هستند و همه این عوامل بر روی میراث جهانی تخت جمشید تاثیرگذاراست.
او بیان کرد: متاسفانه میزان واقعی آلودگی آلاینده های کارخانهها در کشور ما بر اساس واقعیت اعلام نمیشود و ما در بخش های زیست محیطی و نگهداری از آثار تاریخی و فرهنگی با استانداردهای جهانی فاصله داریم. معاون آموزشی دانشگاه آزاد واحد مرودشت اضافه کرد: فرهنگ کشورهای دیگر در نگهداری از میراث فرهنگی و آثار تاریخی با کشور ما بسیار متفاوت است و آنها قوانین خاصی در بخش های محیط زیستی و حفاظت از میراث فرهنگی دارند و همه افراد خودرا در برابر آنها مسئول میدانند و برای اجرایی کردن دقیق آنها تلاش میکنند.
او ادامه داد: بحث اسیدی بودن فقط به باران اختصاص ندارد و باید توجه داشت که درشهرستان مرودشت رطوبت هوا بسیار بالاست و این گازها اگر به سنگها برخورد کند و با شبنم صبحگاهی آمیخته شود، اسید تولید میشود و نیازی به باران نیست و قطرات شبنم و رطوبت هوا هنگامی که درمنافذ سنگها نفوذ پیدا میکند موجب سایش تدریجی میشود و سنگها را از بین میبرد.
زارع بیان کرد: سنگ های تخت جمشید دارای کربنات کلیسم بسیار زیاد است و این نوع سنگها به راحتی در برابر اسید و آب آسیبپذیر است. او افزود: باران های اسیدی در میراث جهانی تخت جمشید بسیار تاثیرگذار است و متخصصان به این مساله اذعان دارند و رد کردن این تاثیرات از سوی برخی افراد جای شگفتی دارد.
نظر کاربران
عرضه نگه داشتن یه مجموعه تاریخی فوق العاده زیبا رم ندارید
بخدا قسم تخت جمشید یا دگار ومیراث با شکوه ملت ایران است در حفظ ونگهداری آن بکوشیم تا آیندگان
به ما افتخار کنند