ریشه های کاهش تقاضا در ایران
کاهش ۸.۶ درصدی اندازه تولید ناخالص داخلی ایران در سال های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ ، درآمد ملی ایرانیان را بیش از ۱۹.۳ درصد کاهش داد.
بررسی ها نشان می دهد رکود اقتصادی تاثیر خود را در سال های اخیر بر درآمد ملی ایرانیان بیش از تولید ناخالص داخلی آشکار کرده است و همین امر منجر به کاهش قابل ملاحظه سطح تقاضای خانوارها شده است . بررسی ها نشانگر آن است که با توجه به کمتر بودن سطح تقاضای خانوار ایرانی در حال حاضر نسبت به سال ۱۳۹۰ نمی توان انتظار داشت این تقاضای تضعیف شده داخلی بتواند نقش پیشران را برای افزایش تولید ملی ایفا کند.
برخی کارشناسان بر این اعتقادند که لازم است برای افزایش تولید ناخالص داخلی اقداماتی موثر و خاص به منظور یافتن بازارهای تازه در آن سوی مرزها صورت گیرد تا صادرات غیر نفتی با یافتن بازارهای جدید امکان افزایش تولید را فراهم نماید .
در گزارشی که از سوی موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی تدوین شده است، تاکید شده اگر درامد ملی در سال گذشته افزایشی یک درصدر را شاهد باشد، لازم است در سال های ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ به طور متوسط رشدی ۷.۷ درصدی را تجربه نماید تا سطح درآمد ملی دو سال دیگر با سطح درآمد ملی سال ۱۳۹۷ برابری نماید.
درامد ملی ایرانیان به گواه آمارهای ارائه شده از سوی بانک مرکزی برابر با ۲۰۰۰ هزار میلیارد ریال بوده است که در ۱۳۹۳ به کمتر از ۱۶۰۰ هزار میلیارد ریال کاهش یافته است . بسیاری این وضعیت را سقوط آزاد درآمد ملی ایرانیان ارزیابی می کنند . به این ترتیب مشكل فروش و کمبود تقاضا که از نیمه دوم سال ۱۳۹۳ خود را نشان داده است ریشه در کاهش قابل توجه درآمد ملی دارد . در صورت تداوم روند موجود و تحقق ارزيابي ها در اين حوزه در سال ۱۳۹۷ درآمد ملي ايرانيان بار ديگر با سال ۱۳۹۰ برابر شده و به رقم ۲۰۰۰ هزار ميليارد ريال خواهد رسيد .
به این ترتیب نمی توان انتظار داشت روند اصلاحی اقتصاد با سرعت اتفاق بیفتد و تقاضای موثر خانوارها بتواند در سال جاری به گونه ای افزایش یابد که منجر به خروج اقتصاد از رکود شود .
ارسال نظر