گذشت از قصاص چشم در نوروز
مردی که در جریان اسیدپاشی نابینا شده بود و بر اجرای حکم قصاص اصرار داشت، سرانجام در ایام نوروز با حضور در دادسرای جنایی تهران اعلام گذشت کرد.
سرپرست دادسرای امور جنایی تهران گفت: داوود روشنایی، قربانی اسیدپاشی، از قصاص عامل اسیدپاشی خود صرفنظر کرد و متهم این پرونده از قصاص رهایی یافت. قاضی محمد شهریاری توضیح داد: داوود روشنایی، قربانی اسیدپاشی که سال ٨٤ مورد اسیدپاشی قرار گرفته بود، با حضور در واحد صلح و سازش دادسرای امور جنایی تهران، به مناسب میلاد حضرت زهرا(س) از قصاص فرد اسیدپاش صرفنظر کرد.
سرپرست دادسرای امور جنایی تهران خاطرنشان کرد: پیش از این یکبار متهم این پرونده تا پای اجرای حکم پیش رفته بود اما به واسطه ایام فاطمیه مهلتی سهماهه به فرد اسیدپاش داده شده بود که درنهایت داوود روشنایی از قصاص فرد اسیدپاش صرفنظر کرد و متهم این پرونده از قصاص رهایی یافت. داوود روشنایی دوم آبان ٨٤ قربانی حادثه اسیدپاشی شد که در این حادثه دلخراش گردن، قسمتهایی از قفسهسینه و دست و پایش دچار مصدومیت شد و ٨٠ درصد بینایی چشم راستش را از دست داد.
پرونده با شکایت داوود به شعبه ٧١ دادگاه کیفری استان تهران رفت و درنهایت بعد از رفتوآمدهای فراوان قاضی عزیزمحمدی با توجه به درخواست شاکی مبنی بر قصاص متهم و دریافت دیه، متهم را به قصاص از ناحیه چشم راست و لاله گوش چپ و همچنین پرداخت دیه بابت سایر جراحات محکوم کرد.
پرونده با اعتراض متهم به دیوانعالی کشور ارجاع داده شد و قضات دیوانعالی با وجود تأیید حکم دیه، رأی صادره مبنی بر قصاص را نقض کردند اما دادگاه کیفری استان تهران در رسیدگی مجدد به این پرونده بازهم حکم قصاص را صادر کرد. مرد اسیدپاش که در جلسات دادگاه دلیل قانعکنندهای برای این کار خود ارائه نکرده بود، بازهم به حکم صادره اعتراض کرد اما اینبار دیوانعالی کشور حکم قصاص را تأیید کرد. درنهایت اسفند سال گذشته آیتالله صادق آملیلاریجانی با اجرای حکم قصاص فرد اسیدپاش موافقت کرد اما این پایان کار نبود و فرازونشیبهای زیادی برای اجرای این حکم وجود داشت.
دهم آذر امسال سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا حکم فردی که روی داوود روشنایی اسید پاشیده بود با وجود استیذان حکم از سوی رئیس دستگاه قضا اجرا نمیشود، گفت: دو مورد را اطلاع دارم که حکم آن قصاص عضو است و حکم نیز تأیید و دستور اجرا صادر شده و در مرحله اجراست اما برخی مشکلات مربوط به پزشکی در اجرای حکم وجود دارد. ششم دی نیز دادستان تهران با ارسال نامهای به اجرای احکام دادسرای امور جنایی، خواستار اجرای هرچه سریعتر این حکم شد اما باز هم حکم قصاص اجرا نشد و بیان شد پزشکان از اجرای این حکم ممانعت میکنند. دشتبان، قاضی واحد اجرای احکام دادسرای ناحیه ٢٧، در گفتوگو با یکی از رسانهها با اشاره به اینکه اجرای قصاص با عمل جراحی صورت میگیرد، افزود: هنوز پزشکی نپذیرفته که با عمل جراحی چشم و گوش محکوم پرونده را قصاص کند و دلیل تعلل در اجرای حکم پذیرشنشدن از ناحیه پزشکان است.
وی خاطرنشان کرد: پزشکی قانونی ناظر بر اجرای حکم است و ما نمیتوانیم به پزشکی قانونی یا یک پزشک بگوییم «باید» این کار را انجام دهد.
بشیر نازپرور، مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران، نیز در ارتباط با اظهارنظر قاضی واحد اجرای احکام، در پاسخ به این سؤال که در موارد خاص مانند اجرای احکام قصاص اسیدپاشی، اجرای حکم را چه مرجعی باید انجام دهد؛ وزارت بهداشت یا اینکه پزشکی قانونی؟ گفت: پزشکی قانونی در اجرای حکم وارد نمیشود و اساسا صلاحیت چنین کاری را هم ندارد.
مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران ادامه داد: درباره مجری حکم هم قاضی اجرای احکام تصمیم میگیرد و طبعا پزشکی قانونی مجری نیست و این سیستم قضائی مربوطه است که تصمیم میگیرد اجرای حکم توسط چه پزشکی انجام شود و پزشکی قانونی در این زمینه مدخلیتی ندارد.
درهمینباره قاضی نورالله عزیزمحمدی، رئیس شعبه ٧١ دادگاه کیفری استان تهران، با تأکید بر اجرای حکم صادره درباره پرونده داوود روشنایی (قربانی اسیدپاشی) گفت: اگر پزشکی حاضر نیست حکم را اجرا کند باید این موضوع به رئیس قوه قضائیه اعلام شود. وی در پاسخ به این پرسش که قاضی اجرای احکام درباره اجرای حکم قصاص در پرونده داوود روشنایی قربانی اسیدپاشی اعلام کرده پزشکان از اجرای حکم قصاص امتناع میکنند، اظهار کرد: رأی قطعی دادگاه باید اجرا شود، هر چند این مسئله مربوط به اجرای احکام است و اگر پزشکی حاضر نیست حکم را اجرا کند، باید موضوع به رئیس قوه قضائیه اعلام شود. رئیس شعبه ٧١ دادگاه کیفری استان تهران با بیان اینکه این موضوع مربوط به دادستانی است و دادگاه پس از صدور رأی و قطعیشدن آن وظیفهای برای اجرا ندارد افزود: دیوانعالی کشور از این پزشکان سؤال کرده و آنها گفتند غیراز اسیدپاشی هم میتوانیم انجام دهیم و چند عصب را قطع کنیم. البته پزشکان متعهدی هم هستند که اجرای حکم را قبول میکنند.
درنهایت پس از گذشت نزدیک به ١٠ سال از این اتفاق و فرازونشیبهای فراوان قرار بود در زندان رجاییشهر حکم دادگاه به اجرا درآید که به واسطه همزمانی اجرای حکم با شهادت حضرتزهرا(س)، اجرای حکم با موافقت روشنایی به تعویق افتاد و درنهایت به مناسبت میلاد حضرت فاطمه(س) متهم بخشیده شد.
نظر کاربران
انقدر طولش دادن بدبخت راضی شد
واقعا انصافه یک حکم 10 سال طول بکشه ؟ الان فرد اسید پاش رفت سراغ زندگی خودش و مرد نابینا باید بدبختی بکشه
حداقل از نظر جنبه عمومی جرم اسید پاش را به اشد مجازات برسانید تا درس عبرتی برای همپالگی هایش شود .
واقعا فقط میتونم بگم متاسفم و خخخخخخ......