سخنان صریح مهرجویی در جشن کارگردانان
جشن سالانه کانون کارگردانان سینما با تقدیر از روسای دورههای پیشین این کانون و تجلیل از ایرج طهماسب، حمید جبلی، احمدرضا درویش و داریوش مهرجویی به عنوان چهرههایی تاثیرگذار از سه نسل مختلف، برگزار شد.
در آغاز این مراسم که شامگاه چهارشنبه ۱۰ تیرماه در پردیس سینمایی ملت برگزار شد، تیزری در بزگداشت شهدای غواص پخش شد.
سپس کمال تبریزی رئیس کانون کارگردانان گفت: تلاش کردیم سیاستهای جشن امشب را تا حدودی با سیاستهای خانه سینما و هیات مدیره و مدیرعامل جدید آن همسو کنیم ، از مشکلات دورههای گذشته بگذریم و در جهت حل این مشکلات حرکت کنیم.
وی اظهار امیدواری کرد مسائل و مضایقی که گریبان سینمای ایران را گرفته، برطرف شود.
در ادامه، یدالله صمدی، رخشان بنیاعتماد، محمد متوسلانی، محمد بزرگ نیا، علیرضا رئیسیان، سیروس الوند و همایون اسعدیان روسای دورههای پیشین کانون کارگردانان تقدیر شدند.
یدالله صمدی بعد از گرفتن تقدیرنامه خود با تاکید بر اینکه باندبازی و گروهبازی باید تعطیل شود، گفت: دوست داشتم با لبخند حرف بزنم اما دلم درد دارد.
صمدی با ابراز تاسف از برخی تبعیضها در سینما بر ضرورت وحدت بین صنوف تاکید کرد و ادامه داد: مدیران میآیند و میروند اما ما میمانیم. آنها وظایفی دارند. اما متاسفم که گاه میبینم در میان ما عدهای راحتتر تسهیلات میگیرند و در اتاق مدیران آسانتر به رویشان باز میشود.
این کارگردان سینما که سال گذشته با فیلم «پدر آن دیگری» در جشنواره فیلم فجر حضور داشت، یادآور شد: گویا به جرم پیشکسوت بودنم این فیلم را از مسابقه بیرون انداختند. کاش میگفتند فیلم خوب نیست و سطح جشنواره را پایین میآورد، اما نمایش آن در برج میلاد و مطالبی که اصحاب رسانه نوشتند، نشان داد چنین نیست.
حمید جبلی و همایون اسعدیان
صمدی اضافه کرد: تبعات کنار گذاشتن این فیلم از بخش مسابقه، از دست دادن اسپانسرهای من بود و مشکلات اقتصادی برایم پیش آمد. انتظار داشتم کانون کارگردانان هم مانند بقیه اصناف نسبت به عضو خود واکنشی نشان دهد. درست است تعداد ما زیاد است، اما زور اعضای شورای مرکزی کانون کارگردانان هم کم نیست.
وی با اشاره به پیگیریهایی که برای حل مشکل فیلمش انجام داده است، افزود: این مسائل را حتی با آقای ایوبی رئیس سازمان سینمایی و آقای جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد مطرح کردم اما آنها هم هیچ واکنشی نشان ندادند همچنان که آقای عسگرپور مدیر عامل پیشین خانه سینما و آقای توحیدی رئیس هیات مدیره آن نیز کمترین واکنشی به تماسهای تلفنی من نشان ندادند.
یدالله صمدی در پایان صحبتش خطاب به ایوبی که البته در این مراسم حضور نداشت، گفت: آقای ایوبی! من هنوز نتوانستم وارد اتاق شما بشوم هرچند مدام برای دیدن شما تماس گرفتم و میخواستم مشکلم را به رئیس سازمان سینمایی بگویم.
بعد از این سخنان کمال تبریزی در جملهای کوتاه گفت: ما منتظریم تا تمام همکارانمان مسائلشان را مطرح کنند و در حد توانمان مشکلات را پیگیری میکنیم.
رخشان بنیاعتماد نیز هنگام دریافت تقدیرنامه خود با اشاره به اینکه دوران کوتاهی ریاست کانون کارگردانان را برعهده داشته است، گفت: از دوستان کانون سپاسگزارم که در دورههای مختلف به این کانون دوام بخشیدند بخصوص در دوران بحران خانه سینما و دوره فعلی که کار سختی را در پیش دارد و امیدوارم به تدریج به مسیر طبیعی برآوردن خواستههای صنفی نزدیک شویم.
محمد متوسلانی هم بعد از دریافت تقدیرنامه خود گفت: بودن در هر کانونی فداکاری میخواهد چون کاری است که باید از خودتان بگذرید و آنچه به صورت دلی انجام میدهید، به عنوان وظیفه تلقی میشود.
همچنین محمد بزرگنیا در جمله کوتاهی گفت: خوشحالم که در دورهای مسئولیت کانون را عهده دار بودم و برای دوستان جدید آرزوی موفقیت میکنم.
احمدرضا درویش و داریوش مهرجویی
علیرضا رئیسیان دیگر رئیس کانون کارگردانان بود که تقدیر شد اما وی به دلیل سفر خارجی در برنامه حضور نداشت و کمال تبریزی متنی را که رئیسیان فرستاده بود خواند.
سیروس الوند نیز با ابراز خوشحالی از برگزرای این برنامه افزود: خوشحالم کانون کارگردانان نگاه زیبایی به گذشته داشته است. از نامه آقای رئیسیان هم خوشحالم.
او که سال گذشته با فیلم «این سیب هم برای تو» در جشنواره فیلم فجر حضور داشت، با اشاره به سخنان یدالله صمدی یادآور شد: فیلم مرا خارج از مسابقه نگذاشتند. نمیدانم چرا این موضوع برای آقای صمدی این اندازه مهم است. هرچند درک میکنم که فیلم ایشان دچار مشکلات مالی شد. من هم گلایههای زیادی دارم اما نمیگویم تا شیرینی برنامه امشب خراب نشود.
همایون اسعدیان رئیس دوره پیشین کانون کارگردانان هم با بیان خاطرهای از چند سال گذشته گفت: خاطرهای را میگویم تا اگر روزی تاریخ پنجاهساله کانون کارگردانان نوشته شود، این خاطره هم ثبت شود.
او توضیح داد: در آن سالهای خاکستری که یکسری دشمن از بیرون به خانه سینما حمله میکردند و بعضی از دوستان هم با آنها همدست شده بودند، به دلیل تعطیلی خانه سینما جلساتمان را در دفاتر دوستان برگزار میکردیم. روزی پیشنهاد شد استعفا کنیم اما خوشبختانه همه مخالفت کردند. همه ماندیم و کانون را حفظ کردیم و توانستیم از آن سالها بگذریم. اگر امروز کانون کارگردانان خانه سینما باقی مانده، به همت تک تک اعضایی است که آن شورای مرکزی را حمایت کردند. آن شورا برایند تک تک اعضای آن است.
کارگردان «طلا و مس» و «بوسیدن روی ماه» اضافه کرد: با افتخار میگویم در آن سالهای خاکستری یکی از اعضای شورای صنفی کانون کارگردانان بودم و نه رئیس آن و این افتخار صنفی تا پایان عمر برایم کافی است.
در ادامه برنامه سه نسل از کارگردانهای سینما تقدیر شدند.
ایرج طهماسب و حمید جبلی کارگردانهای بودند که به عنوان چهرههایی از نسل سوم تقدیر شدند.
اسعدیان در تقدیر از این دو چهره گفت: خوشحالم از این دو عزیز که بخشی از سینمای کودک، خانواده، بزرگسال و ... را هدایت کردند تقدیر میکنیم.
ایرج طهماسب به دلیل سفر در این مراسم حضور نداشت و حمید جبلی هر دو جایزه را دریافت کرد.
کمال تبریزی و سیروس الوند
سپس احمدرضا درویش به عنوان کارگردانی از نسل دوم تقدیرنامهاش را از محمدمهدی عسگرپور مدیر عامل پیشین خانه سینما دریافت کرد.
درویش با ابراز خرسندی از حضور در این مراسم گفت: خوشحالم در خدمت دوستانم هستم و مجموعه اصناف سینمایی که زیر چتر خانه سینما گردهم آمدهاند.
او نقش کانون کارگردانان را در حل مسائل صنفی سینما بسیار درخشان و روشن دانست و افزود: هر خاندانی را به گذشته آن میشناسند و کانون کارگردانان هم هویتش را از اعضایش بویژه پیشکسوتان میگیرد.
درویش ادامه داد: در مقابل چهرههای برجسته سینمای کشور که نقش مهمی در اعتلای سینمای ایران داشتهاند و ذخایر عمیق و بالنده سینمای ما هستند، مانند داریوش مهرجویی، ناصر تقوایی، مسعود کیمیایی و عباس کیارستمی سر تعظیم فرود میآورم و بویژه مفتخرم که ۲۰ سال پیش به خاطر فیلم «کیمیا» جایزه کانون کارگردانان را از دست زندهیاد علی حاتمی گرفتم.
کارگردان «دوئل» همچنین با نام بردن از کارگردانهایی مانند کیومرث پوراحمد ، ابراهیم حاتمیکیا، رخشان بنیاعتماد، تهمینه میلانی و، زندهیاد رسول ملاقلیپور گفت: خوشحالم به عنوان عضو کوچکی در سینما از این همکاران آموختهام.
درویش در عین حال با ابراز تاسف از وضعیت فعلی سینما ادامه داد: در بخشهای زیادی از سینما حال ما خوب نیست. مهمترین چیزی که به آن تکیه میکنیم، نیروی انسانی است که امشب بخشی از آن در این برنامه حضور دارد، اما در بخشهای فنی همچنان دچار بحرانهای اصلی هستیم.
وی خاطر نشان کرد: مدیران گرفتاریهای زیادی دارند. دو سوم انرژی آنان صرف پاسخگویی به حاشیههایی میشود که هیچ ربطی به سینما ندارد و آنها را از انجام کارهای اصلی بازمیدارد.
کارگردان «سلام بر خورشید» با ابراز تاسف از کمرنگ شدن حضور سینمای ایران در عرصه بینالمللی افزود: گرفتاریهای زیادی در این زمینه داریم و گویا در عرصه بینالمللی اصلا خبری از ما نیست. سهم سینمای ایران کجاست؟! سهم سینمای جمهوری اسلامی از سپهر نمایشی دنیای اسلام و جهان شیعه کجاست؟! با کمرنگ شدن این سهم، وضعیت اقتصادی سینمای ما هم افت پیدا میکند.
او در ادامه با ابراز تاسف از وضعیت سینما در داخل کشور متذکر شد: ۱۲۰۰ شهر داریم که فقط ۶۴ شهر سالن سینما دارند و بعد مدام از عدالت فرهنگی میشنویم در حالیکه بسیاری از مردم امکان دیدن تولیدات فرهنگی سینما را ندارند و از آن محروم هستند و این چنین است که فضای فرهنگی کشور در اختیار بیرون از مرزها است. به هر حال اصلیترین کسانی که میتوانند روشنگری کنند، ما و شما هستیم و امیدوارم همه به مسئولیت خود عمل کنیم.
در ادامه کامبوزیا پرتوی تقدیرنامه داریوش مهرجویی را به عنوان کارگردانی از نسل اول به او اهدا کرد.
پرتوی درباره مهرجویی گفت: حس همه ما این است که از فیلم ساختن دوستانمان خوشحال میشویم؛ اما فیلمسازی داریم که هر زمان فیلمی از او میبینم، حس میکنم همچنان دانشجو هستم.
مهرجویی نیز بعد از گرفتن تقدیرنامهاش، با ابراز قدردانی از کانون کارگردانها و برگزاری این جشن، ادامه داد: امیدوارم سینمایی که سالهاست در آن فعال هستم، با حرکت رو به جلو جوانان همچنان ادامه داشته باشد و آثار جوانان ما در مراکز سینمایی دنیا بدرخشد .
کارگردان «سنتوری» و «هامون» ابراز امیدواری کرد کانون صنفی سینما هم وظایف خود را به درستی انجام دهد و از حقوق اعضای خود در برابر اجحافها و ظلمها دفاع کند.
او با ابراز تاسف از سرنوشت بعضی فیلمها که با وجود نمایش در جشنواره فجر، اجازه اکران عمومی پیدا نمیکنند، توضیح داد: چرا تولیداتی که از قبل سناریوشان مهر تایید خورده و امضا شده و در جشنوارهها شرکت کرده و جایزه هم برده است، در نمایش دچار مشکل میشوند؟! این وظیفه صنف است که در مقابل این نوع نگرش بایستد چرا که این شیوه بیحرمتی به اعضای هیات نظارتی است که پای مجوزهای مختلف امضا زدهاند و اینگونه تلقی میشود که قضاوتشان بیهوده است.
مهرجویی همچنین با اشاره به وضعیت نقد سینما در ایران تاکید کرد: کسانی که میخواهند درباره آثار سینمایی پیشکسوتانی مانند من، کیمیایی، تقوایی و ... که کارمان را انجام دادهایم بنویسند باید منتقدانی را انتخاب کنند که شعور هنری بالایی داشته باشند و بتوانند خوب را از بد تمیز بدهند. اینها مسائلی است که خانه سینما میتواند به عنوان حقوق اعضای خود از آن دفاع کند.
در بخش پایانی برنامه کارگردانهای برگزیده با روسای کانون کارگردانان عکس یادگاری گرفتند و کلیپ «بهای عشق» که وحیده محمدیفر درباره داریوش مهرجویی ساخته بود، پخش شد.
در این برنامه که با اجرای امیرشهاب رضویان و به مناسبت بیست و پنجمین سال تاسیس کانون کارگردانان برگزار شد، همه حاضران کتاب «این سه نفر» نوشته محمد متوسلانی را که توسط او امضا شده بود، به عنوان هدیه جشن دریافت کردند.
این برنامه با حضور داریوش فرهنگ، سیروس حسنپور، مازیار میری، جعفر پناهی، ابوالحسن داودی، محسن امیریوسفی، سیدضیاء الدین دری، غلامرضا آزادی، منوچهر محمدی، تهمینه میلانی، جهانگیر کوثری، غلامرضا موسوی، بیژن امکانیان، فاطمه معتمدآریا، نیکی کریمی، منوچهر شاهسواری، مسعود رایگان، رویا تیموریان، فرشته طائرپور، جمال ساداتیان، محمد اطبایی، حبیب اسماعیلی، حبیب ایلبیگی، روحالله حجازی، نادر مقدس، علی شاهحاتمی، عباس یاری، بیتا منصوری ، مصطفی کیایی، رضا درمیشیان ، محمد حیدری، مهدی نادری، علیرضا زریندست، هوشنگ گلمکانی و ... برگزار شد.
ارسال نظر