عفونت ریشه دندان چیست؟ روشهای درمان آن را بشناسید
عفونت ریشه دندان از مشکلات رایج دهان و دندان است که در پی پوسیدگی دندان و عدم درمان به موقع آن ایجاد میشود.
این مشکل در حد فاصل خط لثه تا استخوان فک به وجود میآید و اغلب با درد ناراحتی همراه است. در صورتی که عفونت دندان به موقع درمان نشود عوارض بالقوه خطرناکی را برای فرد به وجود میآورد و به سایر نقاط بدن هم منتشر میشود. این مشکل خود را با علائم بسیاری مانند التهاب، درد، تورم، بوی بد دهان و ... نشان میدهد که به محض مشاهده هر یک از این علائم باید فورا نسبت به درمان آن اقدام کنید.
عفونت دندان چگونه به وجود می آید؟
یکی از مشکلات خطرناک دهان و دندان عفونت دندان است. این عفونت می تواند در بخشهای مختلف دهان به وجود بیاید که علت اصلی آن تجمع باکتریها در ناحیه پالپ (مغز دندان) است که میتواند باعث ایجاد مشکلات زیادی بشود.
عفونت ریشه دندان چیست؟
عفونت ریشه دندان یکی از بیماریهای شایع دهان و دندان است که سبب تجمع باکتریها و چرک در داخل دندان و لثه میشود. این بیماری اغلب در پی پالپیت و نکروز پالپ ناشی از دندانهای شکسته یا پوسیدهای که به موقع درمان نشدهاند، ایجاد میشود. در پی این بیماری باکتریها به ریشه دندان نفوذ کرده و به سرعت به نواحی اطراف دهان گسترش مییابند. اگر عفونت دندان به درستی و به موقع درمان نشود، باکتری میتواند به جریان خون راه یابد و مشکلات جدی مانند مننژیت و سپسیس که زندگی بیمار را به خطر میاندازد را ایجاد کند. درمان مناسب و به موقع عفونت دندان برای جلوگیری از گسترش باکتری در دهان و عوارض آن بسیار مهم است. در صورت مشاهده هر یک از علائم عفونت دندان مانند آبسه، درد دندان، التهاب و ... فورا به دندانپزشک مراجعه کنید.
دلیل عفونت ریشه دندان چیست؟
در ابتدا باید بدانیم عوامل مختلفی میتوانند باعث ایجاد عفونت در ریشه دندان باشند اما برخی از دلایلی که در ادامه به آنها میپردازیم، اصلیترین عوامل در ایجاد عفونت دندان هستند:
- دندانقروچه
- شکستگی دندان
- آبسهای که درماننشده
- پوسیدگیهای شدید دندان
- ضربه خوردن دندان
عفونت ریشه دندان چه عوارضی به همراه خواهد داشت؟
عفونت دندان یکی از بیماریهای خطرناک دهان و دندان است که در صورت عدم درمان به موقع آن مشکلات فراوانی برای فرد به وجود میآید وحتی گاهی زندگی او به خطر میافتد. در صورت عدم درمان عفونت دندان عوارض زیر را تجربه میکنید:
از دست دادن دندان
در صورت عدم درمان عفونت ریشه دندانها به استخوان فک و بافتهای نرم مجاور سرایت میکند و سبب از بین رفتن دندان میشود.
کیست دندان
عفونت دندان گاهی منجر به تشکیل کیست در نزدیکی ریشه دندان میشود.
عفونت سینوس فک بالا
اگر عفونت دندان در ناحیه فک بالا گسترش یابد، به سینوس فک بالا هم گسترش پیدا کرده و این ناحیه را عفونی میکند.
اندوکاردیت عفونی
اگر باکتری از ریشه یک دندان عفونی وارد رگهای خونی یا جریان خون شود، ممکن است اندوکاردیت عفونی ایجاد کند.
نکروز کف دهان
یکی از عوارض بسیار جدی و خطرناک عفونت ریشه دندان نکروز کف دهان است. در این عارضه عفونت به ناحیه زیر زبان و فک سرایت میکند که گاهی زندگی فرد را به خطر میاندازد.
عفونت ریشه دندان چه تفاوتی با آبسه دارد؟
همانطور که پیشتر ذکر شد، آبسه دندان یکی از عواملی است که باعث ایجاد عفونت در ریشه دندان میشود. اما در بسیاری از موارد بیماران عفونت دندان و آبسه دندان را یک عارضهی یکسان میدانند و همین امر باعث میشود درمان عفونت با تاخیر مواجه شود. در بیان تفاوت این دو عارضه عفونت ریشه دندان به دلیل ورود باکتریهای خارجی به ریشه دندان صورت میگیرد اما آبسهی دندان برای هشدار وجود عفونت در نواحی مختلف بدن ایجاد میشود.
علائم عفونت ریشه دندان چیست؟
عفونت ریشه دندان یکی از بیماریهای خطرناک است که اکثر افرادی که به پوسیدگی دندانهای خود اهمیتی نمیدهند، آن را تجربه میکنند. عفونت دندان در نوع خفیف تا شدید وجود دارد و با توجه به میزان گسترش، خود را با علائم متفاوتی نشان میدهد. این بیماری هیچگاه پنهان نمیماند و اغلب با علائم زیر خود را نشان میدهد:
دندان درد
درد یکی از علائم رایج عفونت دندان بوده که از خفیف تا شدید، کوتاهمدت یا طولانیمدت متغیر است. این درد ضرباندار گاهی فقط در محدوده دندان پوسیده حس میشود، اما بعضی اوقات درد آن به نواحی اطراف دهان هم گسترش مییابد و در سرتاسر فک، گوشها و شقیقهها پخش میشود و حتی به سر هم سرایت کند. درد عفونت دندان گاهی تا حدی شدید است که حتی با مسکن هم آرام نمیشود. اغلب افراد در هنگام جویدن غذا در ناحیه درگیر درد بیشتری را تجربه میکنند.
حساس شدن دندان
از دیگر علائم عفونت ریشه دندان حساس شدن دندانهاست. در طول این بیماری دندانها در معرض دمای سرد یا گرم حساستر میشوند. علت حساسیت هم پوسیدگی و سوراخهای کوچک روی سطح مینای دندان است.
لثه های متورم
افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند علاوه بر علائم بالا در لثه هم تغییراتی مانند تورم، تغییر رنگ و درد را تجربه میکنند. عفونت دندان سبب میشود رنگ لثه به قرمز تیره درآید و به علت تجمع چرک بسیار متورم شود. در صورتی که این بیماری به موقع درمان نشود، احتمال ترکیدن آبسه چرکی در دهان وجود دارد که شرایط مساعدی برای نفوذ باکتریها به دندانهای سالم را به وجود میآورد. از سوی دیگر ترکیدن آبسه سبب بوی بد دهان میشود. پس پیش از اینکه آبسه عفونی لثه بترکد و سلامت دندانهای سالم را تهدید و دهانتان را بد بو کند، برای درمان آن اقدام کنید.
تغییر رنگ دندان
یکی از علائم شایع عفونت ریشه دندان تغییر رنگ دندانها است. دندانهای عفونی اغلب رنگ سفید خالص خود را در اثر عفونت از دست میدهند و به رنگ قهوهای تیره یا خاکستری در میآیند. دلیل تغییر رنگ دندانها این است که پالپ دندان از بین میرود. در پی مرگ پالپ، سموم و ذرات کثیفی ایجاد میشود که از طریق منافذ کوچک به سطح دندان میچسبند و باعث تغییر رنگ دندانها میشود.
غدد لنفاوی متورم
تورم غدد لنفاوی یکی دیگر از علائم عفونت دندان است. در صورت عدم درمان به موقع این بیماری، عفونت به سینوسها، فک یا غدد لنفاوی زیر فک گسترش مییابد. این ناحیه پس از عفونی شدن بسیار حساس، متورم و دردناک میشود.
تب
تب از واکنشهای طبیعی بدن هنگام مواجهه با عفونت است. در اثر تب دمای بدن به بالاتر از ۳۸ درجه سانتیگراد افزایش مییابد.
طعم تلخ و بوی بد دهان
اغلب افرادی که به عفونت دندان مبتلا هستند از بوی بد دهان رنج میبرند و در دهان خود مدام طعم تلخ و گسی را حس میکنند.
سایر علائم
عفونت ریشه دندان علاوه بر علائم فوق گاهی با علائم دیگری مانند سردرد، لرز، حالت تهوع، خستگی و کم آبی بدن همراه است. در صورت مشاهده هر گونه از این علائم آن را جدی بگیرید و اقدام به خود درمانی نکنید. برای تشخیص علت این مشکلات به پزشک مراجعه کنید تا با تشخیص درست علت، این مشکلات را درمان کند و از بروز عوارض خطرناک بالقوه جلوگیری شود.
چگونه متوجه سرایت عفونت لثه به سایر بخش ها شویم؟
باید بدانید عفونت ریشه دندان قابلیت سرایت به بخشهای مختلف را دارد. به همین دلیل بهتر است به علائم زیر توجه داشته باشید تا در صورت مشاهدهی آنها سریعا به پزشک مراجعه کنید:
- سرگیجه
- سردرد مداوم
- بالا رفتن دمای بدن
- افزایش تعریق
- احساس ضعف و خستگی
- تیر شدن رنگ ادرار
درمان عفونت ریشه دندان چگونه انجام میشود؟
برای درمان عفونت ریشه دندان سریعترین روش استفاده از روشهای جراحی و تهاجمی است. در این روش ابتدا پزشک متخصص با عکس برداری و معاینه بیمار عفونت ریشه دندان را تشخیص میدهد. بعد از تشخیص صحیح، پزشک در مرحله ابتدایی به بیمار آنتی بیوتیک تجویز میکند. بعد از مصرف داروهاف نوبت به تخلیهی عفونت میرسد که با بررسی در ناحیه لثه انجام میشود. در موارد شدیدتر که دندان بر اثر عفونت مزمن کاملاً از دست رفته و ترمیم و نگه داشتن دندان برای پزشک غیر ممکن میشود پزشک مجبور به تخیلهی کامل ریشه میشود.
درمان خانگی عفونت دندان
برای درمان عفونت ریشه دندان میتوان از روشهای سنتی و خانگی نیز استفاده کرد. استفاده از این روشها در موارد خفیف میتوانند کارکرد داشته باشند اما در عفونت شدید بیمار ناچار به انجام جراحی است.برخی از درمانهای خانگی برای از بین بردن عفونت ریشه دندان عبارت از موارد زیر هستند:
- استفاده از دمنوش آویشن
- استفاده از آب و نمک
- استفاده از جوش شیرین
- استفاده از کمپرس یخ
- استفاده روغن میخک
آیا عفونت دندان بازگشت پذیر است؟
باید گفت عفونت دندان قابل بازگشت است اما با اقداماتی میتوان از بازگشت مجدد آن جلوگیری کرد. در صورتی که پزشک متخصص ریشه و تمامی عصبهای مردهی دندان را از بین ببرد،امکان بازگشت عفونت تقریبا بعید است.
چگونه از عفونت ریشه دندان پیشگیری کنیم؟
برای پیشگیری از عفونت ریشه دندان میتوان اقدامات زیر را انجام داد:
- حداقل ۲ بار مسواک زدن در روز
- حداقل یک بار استفاده از نخ دندان در هر روز
- کاهش استفاده از مواد قندی
- داشتن رژیم غذایی مناسب
- عدم استفاده از تنباکو و مشتقات آن
برای درمان عفونت ریشه دندان چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
با مشاهدهی اولین علائم عفونت ریشهی دندان بهتر است سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید. در صورت التهاب و قرمز شدن لثه، بهتر است سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید و از گسترش سریع عفونت جلوگیری کنید.
جمع بندی
عفونت دندان یکی از مشکلات بسیار شایع لثه و دندان بوده که علت اصلی آن عدم رسیدگی به بیماریها و پوسیدگی دندان است. عفونت ریشه دندان اغلب خود را با علائم مختلفی مانند آبسه، درد ضربان دار، التهاب، تب و ... نشان میدهد. اگر هریک از علائم فوق را مشاهده کردید، برای بررسی علت و درمان فورا به دندان پزشک مراجعه کنید. پزشک اغلب برای درمان و پیشگیری از گسترش عفونت برای شما آنتی بیوتیک تجویز میکند. البته پس از درمان عفونت، باید برای ترمیم یا کشیدن دندان پوسیده اقدام کنید تا دوباره به عفونت دندان مبتلا نشوید.
ارسال نظر