چرا پزشکان عذرخواهی نمیکنند؟!
بررسیها نشان میدهند که همهساله، افراد زیادی به دلیل بروز برخی خطاهای پزشکی دچار ضرر و زیان میشوند. اما کمتر شنیده میشود که در این خصوص، پزشکی بهاشتباه خود اعتراف کرده و بابت آن عذرخواهی کند. محققان کشور دلایل این موضوع را مورد کاوش علمی قرار دادهاند.
بررسیها نشان میدهند که همهساله، افراد زیادی به دلیل بروز برخی خطاهای پزشکی دچار ضرر و زیان میشوند. اما کمتر شنیده میشود که در این خصوص، پزشکی بهاشتباه خود اعتراف کرده و بابت آن عذرخواهی کند. محققان کشور دلایل این موضوع را مورد کاوش علمی قرار دادهاند.
مطالعات سازمان جهانی بهداشت میدهد که در سراسر جهان، یکی از میان هر ۱۰ نفر که خدمات بهداشتی دریافت میکنند در معرض آسیبهای قابل پیشگیری که توسط کادر درمانی به وجود میآید، قرار میگیرند.
در دهه گذشته مرگومیر قابل پیشگیری ناشی از اشتباهات پزشکی نظرات محققان را به خود جلب کرده است.
بهطورکلی خطای پزشکی باعث میشود جامعه هزینههای مستقیم و غیرمستقیم زیادی را متحمل شود و اثرات اقتصادی منفی به بار آورد. همچنین هنگامیکه خطاهای پزشکی اتفاق میافتد اعتماد به سیستم مراقبتهای بهداشتی میتواند خدشهدار شود.
آنگونه که صاحبنظران میگویند، ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی اغلب خطاها را افشا نمیکنند چراکه ممکن است تردید کرده یا برای انجام این کار آماده نباشند. عدم تجربه و آموزش در روند عذرخواهی و ترس از بدتر شدن شرایط معمولاً باعث ایجاد یک دیوار سکوت میشود. اشتباهات پزشکی عمدی نیستند، ولی احساس خجالت و شرم، گناه، خشم، ترس و تحقیر اغلب باعث میشود تا پزشکان خاطی از قربانیان عذرخواهی نکنند. درواقع فرهنگ شرم، سرزنش، پنهانکاری و همچنین ترس از شکست و پیامدهای ناشناخته ازجمله دادرسی از اموری هستند که احتمالاً پزشکان را از بیان اشتباه خود بازمیدارد.
در این زمینه پژوهشگرانی از دانشگاه هرمزگان و دانشگاه علوم پزشکی این استان، مطالعهای را انجام دادهاند که در آن به واکاوی موضوع عذرخواهی پزشکان به دنبال وقوع خطاهای پزشکی پرداخته شده است.
در این پژوهش، ۲۵ نفر از پزشکان و دستیاران ارشد شاغل در بیمارستانهای شهید محمدی، کودکان و خلیج فارس بندرعباس مشارکت داشتند و دادههای مورد نیاز با استفاده از مصاحبههای نیمهساختاریافته از آنها گردآوری شد.
بر اساس نتایج بهدستآمده از این تحقیق، ترس از تبعات قانونی و از دستدادن اعتبار باعث میشود که پزشکان را در ارائه عذرخواهی محتاطتر عمل کنند.
این در حالی است که مؤلفههایی نظیر آموزش، فرهنگ و ویژگی شخصیتی، ارائه و پذیرش عذرخواهی را تسهیل میکنند و انجام چنین کاری، روابط بیمار و پزشک را بهبود داده و از بروز مشکلاتی مانند فشارهای روحی و روانی و پیگیری قانونی جلوگیری میکند.
مژگان ضرغامیفرد، استادیار و محقق مدیریت رفتار سازمانی دانشگاه هرمزگان و همکارانش دراینباره میگویند: «عواملی مانند ترس از دست دادن اعتبار، ترس از تبعات قانونی و ترس از واکنش بیمار به عذرخواهی، پزشکان را در ارائه عذرخواهی محتاط میکند. در برخی موارد نیز تکبر و خودبزرگبینی پزشک مانع ارائه عذرخواهی می شود، چراکه اصولاً پزشک نمیپذیرد که خطا کرده است تا عذرخواهی کند».
آنها میافزایند: «انجام عذرخواهی توسط پزشکان باعث افزایش مقبولیت اجتماعی آنان در جامعه میشود و به بهبود رابطه بیمار و پزشک کمک میکند. علاوه بر اینها، چنین کاری فشارهای درونی مانند مسائل روحی و روانی و عذاب وجدان پزشک و فشارهای بیرونی مانند پیگیریهای قانونی و قضایی را کاهش میدهد».
طبق نتایج این پژوهش که در فصلنامه «اخلاق پزشکی» منتشر شدهاند، از پیامدهای عذرخواهی پزشکان برای بیماران میتوان به ایجاد شرایط برای درمان و تأمین رفاه آنان اشاره کرد و قطعاً یکی از مهمترین پیامدهای چنین عذرخواهیهایی، عدم تکرار خطا در آینده است تا فرد دیگری از خطا متضرر نشود.
ضرغامیفرد و همکارانش بر اساس این یافتهها پیشنهاد دادهاند که «با توجه به اینکه هیچگونه آموزشی درزمینه عذرخواهی در سیستم آموزش پزشکی کشور وجود ندارد، لازم است برای افزایش آگاهی و دانش در این زمینه کارگاهها و برنامههای آموزشی در زمینه اهمیت و نحوه انجام درست عذرخواهی برای کادر درمانی و پزشکان در نظر گرفته شود».
مجله علمی پژوهشی که به انتشار این نتایج پرداخته است، متعلق به مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است.
نظر کاربران
بله ...خداهم جای حق نشسته
این همه مرگ میر پزشک و پرستار واسه چیه پس ؟؟؟آه همون مردم
پاسخ ها
انتظار درمان بدون عارضه یک توهم است. ارزانترین درمان وبا کیفیت عالی در جهان در ایران است قیمت همه چیز چند برابر شده است بجز بهداشت ودرمان. بهتراست واقع بین باشیم وقدرشناس.
تا وقتي سطح شعور مردم اينه كه نميفهمن پزشك خدا نيست و صد در صد نميتونه درمان كنه همينه اونا هم انسانن قطعا هدفشون بهبود بيمار هست و از اين لذت ميبرن ولي خدا نيستن كه بتونن معجزه كنن تو همه ي بيماري ها
خیلی بی انصافی.
بی معرفت بی معرفت
وقتی هدف درآمدزایی هستش نه نجات یک انسان انتظاری دیگر داشتن اشتباه هستش و این خاصه پزشکان نیست و هر فردی شاید به نوعی با آن در ارتباط باشد مانند برقکار و نصاب آسانسور و راننده و حتی مجریان نابلد در راهپیمایی ها و سوگواری ها...
کلا فرهنگ مسئولیت پذیری و عذرخواهی در میان ایرانیان ، خصوصا نخبگان ، ضعیف است ، .....
خودشه بیمه میکنه خیالش نیست ....
ازبس رو دارن
من خودم پزشکم و اگه اشتباهی مرتکب شدم باید تحت پیگیری قانونی قرار بگیره، با عذرخواهی ک مشکلی حل نمیشه! خدایی نکرده باعث از دست دادن جون کسی بشه با عذرخواهی حل میشه؟! البته تحقیقات نشون میده ک اکثر خطاهای کادر درمان مربوط به پرستاری هستش! مثلا دارویی رو گفتی عضلانی بزنن و وریدی میزنن عوارض میده
پاسخ ها
اتفاقا برعکس جناب دکتر
عوارض آمپول وریدی و عضلانی کجا و تشخیص اوریون به جای سرطان کجا
باشه، ما فکر میکنیم تو دکتر.
منم خلبان جنگنده F35 هستم. هواپیمارو گذاشتم مکانیک موتورش رو وا کنه.
سریع یه سر اومدم برترینها و برم.
مردم ما به طرز شگفت آوری حزب باد هستند.
تا پریروز همه فحش می دادند به پزشکان
دیروز همه قربون صدقشون میرفتند به خاطر کرونا
حالا با یه خبر باز هم بازار فحش داغ میشه
نگید چرا فلان نخبه از کشور میره. اینا میرن که امثال ما حسود ها کوته فکر رو کمتر ببینند
پاسخ ها
نیست که مادرزادی دکتر بودن! با امکانات این کشور شدن دکتر، حالا که باید خدمت کننو سواد درست و درمون هو ندارن و پول شده همه هستی شون، میرن که ما رو نبینن؟؟!
به سلامت
راه باز و جاده هم دراز
ایشالا که برنگردن
این متن واقعا احمقانه هست ، شاید در مرحله درمان قصور و بی توجهی وجود داشته باشه اما اکثر اشتباهات پزشکی در بخش تشخیص هست بدن انسان اونقدر پیچیده هست که تشخیص بیماری حتی با این همه آزمایش و دستگاه بسیار سخته و در اکثر مواقع پزشک صد درصد مطمئن نیست فقط نوع بیماری را با احتمال مشخص می کنه
پاسخ ها
وقتی فشار خون بالاست خانم دکتری اعتیات داشت درستور خونگیری داد که موجب سکته مغزی شد
فکرمیکنم چهار سال رفتن دانشگاه دیگه خبریه و انگار آسمون افتادن پایین. ضمن اینکه جدیدا بسیار پولدوست و در عین حال بی رحم هم هستن
پاسخ ها
بله در کشوری که همه اقشار جامعه عاشقانه و فقط به دلیل وطن پرستی کار می کنن و هیچ کس دزد و پولکی نیست، عجیبه که پزشکان اینقدر پولکی هستند!
ضمنا دروه پزشکی دو ساله. اون فوق دیپلمه که چهار ساله است.
لیسانس هم هفت ساله!
چهار سال برای مدرک کارشناسیه نه پزشکی
پزشکی چهار ساله نیست.
یه دوره شش ماه است.
اون بنگاه املاکه که چند سال تحصیلات تخصصی می خواد
پزشک نباید این ملت قدرنشناسو درمان کنه
سلام.من انسانی هستم که ۳۹ سال دارم و از سن ۳۱ سالگی بخاطر اشتباه پزشکی خانه نشین شده ام و هیچ ارگانی جواب نمیده.حتی پزشک مسئولیت بر عهده نمیگیره. امیدوارم آه من دامن عزیزترین کسش را بگیره این را برای دکتر حمید نمازی فوق تخصص عصب دست میگویم که استخوان فیمور و زانوی مرا خراب کرد.این دکتر بلانسبت یکی از بزرگترین و دم کلفت ترین فوق تخصص در استان فارس و شهر شیراز میباشد