چه کسی گفته سالخوردگان برای کشور خطرناکند؟
دکترمحمد میرزایی استاد جمعیتشناسی دانشگاه تهران در روزنامه ایران نوشت: در پاسخ به تیتر «سقوط نرخ رشد جمعیت به زیر یک درصد» بهعنوان یک معلم جمعیتشناسی دانشگاه تهران و بهعنوان کسی که بیش از پنجاه سال از عمر خود را مصروف جمعیتشناسی و جمعیتپژوهی کرده است، ذیلاً توضیحاتی را ارائه میدهم.
دکترمحمد میرزایی استاد جمعیتشناسی دانشگاه تهران در روزنامه ایران نوشت: در پاسخ به تیتر «سقوط نرخ رشد جمعیت به زیر یک درصد» بهعنوان یک معلم جمعیتشناسی دانشگاه تهران و بهعنوان کسی که بیش از پنجاه سال از عمر خود را مصروف جمعیتشناسی و جمعیتپژوهی کرده است، ذیلاً توضیحاتی را ارائه میدهم.
روند تغییر و تحولات جمعیتی، پویایی وپیچیدگیهایی دارد که باید براساس مبانی علمی و توسط جمعیتشناسان خبره ارزیابی و در مورد آنها اظهارنظرشود. کشورما به خاطر انبوه متولدان دهه شصت، اینک درمرحله پنجره جمعیتی قرار گرفته که نوسانات ساختار سنی از بارزترین ویژگیهای آن است.
هنگامی که اواخر دهه۱۳۸۰موج دهه شصتیها به نقطه اوج ازدواج وفرزندآوری(۲۰تا۳۵سالگی) رسیدند میزان ازدواج حدوداً دوبرابرشد وموالید هم سیرصعودی گرفت وتا بیش ازیک ونیم میلیون تولد در سال افزایش یافت.
از اواسط دهه۱۳۹۰دهه شصتیها به رده سنی۳۰ تا۴۵ سالگی رسیده واز نقطه اوج خارج شدند که علت اصلی کاهش ازدواج، موالید وبه تبع آن میزان رشد سالانه جمعیت در سالهای اخیر است و این پدیدهای کاملاً طبیعی است و مطلقاً معنی بحران ندارد.
درسال۱۴۳۰دهه شصتیهای عزیز به سنین سالخوردگی و۶۵ سال به بالا خواهند رسید. در این زمان ساختار سنی کشورسالخورده خواهد شد، نوسانات ساختار سنی فروکش خواهد کرد و به رشد ذاتی جمعیت خواهیم رسید.چنانچه با برنامهریزی و تمهیدات لازم بخصوص تسهیل ازدواج بتدریج در یکی دو دهه آتی به باروری سطح جانشینی (میزان باروری که جمعیت را در بلند مدت حفظ میکند) برسیم به هنگام سالخوردگی جمعیت در ورطه رشد منفی نخواهیم افتاد.
سالخوردگی جمعیت یک مفهوم آماری است، درحالی که پیری جنبه بیولوژیک وفردی دارد. با هزار تأسف برخی جمعیتشناسی نخواندههای مدعی - که خبرنگار روزنامه هم احتمالاً بهخاطر بیاطلاعی به آنها ارجاع داده است - به جای واژه «سالخوردگی» جمعیت به غلط «پیری» جمعیت را بهکار میبرند.
بهخاطر داشته باشید که ما حق نداریم از سالخوردگی جمعیت هول و هراس بیافرینیم. همه ما در زمانی نه چندان دور و دراز به ۶۵ سالگی میرسیم و طبق تعریف در زمره جمعیت سالخورده قرار میگیریم. آیا رواست ادبیاتی بهکار بگیریم که انگار جمعیت سالخورده برای ملک و ملت خطرناکند!! ژاپن هماکنون سالخوردهترین جمعیت دنیا را دارد و اتفاقاً از جمله پیشرفتهترین کشورهای دنیاست. هیچ وقت هم در رسانه و مجلس و دولتش اینچنین بلوا و هراسآفرینی به راه نمیاندازند.
توجه داشته باشید طبق آخرین آمار فقط ۶ درصد جمعیت ایران در سن سالخوردگی هستند. در حالی که ۲۸ درصد جمعیت ژاپن در این سن قرار دارند. کشورهای قاره اروپا عموماً بیش از ۷۰سال است که جمعیت سالخورده دارند.درنیمه دوم قرن۲۱میلادی همه کشورهای جهان(حتی قاره آفریقا)ساختار سنی سالخورده خواهند داشت.
اصلاً روا نیست بیجهت مردم و مسئولان را از یک پدیده طبیعی بترسانیم.
نظر کاربران
من دارم جوونها رو با سالخوردگان مقایسه میکنم لااقل سالخوردگان یه ته امید به زندگی دارن که جوونها متأسفانه اونم ندارن !
پاسخ ها
آخه به جای اینکه یکی مثل این استاد جمعیت شناسی بیان نظر بدن و جامعه رو بچرخونن،یکی مثل ادریسی میاد شروط دوازده گانه واسه ازدواج و زاد آوری میذاره و میشیم مضحکه عام و خاص تو کل دنیا
تجربه كشورهاي دنيا نشان داده جمعيت كمتر و مسن تر يعني درآمد سرانه بيشتر و رفاه بيشتر همراه با استرس و تنش كمتر در جامعه است آقايان كبك صفت سرتان را از زير برف بيرون آوريد ....
.... فکر کنم اینو.. روحانی... گفته باشه.!
من که نگفتم ... نمیدونم کی گفته.... شما گفتین....
برای خودشون میترسن نه برای مردم
اینا فقط برای خودشون سرباز تو زمینه های مختلف میخوان
ارزشی برای کیفیت و ابرو سطح زندگی افراد قائل نیستن
دلیل ترسشون اینه
مرحوم سر دار سازندگی؟گفت این ها مانند درخت خشکیده اند؟؟بعد هم نجات غریق خوب شنا یادش ندادند؟به لقا پیوست؟؟
... چرا نظرات .را نمایش نمی دهید.؟