۴۰۷۴۰۱
۸ نظر
۵۰۱۷
۸ نظر
۵۰۱۷
پ

تصویری که از شاه هنردوست ایران دیده‌ایم

بیش از یک‌ونیم قرن از زمانی که ناصرالدین‌شاه تاج پادشاهی را بر سر گذاشت و معروف‌ترین پادشاه قاجار شد می‌گذرد؛ مردی که به‌خاطر علاقه‌اش به هنر، تصویرهایی از خود باقی گذاشت که مردم امروز او را با همان تصویرها می‌شناسند.

خبرگزاری ایسنا: بیش از یک‌ونیم قرن از زمانی که ناصرالدین‌شاه تاج پادشاهی را بر سر گذاشت و معروف‌ترین پادشاه قاجار شد می‌گذرد؛ مردی که به‌خاطر علاقه‌اش به هنر، تصویرهایی از خود باقی گذاشت که مردم امروز او را با همان تصویرها می‌شناسند.
تصویری که از شاه هنردوست ایران دیده‌ایم

ناصرالدین‌شاه قاجار به‌جز این‌که به‌خاطر مدت زمان پادشاهی‌اش، تعداد زنان حرمسرایش و سفرهای فرنگ‌اش معروف است، به «هنر دوستی» هم شهرت داشت. او سوژه‌ی خوبی برای عکاس‌ها، نقاش‌ها و مجسمه‌سازها بود. با لبخند جلوی دوربین می‌نشست و ژست می‌گرفت تا عکاس عکس‌اش را بگیرد. هنرمندان توانستند در دوره‌ی او با فراغ بال بیشتری کار کنند و آثار زیادی از خود باقی بگذارند.

مجسمه

تندیسی که از ناصرالدین‌شاه قاجار ساخته و در میدان باغ‌شاه نصب شد، یکی از معروف‌ترین مجسمه‌های نصب‌شده از یک شاه ایرانی در تهران بود. ناصرالدین‌شاه به واسطه‌ی سفرهایش به فرنگ و دیدن میادین آن‌ها، دستور داد مجسمه‌ای از او سوار بر اسب بسازند و در یکی از میدان‌های شهر نصب کنند.
تصویری که از شاه هنردوست ایران دیده‌ایم

ساخت مجسمه شاه قاجار را به میرزا علی‌اکبر معمار نسبت می‌دهند. دستور ساخت این تندیس از طرف اقبال‌السلطنه داده شد. مجسمه‌ی ناصرالدین‌شاه تقریبا هم‌اندازه‌ی خود او است. شاه در این اثر هنری با لباسی رسمی و تاج پادشاهی، سوار بر اسب است. این مجسمه روی پایه‌ای بلند نصب شد.

نوع نشستن ناصرالدین‌شاه روی اسب و حالت پیروزمندانه‌ای که دارد در این اثر قابل تامل است. اگرچه دیگر اثری از این مجسمه‌ی قدیمی در تهران نیست، اما کمال‌الملک آن را در یکی از آثارش به تصویر کشیده است.

نقاشی

معروف‌ترین نقاشی‌ای که از ناصرالدین‌شاه و محل پادشاهی‌اش می‌شناسیم، تابلوی «تالار آینه» اثر کمال‌الملک است. در این اثر، تالار آینه به‌عنوان یکی از اتاق‌های کاخ گلستان با هنرمندی به تصویر کشیده شده است. در این اثر هنری که کمال‌الملک هفت سال از عمرش را صرف آن کرد، ناصرالدین‌شاه در مرکز نقاشی روی یک صندلی نشسته و به بیرون نگاه می‌کند.
تصویری که از شاه هنردوست ایران دیده‌ایم

هرچند در این نقاشی ناصرالدین‌شاه تنها جزء کوچکی از اثر است و شکوه و بزرگی تالار چشم بیننده را خیره می‌کند، اما همان تصویر کوچک از شاه، نوع نشستن او و نگاهش به بیرون تالار می‌تواند تا حدودی معرف پادشاه باشد.

عکس

علاقه‌ی ناصرالدین‌شاه به هنر عکاسی بر کسی پوشیده نیست. به‌خاطر همین علاقه و شیفتگی بود که تاریخ عکاسی ایران فاصله‌ی چندانی با آغاز عکاسی در دنیا ندارد و خیلی زود دوربین‌های عکاسی به ایران وارد شدند و عکاسان خارجی و ایرانی عکس‌هایی از مکان‌ها، مردم و نوع زندگی آن‌ها ثبت کردند. عکس‌هایی که هرچه زمان می‌گذرد، ارزش آن‌ها بیشتر مشخص می‌شود.
تصویری که از شاه هنردوست ایران دیده‌ایم

ناصرالدین‌شاه علاوه بر این‌که فرصتی را برای رشد عکاسی در ایران و آموختن آن به هنرآموزان ایرانی فراهم کرد، خودش هم از طرفداران عکس گرفتن بود. به همین دلیل، عکس‌های بسیاری توسط او از درباریان و زنان حرمسرا و ... باقی مانده است.

علاوه بر این، شاه قاجار علاقه‌مند بود که سوژه‌ی عکاسان و دوربین‌های‌شان باشد. به همین دلیل، عکس‌های بسیاری از او در حالت‌های مختلف باقی مانده است و ما امروز می‌دانیم معروف‌ترین شاه قاجار که در یک دوره‌ای از تاریخ، ۵۰ سال حکومت کشور را در دست داشت چه شکلی بود، چه لباس‌هایی می‌پوشید، چقدر چاق یا لاغر بود و حتی وقتی لبخند می‌زد، چه شکلی می‌شد.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 11/5 ميليون

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    هنردوست؟نصف مملکت رو مفت داد رفت بعد شما میگی هنردوست بود؟

    پاسخ ها

    • مریم

      ربطی ندارد،هیتلر هم نقاشی می کرد و جهان را به آتش کشاند.یه فرد می تونه هنردوست باشه اما نادان هم باشه

  • زهرا

    چه عجب. خوبی هم گفتید....

    پاسخ ها

    • من

      منم بلدم هنردوست باشم و هیچ غلطی نکنم و لش کنم

  • golbahar

    زمان قاجار تو کشور ما هنوز چاه نفتی بهره برداری نشده بود و کشور نفت خیز نبودیم ک بتونن از درآمد اون خرج کنن برا همین زمین میدادن بالاخره باید از ی جا هزینه های خودشو کشورو تامین میکرد شاید کس دیگه ایم جاشون بود همین کارو میکرد :/ حالا ک تو همین قدرشم موندن بررگتر بود ک هیچی دیگه :/

  • golbahar

    بعدم بنده خداها بعنوان شاه مملکت چ تفریحی مثلا داشتن؟نه ماشینی نه گوشی ای نه قطاری نه هواپیمایی نه موبایلی نه رادیو و تلویزیون و ماهواره ای نه گازی نه برقی نه خیلی چیزای دیگه تازه اواخر قاجار ی تعداد کمی ازین وسایل اومد ی سفر خارج بوده فقط اونم شاه نمیرفت خیلی کسای دیگه اون موقع هم نمیتونستن برن ک علم و هنری با خودشون بیارن و رواج بدن. بد کرد؟ بعدم واقعا سینما و عکاسی و ... رو ب ایران آورد حتی مدارسی برای تعلیمش ساخت خودشم عکاسی و نقاشی میکرده خب هنردوست بوده دیگه نبوده؟:/

  • بدون نام

    چرا پس شاه شد میرفت هنرمند میشد گند نمیزد به مملکت که حالا غرب رو که شونصد سال بعد از خود ما حموم رفتن رو یاد گرفتن رو نزنن تو سرمون.

  • بدون نام

    خانم گلبهار این چه حرفیه اونا تمام مملکت رو دادن که خرج مردم رو بدن؟یا خوش گذرونی های خودشون رو؟تاسف باره...

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج