امنیتیترین چهره قبل از انقلاب پس از ۴ دهه آفتابی شد
مستند پرویز ثابتی این شبها از شبکه «من و تو» در حال پخش است تا همین جا جنجالهای زیادی به همراه داشته و حواس افکار عمومی را به خودش جلب کرده است.
برترینها: مستند پرویز ثابتی این شبها از شبکه «من و تو» در حال پخش است تا همین جا جنجالهای زیادی به همراه داشته و حواس افکار عمومی را به خودش جلب کرده است. برخی رسانههای داخلی نگاهی منتقدانه به این مستند داشتهاند و برخی مفسران و تحلیلگران اما تلاش کردهاند به ابعاد مختلف این مستند بپردازند، از آن طرف فرازهایی از این مستند هم که ارجاعاتی به افراد مشهور دارد مورد توجه قرار گرفته است.
پرویز ثابتی کیست و چه شد که چپها با او چپ شدند؟
او در ابتدا و بنا به صحبتهای خودش در همین مستند قرار بوده یک حقوقدان باشد اما به دادگستری نرفته و وکیل نشده او قصد داشته استخدام وزارت آموزش و پرورش شود بعد از آنجا به دادگستری برود. سال قبل از فارغالتحصیلی هم استخدام آموزش و پرورش شده بود، اما در نهایت جذب ساواک شد.
پرویز ثابتی در سرکوب گروههای چپ مبارز نقش کلیدی ایفا کرده است، از همین جهت میان او و چپهای مبارز آن زمان یک شکاف پرنشدنی به قدمت پنج دهه وجود دارد و بسیاری از اظهارنظرها در تمامی این سالها درباره او، متصل به آن نقش کلیدی ثابتی در آن سرکوبهاست، از آن طرف او چون سال پیش در میانه اعتراضات در یک گردهمایی در آمریکا پس از سالها چهره خودش را نشان داد و رسانهای شد، طی ماههای اخیر تبدیل به سوژهای شده که برخی رسانهها مثل همین من و تو تلاش کردهاند روی آن مانور بدهند.
پرویز ثابتی و ارتباطاتش با روحانیون؛ دروغهایی تمامنشدنی
در واقع در یک دهه پایانی حکومت پهلوی، پرویز ثابتی مسئول مستقیم مقابله جریانهای چریکی بود و حفظ امنیت داخلی کشور را برعهده داشته و این یعنی هر آنچه درباره شکنجهها، اعدامها و بازداشتهای انقلابیون و مخالفان رژیم پهلوی شنیدهاید زیر نظر پرویز ثابتی و توسط او انجام شده است. همین پیشینه کافی بوده که ثابتی را چهار دهه در سایه فرو ببرد.
برخی منتقدان میگویند ثابتی بیشتر درگیر سرکوب جریانهای چپ و چریکی بوده. هرچند او این اتهام را رد کرده و گفته اگر اینطور بود همه روحانیون شاخص امروز به پرونده بازداشتشان توسط ساواک افتخار نمیکردند. او میگوید همه روحانیون شاخص از جمله آیتالله طالقانی، هاشمی رفسنجانی را بازداشت کرده بود، اما تفکیکی میان آنها قائل بود.
ثابتی درباره رویکرد ساواک در برابر روحانیون میگوید هر سال دوبار با شریعتمداری دیدار داشته و هر دو هفته یکبار عباسی داماد شریعتمداری یک لیستی برای او میآورد که آدمهای مختلف از او خواستههایی داشتند. بعضی درباره زندانیان بود، بعضی درباره مالیات.
اما خود ثابتی اذعان کرده که روابط شاه با روحانیون از سال ۱۳۴۰ و بعد از اصلاحات ارضی و حق رای به زنان تیره شد. ثابتی میگوید حتی بعد از ماجرای ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ که آیتالله خمینی بازداشت شد هم مساله برخورد تند در هیچ مرحلهای اصلا و ابدا مطرح نبوده است. کارشناسان ساواک معتقد بودند آیتالله خمینی باید زندانی باشد، ولی حسن پاکروان رئیس وقت ساواک حتی با زندانی شدن او هم موافق نبود و معتقد بود ایشان بهتر است در پادگان عشرتآباد باشند.
و اما بخشهایی از این مستند که به دلایل مختلف وایرال شده است
یکی مربوط به همین عکس زیر است که تصویری از دو شهروند روستایی را در آن سالها نشان میدهد، آنها در دادگاهی با حضور ثابتی حضور یافته بودند و مورد تمجید او قرار گرفتهاند، چون ظاهرا این دو نفر در لو دادن فعالین واقعه سیاهکل نقش عمدهای داشتهاند، عزیز و بلور اسدنیا. همین تصویر و ملاحظات بعدش کلی در شبکههای اجتماعی سروصدا به پا کرده است.
تصویر دوم همین است، تصویری از مسعود بهنود که طی تمام این سالها او را به عنوان یک روزنامهنگار میشناختیم، از روزنامهنگاری در روزنامههای اصلاحطلب تا حضور سالهای اخیر در شبکههای نظیر بیبیسی، در این مستند تصاویری از بهنود منتشر میشود که او را در حال انتقاد از رژیم پهلوی نشان میدهد: بهنود میگوید: تایمز لندن نوشته بود ساواک 5 میلیون عضو در بین مردم دارد که ثابتی در پاسخ میگوید: بله به خاطر دارم این یادداشت را.
دلیل حضور ثابتی بعد از چهل سال چیست؟
کارنامه ثابتی به عنوان یک چهره اطلاعاتی و امنیتی نشان میدهد او چندان نسبتی با دموکراسی ندارد. پرویز ثابتی یکبار درباره اینکه چرا حرکت اپوزیسیون به ثمر نمینشیند گفته «فرهنگ هممیهنان ما این است که نمیتوانند کار گروهی بکنند. از روی خودخواهی همه میخواهند رئیس باشند و حرف خود را به کرسی بنشانند و فقط به منافع خود فکر کنند. در همان لسآنجلس صدها هزار ایرانی زندگی میکنند و چندین روزنامه آزاد وجود دارد، اما چرا یک سازمان سیاسی یا حزب واقعی و مستحکم پا نمیگیرد. چرا بیشتر روزنامهها با گرفتن ۵۰۰ دلار از فردی تمجید میکنند و با ۵۰۰ دلار دیگر علیه همان فرد مطلب مینویسند؟»
اگرچه ثابتی در دفاع از رضا پهلوی کم نگذاشته، اما رضا پهلوی درباره ثابتی گفته در شرایطی نیست که نیازی به نیروی امنیتی-اطلاعاتی از این جنس داشته باشد و کارهایش بیشتر در شبکههای اجتماعی است بنابراین پرویز ثابتی از ابتدا هم در کادر او نبوده است. با این حال مخاطبان این جمله را کمتر باور کردهاند و پرویز ثابتی را یکی از مهمترین نیروهای سلطنتطلبان میدانند که قرار است فصل جدیدی از فعالیت اپوزیسیون سلطنتطلب را کلید بزند.
این برنامه چیست، البته هنوز مشخص نیست. اما هر چه هست احتمالا نقش ثابتی از این به بعد بسیار بیشتر خواهد بود و بیشتر از او خواهیم شنید؛ مستند «زندگی پرویز ثابتی» تازه آغاز فعالیت است. شرایط برای اقدامات پرویز ثابتی تازه فراهم شده است.
دو واکنش متفاوت به پخش مستند پرویز ثابتی را در ادامه بخوانید:
یاشار نورایی، روزنامهنگار: پرسشی که با تماشای قسمتهایی از مستند شبکهی من و تو دربارهی زندگی و زمانهی پرویز ثابتی برایم مطرح شد، یک پرسش اساسی (حداقل برای خودم) است: فرض بگیریم که تاریخ را اشتباه تصور کردهایم و آنچه به عنوان مشکلات و اشتباهات حکومت پهلوی و خصوصاً اعمال ساواک میدانستهایم، غلط بوده است. فرض کنیم که اعادهی حیثیت شود. آیا با این فرض و تصور، در تاریخ و وقایع اتفاق افتاده تفاوتی ایجاد میشود؟ چه چیز تاریخ تغییر میکند؟ تصور کنیم که با یک حرکت، تمام ذهنیت تاریخی ما پاک شود و از نقطهی صفر پیش از پنجاه و هفت شروع کنیم. آیا روادارتر میشویم و آزادی و بلوغ فکری کامل خواهیم یافت؟ و اگر نگاه ما به گذشته است، اصلا چرا به آینده فکر کنیم؟ پرسش واقعی این است که گذشته، تاریخ و هر چه در سپهر سیاسی و اجتماعی ما اتفاق افتاده تا چه حد ما را به پیش برده و تا چه حد نواقص و مشکلات فرهنگی ما را تشدید کرده است؟ چه تضمینی وجود دارد که وقتی همین مدعیان تاریخ درست، قدرت را به دست گرفتند، چرخه نظام تکساحتی دوباره حاکم نشود؟
صالح دلدم، روزنامهنگار در نقد مشتند پخش شده از ثابتی نوشت: وقتی پا پس بکشی دشمنت یک گام به جلو میآید. این حکایت دستگاههای فرهنگی کشور در برابر شبکههای ماهوارهای همچون من و تو است. در روزهای اخیر شبکه من و تو مستندی گفتگومحور از پرویز ثابتی مدیر در سایه سازمان مخوف ساواک پخش کرده است. در این برنامه، این شبکه به تطهیر چهره ای مانند ثابتی و ساواک حکومت پهلوی پرداخته است. بدون شک پرویزثابتی یکی از چهرههای تاریخ معاصر ایران است. فردی که در دوران مدیریت رکن سوم ساواک و زندان کمیته مشترک ضدخرابکاری که امروز به موزه عبرت تبدیل شده، از هیچ پروندهسازی علیه مخالفان حکومت وقت، چشمپوشی نمیکرد. حال این چهره در شبکه منوتو در جلوی دوربین طوری به تطهیر خود پرداخته گویی مخاطب با یک نخبه و قهرمان ملی و فردی عاقل و اندیشمند روبرو است.
نظر کاربران
همین که از یک سال قبل از انقلاب در گزارشش نوشته بوده که آمریکا و انگلیس از مخالفین حمایت میکنن و باید سفیرانشون اخراج بشن کافیه
پاسخ ها
امثال ثابتی که از اتفاقات 57 جان سالم به در بردند بدون شک جاسوس کشور های دیگر هستند و اونایی که جاسوس نبودند همگی اول انقلاب اعدام شدند
پهلوی کارشو کرده و نتیجه اشو هم دیده.تلاش برای زنده کردنش هم خنده داره.تموم شد و رفت
فقط همین جمله ؛؛؛ اصلاحات ارضی موجب اختلاف !!!!
همین مونده امثال این ثابتی باز برگردن . واقعا روی آلزایمر مردم ایران اینا حساب باز کرده اند . در روز روشن توی دوربین زل میزنند و با وقاحت حرف میزنند
پاسخ ها
درمورد کدام آلزایمر صحبت می کنید؟؟؟ آن نسل که اکثرا دیگه نیستند، نسل ۵۰ به بعد هم که فقط شنیده اند و ندیده اند
پس برای چیزی که دیده نشده قضاوت نمیشه کرد
اصلاحطلبا هم بانی همه بدبختیهای امروز ما در دهه شصتند ولی تو دوربین زل میزنند دروغ میگن
چطوری حساب می کنید که اون نسل دیگه اکثرا نیستند ؟ اگر سال 57 هم یه نفر بیست ساله بوده باشه الان 65 ساله است تازه. این همه خانم و آقای بالای پنجاه شصت سال پس کین ؟
خیانت
بیاد بره بابا
مخالفت با اصلاحات ارضی
مخالفت با رأی زنان 🤔
احسنت .
اتفاقا افرادی مثل ثابتی بودنشون تو این شرایط نیازه
....شاید ثابتی با ان پرونده امنیتی ، احساس می کند ، الان آدم خیلی موجهی است .
نمی دانیم حرف های ثابتی چقدر درست است . ولی الان هم ... کمتر از ان موقع نیست .
وقتی جوان ما گول این شبکه های اشغال خارجی را میخورد و حرف انها برایش مهم میشود اونام هر دروغی را خوراک فکری جوانان ما میکنند من وتو پول گرفته که تعطیل نشه وبه جاش ازاین کثافت قهرمان بسازد بهتر است ازش راجع به شکنجه و کشیدن ناخن وسوزاندن وشلاق زدن و اعدام و.....بپرسند وای برما که گرگ ها دارند نقش بره را بازی میکنند وما باور کنیم
والا ما اون موقع ها رو که ندیدیم هر چی شنیدیم شماها کردید تو مخمون ...همین شماها رو دیدیم واسه هفتاد نسل بعدمون بسه . کل کارهاش رو تو یک صفحه نوشتید کارها و خیانت و دزدی های شما رو تریلی نمیکشه ......
حقیقت تلخه
نسبت به اوضاع امروزمون، بسیار هم موجه است!
و باز هم فریب خوردن عجیب نیست آیا
واقعا بر هر ایرانی ای واجب است دیدن این مستند. درسهای بزرگی تو مستند هست. اینکه چگونه زمان شاه یک نفر بدون هیچ گونه آشنا و پارتی تا رئیس ساواک پست گرفت بر اساس لیاقت. اینا چیزایی هست که باید بهش ساعت ها فکر کرد
بیات شاید بهتر از مسئولین الان باشه حداقل نیاز به دزدی نداره؟
کل دارو دسته ساواک از بالا تا پایین انگشت کوچیکه ...
برنامه جالب....
شبکه من وتومگه تعطیل نشد؟
مگه مخالفین الان ... نمیشوند این رویه همه حکومتهای جهان سومیه تازه این بابا دمش گرم که چپ های کمونیست ... رو میگرفته...
خدا آتیشش بزنه هم این دنیا هم اون دنیا انشای اله ..
تاریخ قابل کتمان نیست ایشون بخشی از تاریخ هستند و برای ما لازمه که خیلی چیزا رو بدونیم
ساواک زبان یک نفر را سوراخ کرده بود
و ریسمانی را از ان سوراخ عبور داده بود و
48ساعت در محوطه زندان اوین اویزان
کرده بود میگفتن اون شخص یک کمونیست
کافر بود