۱۲۷۵۷۴۹
۱۸ نظر
۱۳۲۴۴
۱۸ نظر
۱۳۲۴۴
پ

کسی که بهروز وثوقی و داریوش تا ابد مدیونش هستند

ایرج جنتی عطایی هم از شکست می‌گوید و هم از پیروزی. ترانه‌های او به سرعت جای خود را میان توده‌ی مردم باز کرد. ترانه‌هایی که یک ویژگی اصلی و اصیل دارد و آن دغدغه‌های اجتماعی و سیاسی جامعه است.

برترین‌ها: امروز زادروز ایرج جنتی عطایی‌ست، او شاعر بسیاری از ترانه‌هایی‌ست که الهام‌بخش بوده‌اند و البته به متن زندگی روزمره راه پیدا کرده‌اند. ترانه‌هایی که بعضا در ناامیدکننده‌ترین شرایط هم امیدواری را رواج داده‌اند و علیه یاس و خمودگی بوده‌اند. شورش علیه انفعال و خمودگی انگار با بافت ترانه‌های جنتی عطایی آمیخته شده و از همین جهت هم هست که مرور آثار او می‌تواند مساله مهمی باشد. او ترانه‌سرای زندگی‌ست، به همین بهانه چند ترانه از بیشمار ترانه‌های ماندگارش را یادآوری کردیم.

کسی که بهروز وثوقی و داریوش تا ابد مدیونش هستند

 

جنگل

پشت سر، پشت سر، پشت سر جهنمه /رو به رو، رو به رو قتلگاه آدمه

برخی گفتند که جنتی عطایی این ترانه را به یاد قیام سیاهکل نوشته، به هر حال «ترانه جنگل» را با صدای داریوش اقبالی منتشر کرد. این ترانه در کنار ترانه‌های «بن‌بست» و «خونه»، امنیتی‌ها را متوجه او کرد که به دستگیری او و داریوش در سال ۱۳۵۳ منتهی شد. این ترانه در فیلم «خورشید در مرداب» به کارگردانی محمد صفار استفاده شد. فضای ترانه ترسیم‌کننده یک موقعیت دهشتناک است؛ قلب ماهِ سر به زیر، به دار شاخه‌ها اسیر، یک یک بخش از این ترانه هست و خب در آن فضای خفقان‌آورِ آن سال‌ها و در نظام پهلوی خیلی قابل درک است.

پوست شیر

قلب تو قلب پرنده پوستت، اما پوست شیر / زندون تن و رها کن‌ای پرنده پر بگیر

این ترانه موضوعیتش برای فیلم «ذبیح» به کارگردانی محمد متوسلانی است و پر از استعاره و تمثیل و تشبیهه هست. داستان فیلم روایت ذبیح است که پس از پانزده سال از حبس آزاد می‌شود. او باج گیری بوده که با اقدس آشنا شده و در حمایت از او مرتکب قتل شده است و... مهم‌تر اما همان چیزی‌ست که در خط اول آمد؛ برداشت‌های استعاری و این ترانه محرک که از تن چیزی بیشتر از تنانگی می‌خواهد، کنش‌مندی و باور به فاعل بودن.

کسی که بهروز وثوقی و داریوش تا ابد مدیونش هستند

 

یاور همیشه مومن

ای به داد من رسیده تو روزهای خود شکستن / ای چراغ مهربونی تو شب‌های وحشت من

یاور همیشه مومن یک ترانه استثنایی و عاشقانه است، ساخت موسیقی این ترانه را فرید زولاند و تنظیم زنده یاد واوژان انجام داد. اردلان سرفراز درباره‌ی چگونگی سرودن این ترانه گفت: برای ترانه‌ی «یاور همیشه مومن» من و آقای عطایی با هم به اداره سانسور رفتیم. به هرحال ما راهش را بلد بودیم که چطور از سانسور رد شویم. ما بسیاری اصطلاحات را جایگزین می‌کردیم تا شعر به مرحله اجرا برسد و این اصلا به شورای شعر رادیو ربطی نداشت. پس از آن واروژن آهنگ را شنید و بسیار پسندید. ظرف یک هفته آهنگ را ضبط کردیم و بلافاصله همانجا هم آقای «عطایی» آن را دکلمه کردند که یکی از معروف‌ترین دکلمه‌های ایشان بشمار می‌آید.

همسفر

تو از کدوم قصه‌ای که خواستنت عادته / نبودنت فاجعه بودنت امنیته

این ترانه برای فیلم «همسفر» به کارگردانی مسعود اسداللهی است. داستان همسفر از این قرار بود که مردی، که رئیس شرکتی است، عاطفه را اغفال کرده، اما حاضر به ازدواج با او نیست و... نکته‌ای که «همسفر» را ماندگار کرد، همنشینی تصویری گوگوش و بهروز با جاده و سفر و آن سکانس ماندگار موتورسواری‌ست، در واقع همسفر نقطه عطف ویدئوکلیپ‌های عاشقانه در فضای فیلمفارسی‌هاست. ترانه هم به شکلی عمیق عاشقانه است، حتی فراتر و بالاتر از فیلم ایستاده، بی‌گمان.

کسی که بهروز وثوقی و داریوش تا ابد مدیونش هستند

 

فریاد زیر آب

ضیافت‌های عاشق را، خوشا بخشش، خوشا ایثار / خوشا پیدا شدن در عشق، برای گم شدن در یار

«فریاد زیر آب» فیلمی به کارگردانی سیروس الوند با بازی داریوش اقبالی است. اینجا هم مثل همسفر با ترانه‌ای مواجه هستیم که بالاتر از خودِ فیلم ایستاده. ترانه در انتهای فداکاری جهانش را بسط می‌دهد، خوشا مردن، حتی! خوشا از عاشقی مردن و از ماندگاری این متن شاید فقط باید به میزان شنیده شدن و دانلودش حتی در همین سال‌ها اشاره داشت.

کسی که بهروز وثوقی و داریوش تا ابد مدیونش هستند

ستاره سربی

ستاره‌های سربی، فانوسک های خاموش/ من و هجوم گریه، از یاد تو فراموش

«ستاره‌های سربی» یکی از پرفروش‌ترین آلبوم تاریخ موسیقی ایران است. همه آهنگ‌های این آلبوم را سیاوش قمیشی ساخته است. سه آهنگ شب گریه، آخر قصه و ستاره‌های سربی از جمله ترانه‌های این آلبوم است که ایرج جنتی عطایی سروده است.

سقف

تو فکر یک سقفم یه سقف بی روزن / یه سقف پا برجا محکم‌تر از آهن

فرهاد در سال ۱۳۵۶ ترانه «سقف» ایرج جنتی عطایی و با آهنگسازی اسفندیار منفردزاده را برای فیلم «ماهی‌ها در خاک می‌میرند» خواند.

کسی که بهروز وثوقی و داریوش تا ابد مدیونش هستند

«ماهی‌ها در خاک می‌میرند» چهارمین کار مشترک محمد دلجو و امیر مجاهد در مقام کارگردان و نویسنده بود. این فیلم که موضوعی اجتماعی دارد داستان فیلم پسری که پدرش کارگر شهرداری است،عاشق دختر ثروتمندی می‌شود. این فیلم محصولی از استودیو میثاقیه است.

پل

برای خواب معصومانه‌ی عشق / کمک کن بستری از گل بسازیم

یکی از چند ترانه‌ی برتر تاریخ ترانه «برای خواب معصومانه ‌ی عشق یا پل» را ایرج جنتی ‌عطایی برای متن فیلم «ماه عسل» فریدون گله سرود. این ترانه به آهنگسازی و تنظیم واروژان اجرا شد.بسیاری از آفرینش‌های او مشهورتر از فیلم‌هایی است که او برایشان ترانه نوشته است.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • ناشناس

    زنده باشی ...هنرمند.....دوستت داریم

  • ناشناس

    یادش همیشه گرامی . واقعاً که ترانه هاش چه خاطراتی داره .

  • ناشناس

    عالی عالی عالی، یادشان به خیر، هیچکس جایشان را نمی‌تواند بگیرد

  • منوچهر

    دیگه مثل این هنرمندان پیدا نمیشه روحشان شاد

  • ناشناس

    ایرج جنتی عطایی، سیاوش قمیشی، سلطان داریوش، بهروز وثوقی، واروژان، ابی وچند نفر از بزرگان هنر ایران زمین،چقدر جایشان در ایران خالیه،آخ که‌ چقدر برای هنر و فرهنگ این کشور زحمت کشیدند ،افسوس

  • ناشناس

    ستاره های سربی فانوسکهای خاموش

  • پرسپولیس

    سید بشیر حسینی فقط

  • ناشناس

    یاد همه هنرمندان واقعی ایران زمین بخیر

  • ناشناس

    روحش شاد و یادش گرامی باد.

  • ناشناس

    اینا رفتن استعداد و ذوق و..هم رفت ...
    قبلا چی بود..
    الان می شنویم : عاشقو دربدرم
    زده امشب به سرم
    ...

  • بی‌نام

    مثل.این‌
    هنر‌مندان‌دیگه‌‌هر‌گز‌نخوا‌هد‌امد

  • ناشناس

    چه روزگاری بود ، انگار رویا بود...

  • ناشناس

    عالی بود عااااااالی ،👏👏👏👏
    ممنون برترینهای عزیز

  • ناشناس

    نیومده،،،،،رفتیم 😔

  • ناشناس

    بهروزوثوقی وهنرپیشه های که به رحمت خدا رفتنداز افتخارات ایران ومردان هنرمندبودندوهستند

  • خدایا نظری

    😄😄😄😄

  • جاوید

    زنده باد❤

  • ناشناس

    واقعا حیف استعدادهایی که این مملکت به باد داد حیف

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج