نیمکتهای به بلوغ رسیده!
با اضافهشدن چند چهره جوان به جمع مربیان لیگ برتر فوتبال ایران، میتوان کاملا تغییر چهره نیمکتها را نسبت به سالهای گذشته احساس کرد.
میانگین سن مربیان به ٤٧سال رسید
با بررسی سن مربیانی که هم اکنون در ١٦ تیم لیگ برتری سرمربیگری میکنند، این نکته را درمییابیم که چهره نیمکتها درمجموع جوان شده است. هماکنون در میان ١٦ تیمی که در لیگ برتر حضور دارند، ٣ تیم از مربیان خارجی استفاده میکنند که هر ٣ بالای ٦٠ سال داشته و نسبت به مربیان ایرانی میانگین بسیار بالاتری دارند. با بررسی و گرفتن میانگین از سن سرمربیان ایرانی ١٣ تیم دیگر به عدد امیدوارکننده ٤٧سال میرسیم که نشان میدهد كه چقدر اعتماد مدیران به مربیان جوان افزایش پیدا کرده است. درمجموع وینفرد شفر با ٦٧ سال مسنترین سرمربی لیگ هفدهم است اما در میان مربیان ایرانی مجید جلالی و فیروز کریمی با ٦١سال سن این عنوان را در اختیار دارند. این نکته هم لازم به ذکر است که میانگین سنی کل مربیان لیگ هفدهم در حال حاضر ٥٠ سال به حساب میآید.
٤ سال جوانتر از لیگ شانزدهم
با اینکه سال گذشته نیز مربیان جوانی روی نیمکت تیمهای لیگ برتری حضور داشتند، مقایسه میانگین سنی آنها با شرایط فعلی، کاملا تفاوت را نشان میدهد. در لیگ شانزدهم میانگین سنی ١٤سرمربی ایرانی ٥١سال بوده است که ٤ سال از لیگ هفدهم بیشتر است. ٤ سال درمجموع لیگ برتر و در فاصله یک سال آمار کاملا خیرهکنندهای به نظر میآید. البته تفاوت میانگین سنی کل مربیان ليگ شانزدهم با اضافهشدن نام کرانچار و برانکو فقط یک سال بوده که درمجموع میانگین سنی ٥٢ سال را نشان میدهد.
جهش خیرهکننده بعد از ثبات ناامیدکننده
برای اینکه مقایسه دقیقتری انجام داده باشیم، یک سال دیگر هم به عقب رفتیم. لیگ پانزدهم جایی که عبدالله ویسی در ٤٤سالگی توانست استقلال خوزستان را به قهرمانی لیگ برتر برساند. آمار تفاوت چندانی با لیگ شانزدهم نداشت. میانگین سنی ١٣مربی ایرانی، ٢سال قبل ٥١ سال بوده است و درمجموع و با اضافهشدن ٣ مربی خارجی این میانگین به ٥١,٥سال میرسد. این آمار نشان میدهد که روند جوانگرایی از لیگ پانزدهم تا شانزدهم رشدی نداشته و یک ثبات ناامیدکننده را دنبال کرده است. تنها تفاوت در میانگین مربیان لیگ پانزدهم و شانزدهم درمجموع فاصله نیمساله بود که سقوط هم داشته است. درواقع جهش در لیگ هفدهم با حضور چند چهره جوان به وجود آمده و در سالهای گذشته این نمودار خیلی روند صعودی نداشته است.
خداحافظی با چهرههای قدیمی
موفقیتهایی که توسط برخی از مربیان جوان همچون علی دایی (کسب یک قهرمانی در لیگ برتر و ٢ قهرمانی در جامحذفی)، عبدالله ویسی (قهرمانی در لیگ پانزدهم با استقلال خوزستان) و چند چهره جوان دیگر به دست آمد، باعث شد تا دیگر شاهد حضور برخی از مربیان قدیمی و سنتی در تیمهای لیگ برتری نباشیم. یک دهه قبل و زمانی که لیگ حرفهای ایران نخستین سالهای خود را سپری میکرد، مربیانی چون رسول علی پروین، رسول کربکندی، محمود یاوری، غلامحسین پیروانی، اصغر شرفی، ابراهیم قاسمپور، بهمن فروتن و حسین چرخابی جزو مربیان سطح بالا محسوب میشدند و در چند تیم هم مربیگری کردند.
رونمایی از سورپرایزهای لیگ برتری
در یک ماه اخیر ٣ مربی جوان در ٣ تیم پایین جدولی حکم سرمربیگری دریافت کردهاند. غلامرضا عنایتی، آقای گل تاریخ لیگ برتر ایران بعد از اینکه در صبای قم مدتی به عنوان دستیار مرفاوی فعالیت کرد، با مرزبان به عنوان دستیار راهی سیاهجامگان شد اما جدایی زودهنگام مرزبان فرصتی طلایی را برای کاپیتان سابق استقلال رقم زد. حالا عنایتی نخستین تجربه خود را به عنوان سرمربی در ٤١ سالگی سپری میکند، در حالیکه از بازنشستگیاش تقریبا ٦ ماه گذشته است. آتیلا حجازی، فرزند ناصر حجازی هم در چند تیم سابقه مربیگری داشت اما هیچوقت هدایت یک تیم به عنوان نفر اول روی دوش او نبود.
جوانگرایی تا کجا ادامه دارد؟
سوال اینجاست که جوانگرایی روی نیمکتهای لیگ برتری تا کجا ادامه دارد؟ شاید جواب این سوال بعد از نتایجی که مربیان جوان تا پایان لیگ هفدهم میگیرند، تا حدودی مشخص شود. مدیران باشگاهها در صورتی که از شیوه استفاده تیمهای دیگر از مربیان جوان تاثیرات مثبتی را مشاهده کنند، قطعا این راه را ادامه خواهند داد. البته برخی از موفقیتها در سالهای اخیر هم بوده که حالا باعث شده یک تیم شهرستانی در آستانه سقوط به یک مربی ٣٠ساله اعتماد کند.
ارسال نظر