تجاوز، زاویه مخوفِ دیده نشده در فوتبال
۸ سال پیش و در شروع لیگ برتر فصل ۸۹-۸۸ بود که پروژه پاکسازی فوتبال ایران از مسائلی مانند فساد، تبانی، رشوه، زد و بند و بسیای معضلات دیگر آغاز شد اما مشکلات اخلاقی فوتبال ایران، نه تنها طی این هشت سال کمتر نشد، بلکه در چهار سال اخیر ماجراهای جدیدی هم به آن اضافه شده است.
ناصر فریادشیران مدیر اکادمی فوتبال تیم نفت تهران از جمله معدود کسانی بود که در مصاحبه هایش نسبت به وجود مشکلات اخلاقی و فساد در برخی آکادمی ها و تیم های پایه فوتبال ایران هشدار داده بود. فریادشیران که با بیش از 15 سال سابقه کار در آکادمی باشگاه هایی مانند نفت تهران و استقلال از جمله افراد باتجربه در فوتبال پایه است، در گفت و گویی صریح، از ابعاد فساد فوتبال ایران سخن گفت.
دو هفته پیش بود که سیاوش اکبرپور مسائلی را در مورد تیم های پایه استقلال مطرح کرد؟ آیا وضع تیم های پایه تا این حد خراب است؟
متاسفانه تیم های پایه ما اصلا وضعیت خوبی ندارند. البته داریم تیم های انگشت شماری مانند مقاومت تهران، فتح، انتظام و پاس سابق که جزو تیم های مطمئن و حرفه ای و بازیکن ساز ما بودند. اما متاسفانه الان مانند قارچ در سطح شهر تهران مدارس فوتبال و آکادمی های مختلفی رشد کرده که بیشترشان نه مجوز دارند و نه حتی روی کار آنها نظارتی وجود دارد. شاید حدود۴۰ آکادمی در سطح تهران مجزو داشته باشند که البته از همین تعداد هم نصفشان کارایی لازم را ندارند. نمونه بارز آن آکادمی باشگاه استقلال است که دچار همین وضعیتی است که می بینید شده است.
خود شما تا به حال با مسائلی مانند رشوه یا تبانی برخورد داشته اید؟
البته در تیم هایی که من مسئولیت آن را به عهده دارم، کسی جرئت چنین کارهایی ندارد اما پیشنهاد که همیشه بود؛ مثلا یکبار فردی به من پیشنهاد کرد او را به عنوان سرپرست تیم انتخاب کنیم تا او بیشتر هزینه های تیم- از اردو گرفته تا لباس و تغذیه- را تقبل کند؛ البته به جایش باید از پسر او در ترکیب تیم استفاده می کردم.
یعنی پول گرفتن از بازیکن غیرقانونی است؟ پس هزینه مدارس یا باشگاه های پایه چگونه باید تامین شود؟
این پول ها معمولا مبالغ هنگفتی است. افراد صاحب این مدارس به سرعت وضعیت مالی شاگردان خود را شناسایی می کنند. معمولا در بسیاری از این مدارس ۱۰ تا ۱۲ بازیکن متمول وجود دارند و گاهی اوقات از ۲۰ تا ۶۰ میلیون تومان از خانواده این بازیکنان پول می گیرند. البته غیر از این، حدود ۲۰ تا ۲۵ بازیکن معمولی هم هستند که ظاهرا جزو تیم هستند و با آنها تمرین می کنند اما متاسفانه چون شرایط مالی خوبی ندارند، از سوی مربی بایکوت می شوند. البته خود بازیکنان متوجه این موضوع نیستند و شاید برای سال ها در این مدل از مدارس بدون نتیجه بازی کنند.
ماسفانه این بی توجهی به بازیکنان مستعدی که شرایط مالی خوبی ندارد باعث سرخوردگی و حتی افسردگی آن ها می شود. در خیلی از تیم های من، بازیکنانی بودند که در مراکز بهزیستی زندگی می کردند و اتفاقا بازیکنان متسعدی بودند. معمولا این بازیکنان را سریعا به تیم های باشگاهی معرفی می کردیم تا هزینه شهریه مدرسه فوتبال به آنها تحمیل نشود. اما الان تیم های باشگاهی هم اوضاع خوبی ندارند.
اخیرا بحث و آزار و اذیت جنسی بازیکنان کم سن و سال در برخی آکادمی های فوتبال مطرح شده؛ آیا خود شما شاهد این اتفاقات بوده اید؟
بله متاسفانه این مسائل کاملا حقیقت داند. معمولا در فصل تابستان آگهی این مدل مدارس در روزنامه های ورزشی چاپ می شود و اتفاقا همه آنها هم روی داشتن خوابگاه برای مدرسه فوتبالشان تاکید می کنند. درحالی که داشتن خوابگاه برای این تیم ها نشانه فساد است. شما هیچ آکادمی معتبر فوتبالی ای را در شهر تهران نمی توانید پیدا کنید که بازیکنان نونهال یا نوجوان خود را در خوابگاه اسکان دهد. البته تیم نفت برای برخی از بازیکنان بزرگسال خود در تهران خانه تهیه می کند اما در رده های سنی پایین تر مرسوم نیست.
من بسیاری از این به اصطلاح خوابگاه ها را دیده ام. معمولا در محلات جنوبی شهر قرار دارند. اتاق هایی بسیار کوچک که در آنها تخت های چند طبقه قرار گرفته، معمولا در این خوابگاه های حدود 10 تا11 بازیکن بین 10 تا 20 سال یکجا سکونت دارند! بسیاری از خانواده های شهرستانی به امید فوتبالیست شدن، بچه های خود را راهی این مدارس می کنند. اما معمولا آزار و اذیت نوجوانان در همین خوابگاه ها صورت می گیرد و خیلی از این بچه ها در همین خوابگاه ها مورد آزار و اذیت جنسی قرار می گیرند. متاسفانه این بازیکنان در این خوابگاه ها حتی از نظر تغذیه هم دچار مشکل هستند. روز اول به بازیکن چلوکباب می دهند، اما از روز سوم دیگر از غذا خبری نیست!
تا به حال با شما هم برای به خدمت گرفتن این بازیکنان شهرستانی تماس گرفته شده؟
بله. معمولا افراد زیادی از شهرهای مختلف به من مراجعه می کنند اما من با توجه به اینکه باشگاه خوابگاهی برای اسکان این بازیکنان ندارد سعی می کنم آنها را از حضور در تهران منصرف کنم یا اگر واقعا بازیکن مستعد بود، او را به مربیان سالمی که در شهرستان ها حضور دارند معرفی کنم.
چندین سال پیش با تشکیل کمیته اخلاق احکامی در محرومیت برخی از مربیان صادر شد فکر می کنید چرا آن احکام ادامه پیدانکرد؟
بله. کار خوبی شروع شده بود که متاسفانه بعد از مدتی مبارزه با فساد فوتبال کاملا متوقف شد. البته متاسفانه احکام صادرشده هم قدرت لازم را نداشتند. همان زمان که سرمربیانی به تخلفات و فساد متهم و معروف شدند، با وجود این که تخلف آنها محرز بود اما به جای محرومیت طولانی مدت فقط به لیگ دسته یک فرستاده شدند. این ماجرا مثل این می ماند که دزدی در محلات بالای شهر تهران حین دزدی دستگیر شود، اما قاضی او را آزاد کند و بگوید از این به بعد فقط در محلات پایین شهر دزدی کن!
در ماجرای این مربیان همین اتفاق افتاد. این افراد پرونده های قطوری در کمیته های اخلاق و انضباطی دارند اما متاسفانه دلیل حمایتی که برخی از افراد بانفوذ از آن ها می کنند، به فعالیت خود ادامه می دهند.
با این حرف هایی که شما گفتید، پس فساد بخش قابل توجهی از فوتبال ایران را فراگرفته؟
خب متاسفانه تعداد ای مربیان در سال های اخیر خیلی زیاد شده. این مربیان معمولا اتحاد خوبی با هم دارند و درواقع نیاز از یکدیگر حمایت می کنند. متاسفانه تعداد اندکی خبرنگار هم از این افراد حمایت می کنند که باعث شده تا این نقاط طاعونی به سرعت در فوتبال ما زیاد شوند. البته هنوز مربیان خوب و با تعهد در فوتبال داریم. اما متاسفانه مربیان سالم ما با هم متحد نیستند و چندان هم حمایت نمی شوند.
الان هم آکادمی باشگاه بارسلونا مشغول جذب بازیکن با شهریه های سرسام آور است؟
اخیرا خبر امضای قرارداد شرکت ملی نفت و باشگاه بارسلونا منتشر شد که البته معلوم نیست این قرارداد چقدر مواقعی باشد. اما چیزی که واضح است این که از هر کدام از افرادی که در این مدرسه فوتبال ثبت نام کرده اند، روزی ۱۰۰هزار تومان پول می گیرند!
متاسفانه این مدرسه کلی هم از طرف رسانه ها خصوصا تلویزیون تبلیغ شد. حتی یکی از کلیدی ترین آدم های ورزش کشور به مراسم افتتاحیه آن رفت اما جالب است بدانید که این مدرسه نه از طرف هیئت فوتبال استان تهران و کمیته آموزش و نه حتی فدراسیون فوتبال هیچ مجوزی ندارد.
مدتی قبل مسعود شجاعی در یک مصاحبه جنجالی به بسیاری از این نکات اشاره کرد. به نظر شما چقدر از حرف های او حقیقت داشت؟
به نظرم شجاعی فقط خبرنگار خوبی را برای گفتن حرف هایش انتخاب نکرد؛ وگرنه تمام حرف هایش حقبقت داشت و اتفاقا قبلا توسط من مطرح شده بود که چندان مورد توجه قرار نگرفت.
چرا عزم جدی بری برخورد با این حجم از فساد در فوتبال وجود ندارد؟
همان طور که گفتم قوانین مناسبی نداریم. مثلا مسائلی مانند رمالی، جادوگری و تبانی به وفور وجود دارند اما وقتی به کمیته انضباطی مراجعه می کنیم تا این اتفاقات را اطلاع دهیم، از ما مدرک مستند می خواهند! مسلما کسی که می خواهد تبانی کند یا دست به جادوگری بزند، از خود مدرک محضری و رسمی به جا نمی گذارد. به خاطر همین ضعف قانونی راهی برای برخورد با متخلفان وجود ندارد. تا قاطعیت در برخورد با مجرمان ایجاد نشود، نمی توان این طاعون گسترده فساد را از فوتبال ایران ریشه کن کرد.
حرف های تکان دهنده فریادشیران درباره آزار و اذیت در برخی آکادمی های فوتبال
یک لیدر اتهام تجاوز به نه نفر را داشت!
مصاحبه سیاوش اکبرپور، حسن روشن و مسعود شجاعی در مورد فجایع اخلاقی رخ داده در آکادمی های فوتبال، مدت هاست نقل مطبوعات شده. ناصر فریادشیران معتقد است این ماجرا تنها بخش کوچکی از فساد موجود فوتبال ایران است.
در مورد تجاوز و آزاد و اذیت بازیکنان آیا تا به حال برخوردی از سوی باشگاه های فوتبال یا نهادهای نظارتی صورت گرفته؟
اهالی فوتبال خود را به خواب زده اند؛ مثلا در یکی از این باشگاه ها که این روزها بحث هایی در مورد آن مطرح شده، یکی از لیدرهای آن، یکی از متهمان اصلی آزار و اذیت اخلاقی بازیکنان است و اتهام تجاوز به 9 بازیکن نوجوان را در کارنامه اش دارد. او با این کارنامه اما متاسفانه تا همین چند وقت پیش کنار تیم حاضر بودو حتی در نمایشگاه مطبوعات در غرفه روزنامه های ورزشی حضور داشت.
نکته غم انگیز ماجرا اینجاست که همه مدیران وقت از این ماجرا اطلاع داشتند و برخوردی با او صورت نگرفت. فقط در زمان مدیریت یکی از مدیران از جمع لیدرها اخراج شد. متاسفانه امثال این آدم در فوتبال ما زیاد هستند. در نهایت تاسف باید گفت حتی بین سرمربیان لیگ برتری هم افرادی با سابقه آزار و اذیت بچه ها وجود دارند.
این مسائل دقیقا چگونه رخ می دهند؟ آیا در همان مدارس فوتبال این اتفاق می افتد؟
نه در بسیاری از موارد این افراد بچه ها را به بهانه های مختلف به خانه خود می کشانند و بعد از بیهوش کردن آنها با آبمیوه مسموم آنها رو مورد آزارو اذیت قرار می دهند و البته از تمام این اتفاقات فیلمبرداری هم می کنند. با همین حربه تا مدت ها از بازیکن باج می گیرند. متاسفانه مسائلی از این دست زیاد است.
آیا تا به حال شکایتی هم بابت این ماجراها شده؟
معمولا خانواده ها از این مسائل مطلع نمی شوند و اگر هم این اتفاق رخ دهد، به دلیل آبرو سعی می کنند از خیر شکایت بگذرند. البته یک بار یکی از این بچه ها به کمک برادر وکیلش شکایتی را مطرح کرد اما متاسفانه بعد از تهدید از سوی فرد متخلف این خانواده هم شکایت خود را پیگیری نکردند.
چرا تا به حال کسی برای مقابله با این مسائل اقدامی نکرده؟
من سال ها پیش در مورد این اتفاقات با سایت های مختلف مصاحبه کردم اما متاسفانه مورد شماتت برخی از مدیران و اهالی فوتبال قرار گرفتم. به من می گفتند چرا در مورد این اتفاقات صحبت کردم؛ چرا که حرف زدن در مورد بحث آزار و اذیت قبح آن را می ریزد! در حالی که براساس قانون حکم کسانی که چنین کارهایی را انجام می دهند اعدام است اما در فوتبال ما این افراد به راحتی از دست قانون فرار می کنند.
در مورد فساد لیدرها گفتید واقعا حضور این افراد به ضرر فوتبال است یا به نفع آن؟
ما در گذشته افرادی مانند ممد بوقی خدابیامرز را داشتیم که هم تماشاگران را هدایت می کردند و حتی در موقع لزوم به تیم محبوبشان کمک مالی می کردند، اما متاسفانه الان این لیدرها به آفت فوتبال تبدیل شده اند و نه تنها به تیم خودشان کمکی نمی کنند ،حتی سعی می کنند از فوتبال برای خودشان درآمد هم داشته باشند و نامشان حتی در فجایعی مثل آزار و اذیت بازیکنان نوجوان هم مطرح است.
نظر کاربران
خدائی توکشورما چه خبراست ازگوشه وکنارفقط خبرجرم وجنایت،تجاوزشنیده می شودخدایا همون بلائی که سرقوم لوط اورده اید سرماهم بیاور ویا یه بمب اتمی همانند ژاپن سرایران بی اندازتا همه این نسلهای کثیف ازبین بروندچون بااین قوانین جرم وجنایت توکشورحتی کم هم نمی شود.
ممنون از اینکه اسم نویسنده رو ذکر کردید و همین طور منبع رو
باتشکر از خبر نگار زحمت کش بابت این مطلب که امیدوارم زنگ خطری برای والدین باشه و به هر اکادمی فوتبالی اطمینان نکنن