۱۵۰۹۵۳۸
۱۴ نظر
۴۸۴
۱۴ نظر
۴۸۴
پ

قیمت تازه شکر، کام‌ها را تلخ کرد!

نوسان قیمت شکر به یکی از چالش‌های اصلی بازار کالا تبدیل شده است؛ چالشی که باعث شده نگرانی عرضه‌کنندگان و مصرف‌کنندگان برانگیخته شود. مشکلات عرضه و تغییرات ارزی عامل اصلی نوسان قیمت شکر هستند.

تجارت نیوز: نوسان قیمت شکر به یکی از چالش‌های اصلی بازار کالا تبدیل شده است؛ چالشی که باعث شده نگرانی عرضه‌کنندگان و مصرف‌کنندگان برانگیخته شود. مشکلات عرضه و تغییرات ارزی عامل اصلی نوسان قیمت شکر هستند.

1374891_790

بازار شکر در ماه‌های اخیر دچار نوسان قیمتی گسترده‌ای شده است. روند صعودی قیمت این کالای اساسی که از سال گذشته آغاز شد، در ماه‌های اخیر شدت گرفته و فشار بیشتری بر مصرف‌کنندگان وارد کرده است.

همزمان با افزایش قیمت کارخانه‌ای و خرده‌فروشی، اختلال در روند توزیع و مشکلات عرضه، وضعیت بازار را پیچیده‌تر کرده است. وضعیت فعلی بازار شکر نشانه‌ای از ناکارآمدی سیاست‌های ارزی و ضعف ساختاری در نظام توزیع کالاهای اساسی به شمار می‌رود.

قیمت شکر در بازار به ۶۵ هزار تومان رسید

قیمت شکر در ماه‌های اخیر نوسان زیادی را پشت سر گذاشته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد سال گذشته شکر در بازه قیمتی ۴۲ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۴۹ هزار تومان معامله می‌شد، اما اکنون قیمت آن با افزایش ۱۷ تا ۳۳ درصدی به محدوده ۵۰ هزار تا ۶۵ هزار تومان رسیده است.

همچنین سال گذشته شکر در کارخانه با قیمت 36 هزار تومان به‌ فروش می‌رسید. اما حالا قیمت آن با افزایش 70 درصدی به 57 هزار تومان رسیده است.

جایگزینی ارز نیمایی با ارز توافقی عامل اصلی برهم خوردن تعادل بازار است

در روزهای اخیر، شکر به یکی از کالاهای چالش‌برانگیز تبدیل شده است. دلایل مختلفی برای افزایش قیمت این کالای استراتژیک مطرح شده که از جمله این دلایل می‌توان به عرضه محدود این محصول در بازار، مشکلات توزیع و نبود مصوبه برای قیمت جدید این کالا اشاره کرد.

علاوه بر این دلایل، یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش قیمت شکر در شرایط فعلی، تغییر سیاست‌های ارزی است. تغییر ارز واردات و محدودیت‌های موجود در این زمینه به عاملی برای برهم خوردن تعادل بازار تبدیل شده است.

آن‌طور که رضا کنگری رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی به ایسنا گفته، سال گذشته ارز نیمایی جایگزین ارز توافقی شد. از طرفی، سامانه بازارگاه شکر ندارد و به همین دلیل، بازار دچار آشفتگی شده است. با توجه به اینکه هنوز مصوبه جدیدی برای عرضه توافقی شکر تعیین نشده، توزیع‌کنندگان موجودی خود را بدون فاکتور و به‌صورت غیررسمی منتشر می‌کنند.

سیر صعودی قیمت شکر از کجا آغاز شد؟

در اردیبهشت‌ 1403، قیمت شکر 51 درصد افزایش یافت. دلیل این افزایش قیمت هم کاهش سطح زیر کشت چغندرقند عنوان شده بود.

پس از راه‌اندازی سامانه بازارگاه، اتحادیه بنکداران مواد غذایی، به‌ عنوان محور اصلی توزیع کالا، در این سامانه دیده نشد. از طرفی، اتحادیه هم به روش قبلی خود ادامه داد و همین امر دلیلی بر نامشخص بودن منبع توزیع شکر شد. در نتیجه شکر با قیمت متفاوت از سایر منابع تامین می‌شد.

واردات شکر از مرز یک میلیون تن عبور کرد

ایران بخشی از شکر مورد نیاز خود را از طریق واردات تأمین می‌کند. طبق آمار گمرک ایران، واردات شکر در سال 1403، از مرز یک میلیون تن عبور کرد و به یک میلیون و 96 هزار تن رسید.

نوسان قیمت شکر بر بسیاری از کسب‌وکارها تأثیر منفی می‌گذارد زیرا به‌ دلیل رشد نرخ شکر، افزایش هزینه‌های تولید و رشد هزیه‌های حمل‌ونقل، بسیاری از واحدهای تولیدی تعطیل شدند. همچنین افزایش قیمت شکر بر رشد قیمت انواع شیرینی، شکلات، بستنی و… تأثیر دارد.

ارز چندنرخی عامل اصلی رانت و فساد است

بررسی‌ها حاکی از آن است که نظام چندنرخی ارز به جای کنترل قیمت‌ها، زمینه‌ساز رانت، فساد و آشفتگی در بازار شده است. تخصیص ارز ترجیحی به واردات شکر نیز از این قاعده مستثنی نبود و باعث شد مصرف‌کنندگان نهایی کمترین بهره را از این سیاست ببرند.

با حذف ارز ترجیحی و تغییر مبنای واردات به ارز توافقی، انتظار می‌رفت وضعیت تا حدی بهبود یابد. اما در عمل، افزایش هزینه‌های واردات، نبود سامانه‌های توزیع مؤثر و بی‌ثباتی قیمت‌ها فشار بیشتری به بازار وارد کرد.

تا زمانی که سیاست چندنرخی ارز ادامه پیدا کند، ثبات بازارها امکان‌پذیر نیست. تک‌نرخی شدن ارز، یکی از پیش‌شرط‌های اصلی برای کاهش رانت، شفاف شدن مبادلات و بازگشت آرامش به بازارهایی همچون شکر است.

 

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • پرسپولیس

    چشمتون روشن

  • مخفی بمونه

    توطىه وزارت كشاورزي وسازمان مصرف كننده عليه زندگی مردم

  • بدون نام

    مدیران ومسیولین بی لیاقت خودشون از کجا میخرن

  • بدون نام

    گرونی خبر جدیدی نیست

  • مخفی بمونه

    در ترکیه و عراق شکر۳۲۰۰۰ تومن است

  • حسن

    فساد

  • داو

    ای لعنت بر رئیسی لعنت بر پزشکیان

  • ایلیا

    مامحکومیم به اینکه دلار بره بالا قیمتها هم میرن بالا وهمچنین دلار بره پائین بازقیمتها میره بالا!درحقیقت دروغه که قیمت اجناس به بالارفتن دلار مربوط میشه وهرعیب که هست از بازار وبازاریست که باسرنوشت بازار بازی میکند.

  • ایران

    ۶تا شرکت فقط در خوزستان داره تولید شکر میکنه غیر اصفهان همدان قزوین این هم شکر تولید داخله چرا به دلار ربط داره فقط کشاورز که سرش بی کلاه

  • بینام

    دلار ادمد پایین خوابین؟

  • ...

    مردم بد بخت باشکر هویج مربا درست میکردن صبح با نون میخوردن اینمو از دست مردم گرفتن
    کیلویی 60هزارو خورده ای شد
    دم دکون نشسته بودم یک نفر نفر نیم کیلو شکر خریده بود با عصبانیت بمن نشون داد گفت اینا 30هزار شد

  • آخرین سنڪَـر سڪوتـه

    همه اینها باعث و بانیش خود دولت همون کسایی که از دشمنی با آمریکا سود می برند

  • ابی

    فقط ببینید مثلاً چغندرقند را از کشاورزان چند خریدن فساد ریشه در تمام سطوح مدیریتی جامعه گسترش یافت

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج