«هفت» متفاوت شروع شد
بالاخره طلسم پخش تنها نقادانه سينماي ايران شكست و سری جدید از برنامه «هفت»، جمعه شب هرچند به ظاهر غیررسمی اما رسما با حضور بهروز افخمی آغاز شد.
نبود فيلمنامه خوب؛مشكل اصلي تلويزيون
بهروز افخمی خطاب به معاون صدا گفت: بالاخره اگر میخواهید «هفت» جذابیت و مخاطب میلیونی داشته باشد باید بیش از برنامههای دیگر برای آن خرج کنید. باید مجریهایی بیش از یک نفر برای برنامه بیاوریم. کسانی را بیاوریم که مردم دوست دارند آنها را ببینند و جذابتر از من باشند. معاون سیما در ادامه نیز مشکل اصلی تلویزیون را نبود قصه و فیلمنامه خوب دانست و گفت: در حال حاضر داستان خوب در تلویزیون نداریم و در سینما نیز مشکل دیگری وجود دارد. نمیدانم فیلمسازان ما چه اتفاقی برایشان افتاده که کمی از جامعه و از تودههای مردم دور هستند. به عنوان مثال آقای فرهادی که فیلمهای خوبی ساخته و در شبکه پنج هم با ما همکاری داشتند «داستان یک شهر» را ساختند. ایشان در تودههای مردم بودند؛ یعنی میدانند جنوب شهر، میدان شوش یا نازیآباد کجاست.
اما فیلمسازان امروزی ما در تودههای مردم نیستند و درک و لمسشان از جامعه، درک و لمس واقعی نیست، حتی در همین تهران. پورمحمدی در ادامه اظهار کرد: در تهران فیلمسازان ما یا در محلههای مرفهنشین زندگی میکنند یا در تودههای خاصی هستند، بنابراین نمیتوانند با تودههای مردم ارتباط برقرار کنند. فاصلهای بین آنها و دغدغههای مردم و محیط اجتماعی وجود دارد که این فیلمسازان نه میتوانند آنها را بفهمند و نه فیلمشان را بسازند. به همین خاطر فیلمی که ساخته میشود فیلم مردمی نیست و قصهای است که ربطی به مردم ندارد. اگر هم ارتباطی دارد به یک بخش و بخشی از مردم توجه دارد.
معاون سیما دربخشي از حرفهاي خود به این نکته اشاره کرد که آن چیزی که عنوان میکنند دست ما بسته است را قبول ندارم. ما خودمان هم ناتوان هستیم، خودم را میگویم، وقتی عُرضه ندارم مدیریت کنم میگویم دستم بسته است. بله مشکلات مالی و مسائل دیگر هست اما اینکه مدام بگوییم دست ما بسته است را قبول ندارم. شما دهها ناهنجاری در برنامهات آوردهای آن وقت میگویی دست ما بسته است. چیزی که ما از شما و برنامه «هفت» میخواهیم این است که واقعا به سینمای ایران کمک کند.
«هفت » توليدي ميشود؟
پورمحمدی در ادامه گفتوگوی خود با بهروز افخمی که در دفتر معاونت سیما شکل گرفته بود یادآور شد: «هفت»ی بسازید که موجب رونق سینما شود و به صنعت سینما کمک کند. موجب پیشرفت سینما شود، فیلم خوب ساخته شود. «هفت» شما اگر به سینما کمک کند و موجب تعالی سینما شود، «هفت» خوب خواهد شد. افخمی نیز در ادامه از تولیدی شدن برنامه «هفت» خبر داد و عنوان کرد: سعی میکنیم همه برنامه «هفت» را تولیدی بسازیم؛ برای اینکه با تولیدی کردن هم میشود حرفهای اضافه که حوصله تماشاگر را سر میبرد تدوین کرد و درآورد و هم گفتوگوها را فشرده و زبده از آب درآورد و هم اینکه فکر میکنم چهرههایی هستند که ممکن است برای تلویزیون زنده حضورشان ریسک باشد و تلویزیون به راحتی زیر بار نرود اما ما با آنها صحبت میکنیم و گفتوگو را ضبط میکنیم و بعد به نتیجه میرسیم که پخش شود یا نه.
معاون سیما نیز در ادامه این برنامه یادآور شد: اگر یک برنامه تولیدی خوب ساخته شود بهتر از یک برنامه زنده است که بگوییم هر چه پیش آید، خوش آید. توقعی که ما از شما داریم و درخواستی که از شما دارم این است که در ابتدای برنامه نوشته شود «هفت» کاری از بهروز افخمی؛ یعنی مسئولیتش بر دوش شما باشد. مسئله بعدی اینکه «هفت» معیار و شاخص برای سینمای خوب باشد و سینما را به جلو هُل دهد و به سینما انرژی بدهد.
مخاطب قصه غير ايراني ميخواهد؟
معاون سیما سپس خطاب به افخمی گفت: اگر طرح خوب و قصه جذاب هم به ما بدهید کاری که هم زمان نبرد و هم ارزشمند باشد آن را میپذیریم. اگر ما بتوانیم در سطح بینالملل این سریال را بسازیم خیلی خوب خواهد بود. پس اگر در ذهنتان قصه خوبی دارید به ما پیشنهاد بدهید که در ادامه بهروز افخمی عنوان کرد: بله پیشنهاد دارم و گفت من دوست دارم زندگی انریکو فرنی، مخترع بمب اتمی را به زبان انگلیسی بسازم. وی سپس گفت: به طور کلی تلویزیون در حال حاضر در وضعیتی است که بعضی از برنامهها باید به زبان انگلیسی ساخته شوند و موضوعش اساسا ایرانی نباشد. سریال زندگی انریکو فرنی و ماجراهای ساختن بمب اتمی و کوبیدن آن بر سر زن و بچههای ژاپنی چیزی است که ۲۰ سال است آرزو دارم بسازم.
از وقتی «روز شیطان» را ساختم علاقه زیادی به بمب اتمی پیدا کردم. او در بخشی از این برنامه که با خود برای ساخت برنامه «هفت» کلنجار میرفت این مطالب را به طنز عنوان کرد: آنقدر به فوت و فن ساختن بمب آشنا شدهام که اگر آقای ظریف با آمریکاییها کنار نیامده بود ممکن بود من در زیرزمین خانهام بمب اتمی را کشف کنم، بسازم و آن را آزمایش کنم. افخمی در ادامه با خود این جملات را میگفت: عجب سریالی شود، عنوان این سریال را باز کردن درِ جهنم میگذارم، سریالی پرماجرا و ترسناک. این سریال نشان میدهد که این بمب لعنتی را اولین بار چه کسی ساخت و به کار برد.
شوخي افخمي با «سينما»ي جيراني
بخشهای دیگر برنامه «هفت» به گفتوگوی بهروز افخمی با فریدون جیرانی در دفتر جیرانی اختصاص داشت. افخمی در گفتوگو با فریدون جیرانی نقطهنظرات او را درباره ساخت برنامه «هفت» و وضعیت سینما و تلویزیون جویا شد. او گفت: قرار است تا عاشورا و تاسوعا گرفتار «هفت» باشم برای اینکه میخواهیم برنامهای مثل فیلم بسازم که تحلیلی و شامل سکانس باشد و این ویژگی شبانهروزی وقتم را میگیرد؛ یعنی سه تا فیلم سینمایی که قرار است هر کدام ۱۵۰ دقیقه باشد و همه در آن حضور دارند. افخمی سپس خطاب به جیرانی گفت: ما آمدهایم تا شما ما را نصيحت کنید و بگویید چه کار کنم. میخواهم بدانم شما که پیش از این برنامه «هفت» را اجرا کردهاید چه تجربهای دارید.
جیرانی نیز از او پرسید آیا با تحلیل آمدهای؟ که وی نیز در پاسخ به این پرسش گفت: تحلیل من شامل سینماست و تحلیلی از برنامه «هفت» نداشتم. جیرانی سپس از افخمی پرسید، تحلیلت از برنامه «هفت» چه بوده است، که وی پاسخ داد: تحلیلی از این برنامه نداشتم و تحلیل من بیشتر از سینماست. گهگاهی برنامه را میدیدم. در دوره گبرلو «هفت» را میدیدم اما خسته میشدم و میخوابیدم. او سپس در پاسخ به پرسش جیرانی مبنی بر اینکه فراستی را دوست دارد و آیا قرار است از حضورش در برنامه «هفت» استفاده کند، گفت: فراستی شخصیت بانمکی است و برای تلویزیون خیلی جذاب است و همینطور پُزش خوب است و حتما او را به «هفت» میآورم. فراستی دبیر نقد خواهد بود و هر دفعه از برنامه «هفت» قرار است چندین منتقد بیاوریم و غیر از فیلمهای ایرانی، فیلمهای خارجی را هم نقد کنند. گفتوگو با فریدون جیرانی، بهروز افخمی را وادار به گفتن این جملات به طنز کرد: فریدون تتمه اعتماد به نفسم را هم از بین برد.
امیدوارم هیچ کسی روزنامهات را نخرد فریدون. فریدون امیدوارم مجبور شوی برنامه «هفت» بیایی و با خودم کار کنی. بهروز افخمی سپس درباره ساخت برنامه «هفت» و نجات سینمای ایران که ذهنش درگیر آن بود، گفت: یا میشود این کار را کرد یا نه؛ ما وقت بازنشستگیمان است، اصلا فیلمسازی هم نمیکنیم. گزارش از وضعیت فروش فیلمهای سینمایی در چند سال اخیر و فروش غیرواقعی برخی فیلمها و همچنین آمار حضور مخاطبان در سینما از دیگر بخشهایی بود که بهروز افخمی در اولین قسمت هفت به آن پرداخت. گفتوگو با رضا میرکریمی مدیرعامل خانه سینما، مسعود فراستی منتقد سینما، حمید گودرزی ، بازيگر و غلامرضا میرحسینی مدیر شبکه سه سینما از دیگر بخشهای برنامه جمعه شب «هفت» بود.
نظر کاربران
چیش متفاوته اینا مهمونای تکراریه خود جیرانی اند محبوب هم نیستن
گبرلو میگفت هفت برای سینمای یران اون شد
معاون میگه بگو هفت کاری از افخمی
اگر افخمی و فراستی مثل قبل پای ثایت باشن و برنامه تولیدی مخاطب نداره مجریش باید چرخشی باشه و پخش زنده