اگر شجریان را دوست ندارید، مشکل دارید!
به آواز شوشتری او در فیلم دلشدگان گوش دهید، همان که به عطر کلام حافظ آذین شده؛ یارم به یک لا پیرهن، خوابیده زیر نسترن، دقت کنید واژه «زیر» چگونه ادا می شود. چه کسی است که با شنیدن چنان آوازی به خدا نرسد؟ این مشتی بود نمونه خروار برای اثبات این که جایگاه شجریان فقط به واسطه تلاش هنری کسب شده است.
برترینها: این متن قبلتر و پیش از فوت محمدرضا شجریان با عنوانی دیگر در «برترینها» منتشر شده بود و حالا به مناسبت اولین سالمرگ او، بازنشر شده است. یادداشت را ایمان عبدلی نوشته.
به آواز شوشتری او در فیلم دلشدگان گوش دهید، همان که به عطر کلام حافظ آذین شده؛ یارم به یک لا پیرهن، خوابیده زیر نسترن، دقت کنید واژه «زیر» چگونه ادا میشود. چه کسی است که با شنیدن چنان آوازی به خدا نرسد؟
این مشتی بود نمونه خروار برای اثبات این که جایگاه شجریان فقط به واسطه تلاش هنری کسب شده است و مواضع سیاسی و اجتماعی او، شاید شجاعانه، اما اصلا پیشرو نیست. این یادداشت میخواهد همین را ثابت کند و بر علیه کسانی باشد که زیست شجریان را به امورات روزمره تقلیل میدهند.
از هنر شجریان و در ستایش او نوشتن کار تازهای نیست، خصوصا در این سالها که نوشتن از او امری دلسوزانه و اخلاقی هم جلوه میکند. حالا کمتر کسی است که میتواند با فاصله و با احساساتی کمتر از وجود هنری استاد آواز ایرانی بنویسد. شجریان در چند سال انتهایی رژیم سابق از قرائت قرآن به آواز رسید و سیر آشنای خیلی از خوانندگان درجه یک ایرانی را طی کرد و اصلا همین شیفت از قرائت قرآن به آواز خوانی، نشان میدهد که او هم یکی بوده مثل خیلیهای دیگر! پس چرا او آن قدر امروز خواستنی است و اصلا چرا درباره او حرف زدن آن قدر آمیخته به مدح و ستایش است؟
کنش او در سالهای ابتدایی انقلاب، پیوستنش به چاووش در کنار شهرام ناظری، حسین علیزاده و دیگران هم در نهایت او را یکی از آن چند مهرهی درخشان موسیقی اصیل ایرانی معرفی میکند، پرسش اینجاست مگر مشکاتیان یا علیزاده و حتی ناظری تا آن روز چه کم از شجریان داشتند که او رسوخ کرد و دیگران یا نکردند و یا کمتر؟!
خوانندهها بیشتر به چشم میآیند؟ خب ناظری هم در آن میان بود. اگر اشاره به ماندگاری آثاری مثل «ایرانای سرای امید» و «برادر نوجوونه» است، که خب! ناظری هم در آن سالها آثاری این چنینی داشت! همراهی و همگامی با مردم همان عنصری است که خیلیها در اشاره به جایگاه کم نظیر شجریان گاها به آن متوسل میشوند، اما آیا واقعا شجریان به همین دلیل ماندگار شده؟ گو این که او پس از چاووش و همراهی با انقلاب، «بیداد» را خواند که به طور آشکار نقد وضعیت بود، کاری که البته با تکیه بر فضای موسیقایی آلبوم، اما خب بنا به طبع شنونده ایرانی بیشتر به پای خواننده نوشته شد.
شجریان از جایی به بعد و یعنی از همان اواخر دهه شصت تا اواسط دهه هفتاد، موقعیت و زیستی متفاوت از تمام دورانش را سپری کرد. شاید عطف به آن دوران خیلی چیزها را درباره او به اثبات برساند. در فضایی که «سرود» دیگر مجال تنفس نداشت و مخاطب ایرانی پس از یک دهه جنگ و انقلاب خسته از امر الزام آور و اتحادهای مقطعی به کالای مصرفی و موسیقی تفننی علاقه نشان میداد و در شرایطی که اصلا زندگی باید به شرایط عادی بر میگشت، اتحاد نانوشتهای شجریان و صدا و سیما در استفاده افراطی از آثار او شجریان را در موقعیتی متفاوت با تمام گذشته اش قرار داد.
یک طرف در راستای خواست حاکمیت با سانسور سنگین موسیقی پاپ و اصلا با نادیده انگاشتن آن، فقط موسیقی سنتی را مجال میداد و سمت دیگر فضای بی حد و حصری داشت که موسیقی اش را ارائه میداد. آن دوره و آن سالها میتوانست حیات هنری شجریان را مُثله کُند و، اما نکرد، چون برخلاف آن چه که آن نگاه متکثر این روزها شجریان را صرفا به واسطه همراهی با مردم، یگانه میداند، شجریان در همان سالهایی که تاج و تخت داشت با پرویز مشکاتیان بهترین آثارش را ارائه داد و البته از کار تجربی و خلاقانه بازنماند. کما این که سعدی خوانی هایش و استفاده از شعر نو در همان سالها هم ادامه داشت و کنسرت آمریکا و و... همه تجربیاتی بود که نشان میداد شجریان قرار نیست وابسته به نون قرضی صدا و سیما باشد.
گذر سالها و بعدتر جولان نسل اول موسیقی پاپ ایرانی با چهرههای نظیر علیرضا عصار و شادمهر عقیلی و البته گیتارهایی که از فیلمهای سالهای اصلاحات به شانههای جوانان شهر منتقل شده بودند، موسیقی سنتی را به عُزلت بُرد و جامعه انتقامش را از شجریان و هم نسلان سنتی خوانش گرفت. اما شجریان هنوز بود، شاید کمتر شنیده میشد، اما این شنیده نشدن از پس یک عقده گشایی بود. او «زمستان است» را خواند، کنسرت بم را و البته با همایون هم، هم آوایی میکرد و تجربیاتی چند با مجید درخشانی.
روزگار یک بار دیگر چرخید و از میانههای دهه هشتاد که حجم موسیقیهای زیر زمینی و البته گسترش اینترنت، بازی را مغلوبه کرد و پس از ده سال جای خالی آن موسیقی اصیلی که به پستو رفته بود به چشم میآمد. شجریان همچنان همان بود که در چاووش خوانده بود و همان که البته در دهه هفتاد بود. او دوباره خواسته شد و آرشیو موسیقی هایش برای نسل جدید محل کشف و شوق بود.
از این جای کار را هم که میدانید؛ ۸۸ و ربنا و بیماری... با همهی اینها اساسا گمان نمیبرم شجریان به خاطر مواضع سیاسی اش (که گاها خیلی ویژه هم نبودند) به چنین زیست یگانهای رسیده. کما این که حواشی خانوادگی اش هم او را از این اوج پایین نمیکشد. او نه به خاطر سیاست و نه به خاطر مثلا زیست خانوادگی اش بالا و پایین نمیشود. او ورای همهی این هاست. نماد و نشانهی حفظ و ارائهی پیوستهی یک کیفیت کم نظیر در جامعه کم رویا و روزمره زده ایرانی، با گوش دادن به او و با مرورش آن بخش رویا طلب هر ایرانی بیدار میشود که میشد جور دیگری زندگی کرد و اصلا زندگی شاید جای دیگری است؟!
نظر کاربران
خدابیامرز خودش با همه قهربود.صداشو پخش می کردند،می گفت پخش نکنید پخش نمی کردند می گفت چرا پخش نمی کنید.با همه مشکل داشت .یه عده هم الکی سنگشو به سینه می زدند.روحش شاد.
پاسخ ها
چی میگی برادر چون بدون اجازه صاحب اثرپخش میکردن الان شهرام ناظری وخیلیهای دیگه هم شاکین
نظر شما از اساس اشتباه است. هنرمند حق داره از حقوق مادی و معنوی اثر خودش بهره مند شود و کسی حق نداره بدون اجازه انتشار بده
متاسفانه از اون دسته هنرمندایی بود که اخلاق ندارن و به واسطه ی هنرشون تحسین میشدن و میشن به هر حال خدا بیامرزتش
شما اطلاع از چگونه پخش شدن اثار دیگران ندارید. بیشتر مواقع سکوت خیلی بهتره از صحبت کردن
اصلان خودش کلی مشکل داشت
من باور کنید این آقا را اصلا دوست نداشتم ولی باور کنید هیچ مشکلی هم ندارم خخخخ خدا رحمتش کنه و از گناهانش را ببخشد
شما فک کن خیلی زحمت میکشی یه فیلم یا آهنگ میسازی دوست داری بدون اجازه پخشش کنن؟؟!
بعضیا هم که از هنر و اخلاق استاد خبر ندارن میان نظر میدن
.اره خیلی از ایشون سوءاستفاده شد
اونایی که با شجریان مشکل دارند مشکلشون یچیز دیگه است . کلن هم مشکل دارن .
پاسخ ها
دقیقا
کاملا درسته
روحت شاد استاد
پاسخ ها
روحت شاد
یادش گرامی
ایشان خداوندگار موسیقی اند...
پاسخ ها
بیخود بزرگش نکنید،به اندازه یادش کنید ،مرد بزرگ وموسیقدان برجسته ولی خدا نبود،همین حرفهاست که بعضی ها رو هوا بر میداره که خیلیند.
در پاسخ به این پاسخ فرد بی نام
مطمئن باش چندین ملیون نفر الکی یه نفر رو بزرگ نمیکنن مگه واقعا بزرگ باشه
اونایی که با استاد مشکل داشتند کلا مشکل دار تشریف دارند....
شجریان مرد بزرگ حامی مردم بود
پاسخ ها
بیشتر حامی مرفهین بود تا مردم معمولی خدا رحمتش کنه
روحشان شاد، اما از کسانی که شاگرد ایشان بودند بپرسید که چقدر در تدریس کم کاری میفرمودند
از شجریان عقده دارند همیشه
آرامش همه مون جاش خالی
پاسخ ها
هیچ کس آرامش همه نیست متأسفانه ما همه کارهامون افراطیه
سپاس
من ازش متنفرم
ولی مشکل از من نیست
پاسخ ها
دقیقا، هرکسی آزاد است عقیده بیان داشته باشد من اصلا
از آواز سنتی خوشم نمیاد که از ایشون خوشم بیاد
حتما طرفدار تتلو صورت نقاشی هستی
جناب ارسال کننده نظر شما اجازه داری آزادی سلیقه داشته باشی
ولی اجازه نداری توهین کنی هر چند نشان دهنده شخصیت شماست
آقای شجریان خیلی محترم و هنرمند بودند ولی دلیل نمیشه اگه یکی از موسیقی ایشون خوشش نیاد مشکل داشته باشه .
خيليا تا قبل از فوت ایشون اصلا اهنگای آقای شجریان گوش نمی دادن .
روحشون شاد .
به به به این احترام به عقاید و سلایق دیگران !! هر کی شجریان را نپسندد مشکل داره ؟! پناه بر خدا
پاسخ ها
افرین دقیقا! الان من فقط موسیقی کلاسیک اروپا گوش میدم مشکل دارم از دیگاه برترین های عزیز
عزیزان مقصود نویسنده این نیست که هر کی گوش ندع و توی سلیقش نباشه مشکل داره منظورش کسانی که از ایشون بدشون میاد
واقعا صدا ناب ظریفی داشت لامصب
مگه میشه این قطعه را شنید و نگریست .
روحت شاد .سرسلسله آواز ایران .
خسرو آواز ایران و شاه آواز جهان، همیشه جاودانه است، ،استاد فرزند شایسته ایران زمین است، فقط یک بیگانه پرست میتونه استادرو دوست نداشته باشه
دوسش ندارم
در هنر ایشون شکی نیست.اما این رو هم در نظر داشته باشیم زمانی که خواننده های مردمی مثل ایرج و گلپا که داخل کشور بودن و یک سری هم از ترس فرار کرده بودن اجازه کار نداشتن اقای شجریان مدام کاست جدید بیرون میدادن.خدا رحمتشون کنه.
روحش شاد مردماندگارتا ریخ ماست همه
دوستش دارند
روحش شاد ودر آرامش باد
در قلب همه بودی هستی و خواهی بود .
خوبان همیشه بد خواه دارند.
... سلسله موی دوست حلقه دام بلاست
هرکه دراین حلقه نیست، خارج از این ماجراست..
ببینید منظور نویسنده این نیست هر کی سلیقش فرق می کنه مشکل داره منظور کسانیکه که بد استاد را می خواهند و از ایشون بدشون میاده
در خوانندگی استاد بود واقعا ، روحش شاد
ولی
در اخلاق نمره قبولی نگرفت.
روحت شاداستاد اواز ایران .با صدایت ارامش میگیرم
هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق...روحت شاد استاد آواز ایران
اگر شجریان را دوست دارید مشکل دارید
ملاک حال فعلی افراد است
روح استاد عزیزمان فرزند ایران زمین شاد
اینقدر سطحش بالا بود که آدمهای پلاستیکی، هیچوقت نفهمیدن چی میگه و به چی اعتراض میکنه...
من خدا رو دوست دارم
مثلا چه مشکلی؟
من کسانی رو میشناسم که اصلا صدای شجریان رو تا حالا نشنیدن ولی مرتب استاد استاد میکنن و معتقدند شجریان بهترینه فقط بدلیل اینکه میخوان کلاس بذارن
من با ایشون مشکل ندارم ولی موسيقي سنتی دوست ندارم، در ضمن مردم آزادند که هنرمندی رادوست نداشته باشند، یا حتی کارش رو دوست نداشته باشند، تعصب نیاز نداره