آنچه خانمهاي جوان بايد در مورد سلامت بدانند
سختترين درد زندگي
كليهها براي داشتن يك زندگي عاري از درد و محدوديت ضروري هستند؛ براي همين بايد كاملا مراقب آنها باشيد. يادتان باشد در مورد كليهها، خودتشخيصي و خوددرماني بسيار اشتباه است.
سيستيت بينبافتي يكي از بيماريهاي گيجكنندهاي است كه گاهي تشخيص آن سخت ميشود. اين حالت يك التهاب مزمن ديواره مثانه است كه باعث درد لگن و مثانه بهصورت مزمن ميشود و همچنين ميتواند باعث كاهش گنجايش مثانه شده و درنتيجه باعث شود، فرد بيشتر به دستشويي برود. هيچكس نميداند علت اين بيماري چيست؛ اين حالت با عفونت دستگاه ادراري و عفونت مثانه متفاوت است زيرا در اين حالت التهاب ناشي از عفونت نيست و آنتيبيوتيكها نميتوانند در درمان موثر باشند. بعضياوقات التهاب آنقدر شديد و وخيم است كه زخمهايي در ديواره مثانه ايجاد ميكند. اين حالت در زنان شايعتر و در واقع ۹۰درصد از موارد آن در زنان رخ ميدهد. بعضي پزشكان معتقدند، اين حالت يك بيماري اتوليمون است كه پس از يك عفونت مثانه رخ ميدهد اما برخي ديگر ميگويند، موادي كه در ادرار وجود دارد ميتواند باعث صدمهخوردن جداره مثانه شود. براي اين مشكل هنوز درماني كشف نشده اما گاهي ممكن است علائم بدون هيچدرماني برطرف شوند، گاهي هم علائم براي مدتي برطرف ميشوند اما بعد دوباره پيدا ميشوند. گاهي حتي ممكن است بين دورههاي بيماري فاصلههاي چند ساله ای وجود داشته باشد.
علائم سيستيت بينبافتي شامل درد لگن، احساس فشار، درد در لمس و درد شديد و مداوم در مثانه و كل لگن است. فرد ممكن است، احساس تكرر ادرار و فوريت داشته باشند. زناني كه دچار حالت بسيار شديد اين بيماري ميشوند ممكن است روزي 60 بار به دست شويي بروند. در برخي بيماران پرشدن مثانه و در برخي ديگر خاليشدن آن باعث ايجاد درد ميشود. بهطور معمول درد طي روزهاي دوره ماهانه شديدتر ميشود. تشخيص اين حالت به وسيله شيوهاي است كه سيستوسكوپي ناميده ميشود كه نوعي آندوسكوپي براي ديدن داخل مثانه است.
برخي داروها در زنان مبتلا به اين حالت مفيد بوده است مثلا پنتوزان پلي سولفات و مسكنهايي مثل ايبوپروفن و داروهاي ضدافسردگي و حتي در برخي موارد، داروهاي آنتيهيستامين. پزشكان در كنار تجويز دارو ممكن است تغييراتي را هم در رژيمهاي غذايي افراد منظور كنند. در موارد شديدتر هم ممكن است اعمالي مثل تحريك الكتريكي مثانه يا عملهاي جراحي ترميمي، لازم شود.هنوز مطالعات جامع و كاملي در مورد تاثير رژيمهاي غذايي روي حالت سيستيت بينبافتي انجام نگرفته است اما بسياري از زنان ميگويند كه گوجهفرنگي، انواع سسها، شكلاتها، نوشيدنيها و مايعات حاوي كافئين و غذاهاي حاوي چربي بالا علائم را در آنها تشديد ميبخشند، در گروهي ديگر هم خوردن هرگونه نوشيدن يا غذاهاي حاوي قندهاي مصنوعي بهشدت علائم را بدتر ميكند. به هر حال بايد از هرچيزي كه علائم را بدتر ميكند پرهيز كنيد. برخي پزشكان معتقدند، كساني كه رژيم غذايي آنها شامل چند وعده غذايي كمحجم و از گروههاي مختلف غذايي باشد، علائم و دردهاي كمتري را تجربه خواهند كرد. در ضمن خيالتان راحت باشد كه اين مشكل هيچ مشكلي در روند طبيعي بارداري يكزن ايجاد نخواهد كرد.
اما از كجا بدانيم كه سنگ كليه داريم؛ در زنان علائم سنگ كليه ممكن است با برخي حالات ديگر، مثلا بارداري خارج از رحمي (كه در آن جنين به جاي لانهگزيني در رحم مادر، در لولههاي شيپوري يا نقاط مختلف ديگر لانهگزيني ميكند) اشتباه گرفته شود. يادتان باشد كه با داشتن هر كدام از علائم سنگ كليه با پزشك خودتان مشورت كنيد و از خودتشخيصي و خوددرماني بپرهيزيد.در مورد سنگهاي كوچك عموما هيچ علائمي ايجاد نميشود و آنها خودشان دفع ميشوند اما در مورد سنگهاي بزرگتر، درد بهصورت ناگهاني ايجاد ميشود. تقريبا همه افراد مبتلا ميگويند كه اين درد بدترين دردي است كه در سراسر زندگي خود تجربه كردهاند. درد معمولا در ناحيه پشت يا در قسمت جلوی دستگاه ادراري و شكم يا در پهلوهاست. گاهي درد حالت عودكننده دارد و براي مدتي ساكت ميشود و سپس دوباره عود ميكند و ممكن است دچار حالت تهوع، استفراغ و دلپيچه شويد و خون در ادرارتان ديده شود. ادراركردن همراه با سوزش و تكرر ادرار هم از ديگر علامتهاي شايع سنگكليه هستند.
احتمالا خيلي زياد به واژه «سنگ كليه» برخورد كردهايد و قطعا از اين واژه هراس داريد اما واقعا سنگ كليه چيست؟ خب، بعضياوقات بدن شروع به ساختن سنگ ميكند ـ كه بيشتر آن تركيبي از نمك و كلسيم است ـ و اين سنگها در داخل دستگاه ادراريگير ميافتند. البته بيشتر سنگهايي كه در بدن ساخته ميشوند آنقدر كوچك هستند كه توسط جريان ادرار بدون اينكه فرد متوجه شود دفع ميشوند اما اگر سنگي آنقدر بزرگ باشد كه بخشي از كليه يا حالبها را مسدود كند، درد ناگهاني شديدي فرد را فرا ميگيرد، اين درد ممكن است در ناحيه پشت يا شكم باشد.
دفعكردن سنگ بسيار دردناك است و گاه در مواردي كه سنگ دفع نشود و به درمانهاي معمول جواب ندهد، لازم ميشود كه سنگ را به وسيله درمان جراحي از بدن خارج كنند. در بسياري از موارد، افرادي كه دچار سنگهاي كليوي ميشوند به درمانهاي غيرعملي و عاميانهاي روي ميآورند كه نه تنها وضعيت آنها را بهتر نميكند بلكه باعث بدتر شدن اوضاع هم ميشود.
اگر بيشتر از يكبار دچار سنگهاي كليه شدهايد يا اگر سابقه خانوادگي ابتلا به سنگهاي كليوي را داريد، احتمالا تمايل خواهيد داشت كه پزشكان معالج شما كاري بكنند كه ديگر به اين سنگها مبتلا نشويد. با تغييرات در رژيم غذايي و نوشيدن آب به مقدار كافي ميتوان بسياري از سنگها را كوچك كرد يا مانع از تشكيل آنها شد اما بعضي از انواع سنگها هم به درمانهاي دارويي نياز دارند. براي اين كار نياز است كه پزشك معالجتان براي شما درخواست تجزيه ادرار را بدهد تا مشخص شود كه شما مستعد ابتلا به كدام نوع از سنگها هستيد و نقشه درمان مناسب را براي شما ترسيم كند. بسياري از اوقات نخستين حمله درد سنگ كليوي در ساعات شب و نيمهشب رخ ميدهد. در اين موارد گاهي افراد سعي ميكنند با خوردن مسكن درد را آرامكنند اما بهترين كار اين است كه در هر ساعتي كه دچار مشكل شديد به بخش اورژانس مراجعه كنيد. سنگهاي كليوي مشكل مرگباري نيستند اما درد بسيار شديد دارند كه معمولا به درمانهاي معمول خانگي جواب نميدهند. در ضمن يادتان باشد كه علائم سنگ كليه مشابه علائم حالتهايي است كه ممكن است مرگبار باشند، پس بلافاصله پس از بروز علائم به بخش اورژانس مراجعه كنيد.
كليهها براي داشتن يك زندگي معمول لازم هستند. شما ميتوانيد با يك كليه زندگي كنيد اما بدون يك كليه ميميريد. براي همين بايد كاملا مراقب كليههاي خود باشيد. شما بايد بهطور سالانه توسط پزشك معاينه شويد تا هرگونه مشكلات اوليه كليوي در شما تشخيص داده شود. بسياري از مشكلات جدي كليوي اگر زود كشف شوند قابل درمان هستند.
ارسال نظر