گوشتهاي عجيب و غريب و جديد اين روزها!
زرشکپلو با مرغ یکی از دمدستیترین غذاهای مجلسی است که در هر مهمانی یا جمعهای خودمانی پیدا میشود. جوجهکباب و کباب کوبیده هم که دیگر به پای ثابت پیکنیکها تبدیل شده و گاهی آنقدراین غذاها تکراری میشوند که اصلا میلی به غذا خوردن باقی نمیماند!
فکر میکنید تغذیه سالمی دارید؟
گوشت گاوبدترین انتخاب!
از دیدگاه طب سنتی طبع تمام گوشتها گرم و تر است و اینکه میگویند گوشت گاو سرد است، یعنی گوشت گاو در مقایسه با گوشتهای دیگر سرد است.
اما در مکتب طب سنتی غذای انسان شامل ۴ جزء است: نان گندم، میوههایی مثل سیب، انجیر، خرما و انگور، شیرینیهای ساده مثل نان نخودچی و نان برنجی و گوشتهایی مثل جوجه، بره (بزغاله) و ماهیهای قزلآلا و سفید، بنابراین وقتی موادی غیر از این، بیش از حد، توسط انسانها مصرف میشود، میتواند افراد را با مشکل روبهرو کند. در مورد گوشتها که به این بحث مربوط است، باید بگوییم گوشتهایی غیر از آنچه گفته شد، مواد زائد زیادی را وارد بدن انسان میکنند که باید به نحوی از بدن دفع شوند و باقیماندن آنها در بدن باعث بیماری افراد میشود. نکته جالب توجه این است که در میان گوشتها، گوشت گاو از همه بدتر است و متاسفانه در میان افراد جامعه ما رایجترین گوشت است؛ این گوشت ظاهرا چرب نیست اما سلولهایش ذاتا چرب هستند و مواد زائد زیادی را وارد عروق و بافتها میکند و در طولانیمدت باعث بروز بیماریهای زیادی در بدن فرد مصرفکننده میشود.
طبعتان سرد است؟ شتر بخورید
۴۰ روز یکبار؛ نه بیشتر و نه کمتر!
شتر از آن دسته حیواناتی است که در محیطهای گرم و خشک زندگی میکند و به همین دليل گوشتش گرم است. این گوشت از لحاظ تغذیهای و املاح شباهت زیادی به گوشت گوسفند دارد و برای افرادی که طبع سردی دارند، مناسب است. با توجه به اینکه در احادیث اسلامی هم خوردن این گوشت هر ۴۰ روز یکبار توصیه میشود، اگر بیش از این مقدار خورده شود، گرمای آن باعث میشود مزاج فرد از حالت تعادل خارج شود و فرد را دچار خارش و خشکی پوست کرده و مستعد کهیر زدن کند. گوشت شتر حاوی ویتامینهای گروه B، فسفر و کلسیم بوده، پروتئین کمتری نسبت به گوشت گاو دارد اما این مقدار، با میزان پروتئین گوشت گوسفند برابری میکند.
همچنین در مقایسه با سایر گوشتهای قرمز، گوشت شتر آهن و پتاسيم کمتر و سدیم بیشتري دارد و چربیاش بیشتر در کوهانش جمع شده؛ به همین خاطر مصرف کوهان آن توصیه نمیشود، چراکه بسیار چرب است. البته کوهان و همچنین استخوانهای شتر برای درمان پادرد، کمردرد و سایر دردهای روماتیسمی خوب است و در صورت رعایت اعتدال، مصرفش اشکالی ندارد.
از آنجا که تمام گوشتهای قرمز چربی، اسید اوریک و کلسترول زیادی دارند و گوشت شتر هم گوشت قرمز است، کسانی که مشکلات فشار خون، قلب و عروق، نقرس و اسیداوریک بالايي دارند، نباید از خوراک این گوشت زیاد استفاده کنند.
آسم دارید؟ بلدرچین بخورید
پرندهای با پروتئین اضافی!
بلدرچین از خانواده قرقاولهاست و پرجنبوجوش؛ بنابراین گوشت کمچربی دارد که مقدار زیادی گلیکوژن در آن ذخیره شده؛ یعنی میزان قندی که در گوشت بلدرچین ذخیره میشود، زیاد است. همچنین دارای انواع اسیدهای آمینه مورد نیاز بدن است و مقدار پروتئین آن نسبت به ديگر پرندهها و حتی گوشتهای قرمز، ۵ تا ۱۰درصد پروتئین بیشتري دارد. در مجموع چون چربی کم و پروتئین بالایی دارد، گوشت خوبی است که برای تقویت بدن، درمان ضعف عمومی، بیخوابی، آسم (عوارضش را کم کند) و ضعف اعصاب مفید است و به همین علت است که برای افراد مسن نیز توصیه میشود. طب سنتی، گوشت بلدرچین و کبوتر را بسیار شبیه هم میداند. گوشت و تخم هر دوی این پرندگان برای تقویت قوه ناطقه مفید است و به همین علت برای بچههایی که تازه میخواهند حرف زدن را شروع کنند، توصیه میشود. گوشت بلدرچین علاوه بر اینکه نرمکننده پوست است، چاقکننده هم هست!
گوشت کبوتر هم چربی کمی دارد و حاوی فسفر، ویتامینهای گروه B و تقریبا همه اسیدهای آمینه ضروری بدن است. کبوتر زودهضم است و برای تقویت قوای جسمی، ضعف عمومی بدن، تقویت حافظه، تقویت گردش خون، کاهش علائم بیماریهای قلبی-عروقی و تعادل کلسترول مفید است، البته مقدار کلسیم موجود در گوشت کبوتر نسبت به سایر پرندهها بیشتر است. به توصیه طب سنتی، بهتر است گوشت بلدرچین و کبوتر را با مقداری مواد ترش و شیرین (مثلا سکنجبین که طعم ملسی دارد) و روغن بپزید تا از عوارض این گوشت در امان باشید.
کمخونی دارید؟ شترمرغ بخورید
پرندهای با گوشت قرمز!
آمریکای لاتین است، اما ۱۵تا۲۰ سالی است که در کشورمان پرورش مییابد و در سالهای اخیر جایگاه نسبتا خوبی در فروشگاههای مواد غذایی پیدا کرده است. با اینکه پرنده است، گوشتش در رده گوشتهای قرمز قرار میگیرد و خواصش شبیه گوشت بز و گوسفند است؛ کالری، کلسترول و چربی کمی دارد و حتی در مقایسه با گوشت مرغ هم کمچربتر است و به همین دليل برای افراد مبتلا به فشارخون و بیماریهای قلبی- عروقی بسیار مناسب است. در ضمن اگر قصد کاهش وزن دارید، مصرف این گوشت را در برنامه غذایی خود قرار دهيد. این گوشت مقدار زیادی اسیدهای چرب غیراشباع، امگا۳، آهن، پروتئین، روی و منیزیم دارد و مقدار سدیم موجود در آن کم است و همچنین این گوشت بعد از گوشت ماهی یکی از زودهضمترین گوشتهاست و حدود ۹۰درصدش هضم میشود. از دیدگاه طب سنتی هم، گوشت شترمرغ با اینکه گرم است، اما در مقایسه با سایر گوشتها به گرمایش به حد اعتدال نزدیکتر است و همین گرمای آن است که باعث دفع مواد زائد از بدن میشود. این گوشت کلسترول کمی داشته و برای کمردرد و درد مفاصل میتواند کمککننده باشد. شترمرغ با دفع سودای اضافه بدن، باعث از بین رفتن لکههای تیره پوستی میشود.
گوشت شترمرغ با اینکه گرم است، اما در مقایسه با سایر گوشتها به گرمایش به حد اعتدال نزدیکتر است و همین گرمای آن است که باعث دفع مواد زائد از بدن میشود
بیاعصاب هستید؟ کبک بخورید
پرندهای برای عضلهسازی!
کبک هم تقریبا شبیه بلدرچین است؛ پروتئین آن نسبت به سایر طیور و همچنین گوشتهای قرمز ۵ تا ۱۰درصد بیشتر است و همه اسیدهای آمینه ضروری را- که ۱۹ اسید آمینه ضروری وجود دارد- داراست. اسیدهای آمینه در بدن، بعد از هضم و جذب، باز کار پروتئینسازی، عضلهسازی و ترمیم بافتها را به عهده دارند. اما از آنجا که برخی از گوشتها همه اسیدهای آمینه ضروری را ندارند و بدن از تولید برخی اسیدهای آمینه عاجز است و نیاز به منبعی بیرونی دارد، کبک میتواند خوراک منحصر به فردی باشد. مثلا در میان پروتئینهای گیاهی فقط سویاست که حاوی همه اسیدهای آمینه ضروری است و گندم، ذرت و... همه اسیدهای آمینه ضروری را ندارند. کبک داراي کلسترول، چربی و سديم نسبتا پایینی است، اما پتاسیم زیادی دارد. همچنین داراي فسفر، منیزیم و آهن کافی است و برای تقویت عمومی بدن، درمان ضعف عمومی، بیخوابی و ضعف اعصاب مفید است. این گوشت اسید اوریک کمی هم دارد و باز هم برای افراد چاق، افراد دچار فشارخون و بیماران قلبی- عروقی مناسب است؛ البته به شرطی که زیادهروی در کار نباشد! از دیدگاه طب سنتی همه این خواص به شرطی در کبک وجود دارد که در طبیعت رشد کرده باشد و پرورشی نباشد! چون کبک پرندهای پرجنب و جوش است و مثل ماهی آزاد دریاست! به همین دليل چربی و کلسترول کمی داشتهو گوشت خشکتری نسبت به سایر پرندگان دارد؛ طبیعتش گرم و خشک است و برای رفع کمخونی هم مفید است. خوردن گوشت کبک، چاقکننده است و اگر به صورت کبابی مصرف شود، این خاصیتش تشدید میشود. همچنین گفته میشود که بهتر است گوشت این پرنده تازه مصرف نشود و بعد از یکی، دو روز که در یخچال نگهداری شد، استفاده شود چون طعم و خاصیت بیشتری دارد.
فشارخون دارید؟ بز و بزغاله بخورید
گوشت قرمز کمکلسترول
گوشت بز و بزغاله شباهت زیادی به گوشت گوسفند دارد و در مقایسه با گوشت گوسفند، گرمتر است. بز حیوان پرتحرک و پرجست و خیزی است و به همیندليل لطیفتر، کمچربتر، کمکالریتر و زودهضمتر از گوشت گاو است. البته بهشرطی که گوشت بز جوان باشد. در کل گوشت حیوانات پیر پرچرب، الیافش سفت و خشک، دیرپز و دیرهضم است. گوشت بز و بزغاله چربی اشباع، کلسترول و سدیم کمتر و آهن و پتاسیم بیشتری نسبت به گوشتهای قرمز دیگر دارد؛ بنابراین برای بیماران قلبی- عروقی و فشارخونی، در صورت مصرف متعادل، بهتر است. البته گوشت بز در مقایسه با گوشت شتر سردتر است بنابراین بهتر است در کنار آن از خوراکیهایی با طبع گرم مثل خرما و عسل استفاده کرد.
رژیم دارید؟ اردک و مرغابی بخورید
پرندههایی مثل گاو!
اردک و مرغابی چون همیشه در آب هستند و غذاهای آبی میخورند،گوشت سرد و تری دارند، به همین دليل هم هست که نسبت به گوشت سایر پرندگان سختتر هضم میشوند، همچنین از دید طب سنتی، گوشت این پرندگان آبی در مقایسه با سایر پرندگان، مواد زائد بیشتری دارد و از این لحاظ شبیه گوشت گاو است. البته گوشت اردک و مرغابی کالری، چربی، کلسترول و سدیم کمی دارند و میزان بالایی از آهن و پتاسیم را دارا هستند، بنابراین برای بیماران قلبی- عروقی، افراد دارای اضافه وزن و فشارخون خوب است. چربی این پرندگان آبی نسبت به گوشتشان رطوبت بیشتری دارد و به همین دليل مالیدن چربی آن به بدن میتواند خشکی بدن و پوست را رفع کند.
اماس دارید؟ بوقلمون بخورید
پرندهای برای تنظیم کلسترول!
بوقلمون، چربی کمی دارد و منبع خوبی از سلنیوم، پتاسیم، روی و ویتامینهای گروه B است و چون اسیدهای چرب غیراشباع زیادی دارد، کلسترول خون را تنظیم میکند. بوقلمون در مقایسه با سایر پرندهها، مقدار بیشتری از اسید آمینهای به نام کریپتوفان را داراست که در پیشگیری از سرطان و کاهش علائم اماس مفید است. البته مصرف این گوشت ممکن است باعث تشدید بیماری نقرس شود؛ به همین دليل مصرف بوقلمون به مبتلایان نقرس توصیه نمیشود. همچنین گوشت بوقلمون حاوی کمی اسید اگزالیک است که میتواند سنگ کلیه را تشدید کند. یادتان باشد بوقلمون نباید جزء گوشتهای اصلی مورد مصرف افراد باشد، زيرا از دیدگاه طب سنتی طبع خشکی دارد و برای کسانی که دچار یبوست و خشکی پوست هستند هم، به هیچ عنوان توصیه نمیشود. البته اگر شبها که میخوابید، آب دهانتان حسابی بالشتان را خیس میکند و از این موضوع ناراحت هستید، مصرف گهگاهی گوشت بوقلمون میتواند این مشکل را رفع کند. همچنین مصرف گوشت شترمرغ برای رفع اختلال حافظه هم مفید است.
نظر کاربران
بسیار عالی ومفید...خیلی ممنون
مبارک است ظاهرا مجله تصمیم داره به خوانندگانش یارانه پرداخت کنه برای خرید انواع و اقسام گوشت
شما هم نفستون از جای گرم بلند میشه.
بی پولید؟ اب بخورید