۶ ریشه حساسیت دندان ها
اگر شما هم حین خوردن مواد خوراکی و غذاهای سرد و گرم، درد تیز و سریعی را احساس می کنید که بلافاصله برطرف می شود، دندان های حساسی دارید اما نکته مهم و کلی که می خواهم خاطرنشان کنم این است که دندان های ما به طور تکاملی برای خوردن غذاهای خیلی سرد طراحی نشده اند
هفته نامه سلامت - دکتر علی مرسلی، متخصص درمان ریشه: «دکتر! دندانم حساس شده و نمی توانم بستنی و آب خنک بخورم... باید عصب کشی کنم»
این سوال بسیاری از مراجعان دندان پزشکی است. اگر شما هم حین خوردن مواد خوراکی و غذاهای سرد و گرم، درد تیز و سریعی را احساس می کنید که بلافاصله برطرف می شود، دندان های حساسی دارید اما نکته مهم و کلی که می خواهم خاطرنشان کنم این است که دندان های ما به طور تکاملی برای خوردن غذاهای خیلی سرد طراحی نشده اند.
تا همین 100 سال پیش در نبود یخچال های صنعتی و خانگی، مردم به غذاهای خیلی سرد دسترسی نداشتند. انسان ها هرگز مواد غذایی از قبیل بستنی یا یخ را در چهارفصل مصرف نمی کردند. بیشتر مواد غذایی در دمای محیط استفاده می شد. بنابراین عموما مشکلاتی از قبیل حساسیت دندانی شیوع زیادی نداشت. بنابراین تغییرات دمایی زیاد برای دندان های شما می توانند آسیب زا باشند.
88درصد دندان پزشکان معتقدند حساسیت دندانی روی کیفیت زندگی مبتلایان اثر نامطلوبی می گذارد.
درمان حساسیت دندانی گاهی از نظر تکنیکی ساده است. شایع ترین درمان هم استفاده از خمیردندان های ضدحساسیت است. درمان های دیگری هم در مطب دندان پزشکی می تواند روی دندان های حساس انجام بگیرد تا حساسیت برطرف شود یا کاهش یابد.
گام آخر برای برطرف شدن حساسیت های بیش از حد و کلافه کننده دندانی، درمان ریشه (عصب کشی) است که معمولا به ندرت به این درمان نیاز است. در این مطلب با رایج ترین علل حساسیت دندان ها آشنا خواهید شد.
۱- ترشی ها و غذاهای اسیدی
مواد غذایی اسیدی مانند ترشی ها، لیمو و... می توانند یک لایه از مینای دندان را در خود حل کنند و از بین ببرند و به این ترتیب دندان ها را حساس کنند. بنابراین از فشردن میوه های اسیدی مانند لیمو به دندان ها خودداری کنید و بعد از مصرف خوراکی های ترش بلافاصله با آب، دهان خود را بشویید.
۲- ترک های دندانی
وجود ترک هایی که با چشم دیده نمی شوند روی دندان ها، می تواند آنها را حساس کند. ترک ها خود به خود، در اثر ضربه یا شکستن چیزهای سفت یا عادت های غلط مانند جویدن یخ، شکستن و خرد کردن غذاها و اشیای سفت با دندان ایجاد می شوند. بعضی ترک ها هم به درمان نیاز دارند.
۳- مسواک زدن با روش غلط یا استفاده از مسواک نامناسب
مسواک زدن با فشار زیاد و با ضربه های افقی و استفاده از مسواک های سفت، مینای دندان را نازک و دندان های شما را حساس می کند. مسواک زدن با روش غلط همچنین باعث افت لثه می شود و ریشه دندان ها را در معرض مواد غذایی با دماهای مختلف قرار می دهد.
۴- پوسیدگی ها یا ترمیم های نزدیک به عصب
وجود پرکردگی روی دندان، می تواند درجاتی از حساسیت برای آن ایجاد کند. در صورت وجود پوسیدگی ها و پرکردگی های نزدیک عصب، چون لایه های حفاظت کننده پالپ (عصب) در برابر تغییرات حرارتی وجود ندارد. دندان ها بیشتر حساس می شوند.
۵- سایش دندانی
سایش دندان ها روی هم علل مختلفی مانند مشکلات عصبی، کشیده شدن دندان ها و به هم خوردن نابجای دندان ها روی هم و حتی وجود انگل در بدن می تواند داشته باشد. از بین رفتن مینا و عاج در اثر سایش، دندان ها را در معرض حساسیت قرار می دهد.
۶- برخی درمان های دندان پزشکی
برخی درمان های دندان پزشکی مثل پرکردگی و سفیدکردن دندان ها می تواند آنها را حساس کند. سفیدکردن دندان ها ممکن است تا درجاتی حساسیت ایجاد کند که شیوع آن بالا و بین ۵۵ تا ۷۵درصد است ولی این حساسیت معمولا موقتی است. درمان های پریودنتال (لثه) مانند جراحی لثه هم می تواند اثر جانبی حساسیت دندانی را به دنبال داشته باشد. حساسیت بعد از پرکردن دندان هم معمولا بعد از مدتی برطرف می شود اما گاهی ادامه این حساسیت باعث می شود به درمان ریشه (عصب کشی) نیاز باشد.
ارسال نظر