سوالات زنان باردار درباره ضربات جنین
لگد مي زنم، پس هستم!
يکي از شگفت انگيزترين لحظه هاي بارداري زماني است که مادر اولين ضربههاي جنين را احساس ميکند.
اين ضربهها نشاندهنده اين است که او در حال طي طبيعي روند رشدش است و به شما کمک ميکند اينکه يک موجود کوچک در حال رشد و نمو درونتان است، بهتر احساس کنيد. حرف وحديثها و پرسشهاي زيادي دراينباره وجود دارد که گاه براي مادر دغدغهآفرين ميشود.
در «بارداري و زايمان» اين هفته با پاسخ رايجترين پرسشهايي که مادران در اين زمينه ميپرسند، آشنا خواهيد شد.
۱. چه زماني ضربههايش را احساس ميکنم؟
شما بايد ضربههاي کودک را بين هفته شانزدهم تا بيست و پنجم بارداري احساس کنيد. اگر اولين بارداريتان باشد، احتمالا تا هفته بيست و پنجم، جنبشي را احساس نخواهيدکرد. در بارداري دوم، برخي خانمها شايد در هفته سيزدهم هم اين احساس را تجربه کنند اما توصيه پزشکان براي افرادي که دوست دارند اين ضربهها را زودتر تجربه کنند، استراحت در محيطي آرام است آن هم در حالت نشسته يا خوابيده.
۲. ضربههاي کودک شبيه چيست؟
خانمهاي باردار ميگويند ضربههاي کودکشان مثل پر زدن پروانههاست. اولين بار ممکن است سخت باشد که مطمئن شوي اين ضربه جنين است اما دومين و سومين بار کاملا مشخص است به گونهاي که حتي برخي از نقطههاي بدن مثل بازو، پاها يا سر قابلتشخيص است اما تکان و جابجايي جنين از يک طرف به طرف ديگر به گفته برخي مادران شبيه اين است که پروانهاي در حال بال زدن باشد.
۳. چرا گاهي ضربههايش شديدتر است؟
ابتدا ممکن است ضربههاي خيلي محدودي حس کنيد اما با رشد کودک مخصوصا آخر سه ماه دوم، اين ضربهها شديدتر و با دفعات بيشتر خواهد بود. تحقيقات نشان داده در ماه سوم بارداري، کودک در هر ساعت، ۳۰ بار تکان ميخورد اما در ساعتهايي آنها فعالتر هستند. معمولا جنين شبها بين ساعت ۹ تا ۱ بيشتر جنبوجوش دارد چون در حال سعي براي خوابيدن است. او اغلب به صدا و لمس واکنش نشان ميدهد. يکي از پرجنبوجوشترين لحظهها بعد از غذا خوردن شماست.
۴. اگر ضربههايش را احساس نکنم، چه؟
اگر تا هفته بيست و پنجم هيچ ضربه يا تکاني احساس نکرديد يا مطمئن نبوديد که اين تکان، حتما تکان جنين است، نترسيد. با رشد او، به جنبوجوش و تحرک او بيشتر پي ميبريد. تکان خوردن جنينها شبيه يکديگر نيست پس نگران کم و زياد بودن آن نباشيد. گاهي تکان نخوردن او به اين معناست که خواب است. از هفته سي و سوم، تکان خوردنها محسوستر و شديدتر ميشود چراکه جنين بزرگتر شده و محيط داخل رحم برايش کوچک است. فقط در يک مورد حتما با پزشکتان مشورت کنيد؛ اگر ضربهها هميشه منظم بودهاند اما بيش از ۲ هفته است که هيچ ضربهاي احساس نکردهايد.
جنينهاي پرتحرک باهوشترند؟
دکتر ابوالفضل مهديزاده، متخصص زنان و زايمان استاد دانشگاه علومپزشكي ايران :
جنين در روز صدها حرکت دارد و مادر ممکن است متوجه هيچيک نشود و فقط حرکات شديد را حس کند. اگر حرکات جنيني با دستگاه سنجيده و مشخص شود حرکت ندارد يا حرکاتش کم است، بايد از نظر سلامت بررسي شود. البته اين موضوع در ماههاي آخر نيز اهميت پيدا ميکند. از ماه هفتم بارداري به بعد جنين قادر به شنيدن صداهاي محيطي است و وقتي مادر با او صحبت ميکند، ممکن است عکسالعمل نشان دهد اما اين موضوع نشاندهنده هوش بيشتر نوزاد در آينده يا برخورداري او از سلامت روان بهتر نيست.
اين مسائل بعد از تولد شکل ميگيرند. تکان خوردن يا نخوردن جنين و عکسالعمل نشان دادن او فقط از نظر سلامت جسمي معيار مهمي تلقي ميشود. جنيني که حرکت ندارد يا حرکاتش کم است، ممکن است به بيماريهاي مربوط به خونرساني يا پيري جفت يا بيماريهاي مربوط به جفت يا عروق مادر و بيماريهايي نظير فشار خون يا نقصهاي جنيني مبتلا باشد. اين موارد بايد زير نظر گرفته شود و اگر مشکلي وجود داشت، سريعتر جنين از رحم خارج شود تا با مرگ جنين در رحم مواجه نشويم.
ارسال نظر