پاسخ پزشکان به سوالات رایج شما
مجله زندگی ایده آل:
دخترها تا چه سنی قد میکشند؟!
دختری 15 ساله هستم. میخواستم بدانم صفحه رشد قدی دختران تا چه سنی باز است؟
دکتر محمدرضا مهاجری، فوق تخصص غدد:
حداکثر سرعت رشد در دو سال اول زندگی است و بعد از آن سرعت رشد کاهش پیدا میکند و سالانه حدود 6 سانتیمتر میشود. در زمان بلوغ هم دوباره شاهد جهش رشدی هستیم تا اینکه صفحه رشد بسته شود. زمان بسته شدن صفحه رشد در دخترها معمولا بین 15 تا 17 سالگی و در پسرها بین 16 تا 18 سالگی است. بعد از بسته شدن صفحه رشد افزایش رشد قدی دیگر اتفاق نمیافتد. در مواقعی که طول قد کوتاه و فرد در شرف بلوغ باشد، میتوان با استفاده از داروهایی بلوغ را به تعویق انداخت تا فرصت کافی برای رشد قدی داشته باشد.
برای اینکه مشخص شود صفحه رشد باز است یا خیر باید از ناحیه مچ دستها یا زانوها عکسبرداری کرد. رشد قدی افراد معمولا به ژنتیک ارتباط دارد. بچههایی که پدر و مادرشان قدکوتاه هستند ممکن است قد کوتاه شوند. همچنین اگر پدر و مادرها قدبلند باشند احتمال اینکه بچهها قدبلند شوند، خیلی بیشتر است. افراد میتوانند تا حدودی رشد قدی خود را محاسبه کنند.
برای این کار باید معدل قد پدر و مادرشان را اگر پسر هستند به علاوه عدد 5/6 و اگر دختر هستند منهای عدد 5/6 کنند. عددی که به دست میآید قد حدودی آنها را نشان میدهد.
یعنی باز هم رشد میکنم؟!
پسری 15 ساله هستم. وزنم 71 کیلوگرم و قدم 175 سانتیمتر است. از یک سال پیش رشد چندانی نداشتهام. آیا باز هم رشدی خواهم داشت؟
دکتر محمدرضا مهاجری، فوق تخصص غدد:
شما هم طبق پاسخ به سؤال قبل باید از ناحیه زانوها یا مچ دستهایتان عکسبرداری کنید تا مشخص شود صفحه رشدتان باز است یا خیر. اگر صفحه رشد باز باشد، رشد قدتان ادامه پیدا میکند.
چهکار کنم جوش نزنم؟!
هیچوقت سابقه جوش زدن نداشتهام اما اکنون بعد از هربار اپیلاسیون جوش میزنم. چه کار کنم؟
دكتر بهروز باريك بين، متخصص پوست و مو:
میتوانید بعد از هر بار اپیلاسیون از ترکیبات ضدالتهابی و آنتیبیوتیکی استفاده کنید تا این مشکل به حداقل برسد. این عوامل را متخصص پوست میتواند در قالب یک داروی ترکیبی برای شما نسخه کند.
چرا ناخنهایم بلند نمیشوند؟!
ناخنهای دستم خیلی ضعیف هستند و به محض اینکه کمی بلند میشوند، میشکنند به همین دلیل مجبورم آنها را همیشه کوتاه نگه دارم. آیا برای این مشکل راهحلی وجود دارد؟
دكتر بهروز باريك بين، متخصص پوست و مو:
مصرف مکمل بیوتین میتواند برای شما کمککننده باشد.
چرا دخترم اعتماد به نفس ندارد؟!
دختر ۱۳سالهام فاقد اعتماد به نفس است. واقعا عذاب میكشم، باید چهکار کنم؟
دكتركتايون خوشابي، متخصص سلامت روان:
کمبود اعتماد به نفس علل مختلفی دارد. گاهی اوقات رفتارهای نامطلوب والدین و اعضای خانواده با کودکان موجب کاهش اعتماد به نفس آنها میشود؛ برای مثال سرزنش، تحقیر و مقایسه کردن کودکان با هم همیشه منجر به کاهش اعتماد به نفس آنها میشود بنابراین اگر در منزل رفتارهای نامطلوبی با فرزندتان میشود ابتدا باید آنها را اصلاح کنید. کودکان کمرو، خجالتی و منزوی هم معمولا به طور طبیعی اعتماد به نفس کمتری دارند.
هرچه مهارتها و توانمندیهای کودکان و نوجوانان بیشتر باشد بدیهی است که اعتماد به نفسشان هم بیشتر میشود بنابراین توصیه میشود فرزندتان را با توجه به علائق شخصیاش در کلاسهای مختلف ثبتنام کنید تا مهارتهای مختلفی یاد بگیرد. از طرف دیگر تشویق بجا و بهموقع هم در افزایش اعتماد به نفس بسیار کمک کننده است. شما میتوانید مسئولیتهایی را به فرزندتان واگذار کنید که میدانید از عهده آنها بر میآید سپس به موقع او را تشویق کنید.
حتی میتوانید عملکرد او را با زمان کودکی خودتان مقایسه کنید و به او این پیام را بدهید که شاید شما این مسئولیتها را نمیتوانستید به این خوبی در سنین کودکیتان انجام دهید درحالی که او بهخوبی از عهده آنها بر میآید. شرکت در فعالیتهای گروهی هم میتواند به افزایش اعتماد به نفس کودکان کمک کند البته به شرطی که مربی آگاه در کنار آنها وجود داشته باشد تا بچهها را وارد فعالیت گروهی کند، به آنها مسئولیت بدهد و در کنار این مسئولیتخواهی، حتما واکنشهای مثبت و تشویقی هم داشته باشد. تمامی این راهکارها در کنار هم میتوانند به افزایش اعتماد به نفس فرزند شما کمک کنند.
مشکلم چیست؟
مدت عادت ماهانهام اوایل طولانی بود که با رفتن نزد دکتر عادی شد اما الان بعد از دو ماه عادتماهانه شدم و مقدار خونریزیام هم خیلی کم است. مقداری هم ترشحات سیاه و بدبو دارم. آیا باید به پزشک مراجعه کنم؟ مشکلم چیست؟
دكتر آزيتا صفارزاده، متخصص زنان:
بله حتما. از آنجایی که ممکن است دچار اختلال هورمونی شده باشید باید به پزشک زنان مراجعه کنید تا علت کشف شود و آزمایشهای هورمونی و سونوگرافی برایتان درخواست شود.
درمان عفونت رحم چیست؟
دچار عفونت رحم هستم. برای رفع آن باید از چه دارویی استفاده کنم؟
دكتر آزيتا صفارزاده، متخصص زنان:
شما حتما باید با دکتر زنان مشورت کنید چون برحسب نوع عفونت داروهای متفاوتی تجویز میشود. به احتمال زیاد همسرتان هم باید دارو مصرف کند. درواقع اکثر عفونتها باید به طور همزمان در زن و شوهر درمان شوند.
چرا پسرم رشد نمیکند؟!
پسری ۱۰ ساله دارم که از همسن و سالان خود دو سال کوچکتر به نظر میرسد و قد و وزنش کم است. باید چهکار کنم؟
دكتر اكبر كوشانفر، متخصص کودک:
براساس شاخص رشد، یک پسر ۱۰ ساله باید وزنی حدود ۳۰ کیلوگرم و قدی حدود ۱۵۵ سانتیمتر داشته باشد. البته باید قد و وزن هنگام تولد را هم درنظر گرفت. اگر نوزاد هنگام تولد قدی حدود ۵۰ سانتیمتر و وزنی حدود ۳ کیلوگرم داشته باشد، از شیر مادر به اندازه کافی استفاده کرده باشد، غذای تکمیلی خود را در دو سال اول بهخوبی خورده باشد و تغذیه مناسب و متشکل از مواد پروتئینی و قندی و ویتامینها داشته باشد، رشد طبیعی خواهد داشت.
در صورتی که رشد کودک در ۱۰ سالگی از مقدار طبیعی کمتر باشد احتمالا تغذیه خوبی نداشته است. البته در دوران بلوغ (برای پسرها بین ۱۴ تا ۱۶ سالگی) هم به قد و وزن اضافه میشود. توصیه میشود فرزند خود را به انجام ورزشهایی مثل والیبال، بسکتبال و طناب کشیدن تشویق کنید و مواد غذایی مناسب برای او درنظر بگیرید. در این زمینه صبحانه بسیار اهمیت دارد و باید کامل خورده شود. حتما یک روز در میان یک تخممرغ کامل همراه با روغن زیتون به او بدهید و نیم ساعت بعد از غذا برایش لبنبات پرچرب درنظر بگیرید.
توصیه میشود روزی دو لیوان شیر (هر لیوان ۲۵۰ سیسی) به او بدهید و از انواع کباب و مواد پروتئینی استفاده کنید. بین صبح و عصر هم میانوعدههایی مثل شیر و کیک به او بدهید. این برنامه غذایی را در دوران بلوغ به مدت دو سال برایش درنظر بگیرید و نگران نباشید؛ رشد طبیعی خواهد داشت.
چرا تکرر ادراردارم ؟
خانمی ۳۵ ساله و متاهل هستم. سه فرزند با زایمان طبیعی داشتهام. چند سال است که تکرر ادرار پیدا کردهام و نزد پزشکان مختلفی رفتهام اما نتیجه نگرفتهام. باید چهکار کنم؟
دکتر تراب پرهیز، متخصص بیماریهای کلیه و مجاری ادرار:
در زمان بارداری باتوجه به اینکه ۹ ماه وزن کودک و فشارهای ناشی از تولد به ناحیه واژن، مثانه و کف لگن وارد میشود احتمال شلی در این قسمتها افزایش مییابد. درواقع مثانه از اجزای مختلفی تشکیل شده است ازجمله گردن مثانه، اسفنکتر مثانه که کار کنترل ادرار را برعهده دارد و اعصاب مثانه که در پر و خالی شدن آن نقش دارد. در روند ادرار کردن، مثانه باید بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ سی سی پر شود و بتواند ادرار را در خود نگه دارد؛ سپس با کنترل اسفنکتر و فشار عضله مثانه و دستور اعصاب، آن را کاملا خالی کند.
اما گاهی اوقات به دلایل مختلفی ازجمله نارسایی گردن مثانه یا شلی کف لگن، در کل ۱۰۰ تا ۲۰۰ سی سی ادرار را میتواند در خود نگه دارد. در چنین شرایطی احساس ادرار شدید به فرد دست میدهد و باید سریعا آن را خالی کند. این بیماران باید تحت بررسی قرار گیرند تا مشخص شود آیا در اسفنکتر و اعصاب مثانه مشکل دارند یا دچار شلی کف لگن شدهاند.
اگر گردن مثانه نارسا باشد، میتوان با روشهای سرپایی و با گذاشتن استرینگهای کوچک مشکل را برطرف کرد. اگر هم اعصاب مثانه درگیر باشند و به خوبی کار نکنند، تکرر ادرار ایجاد میشود و فرد نیاز به دارو درمانی پیدا میکند. لازم به ذکر است که بیماران اغلب هر دوی این مشکلات را همزمان با هم دارند بنابراین هر دوی آنها باید با هم درمان شوند تا فرد نتیجه خوبی بگیرد.
چرا دندان مصنوعی عذابم میدهد؟
مردی ۴۷ ساله هستم. حدود سه سال است که از دندان مصنوعی استفاده میکنم اما عذاب میکشم. راحت نمیتوانم غذا بخورم. همچنین اگر چسب دندانم را نزنم نمیتوانم درست صحبت کنم یا غذا بخورم. باید چهکار کنم؟
دكتر عليآقازاده، دندانپزشک:
بهترین درمان برای شما استفاده از ایمپلنت است. امروزه ایمپلنت مانند دندان طبیعی زیبا و کارآمد است و دوامی برابر با دندان طبیعی دارد. میزان موفقیت عملکرد ایمپلنت در فک پایین ۹۵درصد و در فک بالا ۹۳درصد است.
ایمپلنتهای دندانی به شکل پیچ و از جنس تیتانیوم هستند و داخل استخوان فک قرار داده میشوند و این پیچ به استخوان جوش میخورد. در حال حاضر بسیاری از هموطنان که ساکن کشورهای دیگر هستند برای کاشت دندان به کلینیکهای ایران مراجعه میکنند تا در حداقل زمان و با حداکثر کیفیت صاحب دندانهایی زیبا شوند. امروزه با استفاده از تکنیک جدید (CAD-CAM) امکان جراحی و قرار دادن مجازی ایمپلنت با دقت میلیمتری مهیا شده است. در کاشت فوری دندان (Immediate Implant) نیز کشیدن دندان و قرار دادن ایمپلنت همزمانسازی میشوند.
درواقع این روش دو مزیت دارد؛ کاهش زمان و حفظ استخوان. شایان ذکر است در مواردی که ریشههای غیرقابل استفاده در فک بیمار وجود دارد با استفاده از این روش میتوان همزمان با کشیدن ریشه، کاشت ایمپلنت را انجام داد. در شرایط کمبود استخوان در هر دو فک بیمار هم با استفاده از مواد پیوندی و استخوانساز و تکنیکهای جدید امکان بهکارگیری ایمپلنتهای دندانی فراهم میشود. با بهره از روشهای جدید و تکنولوژی روز دنیا داشتن ایمپلنت آنچنان گسترده شده که بیماران نگرانیهای قبلی خود را نسبت به درمان و درد و تورم ناشی از کاشت دندان فراموش خواهند کرد.
رفع جوش با لیزر ممکن است؟!
دختری ۱۷ ساله هستم. پوستم پر از آکنه است. از کرم ترتینوئین هم استفاده کردهام اما فایدهای نداشته است. آیا لیزر برای ازبین بردن این آکنهها مفید است؟
دكتر بیتا پاکطینت، متخصص پوست، مو و زیبایی:
باتوجه به سن شما علت عمده بروز آكنهتان میتواند هورمونی باشد. درمان آكنه به زمان طولانی و حوصله نیاز دارد. در ابتدا ممكن است تغییر محسوسی مشاهده نکنید، به همین دلیل نباید اعتماد خود را به پزشك یا دارو از دست بدهید. قدم اول در درمان آكنه پرهـیز از مواد غذایی و خوراکیهایی است که با خوردن آنها جوش صورتتان بدتر میشود. همچنین از آنجایی كه گرمای حاصل از نور آفتاب باعث تحریک ترشح چربی و خشک شدن منافذ میشود باید از قرار گرفتن در تابش مستقیم آفتاب دوری کرده و از مرطوب کننده و ضدآفتابهای فاقد چربی استفاده کنید. درمانهای موضعی آکنه عبارتند از: آنتیبیوتیكهای موضعی مثل اریترومایسین یا كلیندامایسین، رتینوئیدهای موضعی مانند ترتینوئین و ایزوترتینوئین، بنزوئیل پراكسید و كمدولیتیكهای موضعی.
آنتی بیوتیكهای خوراكی نیز با كم كردن تعداد باكتریهای سطح پوست و اثرات ضدالتهابی باعث بهبود جوش میشوند و در موارد آكنه متوسط تا شدید کاربرد دارند. داروهای هورمونی و داروهایی كه اثرات ضدآندروژنی دارند هم برای خانمهایی كه مبتلا به افزایش میزان هورمون مردانه (آندروژن) هستند، تجویز میشوند. رتینوئیدهای خوراكی یا ایزوترتینوئین (آكوتان) هم غالبا برای آكنههای شدید و مقاوم توصیه میشوند. آنتی بیوتیكهای خوراكی باید چندین هفته استفاده شوند. همچنین برای نتیجه بهتر میتوان همزمان با آن از داروهای موضعی مانند رتینوئید استفاده کرد.
در آخر لازم به ذکر است که افزایش فعالیت غدد چربی پوست و مساعد شدن شرایط محیطی برای ازدیاد تراكم و رشد میكروبها منجر به افزایش بروز آكنه میشود بنابراین هر روشی كه بر عوامل مطرح شده در بالا تاثیرگذار باشد، میتواند در درمان آكنه مفید واقع شود لذا استفاده از لیزر و میكروابریژن میتواند کمککننده باشد.
صورت چاق میخواهم، چه کنم؟
دختری ۲۲ ساله هستم. هر کاری میکنم صورتم چاق نمیشود و لاغری صورتم باعث ایجاد خطی زیر چشمم شده است. زمانی هم که چاق میشوم از ناحیه شکم و پهلو وزن اضافه پیدا میکنم اما در زمان لاغری اول از همه صورتم دچار تغییر میشود. باید چهکار کنم؟
دكتر عباس پريساي، متخصص جراحيهاي زيبايي و درمان چاقيهاي مفرط:
بهترین راهحل برای شما پیوند چربی یا Fat transplantation است. در این روش از مناطقی که حجم چربی بالایی دارند، چربی برداشته میشود سپس این چربی با اقدامات بهخصوص و بعد از آمادهسازی، به نواحی مورد نیاز در صورت تزریق میشود. پس از تزریق دو هفته صورت متورم میشود و بعد به تدریج تورم کم شده و ظرف نزدیک به دو ماه تقریبا حالت طبیعی به خود میگیرد. این روش در افراد جوان حدود سه تا پنج سال دوام خواهد داشت. لازم به ذکر است که تزریق چربی روش نسبتا کمخطری است و به دفعات قابل تکرار است.
پ
ارسال نظر