از تنگدستی تا ثروت
عربستانِ فقیر پیش از نفت
تا زمان کشف نفت در عربستان سعودی مردم ساکن این منطقه همچون پیشینیان خود در بیابان های گرم و سوزان در سختی و فقر زندگی می کردند؛ اما پس از سوم مارس ۱۹۳۸ زمانیکه کمپانیهای آمریکایی "استاندارد اویل" کالیفرنیا و "تکزاس اویل" در منطقه "دمام" واقع در جنوب شرقي عربستان نفت پیدا کرد همه چیز به سرعت تغییر کرد.
تا زمان کشف نفت در عربستان سعودی مردم ساکن این منطقه همچون پیشینیان خود در بیابان های گرم و سوزان در سختی و فقر زندگی می کردند؛ اما پس از سوم مارس ۱۹۳۸ زمانیکه کمپانیهای آمریکایی "استاندارد اویل" کالیفرنیا و "تکزاس اویل" در منطقه "دمام" واقع در جنوب شرقي عربستان نفت پیدا کرد همه چیز به سرعت تغییر کرد. این کمپانی که پنج سال قبل امتیاز استخراج و اکتشاف نفت در عربستان را از آل سعود گرفته بود توانستند به ثروت عظیمی دست پیدا کند. در این تاریخ کمتر از یک دهه از تاجگذاری ملک عبدالعزیز بن سعود در ریاض میگذشت و کشف این ثروت او و خاندانش را برای چندین دهه بر سراسر عربستان مسلط کرد.
آن روزها مردمی که در عربستان زندگی میکردند اغلب بادیه نشین بودند و شهرنشینی به مناطق حاصل خیز و گذرگاههای تجارتی محدود میشد. کشف نفت باعث شد ملک عبدالعزیز بسیاری از بادیه نشینان را وادار به یکجانشینی کند و بنیان بسیاری از شهرهای ثروتمند در آینده را بگذارد.
اعراب بادیه نشین تا آن روز در چادرهای سیاهی که با پشم درست شده بود زندگی میکردند؛ هر خانواده در یک چادر و هر چند خانواده یک "حی" و بیشتر از آن یک قبیله را تشکیل میدادند که بنیان اصلی زندگی اعراب از دیرباز بوده است. آنها جنگجویانی ماهر و سوارکارانی چالاک بودند که برای محافظت از قبیله خود تا پای مرگ می ایستادند.
"باب لندری" عکاس و گردشگر امریکایی مقارت با اکتشاف نفت و زمانیکه شرکت های نفتی بزرگ جهان عازم عربستان سعودی شده بودند همراه با آنها به این منطقه آمد تا آخرین تصاویر از کشوری که به یکباره از فقر و تنگدستی به سمت زندگی پر زرق و برق پرتاب میشد، تهیه کند. او که در سال ۱۹۴۰ یعنی دو سال پس از حفر اولین چاه نفت به جده، ریاض و مکه سفر کرده کشوری را به تصویر کشیده که هنوز نمی داند بر روی چه ثروتی نشسته است.
زندانی در غل و زنجیر در زندان "الدوادمی" ریاض
زائران و رهگذران در خیابان های شهر جده
زائران در حال قدم زدن در خیابان های جده
مردی در حال نماز خواندن بر روی عرشه کشتی در ساحل جده
نمایی از گورستان شهر جده
زائران در حال سوار شدن بر یک کشتی در ساحل جده
فروشنده قهوه مخصوص عربی در خیابان های جده
تصویری از زندانیان در غل و زنجیر در زندان "الدوادمی" ریاض
تصویری از رمی جمرات زائران خانه خدا
مرد عرب در حال درست کردن طناب با استفاده از ریشه بوته های صحرایی
تصویری از شکارچیان بادیه نشین و پرورش دهندگان شاهین شکاری
سه پرورش دهنده شاهین شکاری در بیابانهای عربستان
چادر و خیمه های زائران خانه خدا در صحرای عرفات
گروهی از زائران خانه خدا که با کشتی از دریای سرخ عبور می کنند.
کودک بادیه نشین عرب در بیابان های عربستان
شاهزاده فیصل سعودی در ایام حج و در صحرای عرفات
مرد عرب و همسرش در حال خواندن قرآن
کودک بادیه نشین عرب در حال بازی در صحرای عربستان
عبور کاروان زائران خانه خدا از خیابان های ریاض
تصویری از زائران خانه خدا در صحرای عربستان
تصویری از زندانیان در غل و زنجیر در زندان "الدوادمی" ریاض
زن و کودکان بادیه نشین در صحرای عربستان
سر بریده شده یک دزد عرب که از زائران دزدی کرده برای عبرت به دار کشیده شده است.
زن و فرزند فقیر در خیابان های شهر جده
نظر کاربران
ما وضعمون برعکس قبل نفت پولدارتر بودیم
عجب... الانم به شدت از نظر فرهنگی و حقوق بشر مخصوصا در باره زنان فقیر هستند...
تو ایران،الان بعضیا اینطوری زندگی می کنن
ما نفت داریم گاز داریم معادن طلا و نقره و مس و آهن و... سنگ های قیمتی و ساختمانی داریم پسته و زعفران و زرشک خاویار داریم صنایع دستی داریم و کشاورزی و دامداری داریم جاذبههای گردشگری طبیعی و تاریخی داریم دانشمند و نابغه علمی داریم با تاریخ و تمدن ۲۵۰۰ ساله و سابقه امپراطوریهای هخامنشی و ساسانی و صفوی حالا وضع زندگی اونا رو با ما مقایسه کن ببین اونا چی شدن ما چی شدیم
ما هم قبل کشف نفت همینطور زندگی میکردیم .ترکیبی از یکجا نشینی وروستا وعشایر وهنوز هم سبک زندگی همینه .نکند فکر کردید ما هم قبل کشف نفت مسجدسلیمان سوار اتوموبیل یا جت بودیم؟ده سال اول نفت با بشکه سوار قاطر یا ارابه میکردند میبردند آبادان .بعد لوله کشی کردند انگلیسیها.تازه نفت ما سی سال قبل عربستان کشف شد.در حالیکه قبل ما انگلیسیها به عربها پیشنهاد داده بودند ولی نپذیرفتند واون سال هم چون گرما وقحطی شده بود قبول کردند والکی سی سال رو هدر دادند.