با کسی که شوخیهایش آزاردهنده است، چه کنیم؟
همهی ما خندیدین را دوست داریم و زندگی نیز با خنده و شوخی جذابتر و راحتتر میشود. اما آدمها تعریف و برداشتهای بسیار جورواجور و متفاوتی از شوخی دارند، شاید چیزی که در نظر شما صرفا شوخی است در نظر یک نفر دیگر توهین محسوب شود و برعکس.
برترینها: همهی ما خندیدین را دوست داریم و زندگی نیز با خنده و شوخی جذابتر و راحتتر میشود. اما آدمها تعریف و برداشتهای بسیار جورواجور و متفاوتی از شوخی دارند، شاید چیزی که در نظر شما صرفا شوخی است در نظر یک نفر دیگر توهین محسوب شود و برعکس.
یا شاید چیزی که در نظر یک نفر دیگر کاملا یخ و بی مزه است در نظر شما کاملا خنده دار و جالب به نظر برسد. به هر حال هر کسی برداشت خود را را شوخی و مزاح دارد. برای شما مرز بین «شوخی» و «توهین» کجاست؟
البته این انتخاب و تصمیم برای هر کسی فرق میکند، اما اگر طبق معیارهای خودتان کسی را میشناسید که شوخیهایش برایتان آزاردهنده است در این مطلب نکاتی برایتان داریم که چگونه با چنین فردی برخورد کنید.
قدم اول: اول خودتان را بررسی کنید، احساس خودتان چگونه است؟
هیجانات ما کلید انگیزهها و جزئی از پروسهی تصمیم گیریهای ما هستند. هر چند احساسات ما نباید مهمترین هدف زندگی ما باشند، اما در جریان زندگی روزمره، اطلاعات درستی به ما میدهند. اگر با کسی مواجه شدید که شوخیهایش ناراحتتان میکند، خیلی مهم است که اول وضعیت هیجانی و احساسی خودتان را بررسی کنید و بعد تصمیم بگیرید چه برخوردی داشته باشید.
اول مشخص کنید چرا چنین شوخی شما را میرنجاند. از خودتان بپرسید: «در این شوخی چه چیزی هست که من را تا این اندازه آشفته میکند؟» این کار به شما کمک میکند خودتان را به خوبی و کاملا بروز دهید. خوب بررسی کنید که آیا وقتی با این فرد و شوخیهایش مواجه میشوید واقعا لازم است با او مقابله کنید یا اینکه میتوانید شوخیاش را نادیده بگیرید و از آن بگذرید.
گاهی شوخی و مزاحی که میشنوید خیلی هم بد نیست و ممکن است شما به دلیل خاصی بیش از اندازه حساسیت نشان میدهید. اگر یک شوخی را درک نکنید یا تصور دیگری در ذهن خود داشته باشید ممکن است به شیوهای نادرست واکنش نشان بدهید. پس کمی مکث کنید و ببینید آیا این شوخی را باید به خودتان بگیرید یا اینکه واقعا موردی برای دلخور شدن ندارد؟ اگر بعد از این بررسیها دیدید واقعا دلخور و عصبانی هستید پس شاید با یک مطرح کردن ساده مشکلتان رفع شود و نیازی به واکنشهای جدیتر نباشد.
مقابله کردن با کسی نیاز به شهامت و قدرت هیجانی دارد، حتی اگر به شوخیهای او مربوط باشد. اگر احساستان این است که شوخیهای این فرد، بخشی از هویت شخصی یا انتخابهای فردی در زندگیتان را هدف میگیرد، پس حتما واقعا عصبی و آزردهتان میکند. اگر احساس میکنید قادر به کنترل احساساتتان نیستید (مثلا ممکن است واکنش فیزیکی نشان دهید)، بهتر است اول به خودتان کمی زمان بدهید و از موقعیت فاصله بگیرید.
قدم دوم: رابطهتان را در نظر بگیرید
وقتی به مواجهه با کسی که شوخیهایش آزارتان میدهد فکر میکنید اولین و مهمترین چیزی که باید در نظر بگیرید، رابطهتان با آن فرد است. اینکه چه نسبتی با هم دارید و سابقهی روابط تان چگونه است اهمیت زیادی در این مورد دارد.
دوستان نزدیک و صمیمی
اگر دوست دارید به هر قیمتی رابطهتان را با کسی که شوخیهایش ناراحتتان میکند حفظ کنید، پس باید ببینید چگونه میتوانید با او گفتگو کنید. اگر این فرد کسی است که با او نزدیک هستید پس احتمالا دوست ندارید باعث احساس شرمندگی او شوید، زیرا خودتان هم دوست دارید رابطهتان حفظ شود و مایلید کمکش کنید تا بفهمد شوخیهایش توهین آمیز است.
مخصوصا اینکه شما دوست صمیمی یا فردی را که به او نزدیک هستید مرتبا و مکررا میبینید و احتمال اینکه شوخیهای آزاردهندهی او ادامه دار باشد زیاد است، پس حتما باید پیش از اینکه رفتار او مسئله ساز شود متوقفش کنید.
افراد غریبه و کمتر آشنا
برخورد با فردی که کاملا با او غریبهاید یا آشنایی بسیار کمی با او دارید، موقعیتی کاملا متفاوت است، زیرا شما هیچ اطلاعی از اینکه چه واکنشی ممکن است نشان بدهد ندارید. در چنین مواردی بسیار مهم است که قبل از هر گونه مواجههای اول شرایط و موقعیت خود را از نظر بیخطر و ایمن بودن بررسی کنید.
قدم سوم: امنیتتان را در نظر بگیرید
به هر حال با هر کسی که قرار است مواجههای داشته باشید باید جنبههای ایمنی را نیز در نظر بگیرید. چون شما نمیدانید با اعتراض شما، طرف مقابل چه واکنشی ممکن است نشان بدهد. خوشبختانه در بیشتر موارد، اگر شما نسبت به ظرفیت هیجانی خود آگاه باشید مشکلی به وجود نخواهد آمد، اما گاهی ممکن است رودررویی با کسی، عواقبی داشته باشد.
پس از قبل پیش خودتان فکر کنید که اگر با اعتراض شما، طرف مقابل پرخاش کرد یا واکنش بد و تندی نشان داد چه خواهید کرد؟ آیا آمادهاید عواقب آن را بپذیرید؟ البته شما همیشه هم نمیتوانید برنامهای کاملا از پیش تعیین شده در نظر بگیرید، چون واکنشهای ناگهانی نیز طبیعیاند و همه چیز قابل پیش بینی نیست، اما به هر حال شما باید اول از جانب خودتان به درصدی از اطمینان برسید و وضعیت هیجانی و روانی طرف مقابل را نیز تا جایی که ممکن است بررسی کنید.
قدم چهارم: رک و راست باشید
خیلی از افرادی که اهل شوخی و مزاح هستند این را برای خود یک هنر میدانند. چون به هر حال تشخیص موقعیت درست و ساختن و به زبان آوردن چیزی که بتواند بقیه را بخنداند چندان کار سادهای نیست! اما گاهی این شوخی تبدیل به توهین و طعنه میشود. در مواجهه با کسی که شوخیاش آزارتان میدهد منفعل نباشید و این شهامت را پیدا کنید که اعتراضتان را نشان دهید.
لازم نیست جنگ راه بیندازید یا اینکه کلا سکوت کنید. فقط کافیست رک و راست حرفتان را بزنید. مخصوصا اگر طرف مقابل دوست نزدیکتان باشد باید احساس شما را درک کند. در روابط دوستانه شما باید راحتتر بتوانید نظرتان را بگویید و نشان بدهید که از چیزی دلخور شدهاید، بدون اینکه درد سری ایجاد شود یا ماجرای تلخی روی بدهد.
منابع: talkspace، elitedaily
نظر کاربران
مثل خودش رفتارکنی خودش دهنشو میبنده چون خودشون تحمل شوخی ندارن
من که دهن یکی از همکارای آقا رو همینجوری بستم فقط باهمه شوخی های بیجا میکنه ولی تحمل شنیدن متقابلو نداره
ممنون از مطالب مفید
بهترین کار اینه که از اول انقد رو ندید که رو سرتون خراب شن
باید بزنی زیر گوشش
به نظرم محل ندین و نخندین که بفهمه خیلی بی مزه ست
من همیشه دوستام باهام شوخیای ازار دهنده میکردن منم دلم میشکست ولی جوری برخورد میکردم که اونا نفهمن
دیگه اینقد بهم فشار اومد که یواش یواش از همه دوستام دور شدم و الان تنهام
در ضمن یکم به خودم اومدم و روی نقاط ضعفم کار کردم تا کم کم برطرف بشن انشالا که خدا کمکم کنه و بتونم
البته دوستان هیچ کس بدون عیب نیست و نباید این حقو به دیگران بدیم که نقطه ضعف مارو به رومون بیارن بهترین راه اینه که مستقیم بگیم که ناراحت میشیم اگر ادامه داد قطع ارتباط کنین