باغچهای با عطر و طعم تازه
ظهر گرم تابستانی بود که به خانه دلانگیزم بازگشتم. مثل همیشه اول سراغ آشپزخانه رفتم تا سری به یخچال بزنم. میخواستم کمی آب خنک بنوشم بلکه تشنگیام رفع شود. همان لحظه چشمم به گلدان لب پنجره افتاد؛ رنگ سبز و شادابش مرا به سمت خود میخواند! سراغش رفتم و چند برگ تازه و لطیف چیدم و آنها را شستم. شربت دلچسب سکنجبین و نعناع بیشتر از آنچه تصور میکردم تشنگی و خستگی روز را از تنم دور کرد.
همه آنچه نیاز دارید فضای روشن و پرنور، واریتههای گیاهی مناسب و حوصله است. آغاز رشد باغچهتان ممکن است چند هفته طول بکشد، ولی با جوانه زدنشان انرژی ای که به فضا وارد میشود را بهخوبی حس خواهید کرد. برای اینکه ناامید نشوید و موفقیت حتمی داشته باشید، بهتر است از نشا استفاده کنید تا چند ماه جلو بیفتید.
مکان مناسبی را برای آنها انتخاب کنید. سبزیهای آشپزخانه اکثرا نیازمند پنج تا شش ساعت نور خورشید در طول روز، دمای ۱۳تا۲۴ درجه سانتیگراد و تهویه و گردش هوا هستند. بهترین مکان برای نگهداری از آنها نیز جلوی پنجره آشپزخانه است. عامل مهم ديگري كه در انتخاب محل نگهداری گلدانها باید به آن توجه کنید، درختان بیرون پنجره هستند؛ چراکه ممکن است سایه بیندازند و از ورود نور جلوگیری کنند.
از گلدانهای بزرگ و جادار با زهکش مناسب استفاده کنید تا ریشه گیاه رشد بیشتری داشته باشد. زمان آبیاری را میتوانید با لمس خاک متوجه شوید. براي گياهتان به خاک نرم و سبک نیاز داريد. اگر خاک فشرده یا حاوی رس سنگین باشد، با اضافه کردن کمپوست، پیت ماس، شن درشت و ذرات سبکی مثل پرلیت یا ورمی کولیت اجازه عبور آب اضافی را به گلدان بدهید. زمانی که خاک خشک بود و انگشتتان رطوبت را حس نکرد، بهترین زمان براي آبیاری است.
1. ریحان: دارای انواع گوناگونی از نظر عطر، طعم و میزان رشد است. برای رشد بیشتر، برگها را هرس کرده و بچینید.
۲. پیازچه: فرم علفیشکل داشته و طعم ملایمی از پیاز یا سیر دارد. در زمان برداشت برگهای آن را تا سطح خاک کوتاه کنید تا برگهای تازه دوباره رشد کنند.
3. گشنیز: عمر کوتاهی دارد و عطر آن ترکیبی از سبزیهای دیگر است. با کشت بذر آن نتیجه بهتری میگیرید. اين سبزي سریع رشد ميكند ولی زمانی که برداشت شود، رشد دوبارهای ندارد. اگر میخواهید برداشت بیشتری داشته باشید چند گلدان در فواصل زمانی متفاوت بکارید.
4. شوید: سبزي معطری است که تنها برای مصرف برگها کاشته میشود. مانند گشنیز اين سبزي را در چند مرحله و در گلدانهای متفاوت بکارید و از واریته مناسب برای داخل خانه استفاده کنید.
۵. مرزنجوش: از خانواده پونه کوهی است با طعمی شیرینتر و مطبوعتر. واریته شیرین آن اغلب در فضای داخلی استفاده میشود و واریته ایتالیایی کمی طعم تندتری دارد. اين گياه به علت فرم برگهايش نمای دکوراتیو هم دارد.
6. نعناع: سبزي چندساله با عمری طولانی است. آن را در گلدان جداگانهاي قرار دهید؛ چراکه میتواند بر دیگر گیاهان غالب شود. بهتر است بهصورت نشا و گیاهچه کشت شود.
۷. پونه کوهی/ ارگانو: با برداشت برگ، رشدش را تشویق میکنید. به مدت دو سال محصول میدهد تا چوبی شود.
8. جعفری: واریته ایتالیایی گیاهی دوساله بوده و طعم قویتری دارد و محبوبتر است. برگهای خارجی را هنگام برداشت بچینید. در این صورت از وسط دوباره رشد کرده و برگي جدید میدهد.
۹. رزماری: چندساله است با طعم تند و عطری بینظیر كه در فضای سبز هم آن را استشمام میکنید! نوع فشرده آن با برگهای عمودی خوشطعمتر است. اين گياه از شرایط خشک لذت میبرد ولی هرگز نگذارید خاکش کاملا خشک شود.
10. مریمگلی: برای نگهداری در گلدان از نوع مناسب و بدون گل خوراکی استفاده کنید. به علت فرم برگهایش نمای دکوراتیو هم دارد.
۱۱. آویشن: ادویهای محبوب و خوشعطر است و از گونههای بسیار مناسب برای آشپزخانه محسوب میشود.
12. بادرنجبویه: از خانواده نعناع است و رشد خوبي دارد با بوی عالی مرکبات. آن را بهصورت جداگانه در گلدان مخصوص قرار دهید.
۱۳. ترخون: آن را از طریق بذر بکارید. به علت فرم برگهایش نمای دکوراتیو هم دارد.
اگر گیاهانی در آشپزخانه دارید که بهخوبی رشد نمیکنند یکی از دلایل آن قطرات چربی است که رویشان نشسته است. برای اینکه مشکل را حل کنید، برگهايشان را با آب و صابون ملایم با دمای محیط و با اسفنج پاک کنید. سپس دوباره آنها را با آب شستوشو دهید تا آلودگی و ذرات رويشان حذف شود.
برای تهیه مجله منزل می توانید به صورت حضوری از کیوسک های روزنامه فروشی سراسر کشور و برای خرید نسخه الکترونیک از وب سایت taaghche.ir اقدام نمائید.
ارسال نظر