پیاز و گوجه روی دست کشاورزان ماند
درحالی که کشاورزان منطقه کرمان چندین ماه است محصول پیاز و گوجه فرنگی خود را به دلیل قیمت بسیار پایین برداشت نمیکنند و یا به نازلترین قیمت میفروشند، وزارت جهاد کشاورزی خود کشاورزان را مقصر میداند.
خبرگزاری فارس: چند ماهی است که کشاورزان منطقه کرمان محصولات پیاز و گوجه فرنگی خود را به دلیل قیمت بسیار پایین برداشت نکرده و رها میکنند و یا در صورت فروش هم هیچ درآمدی نصیب آنها نمیشود.
وزارت جهاد کشاورزی در اظهار نظر جدید خود کشاورزان را مقصر دانسته است.
این در حالی است که کشاورزان این منطقه در تماسهای مکرر با خبرنگاران از فروش نرفتن محصولاتشان و رها کردن آنها در مزرعه خبر میدهند. آنها به طور مستند کلیپهایی را ارسال کردهاند که محصولشان در مزرعه زیر آفتاب ۴۰ درجه کرمان از بین میرود.
مدیر کل دفتر محصولات علوفههای و جالیزی وزارت جهاد کشاورزی گفت: «افزایش تولید پیاز خارج از برنامه و عدم رعایت کشت به ویژه در منطقه جنوب استان کرمان عامل اصلی افت قیمت پیاز است و هیچ گونه دفن محصول در کشور صورت نگرفته است»
آنچه در اظهارات مدیر کل دفتر محصولات علوفهای و جالیزی آمده، مربوط به محصول پیاز است، اما مشکلات محدود به این محصول نیست. آنها در محصولات گوجه فرنگی و خیار نیز چنین مشکلاتی را دارند.
قیمت محصول گوجه فرنگی بین ۲۰۰ تا ۷۰۰ تومان به فروش میرود و این قیمت آن قدر پایین است که کفاف پول کارگری را هم نمیکند.
علیرضا دژکامه، کشاورز کرمانی به خبرنگار فارس گفت: «دو کامیون محصول گوجه فرنگی را به تهران ارسال کردم که آنجا به فروش رسد، اما قیمت آن قدر پایین بود که مجبور شدم ۴ میلیون تومان پول کامیون را هم از جیب خودم بپردازم.
دژکامه گفت: «بار کامیون هم که به کرج ارسال کرده بودم تنها با هزینههای سر به سر شد و شانس آوردم پول کرایه را از جیب خودم پرداخت نکردم».
کشاورزان این منطقه هم از پایین بودن قیمت محصولات کشاورزی گلایه مندند و هم از هزینههای بیحساب و کتاب حمل بار که باعث شده آنها هیچ سودی از تولیدشان نداشته باشند و بسیاری ترجیح بدهند که محصول خود را در مزرعه رها کرده و برداشت نکنند.
مشکل کشاورزان منطقه کرمان و بلکه کل کشور عدم اجرای طرح الگوی کشت است که ۱۰ سالی است روی میز دولت جا خوش کرده و اجرایی نمیشود. آنچه در اظهارات مدیرکل دفتر محصولات علوفهای و جالیزی وزارت جهاد تحت عنوان «عدم رعایت الگوی کشت به ویژه در منطقه جنوب استان کرمان» آمده است هنوز در کشور اجرایی نشده است و اتفاقا کشاورزان سالهاست این مشکلات را تحمل میکنند و در اجرای «طرح الگوی کشت» هستند که شاید گره از مشکلات آنها باز شود.
طی سالهای گذشته کشاورزان به ویژه صیفیکاران از ضرر و زیان غیر قابل پیشبینی شده رنج میبرند و این محدود به امسال نیست. آنها با توجه به گرانی بازار محصول زیادی را تولید میکنند که سود بیشتری ببرند، اما ضرر میکند و سال دیگر نیز کمتر میکارند، اما این بار قیمت بالا میرود. این مشکل در اقتصاد کشاورزی کشور ما به اندازهای رایج شده که به «منحنی تار عنکبوتی» معروف شده است.
الگوی کشت در کشور اجرایی نشده است و مسئولان وزارت جهاد کشاورزی بارها در پاسخ به سوال خبرنگار فارس گفتهاند که در حال تکمیل آئیننامههای اجرایی آن هستند.
حدود دو ماه پیش علیمراد اکبری معاون وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که طرح الگوی کشت بالاخره کی قرار است اجرا شود، گفت:آئیننامه اجرایی آن را تکمیل میکنیم و در حال تکمیل شدن است و قرار است پس از تصویب اجرایی شود.
جواد وفابخش معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی در اظهارات جدید از اجرای طرح الگوی کشت در آینده نزدیک خبر داده بود و همه اینها نشان میدهد که طرح الگوی کشت هنوز در کشور اجرایی نشده است.
طرح الگوی کشت یک فرایند تقریبا پیچیدهای است و بر اساس ظرفیت سنجی از استانها و نیاز کشور و همچنین ظرفیتهای صادراتی و در نهایت با لحاظ مناسبترین راه برای تامین امنیت غذایی کشور باید نسخهای به کشاورزان هر منطقه داده شود که آنها همان محصول را به میزان لازم کشت کنند اما در کنار آن باید از آنها حمایت جدی کند تا محصولی را که پیشنهاد دادهاند، کشت شود.
این حمایتها از تضمین قیمت آنها گرفته تا آماده سازی بسترهای صادراتی و نیز حمایت نهادهای از تولید آنها را شامل میشود.
اظهارات مدیرکل دفتر محصولات علوفهای و جالیزی وزارت جهاد کشاورزی تنها در مورد پیاز بوده اما مشکلات گوجه فرنگیکاران این منطقه کرمان امروز بسیار حادتر شده است.آنها حتی به افزایش درگیریهای اجتماعی و فساد در منطقه اشاره میکنند که ریشه آنها را در فقر کشاورزان میدانند.
یحیی کمالیپور نماینده مردم جیرفت به خبرنگار فارس گفت که کشاورزان صیفیکار محصولات خود را برداشت نمیکنند و درگیریها، زد و خوردها و فسادها در این منطقه بیشتر شده که ریشه آنها در فقر و نداری این منطقه است که بیش از ۸۰ درصد اقتصاد آنها وابسته به کشاورزی است.
مدیرکل دفتر محصولات علوفهای و جالیزی وزارت جهاد به خرید تضمینی محصول پیاز در ۱۰سال گذشته به ویژه در سالهای ۸۹ -۹۰ و ۹۴ اشاره کرده است اما کشاورزان این منطقه معتقدند که خریدهای تضمینی اگر هم باشد، آن قدر دیرهنگام است که به درد کشاورز نمیخورد.
علیرضا دژکامه کشاورز کرمانی که به شدت پیگیر خرید حمایتی گوجه فرنگی از سوی دولت است به خبرنگار فارس گفت: شنیدهام که ستاد تنظیم بازار و وزارت صمت کمیتهای را تشکیل داده تا خرید حمایتی گوجه فرنگی و آن هم توسط سازمان مرکزی تعاونی روستایی انجام شود، اما واقعیت آن است که اکنون خرید حمایتی هم نتیجهای در بر نخواهد داشت، چرا که اکثر محصولات زیر آفتاب داغ از بین رفتهاند و اکنون نوشدارو پس از مرگ سهراب است در حالی که اگر خرید حمایتی به موقع انجام میشد بازار کنترل میشد و نیازی به هزینه سنگین خرید حمایتی از سوی دولت هم نبود.
حسین شیرزاد مدیرعامل سازمان مرکزی تعاونی روستایی کشور به خبرنگار فارس گفت: «هنوز خرید حمایتی گوجه فرنگی ابلاغ نشده است و سازمان برنامه و بودجه کشور هم اعتباری برای این کار در نظر نگرفته است».
بنابراین در حالی که کشاورزان از همه جا ناامید شده و محصول خود را رها کردند و یا از روی ناچاری به نازلترین قیمت میفروشند که فقط محصول خود را برداشت کرده باشند دولت همچنان درگیر و دار تصمیمگیری است و همچنان به نتیجهای نرسیده است.
بهتر است وزارت جهاد کشاورزی برای انداختن توپ به زمین کشاورزان زیرساختهای مناسب تولید را فراهم کند.
طرح الگوی کشت میتواند نجات دهنده کشاورزان صیفی کار از منحنی تار عنکبوتی باشد تا عین کلاف دور خود نپیچند و آنها بتوانند پیشبینی از تولید و درآمد خودشان داشته باشند.
کشاورزان به ویژه صیفی کاران امروزه بر اساس شانس و تصادف پیش میروند که اگر قیمت مناسب بود صعود میکنند و اگر نبود ضرر خواهند کرد.
اجرای برنامه الگوی کشت با حمایتهای تشویقی و تنبیهی از کشاورزان قابل اجراست.کشاورزانی که با این طرح همراه شوند، حمایتهای تشویقی صورت بگیرد و آنهایی که اجرا نمیکنند با عدم تخصیص نهاده دولتی تنبیه میشوند.
مسئله دوم ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی کافی با پراکنش مناسب برای محصولات است. گوجه فرنگی اکنون کیلویی ۵۰۰ هزار تومان به فروش میرود، اما رب گوجه فرنگی کیلویی ۱۵ هزار تومان است. طبیعی است که تبدیل آن به رب هم ارزش افزوده برای کشاورزان خواهد داشت.
مسئله بعدی ایجاد بسترهای مناسب صادراتی و اصلاح سیاستهای صادرات و واردات است که باید با همکاری مناسب وزارت صمت به نفع کشاورزان تمام شود.
نظر کاربران
کشاورز کرمانی چیه کرمان اصن محصولات کشاورزی نداره، اون گوجه و پیاز مربوط به شهرستان جیرفته بهتره از نام شهر درست استفاده کنید...
پاسخ ها
چون کسی از مردم جیرفت در رآس امور نیست محصولات کشاورزی همیشه با افت قیمت روبه رو است ولی پسته رفسنجان همیشه در اوج بوده چون کسانی بودند که از پسته حمایت کردند .
اغی پدرنامر زادترامپ اگرنمیتوانی برنامه ریزی کنی پس غلط می کنی باهفت پشت مسعولیت قبول میکنی فقط برای خردن وکلفت کردن گردنت مسعول میشوی یکطرف کشورکشاورز نمیتواند مسعولات خود را بمایینترین قیمت بفروشد ان طرف کشور به هشت برابرقیمت باید بخرد چین هند را نگاه کنیدخجالت بکشید بازهم رو داری جلوی مردم هم حرف میزنیدهمه فش میدهند
آقا جان تو اصل مطلب که تفاوتی نداره.
چرا باید محصول کشاورز رو زمین بمونه؟
گوجه الان کیلویی ۴۰۰۰ تومانه .
مدیریت نداریم.فقط دزدی و کلاه برداری
کشاورز هم مثل مستضعفان دیگر باید
تاوان زیاده خواهی و طمع مسئولین مملکت بی در و پیکر و بده
دستمزدها ی کم قدرت خرید ملت
مردم از کجا بیارن خرید کنن
دستمزدها پائین است دولت
هنوز مانده به نقطه صفر برسد
باید فکر اساسی شود
هرچی عوض داره گله نداره ...اون زمانی که پیازو گوجه رو کیلویی 15000 هزارتومن دست این مردم بیچاره میدادن باید فکر این روزاروهم میکردن..
کشا ورز هیچ وقت ضرر نمیکنه اون روز هایی که داشت پیاز کیلویی پانزده هزار مفروخت به اندازه پنج سال سودش کرده گوجه فرنگی همین جور به درک خدا کنه ارزان بشه
پاسخ ها
الکی نگو کشاورز سود نمی برد دلال است که سود می بره
من کشاورزم هیچ وقت ضرر نمیکنه به همینم قانع هستم
گوجه ای که کشاورز کیلویی 700 تومان به فروش میگذاره، چرا رب گوجه کیلویی 8000تومان در سوپر مارکت به فروش میره مگه برای یک کیلو رب چند کیلو گوجه استفاده میشه
کشاورز با کلی زحمت و کارگر و کشت میده ۲۰۰ .حالم از از اسم دلال به هم میخوره تهران میخرم ۳۵۰۰ تازه متوسط قیمت!!!!!!!میگن روستایی بره تولید کنه تو روستا.اینم از حمایت تولید کننده.
سلام اگر بر نا مه ریزی می بود تمام این هاباید صادر میشد وزمان کم بود بدون فوت وقت خری دارای میشد. بهروز باشید
سلام
یک ماه پیش پیاز و گوجه کیلویی ۱۵ هزار تومان به ما بدبختها میدادن پس اینا از کجا میامد . چند روزه پیاز و گوجه قیمتش متعادل شده دولت باید دست دلال ها رو تو بازار قطع کنه
پاسخ ها
خود دولت دلاله
بفرستید اهواز گوجه خیار پیاز ۵ هزارتومنه.
پاسخ ها
تا اوانجا چندین میلیون کاریه کامیون کارگر ودلال میشه کلی ضرر فرقی نمیکنه.
از آقایون به اصطلاح مدیر باتدبیر و امیدوار مطالبه کنید
این چه خبریه؟
پاسخ ها
پس وزارت کشاورزی دولت تدبیر و امید حسن کلید ساز کجاست
قیمت باید،منصفانه باشد،هم کشاورز هم مصرف کننده ضرر نکنند.
مشکل دلاله
اخ بمیرم الاهی کشورهای دیگه به خاطر کرونا صادرات ایران رو قبول نمیکنند خوب شد صادر نشده که ما بیچاره ها کیلویی بیست هزار تومان پول بدیم بخریم
خسته شدم اینقدر خبر از بی عرضگی مسوولین و درد مردم شنیدم. خدا به دادمون برس
والا من امروز گوجه خریدم 7000 تومن....پ ارزون کجا بود....اقتصاد بی در و پیکر ایران....
تقصیرخودشونه یعنی اینقدرعرضه ندارن ی وانتی کامیونی چندروزاجاره کنن برن شهرخودشون بدون واسطه ودلال ب مردم بفروشن؟حالاهرچقدرارزون هرچقدرسخت ولی بهترازاین حال وروزه پول اجاره ندارن باراننده هماهنگ کنن بعدفروش پولش بدن.همش بهانه اس.
خدار.شکر
سود مفت وچند برابر همیشه دلال میدان تره بار زهر مار میکند تا کشاورز بدبخت
کشاورز کرمانی درسته هیچ چیزی نداره ولی این مطلب ارزشش بیشتره که اون(( امنیت)) که داره!!!!
زمانی کیلویی پانزده هزار بود ای بزرگوار دهن مردم سرویس کرد
زمانی کیلویی پانزده هزار بود ای بزرگوار دهن مردم سرویس کرد
مملکت کارشناس وصاحب ندار ه کشاورز بیجاره چشمش به بازاره چون سال گذشته گوچه وپیاز گرون بوده بدون برنامه ریزی می روند بیش از حد یه محصول رو میکارند بدون ت جه به تورم وقیمتهای سر سام آور کرایه دستمزد وکاشت محصول سایر مناطق دچار مشکل میشوند این وظیفه جهاد کشاورزیه که برایکشاورزان برنامه ریزی کنه هر ساله این مشکل هست ولی برای هیچکس تجربه نمیشود. متاسفانه.
پرچم.دویست متری فلسطین برای چه خوبه مگه.از تبریز می اوردن پراز پیازوگوجه میکردن میفرستادن فلسطین که اوناهم بریزن دریا.مملکت مال زاغه نشینان است.
به درک گران نفروشند
والله گوجه و پیاز 2500تومان داریم میخریم ارزان بدهند ملت بخورند
به درک انشاالله همش گند کنه
امروز گوجه خریدم ۳۵۰۰ بخدا قیمتهایی که می گند دروغه آهای کشاورزا گوجه را مفت ندیند.
به جهنم وقتی حاضرنیستن به مردم خودشون بدن فقط میخوان بفرستن برای اونور آب
چرا بعضی ها حرف الکی میزنن کشاورزی هم سخته وهم پر زحمت فقط این وسط واسطه ها سود میکنن نه کشاورز بیچاره
یه مدت که پیاز خیلی گرون شد به خاطر صادر شدنش بود
کیلویی ۲۰۰۰ تومان پایین نمیدهند اینا دروغه
در این سیستم سنتی و به شدت ناکارامد ، جایی برای تولید هدف مند و قانونی ، وجود ندارد ! همه در خدمت مافیای دلالی .
سال گذشته که کیلوی ۱۵هزار تومان بود خیلی از همون مردم جنوب کرمان گوجه،پیار،خیار ،نتوانستن بخرن بخورن ،خدا را شکر ارزون شد تا ملت بتونن بخورن،