۹۸۱۲۰۵
۲۱ نظر
۵۰۰۴
۲۱ نظر
۵۰۰۴
پ

درخواست تجدیدنظر در مصوبه دستمزد ۹۹

انتقادها نسبت به مصوبه افزایش ۲۱ درصدی حداقل مزد کارگران در حالی ادامه دارد که خبر می رسد مجلس نیز در این زمینه ورود کرده و فراکسیون کارگری درحال بررسی مصوبه شورای عالی کار و تهیه طرحی برای تغییر ترکیب اعضای شورای عالی کار است.

خبرگزاری ایسنا: انتقادها نسبت به مصوبه افزایش ۲۱ درصدی حداقل مزد کارگران در حالی ادامه دارد که خبر می رسد مجلس نیز در این زمینه ورود کرده و فراکسیون کارگری درحال بررسی مصوبه شورای عالی کار و تهیه طرحی برای تغییر ترکیب اعضای شورای عالی کار است.

اواخر هفته گذشته شورای عالی کار پس از ساعتها مذاکره میان گروههای کارگری و کارفرمایی و دولت افزایش حداقل حقوق کارگران در سال ۱۳۹۹ را ۲۱ درصد تصویب کرد.

مصوبه دستمزد به دلیل آنچه که از سوی نمایندگان کارگری " مغایرت با ماده ۴۱ قانون کار" عنوان می شود، به تصویب رسید و بر همین اساس آنها از امضای صورتجلسه مزد خودداری و جلسه را ترک کردند. در نهایت شورای عالی کار افزایش ۲۱ درصدی حداقل مزد کارگران را به رأی گذاشت که به تصویب آن منجر شد.

به رأی گذاشته شدن مصوبه شورای عالی کار هم درنوع خود قابل تامل بود چرا که به گفته کارشناسان و نمایندگان کارگری برای اولین بار در طول دهه‌های اخیر بود که این اتفاق می‌افتاد.

هر چند که برخی کارشناسان اقتصادی تعیین دستمزد کارگران درسایه رأی گیری را متاثر از وخامت اوضاع جهان و ایران دانسته‌اند اما برخی دیگر ترکیب شورای عالی کار از این جهت که وزن گروه کارفرمایی و دولتی بر گروه کارگری سنگینی می‌کند را در اتخاذ چنین تصمیماتی اثرگذار دانسته و حضور ۶ نماینده دولت و کارفرما در برابر ۳ نماینده کارگری را ترکیب برابری نمی‌دانند.

کارشناسان با اشاره به عدم مداخله دولتها در تعیین دستمزد کارگران کشورهای دیگر، تعیین دستمزد کارگران را حاصل توافق دوجانبه کارگران و کارفرمایان برای تعیین مزد در قالب پیمانهای جمعی عنوان می کنند.

با وجود آنکه شورای عالی کار افزایش ۲۱ درصدی حداقل مزد را به تصویب رسانده اما برخی کارشناسان اقتصادی و مقامات دولتی معتقدند که با توافق اخیر عملا افزایش ۳۲ درصدی در حداقل مزد کارگران لحاظ و دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان در حقوق سال ۱۳۹۹ کارگران اعمال شده است اما در واقع استناد آنها به مزایای جانبی مزد، حق مسکن و بن خواربار و ... است که مجموع دریافتی کارگران آن هم متاهل را به دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان می رساند؛ چنانچه مقامات کارگری اعلام می دارند که مصوبه شورای عالی کار حقوق کارگران حداقل بگیر و مجرد را به این رقم نمی رساند و افزایش دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی موردنظر، روی سرجمع کلیات حقوق کارگران بوده است.

به گزارش ایسنا، علیرغم آنکه تعیین دستمزد کارگران همه ساله در پایان اسفند ماه همان سال صورت می گرفت، اما برای اولین بار به فروردین ماه سال بعد موکول شد. اختلاف شدید نمایندگان کارگری و کارفرمایی در خصوص درصدهای پیشنهادی، جلسات دستمزد را یکی پس از دیگری بدون نتیجه گذاشت و تعیین حداقل مزد کارگران را به فروردین ماه ۱۳۹۹ موکول کرد؛ این در حالی است که به زعم کارشناسان تکلیف دستمزد کارگران باید تا قبل از عید مشخص می شد چرا که تاخیر و تعلل در برگزاری جلسات مزد شورای عالی کار بود که باعث شد تعیین دستمزد کارگران به بحران کرونا گره خورده و از شرایط کشور تاثیر بپذیرد.

اگرچه مصوبه افزایش ۲۱ درصدی حداقل مزد از سوی فعالان حوزه کار و حتی برخی نمایندگان مجلس، مغایر با ماده ۴۱ قانون کار دانسته و خواستار اصلاح آن شده‌اند اما در طرف دیگر برخی کارشناسان اقتصادی تصمیم شورای عالی کار در این خصوص را تصمیمی مناسب با توجه به شرایط موجود کشور، وضعیت بنگاهها و نگرانی از رواج قراردادهای سفید امضا عنوان کرده‌اند.

با این حال مقامات کارفرمایی حتی به افزایش ۲۱ درصدی حداقل مزد واکنش نشان داده و آن را تهدیدی برای بنگاههای اقتصادی و ریزش نیروهای کار دانسته‌اند.

به گفته نایب رئیس اتاق بازرگانی افزایش ۲۱ درصدی حداقل دستمزد در عمل برای کارفرما هزینه‌ای ۴۰ درصدی دارد و مزد تعیین شده برای کارگران در سال ۱۳۹۹، فشار بر بنگاه‌های اقتصادی را بالا می برد.

کارفرمایان معتقدند همچنان که کارگران به لحاظ معیشتی دچار مشکل هستند و باید مورد حمایت قرار گیرند، مشکلات بنگاهها و خرج و دخل کارفرمایان هم نباید نادیده گرفته شود. البته انتقاد بخش خصوصی و کارفرمایان نسبت به مصوبه دستمزد شورای عالی کار در حالی است که دولت مبلغ ۷۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای بنگاههای اقتصادی و کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا اختصاص داده تا کارگران خود را حفظ کنند. همچنین ۵۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای کمک به صندوق بیمه بیکاری در نظر گرفته تا کارگرانی که تحت تاثیر کرونا شغل خود را از دست داده و بیکار شده اند از مزایای بیمه بیکاری استفاده کنند.

در هر حال مصوبه دستمزد شورای عالی کار با واکنش های متفاوتی از سوی شخصیتها، گروهها و جامعه کارگری همراه بوده است.

فعالان حوزه کار با اشاره به افزایش هزینه ها و افت قدرت معیشت خانوارهای کارگری و عقب افتادگی مزد سالهای جنگ این مصوبه را در بهبود وضع معیشت کارگران موثر نمی دانند.

نمایندگان مجلس نیز افزایش ۲۱ درصدی حداقل مزد با توجه به نرخ تورم موجود را منصفانه نمی خوانند و خواستار تجدید نظر شورای عالی کار در خصوص این مصوبه شده اند؛ بر همین اساس خبرهایی از ورود فراکسیون کارگری مجلس به موضوع تعیین مزد کارگران شنیده می شود.

آنطور که نمایندگان عضو فراکسیون کارگری می‌گویند شیوع کرونا نه تنها تعطیلی بنگاههای اقتصادی بلکه تعطیلی مشاغل کارگری را به دنبال داشته و خسارات زیادی به بار آورده است از این رو وزارت کار باید با همراهی سازمان برنامه و بودجه و مجلس برنامه جامعی در حمایت از جامعه کارگری داشته باشد و با تجدیدنظر در شورای عالی کار رقم دستمزد کارگران را افزایش دهند.

در همین حال کمیسیون اجتماعی مجلس از نحوه تصمیم گیری شورای عالی کار در خصوص دستمزد کارگران انتقاد و اعلام کرده عادلانه نیست بدون لحاظ کردن خط فقر جامعه و رقم آن که از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس تعریف شده، حداقل دستمزد برای زحمت‌کشان و کارگران تعیین شود.

یکی از اعضای کمسیون اجتماعی مجلس، از پیگیری طرحی در مجلس خبر داده که به موجب آن کارگران به طور برابر در مجامع تصمیم‌گیری حضور داشته باشند چرا که توصیه‌نامه‌های سازمان جهانی کار بر اصل برابری کارگران در برابر دیگر شرکای اجتماعی تاکید دارد.

اگرچه برخی کارشناسان احتمال تغییر یا اصلاح مصوبه دستمزد را بعید می دانند اما با توجه به پیشنهاد نمایندگان کارگری برای افزایش دریافتی کارگران حداقل بگیر و ورود مجلس به موضوع تعیین مزد و درخواست نمایندگان برای تجدیدنظر وزارت کار، باید منتظر ماند و دید که آیا در مصوبه شورای عالی کار تجدیدنظر می شود یا اینکه وزارت کار بخشنامه مزد سال ۱۳۹۹ را ابلاغ می کند؟

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    آیا جور اوضاع بد اقتصادی را باید کارگر بدوش بکشد. تورم 40%. افزایش پایه حقوق 40%. دولت امسال کلاه جدیدی سر کارگر گذاشت و آن اینکه افزایش حق مسکن و بن و... را جزء افزایش پایه قلمداد کرد.

  • بدون نام

    خوبه است با این وضیت

  • بدون نام

    سلام با احترام به قشر زحمتکش کارگران متاسفانه علت کم بودن حقوق کارفرما نیست علت بی ارزش شدن پول ملی است کارگران توجه داشته باشند بسیاری از کارفرما ها توان پرداخت این حقوق را ندارند همین الان گفته شده ششصد هزار درخواست بیمه بیکاری داده شده با بالاتر رفتن حقوق این تعداد افزایش یافته و این در حالی است که دولت توان پرداخت به این لشکر بیکار را ندارد حالا خود دانید بیکاری یا فعلا با شرایط فعلی رکود حقوق کمتر

    پاسخ ها

    • محسن

      ......کارگر زندگی نمیکنه....

    • بی نام

      فکر کنم شما خودت کارفرما هستید که این چرا وپرتا میگی

    • ن خ

      مسخره .

    • بدون نام

      چطور کارفرما 80 درصد قیمت تولیداتش رو بالا میبره همه خفه شدن هیچ کس به کارفرما حرف نمیزنه حالا پای حقوق کارگر وسط همه میان از کارفرما طرفداری می کنن.

    • حمید ح

      این حربه رو هر سال میکوبید سر کارگر تا حقش رو پایمال کنید،،،،،یا حقوق کم یا اخراج،،،،

    • بدون نام

      نه دوست عزیز وقتی همین حقوق در بخش خصوصی و دولتی فرق میکنه علت اعتراض میشود اقایان فکر می کنند همه دولتی هستند که مزایا جنبی مثل مزایای زیادی مثل کمک معیشتی. کمک هزینه تحصیلی .وروز. مرد و سالروز تولد کمک تحصیلی فرزندان و استخر وغیر کدام یک کارگاهها و شرکت خصوصی پرداخت میکنه

    • محمد

      اون موقع ها که خداتومن میکشی رو قیمت جنسات و خدماتت حاضر بودی سودتو با کارگر بدبختت هم شریک بشی که حالا توقع داری ازشون .

    • محمدرضا

      از قدیم گفتن اگر برای آرزوهای خودت تلاش نکنی باید برای آرزوهای امثال شما تلاش کنی!!! شما کارفرمایان وقتی سود کلان میکنید نیشتون بازه و فکر عشق و حال خودتونید! کی اومدید توی سودتون کارگرو شریک کنید؟ فکر نکنید چون صاحب کسب و کارید ،خدایید.شما هیچی نیستید فقط قدرت ذهنی و مالیتون... شمارو از کارگری ک به استعدادشو و قدرتش پی نبرده.سرتر کرده همین! خیلی کارفرما میشناسم ک توی خوشی ها و سودهای خوب کارگروو خیالشون نیست.ولی توی شرایط سخت خوب بلدن پشت کارگرو خالی کنن! شما غصه دولت رو نخوربید بزارید همه بیکار بشن بمونن روی دست دولت مردم فریب!!!!

  • بدون نام

    من مجرد هستم ولی خرج خانواده میدهم . کارفرما بیمه هم نمیکند.
    باید پول بیمه هم خودم بدهم. یعنی در کل یک میلیون دریافتی دارم.

  • بدون نام

    مجلس خخخخخ جوک نگید تورو خدا

    پاسخ ها

    • بی نام

      اقایی که داری دم از اخراج کارگر یا اینکه با رقم کم حقوق کارگر اضافه بشه تو اگر مردی از خودت عبده بده درمورد افزایش حقوق نه تا نقی به توقعی میخوره بگید اخراج کارگر

    • بدون نام

      کارگر‌ اگر‌ ۵‌ میلیونم‌ بهش‌ بدهید‌ بازم‌ کمه

  • بدون نام

    زیاده کمش کنید اینقدر اسراف نکنید...

    پاسخ ها

    • نوید

      واقعابایدتاسف خوردبه حال این دولت مردان

  • بدون نام

    تورم رو بهونه نکنید و نگید اگر حقوق بالا بره تورمم بیشتر میشه..این تورم همیشه بوده و هست پس یعنی ما هیچی نگیم که حقوق زیاد کنین که نکنه تورم بالا بره!!!

  • والی

    کاشکی واقعا تورم ۴۰درصد بود ما که هرکالایی میخواهیم بخریم ۲۰۰درصد گران شده این دوحالت داره یا ما از خارج این مملکت خرید میکنیم وتوهم میزنیم یا مسولین تورم کشور دیگری را به ایران نسبت میدهند وباز ما توهم میزنیم

  • بدون نام

    مسئولین شکم سیر از گشنه ها خبر ندارند بادو میلیون حقوق و مستاجر خرج خونه و بچه عروس وداماد همیشه بدبخت و گرسنه هستیم ما بازنشستگان مدیران محترم بهترین اجناس باکارگر میاد دم خونشون با حسابهای میلیاردی

  • بدون نام

    سرکاریم

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج