دستمزد فروردین باید مطابق با رقم جدید باشد
شنیدهها حاکی از تشکیل شورای عالی کار در روز چهارشنبه هفته جاری برای تعیین حداقل دستمزد سال ۱۳۹۹ است. نماینده کارگری شورای عالی کار تأکید کرد باید پیش از پایان فروردین، تکلیف دستمزدها روشن شود.
خبرگزاری ایرنا: شنیدهها حاکی از تشکیل شورای عالی کار در روز چهارشنبه هفته جاری برای تعیین حداقل دستمزد سال ۱۳۹۹ است. نماینده کارگری شورای عالی کار تأکید کرد باید پیش از پایان فروردین، تکلیف دستمزدها روشن شود.
با اینکه طبق قانون باید هر سال پیش از اینکه اولین مزد ماهانه کارگرها پرداخت شود، تکلیف حداقل مزد این طبقه بزرگ اجتماعی مشخص شود، هنوز این کار صورت نگرفته است. پیش از پایان سال، سه جلسه در شورای عالی کار برگزار شد که به دلیل عدم توافق طرفهای ذینفع بینتیجه ماند. در حالی که نمایندههای کارگری پیشنهاد افزایش حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی را ارائه کردهاند، در مقابل تمایل نمایندههای کارفرمایی تنها رشد ۱۵ درصدی دستمزدها (۲۲۵ هزار تومان) بوده است. از سوی دیگر، یکی از کارفرمایان پیشنهاد کرده بود موضوع تعیین دستمزد به بعد از بیماری کرونا موکول شود که البته با مخالفت شدید طرف دیگر مواجه شد. این پیشنهاد در رسانهها با عنوان فریز مزدی مطرح شد که البته شأن نزول آن نه بینتیجه ماندن جلسات شورا، بلکه به پیش از آن و به عامل شیوع ویروس کرونا برمیگردد و به همین دلیل نمایندههای کارگری آن را بهانه سرکوب دستمزد میدانند.
به هر روی، بعد از این کشوقوسها به نظر میرسد نمایندههای کارفرمایی به موضوع دیگری چنگ زدهاند تا از قید دستمزد جدید رها شوند. آنطور که به گوش میرسد، استدلال جدید این است که طبق قانون باید قبل از سال تکلیف روشن میشد و اکنون که زمان آن سپری شده، دیگر امکان قانونی برای این امر وجود ندارد.
با این حال شنیدهها حاکی است که فردا جلسه شورای عالی کار برگزار خواهد شد و احتمالاً در این جلسه دستمزد حداقلی کارگران مشخص شود.
دستمزد باید قبل از پایان فروردین مشخص شود
علی خدایی، عضو کارگری شورای عالی کار در این زمینه به ایرناپلاس گفت: بر اساس خبرهایی که ما شنیدهایم و بهصورت غیررسمی بیرون آمده، تلاش شده روز چهارشنبه هفته جاری جلسه شورای عالی کار برگزار شود.
وی افزود: بهطور قانونی باید پیش از پایان فروردین تکلیف حداقل دستمزد روشن شود و بر همین منوال باید جلسات برگزار شود و مزدهای فروردین مطابق با رقم جدید اعمال شود.
خدایی با تأکید بر اینکه قانون نگفته تصویب حداقل دستمزد باید حتماً قبل از سال جدید باشد، افزود: در واقع هیچ جای قانون ذکر نشده که جلسات شورا چه زمانی برگزار شود، بلکه تنها گفته مزد کارگران همهساله در شورای عالی کار و بر اساس معیارهایی تصویب میشود. بنابراین همهساله باید مزدهای جدید تعیین شود، اما نگفته برگزاری جلسه چه زمانی باشد.
به گفته وی طبق این قانون، مزد باید حداقل یک بار در سال محاسبه و تعیین شود، ولی در حال حاضر که یک سال از رقم تعیین شده سال پیش گذشته، هنوز تکلیف روشن نشده است.
علی خدایی همچنین درباره موضوع فریز مزدی که مطرح شده بود، نیز توضیح داد: بحث فریز از سوی یک نماینده کارفرمایی در قالب پیشنهادی شخصی ارائه شد.
دلایل رد پیشنهاد فریز مزدی
وی گفت: بعضی از آقایان متوجه نیستند که ما برای ۱۴ میلیون کارگر تصمیم میگیریم و بهسادگی و با حرفهای بیبنیاد و بدون پشتوانه نمیشود برای کارگر مزد تعیین کرد. پیشنهاد فریز مزدی به چند دلیل رد شده است. اول اینکه مبنای قانونی ندارد، زیرا قانون تأکید کرده که هر سال باید مزد تعیین شود و فریز مزدی یعنی از این قانون سرپیچی شده است. موضوع دوم به وضعیت معیشتی مردم مرتبط است. طی سال گذشته قدرت خرید مردم بهشدت کاهش یافته و نگرانی برای افزایش آسیبهای اجتماعی بهشدت بالاست. علاوه بر اینها هر اقتصادخواندهای بهصورت بدیهی میداند که با فریز دستمزد در اقتصاد، رکود حاکم میشود. ضمن اینکه اکنون تمام کارشناسهای دنیا نسبت به بحرانهای روحی پساکرونا هشدار میدهند و بعد از این همه استرس و فشار، با مطرح شدن فریز مزدی استرس مضاعفی به جامعه وارد خواهد شد.
چه کسی میداند کرونا چه زمانی کنترل میشود؟
این نماینده کارگری افزود: مسئله حیاتی دیگر این است که آیا پیشنهاددهنده فریز دستمزد میتواند مرجعی در دنیا نشان دهد که پایان شیوع بیماری را مشخص کند تا بعد از آن مزد تعیین شود؟
به گفته خدایی بنابراین بحث فریز یک پیشنهاد غیرعلمی و بیپشتوانه بود که تنها فضای رسانهای را در برگرفت و غیر از آن هیچ پایگاهی ندارد.
وی گفت: همیشه شاهد این موضوع بودهایم که هر زمان اتفاقی رخ میدهد، برخی تلاش میکنند آن را تبدیل به یک بهانه برای سرکوب مزدها کنند، اکنون نیز بیماری کرونا را بهانه کردهاند تا قدرت چانهزنی گروه کارگری را کاهش دهند، وگرنه در چنین بحرانهای ملی مشخص است که چه نهادی باید خسارات را جبران کند.
رابطه تورم و دستمزد
خدایی در ادامه به مسئله دیگری که همیشه از سوی مخالفان رشد دستمزدها مطرح میشود، پرداخت و گفت: کسانی که ادعا میکنند افزایش دستمزد موجب افزایش تورم در اقتصاد میشود، نگاهی به آمارهای شاخص تورم و دستمزد طی چند سال گذشته بیندازند. اگر کسی توانست یک رابطه معنادار بین این دو شاخص پیدا کند، این ادعا را میپذیریم. از سوی دیگر، از آنجایی که سهم دستمزد در هزینه تمام شده کالاها در ایران بسیار پایین (حداکثر ۱۱ درصد) است، در این شرایط افزایش آن نمیتواند تأثیر آنچنانی بر تورم کل داشته باشد.
خدایی گفت: بحث آخر به تأثیر روانی افزایش دستمزد برمیگردد؛ حدوداً تا اوایل دهه ۸۰ با توجه به اینکه یک ثبات قیمتی نسبی بر اقتصاد حاکم بود و تنها متغیر این سالها دستمزد بود، میتوانست بار روانی جامعه را برای تورم هدایت کند. اما اکنون که رشد قیمت طلا، دلار، مسکن، بنزین و دیگر کالاها از رشد دستمزد سبقت گرفتهاند، وضعیت متفاوت شده است. از سوی دیگر، اگر دولتمردان نگران این بار روانی هستند، چرا اعلام میکنند که حقوق بازنشستههای کشوری را ۷۷ درصد افزایش دهیم؟ چگونه این موضوع بار روانی ایجاد نمیکند، اما افزایش ۴۰ درصدی دستمزد کارگران میکند؟
نظر کاربران
هر سال همینو میگن ولی شرکت ها تا برج ۵ یا ۶ همون حقوق قبل رو میدن و میگنهنو دستورالعمل پرداختی جدید برا ما نیومده
آقای خدائی اینهمه نسبت بهم تنگ نظرانه صحبت نکنیم از سر سلامتی شما حداکثر افزایش حقوق بازنشستگان کشوری 30در صد اونهم بیشتر برای حقوقهای زیر 3ملیون در ضمن بیائیم بجای صرف انرژی در تفرق ، واحدا این سیاست باقی مانده انگلیسی«تفرقه بیانداز حکومت کن» رادر مورد حقوق آحاد که چند نوع استخدام در سازمانها وارگانها وجود دارد که باعث تبعیض وناعدالتیدر پرداختها شده را شناسائی وبدنبال براقراری یک نوع استخدام که در آن همه بر اساس تخصص وتوانمندی از حقوق برابر هم نوع خود باشد ، را جایگزین کنیم ، اونوقت خواهیم دید که چگونه آرامش وانگیزه برای نیروهای کاری ایجاد خواهد شد ،
می خواستم نظر بگذارم ، ولی چون سانسور میشه ( حتی عادی ترین ها اگه به مذاق خوش نیاد ) ،نمیذارم.
البته میدونم این سانسور نمیشه تا چنین وانمود کنند اگه سانسور میکردند این هم سانسور میشد!!!
پاسخ ها
دوست من! روزانه چند هزار کامنت منتشر میشود. اگر مطالب شما منتشر نمیشود باید علت آن را در خود مطالب پیدا کنید
منم امنت میذارم بدم نیست ولی نیزارند
زیرا کارگر نوکر این دولت است همین تو سری خور دولت است
اینکه میگفتن دولت تعیین میکنیم عدالت برقرار میکنیم کو کجاست
نماینده کارفرما صداش از جیب کارفرمایان در میآید باید در این زمینه با توجه به جوی که در جامعه ایجاد کرد توبیخ ودر اسرع وقت نمایندگی ایشان باطل شود تا درس عبرت برای دیگران شود که نسنجیده اظهار نظر شخصی نکنند
حقوق کارگرای بدبخت شده بازیچه دست آقایون خدا ازتون نگذره
بدبخترازکارگرمگه وجود،داره....زورشون به کارگرارسیده...خداونددین هرچی کارگره بزنه بهشون..
کارگرنماینده تو مجلس نداره .میزنندتوسرش .دیدیدحاج بابای چطور پارسال دولت به چالش کشید.بایداینجورنماینده داشته باشیم تا حقوازکارفرماودولت بگیریم.
جانم ۶۴۰هزارتومان مستمربکیرم اگه کم اوردیداینهم فدای سرتون.بزاریدبوجه۹۹بلکه خزانه پرشودانشاالله.....
پاسخ ها
چرا کارمندا هفتاد درصد اضافه بگیرن کارگرا بیست درصد , کارگرا اماده باشن برا راهپیمایی , یبارم شده از این قشر بدبخت بترسن
مستمربگیرم۶۴۰هزاراگه کم آوردیدبزاریدبوجه۹۹..انشاالله فول بشه نترسیداختلاس نمیشه..
پاسخ ها
اخرش باهمان15درصد کنار میان...
بهتره پانزده درصد هر سال کسر کنند تا به رقم واقعی برسه!!!!!!کارفرمایان مستظعف به نانی برسند
تورم افسار گسیخته کمر قشر ضعیف کارگر رو خم کرده امیدوارم تصمیم خوبی گرفته بشه وگرنه افزایش ۱۵ یا ۲۰ درصدی حقوق فعلی عملا دردی رو دوا نخواهد کرد...
شلوغش كردي مدافع مسلح از كارگران .نباید حقوق کارگران درس نخوانده وبیسواد هز تحصیل کرده بیشتر شود مدرکشان را مطالبه کنید.این باج خواهی است وبه شدت مقابل این حق کشی باید ایستاد.فقط ۵۰/ بازنشستگان ۴۰/ حقوقشان اضافه شده.!!!!!
هرساله نمایندگان کارفائی و حتئ دولت فقط قصد ضربه زدن ضعیفترین قشر جامعه کارگران و مستمری بگیران تامین اجتماعی را دارند حالا امسال هم بیماری کرونا بهانه شده
انشالله خدا بداد مابرسه
قیمت ظرف چهار سال شد ده برابروخانه هم شد ده برابر، واجناس هم. ده برابرگران شد پس حقوق هم باید دهبرابر بالال رود بقیه کار ها فریب کارگر وبازنشسته است