آخرین وضعیت پروژهی انتقال آب خزر
پرونده انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی ایران درحالی صفحات نهایی خود را طی میکند که موافقت با اجرای آن با اعتراض بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران مواجه شده است.
خبرگزاری ایسنا: پرونده انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی ایران درحالی صفحات نهایی خود را طی میکند که موافقت با اجرای آن با اعتراض بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران مواجه شده است. با این حال به نظر نمیرسد که دولت برنامهای برای توقف آن داشته باشد و آنطور که وزیر نیرو توضیح داده است، امور مربوط به پروژه طبق روال درحال اجرا بوده و مطالعات زیست محیطی آن درحال تکمیل شدن است.
بحث انتقال آب بهصورت جدی برای نخستین بار در روزهای پایانی دولت اصلاحات مطرح شد؛ مطالعات مرتبط با طرح انتقال آب خزر به سمنان در کارگروه «بررسی تامین آب استان سمنان» در تاریخ هشتم تیرماه ۱۳۸۴ با حضور معاون اول رئیسجمهور وقت یعنی محمدرضا عارف و وزیر وقت نیرو - حبیبالله بیطرف - به تصویب رسید.
این طرح اما تا مدتها معلق ماند تا اینکه در پی مصوبه هیأت دولت در سفر استانی سمنان در چهاردهم دی ۱۳۸۹ و در دولت محمود احمدینژاد به وزارت نیرو و سرانجام در تاریخ ۳۰ خردادماه ۱۳۹۱ به شرکت «توسعه منابع آب و نیروی ایران» بهعنوان مجری ابلاغ شد.
احیای طرح انتقال آب از خزر
از آن زمان تاکنون اجرای این طرح تقریبا مسکوت ماند تا اینکه آذرماه سال گذشته، رئیس جمهور در سفر استانی به سمنان، حجت را در این زمینه تمام کرد و گفت: «از نظر دولت مشکلات انتقال آب از شمال ایران به استان سمنان برطرف شده و کارهای مطالعاتی مربوط به آن نیز انجام شده است. اگر سرمایهداری بخواهد برای انتقال آب از شمال به مرکز کشور از جمله استان سمنان اقدام کند، دولت آمادگی را دارد تا امکانات لازم را در اختیار او قرار دهد.»
پس از آن عیسی کلانتری - رئیس سازمان حفاظت محیط زیست - اعلام کرد: «انتقال آب از دریا به داخل سرزمین برای برطرف کردن نیاز آبی مصرفکنندگان صنعتی، آب شرب و بهداشت مردم درصورت نیاز و با رعایت ضوابط زیستمحیطی از نظر من بلامانع است و با توجه به اینکه انتقال آب برعهده وزارت نیروست و محیطزیست وظیفه دارد بر نحوه انتقال آب نظارت داشته باشد که حداقل خسارت به محیطزیست وارد شود، تلاش خود را در این حوزه خواهیم کرد.»
در نهایت اواخر مهرماه بود که سازمان حفاظت محیط زیست موافقت خود را با اجرای طرح انتقال آب خزر به فلات مرکزی ایران اعلام کرد. موافقتی که عکسالعملهای زیادی را از سوی مردم، کارشناسان و نمایندگان مجلس در پی داشت.
نظر کارشناسان درمورد انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی
برخی کارشناسان بر این باورند که اجرای چنین پروژهای باید با در نظر گرفتن تمام ابعاد محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی صورت گیرد که انجام چنین مطالعاتی نیز حداقل به شش سال زمان نیاز دارد. آنها میگویند با توجه به اینکه با هر یک تن آب که انتقال مییابد، سه تن نمک از این طریق بازگردانده میشود، لازم است که تمام جنبههای محیط زیستی برای اجرای این طرح مورد توجه قرار گیرد.
آنان همچنین تاکید دارند که علاوه بر در نظر گرفتن تبعات زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی این کار باید به آثار توزیع درآمدی نیز توجه کرد، چرا که وقتی ارزشگذاری صورت گیرد، میتوان در چارچوبهای منفعت هزینه، شاخصهای اقتصاد مهندسی طرح را ارزیابی کرد و از این طریق نسبت منفعت به هزینه را مورد سنجش قرار داد. باید به این مساله نیز توجه کرد که انتقال آب موجب از بین رفتن حیات بخش و جنگلها میشود، لذا باید به تمام ابعاد این مساله توجه کرد.
کارشناسان ضمن انتقاد از هدررفت بسیار آب در سمنان میگویند در بسیاری از کشورها بیش از ۱۵ مرتبه بازچرخانی آب انجام میشود، لذا برای جلوگیری از هدر رفت آب میتوان بازیافت آن و به حداقل رساندن استفاده از آب را پیشنهاد داد.
برخی کارشناسان نیز بر این باورند که اجرای پروژه مذکور دریای خزر را به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می کند و بر این موضوع تاکید می کنند که آب مورد نیاز استان سمنان می تواند از طرق دیگری مانند سد لار یا حتی مدیریت مصرف در این استان تامین شود.
موضع وزیر نیرو چیست؟
وزیر نیرو در گفتوگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه موضع وزارت نیرو در اجرای پروژه انتقال آب خزر به سمنان، انجام مطالعات کامل فنی، اقتصادی، زیست محیطی و اجرای طرحها برای مصالح عامه و بر اساس مقرراتی است که وجود دارد، اظهار کرد: البته ملاحظات اقتصادی و اجتماعی نیز حائز اهمیت است. وزارت نیرو هیچ طرحی را بدون ایجاد این مفاهمه نه اجرا و نه متوقف می کند.
وی ادامه داد: اساس کار این است که این طرحها در خدمت توسعه کشور باشد و توسعه کشور هم وابسته به در نظر گرفتن همه ابعاد طرحهای بزرگ است. هم ابعاد فنی، هم ابعاد اقتصادی، هم ملاحظات زیست محیطی و اجتماعی.
وزیر نیرو به این سوال که آیا برای اجرای پروژه مذکور چالشی بین وزارت نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست وجود دارد، پاسخ داد: چالشی بین وزارت نیرو و سازمان محیط زیست وجود ندارد و کارها طبق روال درحال انجام شدن است.
اردکانیان درمورد آخرین وضعیت اجرای پروژه نیز توضیح داد: اجرای پروژه در مرحلهای است که مطالعات زیست محیطی کامل شود و ارزیابی مطابق مصوبه هیات وزیران توسط سازمان حفاظت محیط زیست صورت بگیرد و آنها اظهار نظر کنند.
نظر کاربران
احمدی نژاد و روحانی ، سمنان ، باشه ما هم خدایی داریم خدا جوابتون و بده
کدوم کارشناسی گفته با هر یک تن آب انتقال داده شده 3 تن نمک برمیگرده....مگه میشه همچین چیزی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
الهی درد بگیرین که دستی دستی دارین شهر ودیار مارو نابود می کنین.تاریخ شما را قضاوت خواهد کرد.لعن و نفرین خدا بر شما.
پاسخ ها
بابا بزارین کارشناس هست چرا جبهه میگیرین
اون اقایون و خانمهایی که مخالف انتقال اب دریای خزر به سمنان هستند لطف کنند به سمالیهابب که در سمنان زندگی میکنند بگویند برگردن به شهرهای خودشون ما هم اب دریای خزر را نمیخواهیم اگه این جمعیتی که برای کار از مازندران به سمنان امده برگرده به شهر خودشون اب موجود سمنان برای سمنانیها کفایت میکنه الان جمعیت شمالیها در سمنان از خود سمنانیها بیشتر شده انصاف داشته باشین نان ونمک سمنانیها را میخورید و نمکدان را میشکنید ؟
پاسخ ها
هیچ شمالیی تو سمنان زندگی نمیکنه یادت نرفته که خود سمنان بخشی از مازندران بود بعدا جداش کردن
زندگی در هر کجا حق همه هست فقط همه کارشناس شدن .انتقال اب بلاخره یه چند نفر میفهمن دیگه چیکار میکنن
وقتی همه کارخانه ها را در سمنان ومرکزی واصفهان بنا کنند واستانهای دیگر بیکار باشند باید برای کار ورفع گرسنگی مهاجرت کنند
ده سال پیش اومدن خیابان آزادی از سر جیحون تا آذربایجان واسه بی آر تی اومدن یه پل رو گذر بزنن که مثلا اتوبوس بی آر تی از روی اون عبور کنه یه چند میلیاردی خرج مطالعه و زیرساخت کردن و کلی پول بیت المال هدر رفت آخرش هیچی.جمعش کردن و تموم شد. اینم همینطور صورت مساله کلا غلط هستش
امکان نداره همچین اتفاقی پیش بیاد. آخرش هم یه چند ده میلیارد خرج مطالعه و کارشناسی میشه و آخرش هیچ اتفاقی نمیوفته
بزارین هرچه کار کارشناسی به قول خودشون میخان انجام بدن.اینا اگه کارشناس بودن اول باید معیشت مردمو درست کنن.دوما، جرآت میخاد کار اجرایی کردن دراین مورد.مردم این خطه و نمایندگانشون مگراینکه مرده باشن کسی یا دولتی بخاد این اراجیف رو اجرایی کنه..علی برکت والله
این طرح و عاقبت همسایگان ایران متوقف میکنن با جریمه سنگین برای ایران چون دریاچه خزر دریاچه بسته محسوب میشه
کشورهای حوزه دریای خزر چقدر بی عرضه هستند !
آقایون تا حالا به این فکر کردند که اگر تمامی این کشورها اقدام به همچین کاری بکنند چه فاجعه ای رخ میدهد ؟
چرا فکر میکنید اگر جای خودتان را در کشتی سوراخ کنید فقط خودتان خیس میشوید ؟ آیا به عقل ناقصتان نمی رسد که کشتی غرق میشود ؟
آیا در این باره از گونه های جانوری موجود در دریا هم استعلام بعمل آوردید ؟ آیا از منظر اون بندگان خدا هم این کار پسندیده است ؟
لعنت بر همچون مایی که همچون شمایی شده اید زمام دار ما !
پاسخ ها
بذار شروع کنن اونوقت می بینی بی عرضه هستن یا نه چنان غراپتی از ایران بگیرن که در تاریخ ثبت بشه
یک قطره آب از مازندران و شمال نخواهد رفت
جنگ داخلی راه نندازین مردم همه با هم هستن
یه تن آب چطور میتونه سه تن نمک داشته باشه!! این مث اینه که بگیم یه کیلو آهن از یه کیلو پنبه سنگینتره.
پاسخ ها
مگه فقط آبه میدونی چند هکتار جنگل دیگه نابود میشه
نمی خواهید روحانی برای همشهری های خود یک خدمت کوچولو کرده باشد عجب مردم تنگ نظری ! وقتی 80 درصد مدیران ارشد از کرمان واصفهان وسمنان واراک باشند باید هم کفه ترازو بسود این استانها باشد