حذفِ ابتهاج، کدکنی، هدایت و ... از کتبِ درسی!
این روزها بار دیگر موضوع حذف اشعار و داستانهای بزرگان تاریخ ادبیات ایران، در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی مطرح شده و بسیاری به این موضوع واکنش نشان دادهاند.
آرمان ملی-وحید استرون: این روزها بار دیگر موضوع حذف اشعار و داستانهای بزرگان تاریخ ادبیات ایران، در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی مطرح شده و بسیاری به این موضوع واکنش نشان دادهاند. حذف این اشعار و داستانها از کتابهای درسی دوره متوسطه و دبیرستان (که روزگاری جزء پربارترین و باکیفیتترین کتب درسی محسوب میشد) از سال ۸۸ آغاز شد و حالا با حذف حجم بسیار زیادی از اشعار، جامعه به این موضوع واکنش نشان داده است.
دروسی مانند «غزل در این سرای بیکسی» اثر هوشنگ ابتهاج، «غزل جوانی» رهی معیری، شعر «به کجا چنین شتابان» شفیعیکدکنی، شعر «باغ بیبرگی» اخوانثالث، یک داستان از غلامحسین ساعدی، یک داستان از بزرگ علوی، داستان «موسی و شبان»، رباعیات خیام، داستان «هدیه سال نو» اثر اٌ.هنری و داستان «سیاحتنامه ابراهیمبیگ» بهصورت کامل حذف شدهاند.
همچنین سه جمله از داستان قاضی بست، نام صادق هدایت از داستان کباب غاز جمالزاده، بخشهایی از خاطرات اسلامیندوشن، نام محمود دولتآبادی، نام مشفق کاظمی و عباس خلیلی و شعر مادر ایرجمیرزا نیز از دیگر حذفیات هستند و بهجای این حذفیات از آثار رضا امیرخانی، علی سهامی، امیریاسفندقه، معصومه آباد، کیوان شاهبداغخان، فاضل نظری، عیسی سلمانیلطفآبادی، کامور بخشایش، مجید واعظی، نظام وفا و ضیاءالدین شفیعی اضافه شدهاند.
براي بررسي بيشتر اين موضوع با چند معلم پيشکسوت ادبيات تماس گرفتيم و همه آنها از حذف اين اشعار از کتب درسي ابراز بياطلاعي ميکردند و تاکيد داشتند که نظر آنها براي حذف و انتخاب اشعار جديد از سوي آموزش و پرورش اصلا پرسيده نشده است.
جعفر ابراهيمي که همه ما شعر معروف «خوشا به حالت اي روستايي» او را در کتاب ادبيات اول دبستان خواندهايم، در رابطه با حذف اشعار از کتب ادبيات آموزش و پرورش به «آرمان ملي» ميگويد: از دوران قبل از پيروزي انقلاب اسلامي نيز اين بد سليقگي در انتخاب اشعار براي کتب درسي وجود داشته و کتابهاي ادبيات ما بيانگر وضعيت ادبيات معاصر و آنچه که در کشور رخ داده، نبودهاند و حالا نيز پروسه حذف اشعار بزرگان ادبي از کتب درسي بر اين بدسليقگي تاريخي دامن ميزند.
متاسفانه کساني که در راس انتخاب متون ادبي و شعرها براي کتب درسي آموزش و پرورش قرار گرفتهاند، به نوعي بيسليقه هستند و با هيچ انديشهاي يا منطقي نميتوان به اين نتيجه رسيد که حذف اشعار بزرگان تاريخ ادبيات ما از کتب درسي چه دليلي ميتواند داشته باشد. خود اين افراد هم شايد ندانند که چرا بايد ادبيات فاخر ايراني را از قشر جوان و نوجوان در جامعهاي که آمار کتابخواني آن فاجعهبار است، دريغ کرد.
وي در ادامه ميافزايد: بدون ترديد کساني که در اين رابطه تصميم گيرنده هستند يا بهطور اتفاقي براي اين پستها انتخاب شدهاند يا هيچ شناختي از ادبيات اين کشور ندارند و اگر هم تخصصي دارند از افراد ديگر مشروت نميگيرند. هميشه خودمحوري در سيستم آموزش و پرورش وجود داشته و اين يک آفت بزرگ در سيستم آموزشي کشور به حساب ميآيد.
نيت نامعلوم مسئولان
يکي از نکات جالب در ليست حذف اشعار، حذف رباعيات خيام، داستان حلاج تذکره الاوليا بوده است، که يک عضو کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس نيز درباره حذف اشعار و داستانهاي غني از ادبيات فارسي ميگويد: اگر برخي افراد نظرشان اين است که دانشآموزان بايد با اشعار جديد و يا برخي شعراي امروزي آشنا شوند ايرادي ندارد، ولي اين به آن معنا نباشد که نويسندگان و شعراي فاخر از کتاب درسي ادبيات فارسي حذف شود.
محمد قمي در واکنش به حذف برخي مباحث درسي از جمله رباعيات خيام، داستان حلاج تذکره الاوليا، اشعار مهتاب و داروگ نيما يوشيج و جايگزيني آنها با اشعار فاضل نظري و اميري اسفندقه به ايلنا گفته است: بعضي از شعرا و افراد سرشناس مانند سعدي، حافظ، خيام و... در ادبيات ما يک برند ادبي محسوب ميشوند و مطرح هستند. اشعار و سرودههاي اين دست از شعرا هميشه نو بوده و همواره حاوي پيامها و مطالب عميقي است.وي ادامه داد: بهنظر من تا به امروز کسي نتوانسته به لحاظ شعر و ادبيات فارسي به سطح اشعار سعدي و حافظ يا فردوسي برسد، حالا اينکه به چه نيتي ميخواهند اشعار و داستانهاي شعرا و نويسندگان سرشناس ادبيات فارسي را حذف کنند و اشعار ديگري را جايگزين کنند، مشخص نيست، البته براي آشنايي دانش آموزان با شعراي امروزي اشکالي ندارد که يک يا دو مورد از اشعار شاعران جديد در کتب درسي باشد، اما لزومي ندارد اشعار قبلي را حذف کنند.عضو کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي در پايان گفت: اگر ميخواهيم دانشآموزانمان شاعران امروزي را بشناسند، اشکالي ندارد اما نه به قيمت حذف اشعار خيام و...
بزرگان ادبي را نميتوان انکار کرد
يک کارشناس آموزشي نيز صحبتهاي اين نماينده مجلس را تاييد ميکند و با بيان اينکه متاسفانه آموزش و پرورش ما کمتر به ديدگاههاي معلماني که ميخواهند اين کتابها را تدريس کنند، توجه دارد، به «آرمان ملي» ميگويد: از زماني که حجت الاسلام ذوعلم بهعنوان رئيس سازمان پژوهش و تاليف کتب درسي انتخاب شدهاند اين اتفاقات تشديد شده و بايد ايشان پاسخگو باشند. مهدي بهلولي خاطرنشان ميکند: برخورد سليقهاي، جناحي و سياسي همواره باعث بياعتباري سيستم آموزشي کشور ميشود، در حالي که اگر اقدامات کارشناسي در اين رابطه صورت مي گرفت، هيچ کارشناسي نميتوانست نام صادق هدايت، اخوان ثالث و ... که بخشي از تاريخ ادبيات کشور هستند را حذف نمايد.
اين کارشناس آموزشي معتقد است که کتابهاي درسي را نميتوان از واقعيتهاي جامعه دور کرد و افرادي که در رأس انتخاب اشعار و داستانها قرار دارند، گمان ميکنند که اگر نام صادق هدايت يا نيما را از کتب ادبيات ما حذف نمايند، دانش آموزاني که هر لحظه در شبکههاي اجتماعي حضور دارند، اين افراد را نميشناسند و نميدانند آنها در ادبيات ما چه جايگاهي داشتند. او همچنين خاطرنشان کرد: هرچه بيشتر از واقعيتهاي اجتماع دور شويم کتابهاي درسي ما جناحيتر، سياسيتر و براي کسب علم بياثرتر خواهند داد.
حالا با اين حجم از شبکههاي اجتماعي و رسانه، دانش آموز وقتي به اين نتيجه برسد که آن چيزي که در کتب درسي مطرح ميشود، واقعيت موجود تاريخ نيست، توليد علم هر روز بياثرتر خواهد شد و نتيجه اين کار سليقهاي بياعتباري کتابهاي درسي است، دانش آموز با خودش ميگويد که کتب درسي چه چيزي را به ما درس ميدهد. وي در ادامه يادآور شد: مثلا شعر به کجا چنين شتابان از استاد شفيعي کدکني در زمان پيش از انقلاب گفته شده، در حالي که افرادي که نظرشان حذف اين شعر بوده است، اصلا شناختي از اين شعر و زمان سرودنش نداشتهاند. از سوي ديگر جناب شفيعي کدکني چون در سالهاي اخير وجه انتقادي به سيستم دانشگاه و کسب علم در کشور داشتهاند، ممکن است بهدليل همين انتقادها شعر ايشان نيز حذف شده باشد، چون آموزش و پرورش هر کسي که منتقد باشد را نميپسندد.
نظر کاربران
چقدر خوب ک این مزخرفات و حذفش میکنن
بسی خوشحال شدم خخخخخخ
پاسخ ها
با ایران و ایرانی مشکل دارن کلا مگه روز کوروش نیست هر سال
مزخرف افکار امثال شماست که با نفهمی و کوردلی شون دارن تیشه به ریشه فرهنگ این کشور میزنند
همه خوبا رو حذف میکنند مزخرفات خودشون رو میذارن
روی متون ادبی کار کارشناسی انجام شود
و به مصداق "نگاه نکن که چه کسی می گوید و نگاه بکن که چه می گوید عمل شود"
از جهالت و بی فرهنگیته
تو داری از همه جا می سوزی ... جوری که از پشت مونیتور هم دیده میشه ...
این دولت مسولین دنبال نابودی ایران وایرانی هستن هنوزنفهمیدین باعوام فریبی
پاسخ ها
بهتر که این شعرها و مزخرفات کلاسیک رو حذف کردن، اینهمه شاعر جدید داریم که حرف برای گفتن دارن و باید شعرهاشون شنیده شه، قدیمی ها رو به اندازه کافی شنیدیم! من اینکارشون رو مدرن و رو به توسعه میدانم و رجوع به شعرهای قدیمی رو تحجر، چطور جاهای دیگه رجوع به قدیم رو میگیم تحجر ولی تو شعر و ادبیات تحجر نیست! انقدر ملت متناقضی نباشیم!
کاربر ۱۵:۰۴
؛امان از بی سوادی و بی شعوری
یه سر به مدارس معتبر دنیا بزنی این نکته ساده رو میفهمی که آشنایی با بزرگان ادب و هنر کلاسیک چقدر براشون مهم و ارزشمنده؛چون تا کسی ادبیات و هنر کلاسیک رو نشناسه اصولا نمیتونه کار مدرن و با هویتی ارائه بده. پایه و اصول آفرینش مدرن ؛داشتن دانش پایه کلاسیک قویه.
.
این چرندی که شما میگی ربطی به توسعه و مدرن شدن نداره و از بی سوادی محض شما نشات گرفته
15:04
یعنی تو سه گانه اخراجی های ده نمکی رو بهتر از سه گانه پدرخوانده می دونی صرفا چون جدیدتره؟
به اندازه کافی شنیدیم یعنی چی؟
مگه تو چند بار کتاب سوم راهنماییو می خونی؟
هر ایرانی باید 80 درصد با شعرای قدیم و 20 درصد معاصر آشنا بشه و اون 20 درصد به روز بشن
در مورد گاوهای بی شاخ شنیده بودم تا اینکه با اظهار فضل 15:04 با نظرات پرمغزشون هم آشنا شدم.البته اون مغز گاوی.
کباب غاز جمالزاده حذف نشده
پاسخ ها
خود داستان رو نگفته
نوشته نام صادق هدایت از داستان کباب غاز حذف شده
بیچاره مردمی که چند راس بیسواد کم عقل و شعور امور کشور رو در دست گرفتن.
پاسخ ها
از بلاهت و سفاهت خود مردمه
مسئولین غرب پرست
الان تنها فایده حذف اینها اینه که دانش آموز و حتی غیر دانش آموز میره این شعرها رو پیدا می کنه میخونه، اینبار نسخه کامل بدون حذفیات
بی سلیقه گیها و کج سلیقه گیها بیداد میکند، فقط زور و اجبار به خوردمان میدهند
چه گویم که ناگفتنم بهتر است
وقتی بزرگ تاریخ ایران کوروش و داریوش و..... حذف می شوند دیگر چه انتظاری است؟؟؟
این صادق هدایت منحرف رو کدام نادان وارد کتب درسی کرده بوده؟
پاسخ ها
تو آخه همه کتابهای صادق هدایت رو خوندی؟
من از وقتی کتابهای هدایت را خواندم متاسفانه به انحرافات اخلاقی و جتسی مبتلا شدم. خدا کنه نسل جدید از شر افکار مسموم و کثیف او در امان بمانند
چطوری داعشی؟
ننگ بر شما ، این دولت روحانی یکی به نعل میزنم یکی به میخ ! آخرش هم به جای اینکه همه را نگه داره ، از اینجا رونده میشه و از اونجا مونده !
پاسخ ها
مشکل از این دولت و اون دولت نیست بنده خدا؛
این کار سیستماتیکه
آره باید بجاش از بزرگانی چون حدادیان و حاج کریمی و ... اشعار بیارن تو کتابای درسی اضافه کنن
من یه برنامه نویس اندرویدم به شخصه تمام قسمتهای حذف شده را وارد یک اپ رایگان میکنم و در مارکت گوگل قرار می دهم
چون نوجوانی ما را زیبایی این اشعار شکل داد و کسی حق ندارد لذت شعر را از دخترم بگیرد
به نظرم به جای این اراجیف، سخنان نظز و ادبی روزنامه کیهان رو جایگزین بفرمایند
وقتی یه مشت آدم متعصب بیشعور بشن بانیان سیستم آموزش ایران ، نتیجه میشه همین !!!
پاسخ ها
چه ملت داغونی هستیم که یه مشت متعصب بیشعور بانیان سیستم اموزش کشورمون هستند
وضعیت آموزش و پرورش روز به روز بدتر میشه. وقتی کتابهای درسی بچه های الان رو می بینم میگم صد رحمت به دوران ما. اون موقع وضعیت کتابها از الان بهتر بود حال و روز ما شده این. حال و روز این بچه ها چی قراره بشه بچه های دائما گوشی و تبلت به دست.
در این که اون اشعار قبلی کاملا نامربوط به سن و سال و اقتضای روحی یم نوجوان در اون سن بود هیچ شکی نیست ولی باید دید چی قراره جایگزین اون اشعار باشه...
پاسخ ها
اتفاقا دوران نوجوانی و یا حتی بهتر از اون کودکی بهترین دوران برای یادگیری همچین اشعار فاخری است.
اشعار فاخر بسیار زیادی با درون مایه های شاد تر و با موضوعات مربوط به عشق و امید و زندگی از همین شاعران تکرار نشدنی وجود داره...ولی اشعار انتخابی ازشون تو کتب درسی هیچ تناسب موضوعی با سن دانش اموز نداره
یک نفر کافیه بقیه اضافیند منتهی برای نگهداری اون یه نفر یه چند صد نفری لازمند منتها نباید اظهار وجود کنند، مردم هم مرده باشند بهتره چون بی بخارند!
پیش به سوی کره شمالی ...
کتب درسی ما به سمت پوچی میرود ،و عده ی که در نامی از آ نان برده تمی شود ولی دستور اصلی را صادر میکنند تاب حتی شعری یا داستانی درست را اگر از فردی منتقد باشد نمی پذیرند،پس کجاست مردم سالاری ،کجاست وعدهای دروغین شما که مردم تصمیم گیرنده هستند ،ننگ بر مسئول و کسا نی که ضد مردمند،و از همه چیز هراس دارند
اقایون علاقه خاصی به تتلو پروری دارن
احتمالا در این حوزه هم سیاست و حزب و جناح وارد شده اند
کسایی که این کارو میکنن واز تاریخ این سرزمین میترسن صددرصد ایرانی نیستن
پاسخ ها
ایرانی نیستند ایرانی نیستند
جمع کن بند و بساط مسخرتو
بالای هشتاد درصد این ملت به همینا رای داده و میدن و خواهند داد
احتمالا در این حوزه هم جناح و حزب و سیاست دخالت دارن
واقعا که کتاب ها ی درسی خیلی باکیفیت بودن حالا بهتر هم شدن .... متنی دریک کتاب درسی چقدر روی دانش آموز ها تاثیر داره ... من خودم باهمین اشعار کوتاه عاشق ابتهاج و معیری شدم و ااون ها روشناختم وقتی دانش آموزی از یک شعر خوشش میومد حتما میرفت و کتاب اون نویسنده یاشاعر رو می خرید
اصلا فقط عربی درس بدید .فارسی رو کلا حذف کنید .خیلی بهتره .
اینو دیگه کجای دلم بزارم
ب شعرم کار دارن
چ وضعیه
هر چی باشه از لحاض ارزش گذاری باید گفت خیلیا با صدای این خواننده جوان خاطره دارند و از نزدیک شاهد بروز احساسات جوانان بودم در برج سلمان مشهد.فقط خواهشا بزارید مردم تو این وضعیت نابسامان خوش باشن.
بزودی داستانهای بشار و جنگ یمن و...جایگزین میشه
به عنوان یه دهه هشتادی اکثر کتابهای صادق هدایت رو خوندم و تو کلاسمون هم کتابش دست به دست میشه اونم اصلشو بدون سانسور