باهنر: نمیتوانیم از سنجاق تا هواپیما را خودمان بسازیم
محمدرضا باهنر معتقد است که با نرمشها و تغییرات کوچکی میتوان کاری کرد که وضعیت امروز ایران با چیزی که در ذهنمان به آن افتخار میکنیم همخوانی پیدا کند.
ویژه نامه نوروزی روزنامه ایران نوشت: محمدرضا باهنر معتقد است که با نرمشها و تغییرات کوچکی میتوان کاری کرد که وضعیت امروز ایران با چیزی که در ذهنمان به آن افتخار میکنیم همخوانی پیدا کند.
او میگوید برای عبور از شرایط سخت باید به معنای واقعی کلمه «جامعه» باشیم، یعنی به دو بخش فرمانده و فرمانبردار تقسیم نشویم تا بتوانیم به موفقیت برسیم.
بخشی از گفتگوی محمدرضا باهنر به شرح زیر است:
شما قطعاً در پاسخ به این سؤال که آیا به ایران افتخار میکنید، پاسخ مثبت خواهید داد. عاملی که باعث میشود شما چنین احساس افتخاری داشته باشید چیست؟
ما اگر بخواهیم وضعیت ایران را تشریح کنیم با دو نوع قیاس مواجه هستیم؛ قیاس زمانی و قیاس مکانی. یعنی میتوانیم وضعیت امروز خودمان را با وضعیت قبلی خودمان مقایسه کنیم.
یا اینکه مقایسهای داشته باشیم بین وضعیت امروزمان با وضعیت کشورها و جوامعی که مشخصات عمومی، تجربیات تاریخی، شرایط و داشتههایی نظیر ما دارند. از هر دو جهت من گمان میکنم ما به نتایج امیدوارکنندهای خواهیم رسید.
این نتایج مبتنی بر آمارها و ارقام داخلی نیست، ما اگر آمارهای بینالمللی را داشته باشیم متوجه میشویم که دارای وضعیت نسبی قابل قبولی هستیم.
به عبارتی از نظر قیاس زمانی و مکانی ما در نقطه افتخارآمیزی قرار داریم. اضافه بر این ما دارای فرهنگی هستیم که نه تنها خودمان بلکه حتی کشورهای منطقه ما نیز به مجاورت با آن افتخار میکنند و فخر میورزند.
تاریخ فرهنگی ما شاید بیش از هر جامعه بشری دیگری به چندین هزار سال پیش برمیگردد و نام ایران را به عنوان یکی از چهار امپراطوری بزرگ عهد باستان مطرح میکند.
البته در تمام این قرون ما گرفتاریهای زیاد و متعددی هم داشتهایم اما به نظر من اگر چیزی برای افتخار کردن وجود داشته باشد اول از هر چیز موقعیت ما در همین گرداب گرفتاریهاست که همیشه از آن سربلند بیرون آمدهایم، فرهنگ خود را حفظ کردهایم و بسیاری از نیروهای مهاجم علیه خود را نیز مجبور به کرنش در برابر این فرهنگ و تمدن نمودهایم.
ایران در بدو تاریخ تمدن مستقل خود از اسلام را داشت و این دین الهی بعد از چند دهه از مبعث پیامبر تازه وارد ایران شد، اما مایه افتخار دیگر برای ایرانیان این است که آنها به عنوان ملتی که اصالتاً مسلمان نبودند، در ظهور و ساخت تمدن اسلامی بزرگترین نقش را داشتند.
از میان پزشکان و ریاضیدانان و منجمان اسلامی گرفته تا اهالی حکمت و فلسفه اسلامی بخش بزرگی از نامها متعلق به متفکران و دانشمندان ایرانی است. کما اینکه وقتی به احادیث ائمه و روایات بزرگان دین اسلام هم رجوع میکنیم به وضوح میبینم ایران در کلام آنها موجودیت و پدیدهای است که همواره با دید تکریم و احترام نگریسته میشود و همواره نقطهای امیدآفرین از نگاه این بزرگان بوده است.
وضعیت امروز ایران با این مختصاتی که به آن افتخار میکنید یا میشود به آن افتخار کرد، همخوانی دارد یا خیر؟
ما در ایران امروز دچار سیاهنمایی و سفیدنمایی افراطی شدهایم. عدهای القا میکنند که هر آنچه در این کشور و در شرایط فعلی آن وجود دارد یکسره سیاه و تباه است. یک عده میخواهند القا کنند که هر چه کردهایم کار خوب بوده و کارنامه مثبت و تصمیم درست.
هر دوی این دیدگاهها افراطی است و غیر قابل باور برای جامعه. این نوع تفسیر به جای آنکه دارای جاذبه باشد سرشار از دافعه است. بنابراین باید اول تکلیف خود را با دفاع افراطی از وضع موجود و مخالفت افراطی با این وضع مشخص کنیم و از آن فاصله بگیریم تا به این سؤال جواب درست داده شود.
ما هم اکنون به طور واقعی درگیر مسائلی هستیم؛ اول اینکه ما کارگزاران و دستاندرکاران نظام باید تحمل نقد خود را بالاتر ببریم و بپذیریم که دیگر وقت شنیدن توسط ما رسیده است و مردم ما را به اندازه کافی شنیده و دیدهاند. این عیبی است که باید رفع شود.
لازمه آن هم این است که بپذیریم در عملکرد خود در کنار موفقیتها، نقطه ضعفهای مهمی هم داشتهایم. همچنین باید بپذیریم که باز شدن برخی از درها به روی ما فقط و فقط نیازمند نرمشها و تغییرات کوچکی است و برای چنین کارهایی نباید مقاومت بیش از حد از خود نشان دهیم.
بسیاری از نرمشها و تغییرات کوچک هستند که میتوانند شهروندان ما را به زیستن در این سرزمین امیدوارتر کنند یا شهروندان مهاجرت کرده ما را برای بازگشت تشویق کنند. اینها شاید مسائل کوچکی باشند اما نتایج بزرگی خواهند داشت و برای کشور ما بسیار مهم خواهند بود.
کشور و جامعه ما در طول تاریخ بارها مورد هجوم از جنبههای مختلف قرار گرفته و همچنان زنده مانده و حتی در موارد زیادی مهاجم را در خود حل کرده است. شاخصهای که این توان را به جامعه و سرزمین ما داده، چیست؟
این شاخصه مقاومت، استحکام و حلالیت را باید در مؤلفههای مختلف فرهنگی و تمدنی ایران دید. اما این شاخصهها زمانی عمل میکنند که همه در یک عمل ملی شریک باشند. یعنی جامعه به دو بخش فرمانده و فرمانبردار تقسیم نشود. این تقسیم اگر صورت بگیرد نتیجهاش میشود عهدنامه گلستان و ترکمنچای.
اگر این اتفاق نیفتد نتیجهاش میشود ۸ سال دفاع سرافرازانه در مقابل تمام قدرتهای جهان بی آن که حتی یک وجب از خاکمان را از دست بدهیم. به عبارتی ما در هر جایی که به معنای واقعی کلمه، «جامعه» بودهایم موفق شدهایم.
هر زمانی خواص کنار کشیدند، ملت بدبخت شدند. اگر زمانی خواص بودند اما جامعه منفعل ماند باز هم ضربه خوردیم.
سالی که در حال عبور از آن هستیم سال خوبی برای مردم نبود. احتمال اینکه شرایط سال بعد حتی سختتر هم شود، وجود دارد. مردم ما با تکیه بر چه مؤلفههایی میتوانند از این وضعیت خلاص شوند؟
اول از هر چیز باور کنیم که یک جامعه هستیم؛ یعنی اینکه دو چیز را بپذیریم. اول اینکه یک کل واحد هستیم با حقوق و جایگاهی برابر و دوم اینکه این کل واحد با هم و درون خود تفاوتنظرهایی دارند. بعد باید قبول کنیم عبور از این شرایط نیازمند الزاماتی است.
باید صبر کرد، از مصرفگرایی افراطی فاصله گرفت، با همنوع و هموطن مهربانتر بود. اینهاست که باعث میشود جامعه مثلاً کالای ایرانی را آگاهانه به کالای خارجی ترجیح دهد و چرخ تولید را به سهم خودش بچرخاند.
در حوزه حاکمیتی هم باید چند اتفاق بیفتد؛ اول اینکه ما باید بپذیریم که چند حوزه و صنعت را به عنوان مزیت تولید خود انتخاب کنیم و از بقیه حوزهها چشم بپوشیم. ما نمیتوانیم بگوییم از سنجاق تا هواپیما را خودمان میسازیم چون در نهایت هیچ کدام را نخواهیم ساخت.
بعد هم باید عرصه اقتصاد را به سمت آزادی و رقابت و فعالیت بخش خصوصی واقعی ببریم و بپذیریم که این شیوه اداره اقتصاد تنها میتواند منتج به نتایجی شود که شاهد آن هستیم.
نظر کاربران
ولی قطعا بهتر از پرابد میتونیم بسازیم.
پاسخ ها
اگه به شما باشه یه قرمه سبزی بیشتر نمیتونید دریت کنید
براحتی می توانیم از سنجاق تا هاپیما وحتی تا ایستگاه فضایی وحتی ابر رایانه های فضایی و زمینی را خود ملت ایران زمین بسازد!!!البته سه شرط اساسی دارد:
۱_اولا در جامعه ی ایرانی خائن و مزدور جیره خور اجنبی پرست نداشته باشیم! مثل چینی ها!
۲_دوما در جامعه ی ایرانی عدالت و بستر پیشرفت علمی و پژوهشی عملا اجرا گردد! مثل سویسی ها
۳_سوما در جامعه ی ایرانی ریشه ی رانت و اختلاس و دزدی از بیت المال ریشه کن شود!مثل کره ی شمالی!
مزید اطلاع جناب نماینده مجلس ایرانی جناب باهنر ایرانی!!!
پاسخ ها
بعله چشم
حالا چکار کنیم ؟
موافقم
ما به همون سنجاق راضی هستیم
جناب آقای تقی زاده باهنر چرا نتوانیم بسازیم البته با داشتن مدیران با تفکر لیبرالیسم و غرب زده و نداشتن حس خودباوری نمیتوان کاری کرد اگر جمهوری اسلامی ایران تا کنون با اقتدار در بسیاری از رنکینیگ های جهانی ایستاده به دلیل نیاز و حس خود باوری ما میتوانیم حضرت امام خمینی ره ومقام معظم رهبری بوده وهست
پاسخ ها
اتفاقا در طول تمام این چهل سال تمام مدیران تفکرات اسلامی و التزام عملی به اصل ولایت فقیه داشتند. مگر لیبرال ها میتوانند در این کشور حتی استخدام شوند، چه برسه به اینکه مدیر هم بشوند
شر خوردی شما، همه چیز میتونیم خودمون بسازیم اگه امثال شماها پول های مملکت نزدین و اینقدر وابسته اونطرفی ها نباشین نمونه بارزش کشور چین
خوب یه کم مسافرت کاری هم بری و ببینی
اقای باهنر ایکاش بعد از چهل سال حداقلدسنجاق سر ساخته بودید
تو فقط دهنت رو ببند حرف زدن بلد نیستی حرف نزدن هم بلد نیستی؟؟!!!
پاسخ ها
کارنیکان را قیاس از خود مگیر
گرچه در بنوشته آید شیرشیر
شما نمی توانید چون در تمام عمرت کارنکردی،به جز منفی بافی ونداشتن تفکر صنعتی!
بلی شما فتنه گری ودشمن تراشی را خوب میسازید.
هنوز هوا سرد است،پای منقل چای دبش قند پهلو یادت نرود!!
نمیدانم مدرک لیسانس را از کجا پیدا کردی؟ که واژه مهندسی را پیش بند اسم ات گذاشتی؟
آنقدر توانمندی هست،که شما نخبه ها را فراری میدهید،وپخمه ها را مدیر ....نتیجه آن میشود ،که دگران را ناتوان میبیند!!
اگر امثال تو سالها در مناطق محروم وبی امکانات کار کردن بودند،درک میگردید که همه کارمیشود کرد!!
شما وعسکر اولادی ها سفیر بنجل های چینی هستید!!!
تخم یاس ونا امیدی را شما میکارید..
سانسور نفرمایید تا مردم بدانند دشمن وطن داخلی است!!!
کاربر محترم 10:00 ، آفرین
من فقط در مورد بند اخر حرفت بگم،خصوصی سازی و ازاد سازی واقعی وقتی شکل میگیره که نظام از کشوندن مردم به راهپیمایی دست بکشه چون تابلووه که فقط برای تسلط به مردم و اجبار به راهپیمایی هو اینا هنوز دولتی موندیم همین
همه اون چیزهایی که قبلا میساختیم شماها نابودش کردیدکه برید وارد کنید ازدید مقامات اول انقلاب بعد ازدولت بازرگان تولید کار دیوانه ها بود ادم عاقل میرفت جنس وارد میکرد وبدون دردسر سود میکرد
پاسخ ها
بله مسیولین ما کاسب تحریم هستند
آره بزگوار وقتی تو دهن ابر قدرتها میزنیم که تمام ملت قدم به سمت مهندسی شدن بردارن فعلا که مداحی شدن باب نون توشه
ملت ثابت کرده که همه کاری شدنی است اگرسردمداران بگذارند..وچون شماهافکرخصوصی کردن انهم برای پرکردنجیب خودتان متاسفانه نمیگذاریدماحتی ..وزن بسازیم چه برسه به سوزن وهواپیما......اقاتوی گله اتان فروکنید ما میتوانیم
یعنی خودکفایی که از مهم ترین شعارهای انقلاب بود و اصلا به خاطر همین انقلاب کردیم، غلط بود؟
شما همون سنجاقو بتونی بسازی خییییلی هنر کردی
خیانت که راحت میتونید بکنید .پس کوتاهی نکنید
دزدی نکنید اونوقت به راحتی پیشرفت میکنید..مسعولین ما مسلمان نیستن
آقای باهنر همیش
ه حرف منطقی خوب میزنه اما کو گوش شنوا واقعیت داگفته
اقای باهنر مشکل اول مملکت اینه که شهید باهنر فقط شهید شد حتی نتوانست ژن شهید را هم بتو منتقل کند،بنابراین مصداق همین شعری گر پدر تو بود فاضل از فضل پدر تو را چه حاصل،،اما مطب دوم بنظر جنابعالی توی این مملکت ۸۰ ملیونی چند نفر نظریه پرداز نیاز دارد،انهم از نوع غیر متخصص ان وقتی تو وامثال تو هرروز یک نظریه برای مردم صادر میکنید خوب معلومه که سوزن نمیتوان ساخت من اگر کاره ایی بودم بیل میدادم به شما نظریه پردازان میگفتم بروید گل ولای را از خیابانها وخونه های مردم گلستان پاک کنید
چون خودت دوس داری وارد کننده انحصاری بعضی چیزا باشی میگی نمیتونیم تولید کنیم
مگه فلجیم که نمیتونیم تولید کنیم؟!؟!؟
به شما ها باشه مثل اون سری پشکل گوسفند هم وارد میکنید
خجالت داره.!!!
برای چی نتونیم بسازیم؟؟
چرا نباید بسازیم واشتغال زایی کنیم؟
میخ وخلال دندونمونم از اونور بیاریم ک چه؟؟ شما و امثال شما خود فروخته ها جوان ایرانی رو باور ندارین!!!
چرامیشه ازاروپاتقلبی کنیدنمیشه چراشماسستیدواراده ندترید