آمار جدید معتادان در برنامه زنده تلویزیونی
مناظره این هفته شبکه یک صدا و سیما مربوط به راه های مبارزه با مواد مخدر اختصاص داشت. در بخشی از این برنامه معاون ستاد مبارزه با مواد مخدر، معتادان ایران را ۳ میلیون نفر اعلام کرد. این درحالی است که پیش از این مسوولان این امار را زیر دو میلیون نفر اعلام می کردند.
در برنامه سیزدهم حمیدرضا جلایی پور جامعه شناس، سردار علی مویدی، رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر، حجتالاسلام موسی قربانی، نماینده دوره هشتم مجلس شورای اسلامی، امیرحسین قاضیزاده، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس و بابک دینپرست معاون کاهش تقاضای ستاد مبارزه با موادمخدر حضور داشتند.
در این مناظره،علاوه بر کارشناسان و خبرنگاران گروهی از خانواده شهدای مبارزه با مواد مخدر و کسانی که اعتیاد را ترک کرده بودند هم حضور داشتند. در ابتدای مناظره، مرتضی حیدری مجری سوال این هفته را مطرح کرد؛ "برای کاهش مصرف مواد مخدر کاهش عرضه مواد مخدر مهم است یا تقاضا؟" و از مردم خواسته شد که نظر خود را به صورت پیامک ارسال کنند.
مواد مخدر باید مانیتور شود
ابتدا حمیدرضا جلایی پور استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران در ابتدای سخنانش گفت: متأسفانه کشور ما در سالهای اخیر با رشد فزاینده اعتیاد روبرو بوده است و این در حالی است کسانی که در کشور انقلاب کردهاند حتی سیگار هم نمیکشیدند.
وی با طرح این پرسش که چرا با گذشت ۳۱ سال از انقلاب، جمعیت افراد معتاد بیشتر شده است، گفت: این در حالی است که آدمهایی که انقلاب کردهاند حتی سیگار هم نمی کشیدند. نهادهای حکومتی مبارزه با مواد مخدر را بر اساس آسیب های اجتماعی مانیتور نمی کنند.
این جامعه شناس درباره میزان گرایش افراد جامعه به مواد مخدرگفت: مهمترین علت رشد اعتیاد عدم پرداختن از نگاه اجتماعی به این معضل است.
جلایی پور با بیان اینکه ۶ علت برای این رشد فزاینده وجود دارد ادامه داد: اما من یک علت موثر در رشد اعتیاد را در ایران میشناسم و آن این است که بزرگترین، نافذترین و پرمنبعترین نهاد و سازمان ها در ایران برای مبارزه با اعتیاد نهادهای حاکمیتی هستند اما متاسفانه این نهادها از جمله صداوسیما با مانیتور و صفحه کنترل آسیبهای اجتماعی کار نمیکند.
وی گفت: این نهادها بیشتر با مانیتور امنیتی، سیاسی و تاحدودی فرهنگی کار میکنند در حالی که باید با صفحه کنترل آسیبهای اجتماعی به موضوع اعتیاد نگاه کرد.
مواد مخدر بعد از مواد غذایی وارد خانه ها می شود
سپس بابک دینپرست، معاون کاهش تقاضا و مشارکت مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: ابتکار عمل کاهش عرضه موادمخدر در اختیار ما نیست. در بحث کاهش عرضه ابتکار عمل در اختیار نداریم، همچنین این کار بسیاربسیار پرهزینه است؛ کنترل و حتی مدیریت چرخه تولید و توزیع موادمخدر نیز در اختیار ما نیست، ما در همسایگی کشور افغانستان قرار داریم که سالانه بیش از ۸۰ درصد تریاک جهان در آن کشور تولید میشود و ما هیچ قدرت نفوذی برای کاهش میزان تولید نداریم.
دینپرست ادامه داد: گردانندگان چرخه قاچاق که عوامل آن تقریبا در دنیا به ۱۰ میلیون نفر میرسد هرگز پای مذاکره با ما نمینشیند. سود سرشاری نصیب قاچاقچیان میشود به عنوان نمونه قاچاقچیان ایرانی سالانه ۳ میلیارد دلار از محل قاچاق و توزیع موادمخدر در کشور سود میبرند. از شیمیدانان بزرگ جهان بعد از موادغذایی دومین مادهای که به راحتی وارد خانهها شد موادمخدر است.
وی گفت: لذا قواعد و شواهد نشان میدهد موادمخدر تا قرنها با انسانها خواهد بود، باید بپذیریم که در اقصینقاط جهان از جمله کشور ما کسانی هستند که به هر دلیلی میخواهند موادمخدر مصرف کنند و تا این بازار مصرف وجود داشته باشد که تعداد آن در دنیا براساس آمار سازمان ملل بیش از ۲۴۰ میلیون نفر در سال ۲۰۱۱ بوده است که حداقل این افراد یکبار موادمخدر در جهان مصرف کردهاند.
تولید مواد مخدر در آشپزخانه ها
سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در مناظره تلویزیونی روشهای مبارزه با اعتیاد گفت: تاریخ و تجربه درازمدت چند ساله داریم و در طول ۳۵ سال پس از انقلاب و تاسال ۷۶ بر مقابله با عرضه مواد مخدر تمرکز داشتیم. در آن سال به دلیل مشکلات موجود که معتاد را دو ماهه میگرفتیم و کمتر از ۵ درصد موفقیت داشتیم به تصمیم مجمع تشخیص مصلحت قوانین جدیدی وضع شد و رویکرد ما در این عرصه تغییر کرد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: به دلیل برخورد در سطح تقاضا و مشارکت مردم رشد بهتری را در مبارزه با مواد مخدر داشتهایم اما در زمینه مواد افیونی غیر از مصرفکننده در ترانزیت آن قرار گرفتهایم.
قاضیزاده هاشمی گفت:۱۷ درصد مواد مخدر که در افغانستان تولید میشود در کشور ما مصرف میشود و هزینه زیادی از این راه در کشور هزینه میشود البته ما را در این حوزه متهم میکنند که بیش از ظرفیت موجود مسئول هستیم و باید نسبت به آن هزینه پرداخت کنیم. در حال حاضر متاسفانه مواد مخدر جدید در تمام خانهها و آشپزخانهها قابل تولید شده است و این برخورد را سخت میکند.
قاضیزاده گفت: در بخشی که با این مواد سر وکار داریم به عنوان شبکه مافیای مواد مخدر، در انتهای این شبکه هر کجا را که قطع میکنیم باز شبکه خود را بازسازی میکند و جریان برقرار میشود.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: در عرضه مواد مخدر نیز باید مبارزه شود اما مکمل مقابله با تقاضا باید باشد و فضا برای تولید کنندگان و عرضه کنندگان و مواد مخدر باید ناامن شود تا تمایل استفاده از خدمات درمانی افزایش یابد.
این استاد علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به مشکلات سلامت روان و اجتماعی ناشی از مواد مخدر گفت: آثار اقتصادی ناشی این مواد قابل تأمل است. بنابراین در عرصه مبارزه با عرضه هیچ کارشناسی وجود ندارد که با آن مخالفت کند اما باید در کنار مبارزه با تقاضا انجام شود.
هزینههای عرضه کمتر از تقاضا است
همچنین حجتالاسلام موسی قربانی در مناظره روشهای مبارزه با اعتیاد گفت: اینکه برخیها بحث هزینه مبارزه با مصرف مواد مخدر را مطرح کردهاند بنده معتقدم که نباید فقط هزینهها را در نظر بگیرند در حالی که هزینههای عرضه کمتر از تقاضا است.
وی که به کاهش عرضه اعتقاد دارد ادامه داد:در روشی که نتوانیم تولید مواد مخدر را کنترل کنیم و به شیوه فعلی مبارزه کنیم هزینه زیادی را باید پرداخت کنیم و در این مسیر کرامت انسانها را از بین بردهایم.
این حقوقدان گفت: فردی ;i آدم خوبی است اما زمانی که از شهرستانهای مرزی کشور مسافرت میکند در مسیر بازگشت چندین بار جلویش گرفته میشود و افرادی را دیدهایم که در معرض دید سگ قرار دادهاند تا ببینند مواد مخدر حمل میکنند یا خیر گاهی هم از دستگاههای پزشکی استفاده میکنند و دستشوییهای اجباری میفرستند.
قربانی افزود: همه اینها هزینههایی است که باید در نظر بگیریم فردی که اعدام شده خانوادهاش چه گناهی دارد و زندگی یک فرد زندانی چه میشود افرادی هم که در مبارزه با مواد مخدر شهید شدهاند و جانشان از هر کسی عزیزتر است را نیز باید در نظر بگیریم. همچنین افرادی که به هر دلیلی اشتباه کردهاند نانآور خانواده خود بودهاند.
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی گفت: در واقع شیوه مبارزه با مواد مخدر کرامت انسانی را زیر سؤال میبرد.
وی گفت:در بخش مبارزه هزینههای بسیار میشود و این در حالی است که ۹۳۶ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان و ۹۰۹ کیلومتر مرز مشترک با پاکستان داریم که اگر در هر کیلومتر یک پاسگاه ایجاد کنیم با ۵۰۰ متر دید، تمام مسیر قابل کنترل خواهد بود.
اعتیاد از موارد جنگ نرم است
اما علی مؤیدی رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر درباره الگوی مبارزه با عرضه مواد مخدر گفت: در بحث مبارزه با مواد مخدر خوشبختانه نظام مقدس جمهوری اسلامی دستاوردهای خوبی را به دست آورده است و در واقع یکی از شاهکارهای نظام در بحث مبارزه با مواد مخدر محسوب میشود.
وی گفت: توفیقات نظام مقدس جمهوری اسلامی در دنیا زبانزد همه کشورهاست و همه اذعان دارند که کشور ما در جنگ و نبرد با قاچاقچیان عملکرد خوبی را داشته است.این جنگ از نقطه صفر مرزی شروع و تا اقصی نقاط کشور ادامه دارد.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا تأکید کرد: اقدامات انجام شده از سوی نظام مقدس اسلامی در بحث مبارزه با مواد مخدر یک الگو تلقی میشود و سازمانهای بینالمللی به این جایگاه نظام ما اذعان دارند و این در حالی است که شرایط کشور ما با توجه به نزدیک بودن کانون توزیع مواد مخدر (افغانستان) اقدامات خوبی را انجام داده است.
مؤیدی گفت: در همین راستا نظام مقدس جمهوری اسلامی سرمایههای معنوی و مادی را هزینه کرده است و بالغ بر ۴ هزار شهید و ۱۲ هزار جانباز در راه مبارزه با مواد مخدر داشته است که این نشان از توجه نظام مقدس جمهوری اسلامی در عرصه مبارزه با مواد مخدر است.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا ادامه داد: اعتیاد و مواد مخدر با توجه به موقعیت جغرافیایی کشور ما یکی از تهدیدات جنگ نرم تلقی میشود و از آنجایی که مواد مخدر یکی از سه تهدید کشورهاست شرایط کشور ما با توجه به همسایه بودن با افغانستان آسیبپذیری بیشتری را در این بخش دارد. پلیس افتخار دارد یک حرکت پلیس جامعه محور را در سال گذشته شروع کرده است و ما معتقدیم باید همزمان با توزیع و عرضه مقابله کنیم.
مؤیدی گفت: برای مبارزه با مواد مخدر علاوه بر جلوگیری از عرضه و همچنین تقاضا نیازمند به یک راهکار سوم هستیم که باید در این زمینه اقدامات وسیعی را انجام دهیم.
بخش دوم مناظره
در بخش دوم هر یک ازمهمانان می توانستند درباره سخنان یکدیگر نظر بدهند. علی مؤیدی رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا در پاسخ به پیشنهاد موسی قربانی درباره احداث پاسگاه گفت: آنچه که مشکل است در حوزه مبارزه و تقاضا این است که توازنی برقرار نیست و عمده تلاش ما متمرکز بر مقابله با مواد مخدر بوده است.
وی گفت: طبق سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری با مشاهده کارنامه دستگاهها میبینیم که کدام یک بیشترین تلاش را داشته است.
مؤیدی گفت: در مرزهای خشکی و در مرز افغانستان توانستهایم انسداد خوبی ایجاد کنیم و موانع استحکامی خوبی ایجاد شده است.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا گفت: تا چند سال پیش کاروانها به راحتی از مرز افغانستان به ایران میآمدند اما امروز این مسیر به سمت پاکستان و آبهای آزاد تغییر کرده است.
وی با اشاره به اینکه اگر این مسیرها مسدود شود آثار بهتری را شاهد خواهیم بود، گفت: در کشورمان فقط در حوزه مقابله حرف قابل توجهی داریم و در حوزه پیشگیری اقدامات خوبی در دهه اخیر شده اما نیازمند عزم جدی در این حوزه هستیم.
دین پرست،معاون کاهش تقاضا و مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: ما نمیتوانیم جلوی توزیع مواد مخدر را در زندانها از جمله زندان اوین بگیریم. ما اگر بخواهیم بحث تقاضا را در کشور در حوزه مواد مخدر پیگیری کنیم باید جلوی ۷۰ میلیون نفر را بگیریم.
وی گفت: با برنامهریزی دقیق میتوانیم حتی تولید داخلی مواد مخدر (آشپزخانهها) را شناسایی وآنها را با حمایت مردم از بین ببریم.
این کارشناس قضایی با تاکید بر اینکه متاسفانه بودجهای که در اختیار نیروی انتظامی قرار میگیرد برای انسداد مرزها کافی نیست، گفت: هر ساله زمان بودجه نویسی نیروی انتظامی کشکول خود را به مجلس میآورد تا بتواند اعتبار قابل قبولی را در بخش انسداد مرزها دریافت کند.
سه میلیون معتاد در ایران
بابک دینپرست معاون کاهش تقاضا و مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر هم گفت: بیش از ۳ میلیون نفر در کشور به معضل اعتیاد گرفتار شدند که باید در این بخش اقدامات ویژهای را انجام داد.
حمیدرضا جلائیپور جامعهشناس و استاد دانشگاه نیز گفت: نیروی انتظامی در این چند دهه در حوزه مبارزه با مواد مخدر اقدامات خوبی را انجام دادهاست.
وی گفت: در حالی کشور ما با جمعیت قابل توجهی از افراد وابسته به اعتیاد روبروست که حتی کشور پاکستان نیز این رقم معتاد را ندارد.
حجت الاسلام قربانی، مستشار دیوان عالی کشور در واکنش به این موضوع گفت: قطعا نیروی انتظامی اقدامات خوبی را در خصوص مبارزه با مواد مخدر انجام داده اما این عزیزان رضایت کاملی را در خصوص انسداد مرزها ندارند و اعتقاد دارند باید در این بخش اعتبارات بهتری اختصاص پیدا کند.
دینپرست معاون کاهش تقاضا و مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر خطاب به موسی قربانی افزود: یک سؤال از شما میپرسم آیا ما میتوانیم جلوی توزیع مواد مخدر در زندانها از جمله زنان اوین را بگیریم؟
قربانی در پاسخ به پرسش دینپرست تاکید کرد: حتما میتوانیم.
دین پرست، معاون ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه جلسه با قطع صحبتهای قربانی ادامه داد: قطعا ما نمیتوانیم جلوی توزیع مواد مخدر در زندان اوین را بگیریم.
جلایی پور،دانشیار گروه جامعهشناسی دانشگاه تهران با بیان اینکه نیروی انتظامی در راستای مبارزه با مواد مخدر در صف مقدم بوده است گفت: هم اکنون ۶۰ درصد زندانیان مربوط به مواد مخدر هستند ضمن آنکه اکثر اعدامیها نیز در همین رابطه بودهاند. همه میدانند که نیروی انتظامی در راستای مبارزه با مواد مخدر در صف مقدم بوده است.
جامعهشناس و دانشیار گروه جامعهشناسی دانشگاه تهران افزود:در ۲۰ سال گذشته سازمانهای بینالمللی نیروی انتظامی ایران را به لحاظ مبارزه با مواد مخدر تشویق کردند.
وی ادامه داد: این امر به شکلی است که هم اکنون ۶۰ درصد زندانیان مربوط به مواد مخدر هستند ضمن آنکه اکثر اعدامیها نیز در همین رابطه بودهاند.
جلاییپور ادامه داد: هم اکنون همه جوامع با معتاد روبرو هستند، با مونیتور حرکت کردن به این معنی است که شما چه میزان در کنترل مسائل موفق بودهاید.
وی گفت: هم اکنون میزان واقعی معتاد در کشور رقمی بین ۲ تا ۴ میلیون نفر است.این در حالی است که لازم است تمامی نهادهای متولی بدانند که چه میزان معتاد در کشور وجود دارد، حرکت با مونیتور یعنی همین مسئله.
وی با اشاره به رابطه بیکاری و اعتیاد گفت: با توجه به اینکه رابطه مستقیمی بین بیکاری و اعتیاد وجود دارد با این وجود هم اکنون اختلاف آمار در مورد تعداد بیکاران در کشور بین ۳ تا ۵ میلیون نفر است.
به گفته جلاییپور بیکاری، تورم و خودکشی ارتباط مستقیم با اعتیاد دارند.
وی با ابراز خرسندی از اقدام دولت یازدهم مبنی بر ارائه گزارش 100 روزه از وضع موجود افزود: اگر نتوانیم بیکاری را کنترل کنیم بدون شک معتاد هم زیاد میشود.
چرا بحث اصلی صدا و سیما زوال اروپا و آمریکاست؟
جلاییپور در ادامه با انتقاد از صدا و سیما گفت: هم اکنون یکی از مباحث اساسی برنامههای صدا و سیما این است که اروپا و آمریکا زوال پیدا کردهاند، این در حالی است که همین کشور آمریکا که در بحران بزرگ مالی بود 800 میلیارد دلار را به دو درصد رشد رساند.
وی با ارائه پیشنهادی مبنی بر اینکه صدا و سیما برای کنترل اعتیاد در کشور از کارشناسان مربوطه، روانشناسان، جامعهشناسان و حقوقدانان طی جلسات متعدد دعوت به عمل آورد اظهار داشت: با چنین شرایطی موفق خواهیم بود چرا که در مورد موضوع کنترل بیماری ایدز چنین عملکردی را از صدا و سیما شاهد بودیم.
در ادامه مناظره، قاضیزاده گفت: افزایش طلاق نشان میدهد که اعتیاد افزایش یافته است و در تمام دنیا هم اکنون به این جمعبندی رسیدهاند که باید تقاضا را در این باره مهار کنیم، عرضه و تقاضا مکمل یکدیگر هستند.
وی با بیان اینکه اعتیاد بیماری اجتماعی است و معلول سایر بیماریها بوده افزود: وقتی نرخ طلاق در جامعه افزایش مییابد این امر نشان میدهد که اعتیاد نیز افزایش یافته است.
نماینده مشهد در مجلس به سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: از 11 سیاست مقام معظم رهبری 6 مورد در رابطه با کنترل حوزه تقاضا است. این در حالی است که مردم فکر میکنند که باید عرضه کنترل شود چرا که مردم اعتیاد را از بیرون نگاه میکنند.
به گفته وی، هم اکنون تنفر عمومی از قاچاقچی ایجاد شده است.
جلایی پور، دانشیار گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران در ادامه گفت: آمار معتادان باید مانند آمار تورم و آلودگی هوا در میدان هفتتیر اعلام شود و بالاخره بگوییم آمار تغییر الگوی مواد افیونی به صنعتی چقدر است چرا که هر کسی یک چیزی میگوید.
دینپرست معاون مقابله با تقاضای ستاد مبارزه با مواد مخدر در مورد آمار معتادان گفت: آمار معتادان باید اعلام شود چرا که اگر اعلام نشود نمیتوانیم برنامهریزی کنیم.
در این میان جلاییپور گفت: چطور میشود که بیماری فشار خون را میتوان اندازهگیری کرد اما آمار معتادان را نتوانستهاید اندازه بگیرید؟ من با گروهی از دانشجویان دانشگاه تهران میتوانم در عرض یک ماه با اختلاف 50 هزار نفر آمار معتادان را به دست بیاورم. آمار معتادان مانند تورم و آلودگی هوا است و باید در میدان هفتتیر نصب و اعلام شود.
دینپرست در پاسخ گفت: ما ترسی از اعلام آمار معتادان نداریم و آن را در صدا و سیما اعلام میکنیم به طوری که در سال 86 آمارها را به روز کرده و اعلام کردیم.
جلاییپور جامعهشناس گفت: اگر انجام دادهاید بگویید که آمار تغییر الگوی مواد افیونی به صنعتی چقدر است در این میان هر کسی آماری میگوید.
دینپرست معاون مقابله با کاهش مبارزه با ستاد پاسخ داد: اگر آمار معتادان معمولی موجود است معتادان یقه سفید را چه کنیم که با ماشینهای مدل بالا در رفت و آمد هستند. یارانه نیست که معتادان ثبتنام کنند و آمارشان به دست بیاید. یا معتادان مانند بیکاران نیستند که در سامانه شغل ثبتنام کنند.
دینپرست گفت: طبق آماری که در سال 90 به دست آمد یک میلیون و 325 هزار معتاد حرفهای ثبت شده است که این آمار را جهاد دانشگاهی برای ستاد انجام داد این درحالی است که در حال گذر از مصرف مواد سنتی به صنعتی هستیم.
حجتالاسلام موسی قربانی مستشار دیوان عالی کشور نیز گفت: گذر از مواد سنتی به صنعتی بحث جدیدی است چرا تاکنون نبوده و از چه زمانی تولید داخل شده است چرا که بحث سالهای اخیر است.
دینپرست، معاون ستاد مبارزه با مواد مخدر پاسخ داد: طبق نامهای که به رئیس سازمان صدا و سیما داشتهایم قرار شده بحث مواد مخدر در یک کارزار رسانهای مطرح شود و باید بگویم که ما با مواد روانگردان جدیدی روبرو هستیم که قبلا هم بوده اما اسمشان جدید است.
وی افزود: در 70 کشور دنیا مواد و ترکیبات اولیه این مواد مخدر جدید مصرف میشود که منشاء آن گیاهی و شادی بخش است و در ذاتش ممنوعیتی ندارد. این مواد نه از مرزها میآید نه در لابراتوار تولید میشود بلکه جوانی در خانه دو مواد غذایی را ترکیب میکند و میشود ماده مخدر.
دینپرست گفت: باید به جایی برسیم که نخواهیم مواد مخدر مصرف کنیم ما تعدادی از معتادان را به جزیره فارو بردیم و دیدیم پس از مدتی موکتهای آنجا پرز ندارد. بعد از مدتی به این نتیجه رسیدیم که معتادان پرز موکت را لای کاغذ گذاشته و کشیدهاند.
علی مؤیدی رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا گفت: در بحث آسیبها مانیتورهایی که ناجا طراحی کرده تعلل دستگاهها، سهلانگاری و پیشرفت در فرآیندها را نشان میدهد و نصب چنین مانیتورهایی برای دستگاههای دیگر ضرورت دارد و در بحث مواد مخدر کشور ما نسبت به سایر کشورهایی که با افغانستان فاصله دارند آسیبپذیری بیشتری دارد.
وی افزود: در سال 2001 که طالبان در افغانستان حضور داشتند و بحث مواد مخدر را جدی گرفته بودند تولید مواد مخدر به 185 تن در سال رسید اما در 2013 به 6 هزار و 500 تن رسید که برآورد میشود 8 هزار تن باشد.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا گفت: در دهه 90 ، 4 هزار تن مواد مخدر را در کشور کشف کردهایم و باید حجم تهدیدها را نسبت به وضع موجود بسنجیم، چرا که آسیبپذیری ما آنگونه که گفته شد نیست.قبل از فروپاشی شوروی بین 50 تا 100 هزار معتاد در روسیه وجود داشته که پس از فروپاشی به 20 میلیون نفر رسیده است.
مؤیدی گفت: در آمریکا نیز در سال 2010 ، 2100 کارگاه تولید آمفتامین متلاشی شد و در 2012 تعداد این کارگاهها به 12 هزار عدد رسید.
رئیسپلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا تصریح کرد: در کاهش تقاضا موفق نبودهایم چرا که رویکرد مقابلهای داشتهایم و دستگاهها آن گونه که باید کار نکردهاند. اگر در بحث مقابله یا عرضه موفق بودهایم پس در کاهش تقاضا هم میتوانیم موفق باشیم در این میان نهاد خانواده بسیار مهم است و در افکارسنجی نقش آن 22.2 درصد برآورد شده است.
مؤیدی گفت: در همین افکارسنجی فقر و بیکاری 15 درصد، دوست ناباب 13 درصد، فشار بر جوان 10 درصد، ضعف دینداری 4 درصد و دسترسی آسان به مواد مخدر 4 درصد بوده است. سال گذشته نیز ناجا در افکارسنجی که انجام داد مشخص شد که مردم اولویت مقابله با جرم را 60 درصد به مقابله با مواد مخدر اختصاص دادهاند.
بخش سوم
بخش سوم مناظره اختصاص به سؤالات خبرنگاران، مردم و خانواده شهدا داشت. حمیدرضا جلاییپور جامعهشناس در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه اگر فقط فقر و بیکاری عامل گسترش اعتیاد است چرا در بین پولداران اعتیاد نیز رشد داشته است گفت: رشد فزاینده اعتیاد را با فقر نمیتوان توضیح داد. کم شدن فقر از سال 84 به بعد مطرح بوده است.
وی ادامه داد: اینکه گفته میشود فقیرها راه خوشی ندارند و اعتیاد را به عنوان یک خوشی ارزانقیمت استفاده میکنند اینطور نیست اگر اینطور باشد بنگلادش باید یک کشور پر از معتاد باشد.
در ادامه دینپرست، نماینده دولت در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چگونه مواد مخدر به زندانها وارد میشود گفت: مواد مخدر از هر منفذی وارد خانه ما میشود و وقتی که تقاضا باشد عرضه هم است. وقتی از مدیران درباره مبارزه با مواد مخدر سؤال می شود همه اهتمام به مبارزه دارند ولی این اهتمام لازم نیست. مشکلی که وجود دارد تضادی است که بین دغدغه مردم و ما سیاستمداران است.
دینپرست تأکید کرد: دغدغه 90 درصد مردم مواد مخدر است ولی چقدر ما سیاستمداران و مسئولین در تخصیص بودجه و سیاستهای خود این دغدغه مردم را لحاظ کردهایم.
در ادامه سیدامیرحسین قاضیزاده نماینده مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه مجلس چه مقدار در حوزه مواد مخدر ورود پیدا کرده است گفت: در این خصوص در خدمت مدیران و مسئولان حوزه مواد مخدر هستیم بزرگترین دغدغه نماینده مجلس مواد مخدر است.
همچنین حجت الاسلام موسی قربانی مستشار دیوان عالی کشور در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا درست است که بعضی از قاچاقچیان دستگیر میشوند محاکمه نمیشوند گفت: به صورت قاطع میگویم که دستگاه قضایی قانون را اجرا میکند و تصوری که برخیها دارند ایراد به قانون اساسی است.
در پاسخ به این سؤال بابک دینپرست نماینده دولت نیز گفت: این موضوع درست است و اگر قاچاقچی تا یک مقدار خاص مواد داشته باشد باپرداخت 400 هزار تومان آزاد میشود.
در ادامه علی مؤیدی رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چرا پلیس آنقدر که در مرزها علیه مواد مخدر مبارزه میکند در شهرها تلاش ندارد؟ افزود: در مرزها به شرایط جغرافیایی و اجتماعی کمترین نیرو را در مبارزه با مواد مخدر داریم. 300 هزار نفر در نیروی انتظامی در عرصه مبارزه با مواد مخدر فعالیت میکنند و محلات، شهرها اولویت اول ما هستند.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر یادآور شد: باید در زمینه مبارزه با مواد مخدر یک فرهنگ سازی خاصی انجام شود و مواد مخدر را به عنوان یک امر حرام و جرم باید مطرح کرد.
او گفت: معتاد، مجرم نیست و یک بیمار تلقی میشود؛ بیمار تعریف خاص خود را دارد و باید برای درمان آن تمهیدات خاصی در نظر گرفت.
در ادامه این مناظره سردار علی مؤیدی در پاسخ به اینکه چرا مردم به عملکرد دولت در مبارزه با مواد مخدر بیاعتماد هستند؟ و ۵۰۰ تن مواد مخدر کشف شده چه سرنوشتی پیدا میکند، گفت: در بحث مافیا خوشبختانه در نظام و ساختارهایی که داریم تا به امروز تلاش زیادی شده و با مافیا بدون کوچکتری اغماضی برخورد میشود. خوشبختانه در نظام ما مافیا وجود ندارد و ساختار پاکی را داریم.
وی گفت: بخشی از کشفیات تریاک برای داروسازی به کارگرفته میشود و این اقدام با نظارت دقیق صورت میگیرد و گرم به گرم آن رصد میشود.
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر درباره کامیونی که با بار مواد مخدر وارد تهران میشود، گفت: کامیونهایی هستند که مواد مخدر به صورت بسیار حرفهای جاسازی میشود و ممکن است در گیت اول نیروی انتظامی این مواد مخدر شناسایی نشود ولی مطمئناً در گیت پنجم شناسایی میشود.
در ادامه بابک دینپرست، معاون ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره افزایش معتادین از سال ۸۴ تاکنون گفت: مطمئناً اگر آمار موثقی داشتم که نشان دهد در کشور ۲۰ میلیون نفر معتاد داریم عنوان میکردم.
نتیجه نظر سنجی
در پایان اعلام شد که ۶۳ درصد مردم کاهش عرضه را در مبارزه با مواد مخدر موثر می دانند،که جلایی پور گفت:سوال اشتباه است چون برای این مبارزه تنها نمی توان به دو عامل اکتفا کرد.
نظر کاربران
با ملاحظه مطالب مذکور از جانب معاونکاهش تقاضای ستاد مبارزه با مواد مخدر نکات ذیل قابل توجه است:
دین پرست،معاون کاهش تقاضا و مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر
ما در کاهش عرصه تقاضای مواد مخدر ابتکار عمل را در اختیار نداریم و این اقدام عملی پر هزینه است.
ما هیچ اقدامی برای کاهش این تولید نمیتوانیم انجام دهیم.
براساس تحقیقهای صورت گرفته بعد از مواد غذایی دومین مادهای به راحتی وارد منازل میشود مواد مخدر است و تا قرنها این مواد با انسانها خواهد بود.
ما باید به کاهش تقاضای استفاده از مواد مخدر توجه ویژهای کنیم و در اولین اقدام باید جامعهای سالم از مواد مخدر را مصون نگه داریم.
حال این سئوال مطرح است که برنامه ریزی برای کاهش تقاضای مواد مخدر با کیست؟ اگر این مسئول محترم تولیت کار بر عهده دارند که ایشان در تمام موارد گفته اند ما کاره ای نیستیم که جای تاسف است.
در گفته های ایشان تناضاتی مشاهده می شود جای می گویند "ما در کاهش عرضه تقاضای مواد مخدر ابتکار عمل را در اختیار نداریم و..." و یا " ما نمی توانیم ورود مواد مخدر به زندان را بگیریم" و یا .... و در جای دیگر می گویند " ما باید به کاهش تقاضای استفاده از مواد مخدر توجه ویژه ای کنیم و... "
خوب آیا ابتکار عمل باشما است؟ شما که تمام دست خود را در مقابل قاچاقچیان بالا برده اید؟ بواقع بایستی گفت در مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی و قوه قضائیه تنها هستند تا زمانی که این سخن فرمائی ها را از مسئولین حوزه کاهش تقاضا می بینیم.
به راستی مسئولیت کاهش تقاضا با وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و وزارت رفاه و تعاون و امور اجتماعی است و یا معاون ستاد؟ مگر ستاد بایستی در امور اجرایی دخالت نماید؟
متاسفم واسه 3 میلیون معتاد! یک تست عقل از شما 3 میلیون بگیرن همه تان باید برید امین آباااااد !!!