تصویب قطعنامه سازمان ملل به پیشنهاد ایران
کمیته خلع سلاح و امنیت بینالمللی مجمع عمومی سازمان ملل، قطعنامه پیشنهادی ایران در زمینه خلع سلاح هستهیی را تصویب کرد.
هیأت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل در نشست اخیر این کمیته پیشنویس قطعنامهای در زمینه خلع سلاح هستهیی را ارائه داد که با وجود مخالفت آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای غربی، با ۱۱۳ رأی مثبت و ۷ رای ممتنع به تصویب رسید.
موضوع این قطعنامه، پیگیری اجرای تعهدات پذیرفته شده در چارچوب کنفرانسهای بازنگری دولتهای عضو پیمان عدم اشاعه سلاحهای هستهیی در سالهای ۱۹۹۵، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ میلادی بود که برای ششمین بار طی ۱۰ سال گذشته از سوی ایران ارائه و تصویب شد.
این قطعنامه از کشورهای دارای سلاحهای هستهیی میخواهد به اقدامات لازم جهت اجرای تعهداتشان مبنی بر انهدام کامل زرادخانه تسلیحات اتمی خود بر اساس اصول شفافیت، برگشتناپذیری و نظارت بینالمللی سرعت بخشند.
طبق پیمان عدم اشاعه هستهیی (ان.پی.تی) که از سال ۱۹۷۰ میلادی لازمالاجرا شده است، کلیه دولتهای برخوردار از سلاح هستهیی متعهد شدهاند تمام تسلیحات اتمی خود را منهدم کنند. بعلاوه، آنها از نظر حقوقی موظفند نه تنها از هرگونه اقدام برای ساخت سلاح هستهیی خودداری کنند، بلکه از انتقال این گونه سلاحها به دیگر کشورها، استقرار آنها در خارج از خاک خویش و همکاری با دیگر دولتها برای ساخت سلاح اتمی نیز بپرهیزند.
دولتهای هستهیی پس از دههها پایبند نبودن به این تعهدات حقوقی مصرح خود، بار دیگر در قالب اسناد نهایی کنفرانسهای بازنگری پیمان عدم اشاعه سلاحهای هستهیی در سالهای ۱۹۹۵، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ میلادی متعهد شدهاند تا گامهای عملی مؤثری را برای امحای سلاحهای هستهیی خود بردارند.
در بخشی از قطعنامه تصویب شده ایران، بر اجرای قطعنامه کنفرانس ۱۹۹۵ در زمینه ایجاد خاورمیانه عاری از سلاحهای هستهیی نیز تأکید شده است.
قطعنامه سال ۱۹۹۵ در مورد خاورمیانه خواستار پیوستن اسرائیل به معاهده عدم اشاعه سلاحهای هستهیی و نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر تأسیسات هستهیی آن شده است.
در مجموع ۵۲ هیأت، از جمله هیأتهای آمریکا، فرانسه، انگلیس، رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی به تأکید موجود در این بخش به قطعنامه پیشنهادی ایران رأی منفی دادند.
در قطعنامه تصویب شده ایران همچنین بر ضرورت ارائه تضمینهای امنیتی به کشورهای غیرهستهیی مبنی بر عدم بکارگیری یا تهدید به استفاده از سلاح هستهیی علیه آنها تأکید شده است.
اکثر کشورهای جهان، وجود سلاحهای هستهیی را اصلیترین تهدید صلح و امنیت جهان میدانند و معتقدند تنها راه رهایی از این خطر امحای کلیه این سلاحها و ایجاد جهان عاری از سلاح هستهیی است. از جمله، جنبش عدم تعهد امحای کامل تمام سلاحهای هستهیی در جهان را اولین اولویت خود در زمینه خلع سلاح دانسته است.
در همین راستا، بنا به ابتکار جنبش عدم تعهد، در چهارم مهرماه سال جاری، اولین نشست عالیرتبه مجمع عمومی در زمینه خلع سلاح هستهیی برگزار شد که طی آن نزدیک به ۱۰۰ نفر از سران و وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان ملل متحد سخنرانی و بر لزوم امحای کامل سلاحهای هستهیی تأکید کردند.
اولین سخنران نشست افتتاحیه این نشست عالیرتبه نیز حسن روحانی رییسجمهور کشورمان بود که به نمایندگی از ۱۲۰ کشور جنبش عدم تعهد به تشریح مواضع آنها پرداخت.
روحانی در این سخنرانی سه پیشنهاد از سوی عدم تعهد ارائه کرده بود که چند روز پس از آن، این پیشنهادات از سوی جنبش عدم تعهد در قالب قطعنامهای تنظیم و برای تصویب به کمیته خلع سلاح و امنیت بینالمللی مجمع عمومی ارائه شد. در حال حاضر این پیشنویس در کمیته خلع سلاح و امنیت بینالمللی مجمع عمومی تحت بررسی قرار دارد و انتظار میرود طی هفته آینده در مورد تصویب آن تصمیمگیری شود. انتظار میرود این قطعنامه به همراه برخی پیشنهادات دیگر تصویب شده ایران در کمیته خلع سلاح، نظیر قطعنامه جامع مرتبط با موشکها و استفادههای نظامی از آن، طی هفتههای آتی در مجمع عمومی سازمان ملل طرح شود و به تصویب برسد.
ارسال نظر