۷۳۷۷۱۴
۳۱ نظر
۵۰۲۲
۳۱ نظر
۵۰۲۲
پ

استعفای دولت؛ پیشنهاد موسویان عملی است؟!

مهرداد خدیر در عصر ایران نوشت: پیشنهاد حسین موسویان عضو پیشین تیم مذاکرات هسته‌ای ( در آغاز دهۀ ۸۰ و در دوران مسؤولیت حسن روحانی) برای استعفای دولت و برگزاری انتخابات زودرس را می توان به منزلۀ پیشنهاد استعفا به رییس جمهوری به سبب تغییر وضعیت برجام و تبعات خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای پس از فرمان دونالد ترامپ دانست.

مهرداد خدیر در عصر ایران نوشت: پیشنهاد حسین موسویان عضو پیشین تیم مذاکرات هسته‌ای ( در آغاز دهۀ ۸۰ و در دوران مسؤولیت حسن روحانی) برای استعفای دولت و برگزاری انتخابات زودرس را می توان به منزلۀ پیشنهاد استعفا به رییس جمهوری به سبب تغییر وضعیت برجام و تبعات خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای پس از فرمان دونالد ترامپ دانست.

به عبارت دیگر با این فرض که هویت و ماهیت این دولت با برجام گره خورده اگر برجام، برجا نماند، آن گاه دکترین روحانی و کلید او برای حل مشکلات، موضوعیت خود را از دست می‌دهد و انگار حضور او در جایگاه ریاست جمهوری بدون برجام وجاهت ندارد.

آقای موسویان در سال‌های عضویت در تیم مذاکرات هسته‌ای در زمرۀ نزدیک‌ترین کسان و گاه سخن‌گوی آقای روحانی به شمار می‌آمد و به همین سبب آقای احمدی‌نژاد بر روی او انگشت گذاشت و کار به اتهام جاسوسی هم کشید تا جایی که در اقدامی بی‌سابقه در نطق ۲۲ بهمن که معمولا سخنان کلی و اجماعی از تریبون رسمی مطرح می‌شود چنین داعیۀ سنگینی را علیه مذاکره کنندگان سابق بر زبان آورد.

البته اکنون نمی‌دانیم او چقدر به رییس جمهور نزدیک است و با توجه به این که سال هاست در ایران زندگی نمی‌کند تا چه حد ارتباط دارد تا بتوانیم حدس بزنیم در گفت و گوها و مراودات به چنین برداشتی رسیده یا پیشنهاد خود اوست.

در این گفتار اما می خواهم دلایلی را برشمارم که نشان می‌دهد چرا رییس جمهوری عجالتا نمی‌تواند استعفا کند و اگر بخواهد کناره بگیرد راه دیگری باید برگزیند.

مهم ترین مانع اخلاقی و سیاسی استعفای رییس جمهور روحانی که در بیان موسویان از آن به عنوان «استعفای دولت» یاد شده این است که مذاکرات ایران و اروپا هنوز به پایان نرسیده و استعفای دولت به منزلۀ پایان مأموریت محمد جواد ظریف و اعضای تیم مذاکرات نیز تلقی می‌شود.

سی سال قبل مهم‌ترین دلیل امام خمینی در مخالفت با استعفای مهندس موسوی در شهریور ۱۳۶۷ نیز همین بود که وزیر وقت خارجه- دکتر ولایتی- مذاکرات مربوط به تبعات قبول قطعنامه ۵۹۸ را شروع کرده بود و با استعفای دولت این تلقی ایجاد می‌شد که مأموریت او تمام یا معلق شده است.

پس مادام که مذاکرات ایران و اروپا برای سرپا نگه داشتن برجام ادامه دارد و سوسویی از امید در تونل تاریک نومیدی‌ها به چشم می‌خورد دولت نمی تواند استعفا کند.

دوم این که شاید گفته شود موسویان نگفته همین حالا بلکه چنانچه مذاکره با اروپا هم به نتیجۀ مطلوب نرسد که همانا تضمین خرید نفت ایران و انتقال پول های حاصله است. دولت روحانی هم برجام را به بایگانی بسپارد و استعفا دهد و در انتخابات زودرس، این بار برپایۀ واقعیت های جدید و نه بر اساس برجام رأی بگیرد.

مشکل این راهکار اما این است که نظام سیاسی ایران، پارلمانی نیست تا در انتخابات چه زودرس چه دیررس، احزاب بتوانند وزن کشی کنند.

روحانی اگر کنار برود هیچ تضمینی وجود ندارد که مجال برگزاری انتخابات دیگری با حال و هوای ۹۲ و ۹۶ فراهم آید. ۸۸ و قبل آن که جای خود دارد.

اگر حزب داشتیم یا احزاب معتبر امکان استمرار فعالیت داشتند و با هم رقابت می‌کردند حزب پیروز یا احزابی که با ائتلاف قادر به کسب اکثریت کرسی ها شده بودند دولت تازه را تشکیل می‌دادند در ایران اما مگر این گونه است؟

آقای موسویان چنان از استعفای دولت، سخن می‌گویند که انگار دولت، فعال ما یشاء است. نهادهای پر قدرت دیگر درکارند و همان ها قوه اجرایی راهم در اختیار می‌گیرند.

این بیم هم وجود دارد که استعفای روحانی به منزله فشار برای اخذ مجوز مذاکره مستقیم با ترامپ تلقی شود و در این حالت نیز اگر چنین مجوزی دریافت نکند باید صحنه را ترک کند و سناریوهای دیگر نیز از او پذیرفته نخواهد شد و اگر استعفا غیر واقعی و تنها برای کسب امتیاز باشد از یک سو حمل بر شکاف در حاکمیت در نوع مواجهه با بحران می‌شود و از جانب دیگر به روابط درون حاکمیت آسیب می‌رساند.

با این توضیحات طبیعی است که خوانندۀ این سطور بپرسد دولت مذاکره و برجام، چگونه می‌تواند دولت مقاومت و عصر بی‌برجامی و بازگشت تحریم‌ها و روز از نو - روزی از نو باشد و بابک زنجانی و رضا ضراب هم که ندارد تا تحریم‌ها را دور بزند.

با این همه وقتی «نشد که بشه» نمی‌توان با «شاید که بشه» از همه خواست امیدوار و در صحنه باقی بمانند. در این حالت روحانی می تواند دو کار انجام دهد:

نخست این که وضعیت را در حدی که موجب سوء استفاده دیگران نشود توضیح دهد. می‌دانیم که همه چیز را نمی تواند بگوید چون سخنان او را دیگران نیز می‌شنوند. کار دوم اما این است که مذاکره، خروج کامل از برجام یا راهکار دیگر و پیشنهادی خود را به همه پرسی گذارد.

در قانون اساسی راهکار رفراندوم پیش بینی شده و ساز و کار آن نیز مشخص است و حساسیت برخی در قبال این واژه از بی‌توجهی و غفلت از ظرفیت‌های قانون اساسی ناشی می‌شود. راهکار مذاکره با ترامپ طبعا بدون مجوز رهبری عملی نیست و هنوز مورد اجماع همه نیروهای سیاسی هم نیست چندان که به تازگی آقای خاتمی هم در جریان دیدار اعضای انجمن اندیشه وقلم از آن - خاصه اگر بی قید و شرط باشد - استقبال نکرد.

راهکار دوم یا مقاومت همه جانبه اما مستلزم قبول شرایط فوق‌العاده و توضیح و توجیه برای مردم و مقابله با سودجویی هاست و مردانی از جنس مدیران دهه ۶۰ می‌طلبد.

راهکار سوم البته می تواند استعفا باشد. چون پروژه روحانی بر پایه تعامل و نه تقابل استوار شده بود. منتها این استعفا را با ذکر دلایل باید با مردم در میان بگذارد. یادمان بیاید که روحانی به عنوان «وکیل» مردم وارد صحنه شد و وکیل تنها هنگامی کنار می‌رود که احساس کند موکل فرد یا روش دیگری را می‌پسندد.

کوتاه این که روحانی و دولت او ابتدا باید نظر «موکل» را جویا شود و آن گاه به عنوان وکیل تصمیم بگیرد. این تصمیم هم می‌تواند استعفا باشد و هم تصمیمی دیگر تا همه بدانند شرایط، متفاوت شده است.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • سعید

    گیریم‌دولت عوض کردین...فکر میکنی تحریم ها برداشته میشه ؟؟؟ ما رو مسخره کردن

    پاسخ ها

    • صابر

      خب. نشه

      حداقل دولتی مقتدر بیاد توان داخلی رو فعال کنه

      برای یکبار و همیشه. از نفت و درامدش جدا بشه

      تحریمها فقط تهدید نیست فرصت هم هست

    • بدون نام

      دولت نياز نيست استعفا بده
      اينقدر مرد باشين و سر رايتون وايسين و با كوچكترين مشكل نگين "كي بود كي بود من نبودم"
      ولي بعد ٤ سال ممكنه يك دولتي سر كار بياد كه از دست خود تحريمي داخلي شماها خلاص بشيم

    • بدون نام

      مهم سیاست های دولته.وگرنه تحریم 40 ساله وجود داره

    • بدون نام

      مشکل ما تحریم نیست بلکه ولنگاری مدیریت داخلی است .... رزومه ی عجیب و غریب این دولت در 70 سال گذشته بی سابقه بوده است.
      خالی شدن 15000000000000 تومان پول ذخیره فرهنگیان با مدیریت حسین فریدون و سرخه ایهای مقیم مرکز
      بالا کشیده شدن پول مردم در صندوق های قرض الحسنه
      افزایش سریع و سرسام آور قیمت ارز سکه و خودرو
      واردات وحشتناک
      تعطیلی کسب و کار
      و
      دهها مورد دیگر

      اینها از تحریم خطرناک تر و موثرتر نبودند؟

  • کامبیر

    بهترین انتخاب موجود نه اینکه کاندید دیگه کاره ای بشه؟

  • ALI

    این دولت جای خوبی است امکان ندارد استعفا دهند تازه جا پیدا کردن.یادم رفت آقای جهانگیری آقای سیف سلام

    پاسخ ها

    • بدون نام

      خیلی خودفروخته ای

    • بدون نام

      علی دمت گرم

    • نجف

      روحانی بایدبرود

  • بدون نام

    ظریف که کاره یی نیست.

  • سعید 1

    برجام تمام شد رفت ایناهم وقت کشی هست برای برجام،روحانی هم باید استعفا بده

  • سید مهدی فاتحی

    روحانی باید بمونه

    پاسخ ها

    • بدون نام

      جیره خواری.
      یا خودتان را زدین به خواب

  • بدون نام

    زنده باد دکتر روحانی عزیز!استعفای‌ روحانی آرزوی دشمنان انقلاب است!

  • بدون نام

    خدا لعنت کنه موسویان و امثالهم را که همین دیدگاه بدبختمون کرد

  • بدون نام

    چرا اسیفا جرا رفراندم نه

  • بدون نام

    انصافا اگه کاری از دستت بر نمیاد برای بهبود اوضاع استعفابده بروووو

  • بدون نام

    با این وضعیت اقتصادی رو به وخامت ، روحانی باید استیفا بدهد و یا توسط مجلس استیضاح شود.

  • بدون نام

    اون موقع که دلار هشتصد تومان شد سه و نیم کجا بودین؟
    اون موقع که سکه هشتاد تومنی شد یک و خورده ای کجا بودین؟

  • alinagi

    هشدارمهم به دولتمردان سریعا سود بانکی را بیست پنج درص کرده تا پول وتصمیم وزندگی مردم هادی شود دوم صرافان را تشویق به فعلیت و دلار را ازاد کند..سکه را هرکس خواست هرچقدر بخرد ولی با ممنوعیت خروج از ایران ...ببینید اوضاع ارام میشه یا نه...با این وضعیت تر وخشک باهم می سوزند اگه ای کار ها رو سریعا انجام ندهند

  • بدون نام

    بیچاره اینها

  • بدون نام

    لطف کنید همتون استعفا بدید برید

  • پ ح

    بابا جان کسی که توی ایران عزیز زندگی نمیگند

  • سعید پورمند

    رفتن روحانی به صلاح مردم وانقلاب میباشد.

  • بدون نام

    اگر روحانی برود. تمام زیر ساخت ها و برنامه هایی که برای چهار سال دوم خود درباره ی کشور کشیده بودند (به غیر از برجام) نیز می رود.
    افرادی چون احمدی نژاد دوباره زمام امور را دست می گیرند. و همه چیز را از روی میل خود به هم می ریزند.
    شما الان می‌گویید روحانی استعفا دهد ولی زمان احمدی نژاد که بهش گفتند که می گفت اگر بگین میگم نیز جرئت این حرفا رو نداشتین.یکی مثل اون بیاد خوبه؟
    الان آقای روحانی همه چیز رو داره رو حساب و کتاب پیش میبره. دولت دیگه ای جای ایشون بیاد مثلا می خواد چیکار کنه؟
    از برجام مثلا خارج بشه اون که آخرین کرسوی امید ماست. دوستان یکم فکر کنیم بعد حرف بزنیم

  • علي

    اين اقا خودش جاسوش انگلیس است

  • بدون نام

    چیزی دیگه ته سفره جا نذاشتن استعفا بدن یا ندن مردم باید زحمتشو بکشند دوباره پر کنند این دولتم استعف....

  • اسد

    روحانی باشه یانباشه چیزی عوض نمیشود

  • ثابت

    روحانی دیگه جایی تو قلب مردم نداره خیال بقیه راحت

  • Arvinsky

    ماتحریم نمیخوایم بشیم..میخوایم بادنیا دوست باشیم...

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج