بررسی نتایج نامطلوب کمپین «نه به خرید»
محسن جلالپور در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: شک ندارم که طیف وسیعی از ورزشکاران و هنرمندان کشورمان از روی دلسوزی و به خاطر تعلق خاطر به مردم، کمپین «نه به خرید» را پایهگذاری کردهاند. اما آیا این جنبش اجتماعی به نتیجهای که پایهگذارانش مطلوب میدانند، منجر میشود؟
محسن جلالپور در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: شک ندارم که طیف وسیعی از ورزشکاران و هنرمندان کشورمان از روی دلسوزی و به خاطر تعلق خاطر به مردم، کمپین «نه به خرید» را پایهگذاری کردهاند. اما آیا این جنبش اجتماعی به نتیجهای که پایهگذارانش مطلوب میدانند، منجر میشود؟
۱- از نظر منطق اقتصادی پیشفرضهای کمپین درست نیست. پیشفرض کمپین این است که دولت و مجلس و نهادهای سیاستگذار به درستی به وظایف خود عمل کردهاند اما این «دلالان و دزدان» هستند که باعث گران شدن کالاها شدهاند. دلایل زیادی وجود دارد که نشان میدهد این پیشفرض درست نیست. البته باید یادآوری کنم که دلالی در اقتصاد رذیلت نیست هرچند خیلیها آن را فضیلت هم نمیدانند اما نباید دلالان را کنار دزدان نشاند.
۲- سالهای طولانی است که همه ما یک اشتباه بزرگ میکنیم. هر زمان تورم افزایش پیدا میکند، بهجای اینکه به دولت فشار بیاوریم که تورم را کنترل کند، تشویقش میکنیم که قیمتها را کنترل کند. دولت هم با ابزارهای کنترل و تعزیر به جنگ بازار و بازاریان میرود. یعنی مسبب و مقصر اصلی وضع موجود، خود را از دایره پاسخگویی خارج و به جای مدعی مینشاند. درحالحاضر تورم درحال تخریب سرمایههای اجتماعی است. به این دلیل که به محض افزایش تورم، همه دنبال پیدا کردن مقصر هستند. مردم به دولت بیاعتماد میشوند و دولت کسبه را مقصر میداند. نیروهای موثر جامعه نیز به جان فعالان اقتصادی میافتند. اشتباه مشترک مردم و سیاستمداران این است که فرق میان گرانی و تورم را نمیدانند.
۳- تورم، بیثباتی، آشفتگی بازارها و... محصول رفتار سیاستگذار است. اما مساله گرانفروشی متفاوت از همه اینهاست. گرانفروشی هم میتواند وجود داشته باشد اما آنچه اینروزها میبینیم گرانفروشی نیست. ریشه معضلات اخیر در بازارها را باید در سیاستهای اقتصادی دولت جستوجو کرد.
۴-کمپین «نه به خرید» خیلی از واقعیتهای اقتصادی را نادیده گرفته و از جمله مفهوم انتظارات را زیر سوال برده است. انتظارات در اقتصاد عبارت است از پیشبینیها و تخمینهای فعالان اقتصادی از متغیرهایی مثل قیمت، فروش، درآمد و... فعالان اقتصادی در تصمیمگیریهای خود آیندهنگری میکنند؛ یا به عبارت دیگر انتظارات آتی از تغییر وضعیت متغیرهای اقتصادی را در تصمیمگیری امروز خود لحاظ میکنند. کمپین میخواهد یک رفتار عقلانی را با یک کنش احساسی بیاثر کند که قطعا موفق نخواهد بود.
۵- کمپین نه به خرید و حرکتهای مشابه در گذشته به این دلیل ناموفق بودند که اگرچه از نظر کنشهای اجتماعی در زمان مناسب شکل گرفتند اما واقعیتهای اقتصادی را نادیده گرفتند. وقتی قیمت کالا به دلیل افزایش قیمت نهادههای تولید و هزینههای تحمیلشده به بنگاه افزایش پیدا کند، فشار اجتماعی به بازار و پایهگذاری کمپینهای تحریمی چه معنایی دارد؟آیا ما انتظار داریم تولیدکننده کالایش را بدون توجه به افزایش قیمت تمامشده، به بازار عرضه کند؟
۶- در شرایطی که فعالان اقتصادی نگران تشدید محدودیتهای بینالمللی و بازگشت تحریمهای اقتصادی هستند، کمپین «نه به خرید» میتواند همان ماموریت را با استفاده از عوامل داخلی اجرایی کند. درحالحاضر هرگونه تحریم میتواند به زیان تولید ملی و به سود کالای ارزان و بیکیفیت خارجی تمام شود. اگر کنشهای اجتماعی این توانایی را داشته باشند که وقوع یک معضل اقتصادی را پیشبینی و از تداوم و گسترش آن جلوگیری کنند، قطعا میتوانند مفید و حائز اهمیت باشند در غیر این صورت نتایج زیانباری بهدنبال خواهند داشت.
۷- رفتار اقتصادی مردم را نمیتوان مهندسی کرد. باید این اصل را پذیرفت که بیشینهیابی و حداکثر کردن منافع،حق مردم است. همانطور که مردم از حق حکمرانی خوب نیز برخوردارند. موضوع این است که هیچ نیرویی قادر به مهندسی رفتار مردم نیست. فردریش فونهایک نظم خودجوش را برآیند رفتار تکتک آدمیان و نهادهای ریز و درشتی میداند که در بازار فعالیت میکنند. این نظم نتیجه کنش انسانها است ولی نتیجه طراحی انسان نیست. در بیثباتیهای اخیر بازارها، انتظارات فعالان اقتصادی و پیشبینی عوامل بازار براساس سیاستهای نادرست اقتصادی شکل گرفته و هیچ نیرویی جز اصلاح امور و بازگشت اعتماد به سیاستهای اقتصادی کشور قادر نیست آن را به هم بزند.
نتیجه اینکه بیثباتی بازارها محصول نادرستی سیاستهای اقتصادی است نه رفتار فعالان اقتصادی. اگر کسی باید سرزنش شود، سیاستگذار است که در زمینه تنظیم سیاستهای اقتصادی و سازماندهی بازارها ناتوان نشان داده نه فعالان و حتی سوداگران بازارها. بنابراین کنشهای احساسی اجتماعی بهتر است به مطالبات صحیح اقتصادی تبدیل شوند تا نتیجه مطلوب را بهدنبال داشته باشند.
نظر کاربران
دولتی که عرضه کنترل قیمت وتورم را ندارد باید با این روش عملکرد کهمردم راتشویق به نخریدن کرد حالا منافع اقایان به خطر افتاده وناراحت شده اند
قطعا دولت مقصره.آقای نوبخت هم بعد میاد ازش تشکر هم میکنه با فرار رو به جلو
این کمپین ها ربطی به دولت و ردوزنامه ها نداره ، چرا خودتونه تو هر کاری دخالت میدهید . شده قضیه خصولتی
یک کلام ختمکلام دولت نه توذم کنتر ل کرده فقط میخواد بی دلیل وسایلی گه به خارج هیچ ربطی نداره به دلار ربط بده شکا اصلا دلتان با مردم نیست یکی هم میخواد نه به گرانی بگه شما میگید اصلا گرانی در کار نیست ما دیگه به ته خط رسیدیم حرف ما که خودم خسته کنم هیچ به جهنم هرکی ساز خودش میزنه چیه انتظارداری بادش بزنم دولت که خون به حگر میکنه
توجیه بسیار مسخره ای بود ..معلوم میشه کی دغدغه مردم بدبخت رو داره وکی دغدغه اختلاسگران را.....
کاملاًدرسته،زمانی میشودازواژه «گران» استفاده کردکه قیمت یک کالامشخص باشدوسازنده آن بدون دلیل اقام به گران کردن آن نموده باشد، گرانی براثرندانمکاری وسیاستهای غلط نظام درطول این سالهابه مردم تنمیل شده است، مقصراین دولت یا آن دولت نیست..
برادر گ این زحمت کشیدی ولی باید دانست که رانت گسترده ای با همکاری متصدیان اقتصادی در بدنه دولت و بازار که از خلأ مسائل قضائی این سناریو ها را طراحی میکنند مگر میشود که بطور مثال ما ثبت سفارش خودرو را قطع میکنیم ولی گمرک پول عوارض میگیرد و خودرو قبل از افزایش قیمت ها آزاد میکند و یا ایران خودرو و سایر دست اندر کاران که منافع شخصی بالائی دارند که اگر بخواهی اجمالی هم بررسی کنید کم نیستند عدم تحویل خودرو قانون گریزی و سلب اطمینان را در جامعه رواج داده که این امر بعد از نهادینه شدن دروغگوئی و عدم تعهد به سخنان دولت مردان اطمینان را بین برده و هر کس خود تصمیم گیر شده که متاسفانه عده ای سیل ایجاد کرده ولی خودشان روی بلندی نظاره گر می باشند لطفا به اقتصاد ترکیه نگاه کنید با توجه به تغییرات برابری پول ملی با دلار ولی ثبات قیمتی دارند لطفا به سیف و دارودسته بگوئید بهتر نیست به جای حرف دلار ریال را حذف و یک ارز خارجی را مبنا گذاشته و کلیه مبادلات را با آن ارز انجام دهید این است صیانت از ارزش پول ملی چرا همواره ناتوانی و رانت و.... در اقتصاد باشد تصمیم گیران اصلی متاسفانه دو تابعیت و یا نسل آینده را به خارج از کشور فرستاده اند اگر آمار دقیق میخواهید اداره گذرنامه وای بر مسئولی که در عصر دیجیتال میگوید سایت هک شده ولی ناتوان در شناسائی عامل آن
کمپین نه به خرید خیلی جالبه
سرتون بزنن جان تونم بگیرن دوست ندترین گرانی ریشه کنکنید بعدا حرف اینده نگری
#نه به خرید
نمی خریم
...
پاسخ ها
نمیخرم چون کشورم را دوست دارم نمیخرم این خودرو شایسته مردم خوب ایران با این قسمت نیست
وقتی دولت لیاقت و کفایت لازم رو نداره ، مردم چاره ای ندارند که خودشون دست بکار بشن
شما چی داری.میگی دولت بی لیاقت.باعث گرانی شده.درکابیه دولت یک مشت بی سواد.مردمبیچاره کردن
اقای جلال پور چرا داری بیراه میگی.
خودرو رو احتکار کردن تا در زمان گرون شدن بدن بیرون این چه ربطی به افزایش قیمت نهاد تولید کننده داره.
خودرو در بیکیفیت ترین حالت ممکن و حداقل با دوبرابر قیمت ارزشی داره به مردم ارائه میشه .
پس کی باید جلوش گرفته بشه پس تا الان شما کجابودی اصلا؟!
استاد!!!!به قول شیخ کروبی ننه جون من هم ميدونه تورم یعنی چی!!!کسی که خودشو زده به گری و لالی دولته !که موقع رای گرفتن وعده دادن حالا موقع جوابدادن رفتن پستو در نمیان . کمین هم وقتی میبینه مربع شوم اقتصادی نوبت و نهاونديان و طیف و کرباسچیان ریدن به اقتصادش و طبقه حقوق بگیر و کارگر به روز سیاه نشوندن مجبور شده ازملت بخواد که خودشون کاری بکنن چون آبی آقایان گرم نميشه. ...
کمپین نه به خرید کالای گران خیلی هم خوب است دلیلی برای افزایش قیمت وجود ندارد مثلا اگر خودرو را فرض کنیم اگر همه قطعات آن را خارج از کشور بیارند و مونناژ کنند و صد البته که اینطور نیست. در کشورهای حاشیه خلیج فارس با ۶هزار دلار میشه یک ماشین خوب کره ای خرید که با دلار ۷هزار تومانی میسه ۴۲ ملیون حال خودروهای ایرانی هم کیفیت پایین تری دارند و هم حقوق کارگر پایین است و انرژی ارزان تر . خودرویی که در داخل کشور تولید میشه باید نصف قیمت تولید خارج باشه با توجه به هزینه های گفته شده و کیفتشان نه ۲ برابر آنها قیمت داشته باشه
در طول تاریخ همیشه جواب گران فروشی نخریدنه
پس چرا راجب ارزش پول ایران صحبت نمیکنی
تورم به ارزش پول بستگی داره وقتی ارزش پول که بیاد پایین مردم فکر میکنند دارند گران میخرند یا کلی سود کردند
ما باید ارزش پول ملی رو بالا ببریم که ابزارهاش فراهم نیست
ما باید ارزش پولمون رو بالا ببریم که ابزارهاش نیست
و فراهم نیست
طرف فکر میکنه داره گران میخره با اینکه خوب سود کرده
نه دلالان نه دزدان...فقط خود شرکت سایپا وایران خودرو